MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Tıp Bilimleri (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/)
-   -   Benler, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/35790-benler-nedenleri-ve-tedavi-yontemleri.html)

Misafir 7 Temmuz 2007 17:56

Benler, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
 
Ciltteki "ben"ler Ciddiye Alınmalı..

Alıntı:

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.



Genel Bakış
Et benleri, cildinizde melanosit denen ve genellikle zararsız olan pigmentli hücreler topluluğudur. Tek başına ya da gruplar halinde ortaya çıkabilirler. Benlere nevi, tek bir bene de nevüs denir. Benlerin çoğu gövdede bulunur, ancak, yüz, kol ve bacaklarda da sıkça bulunabilir. Benler, kafa derisi, tırnağınızın altı, koltuk altlarınız ve genital organlarınızın etrafı gibi görülmesi zor olan yerlerde de bulunabilir.
İnsanların çoğu, sahip olduğunuz sayının yaşam boyunca değişiyor olmasına rağmen, 10 - 40 et benine sahiptir. Yeni et benleri yetişkinliğin ortalarına doğru ortaya çıkabilir ve t benleri yaklaşık olarak 50 yıl sürdüğünden, bazıları siz yaşlandıkça ortadan kaybolur.
Et benlerinin büyük çoğunluğu zararsızdır fakat nadir durumlarda et benleri kanseröz hale gelebilir. Et benlerini ve diğer pigmentli lekeleri izlemek cilt kanserinin teşhisinde önemli bir adımdır özellikle malign melanomun. Tüm melanomların önceden mevcut olan et benlerinden gelişmemelerine rağmen, pek çoğu bir et beninin veya cildinizdeki koyu renkli bir lekenin içinde veya kenarında başlarlar.

Belirtiler ve Semptomlar
Tipik bir benin basit, kahverengi bir leke olmasına rağmen, benlerin çoğu çeşitli renklerde, şekillerde ve büyüklüklerde bulunmaktadır. Et renginde, kırmızımsı kahverengi, ortadan koyu kahverengiye doğru veya mavi renkli; ovalden yuvarlağa kadar değişen şekilli ve bir topluiğne başı kadar küçük veya bütün bir organı kaplayacak kadar büyük olabilirler. Çapı 8 inçten fazla olan benler ve doğumda mevcut olanlar özel bir problemdir. En öldürücü cilt kanseri formu olan malign melanom riskini önlemek için çıkarılmalarına ihtiyaç olabilir.
Bir benin yüzeyi pürüzsüz veya kırışıklı, yassı veya kabartılı olabilir. Bir ben bazen yassı ve kahverengi olarak ortaya çıkıp sonra hafifçe kabartılı ve daha açık renkli hale gelebilir. Bazıları küçük bir sap oluşturacak kadar kabartılı hale gelebilirler ve sonunda yavaş yavaş yok olabilirler. Diğerleri basitçe ortadan kaybolur.
Benlerin çoğunun 20 yaş itibariyle gelişmesine rağmen, orta yaşlara kadar görülmeye devam edebilirler. Yaşamınızda benlerin değişime daha uygun oldukları belli bazı zamanlar vardır; örneğin ergenlik ve hamilelikte ve doğum kontrol haplarının kullanımı sırasındaki hormonal değişikliklerden dolayı daha koyu renkli, daha açık renkli ve daha çok olmaları muhtemeldir.

Risk Faktörleri
Benlerin birkaç tipinde kansere dönüşme riski daha fazladır. Bunların arasında bulunanlar şunlardır:
  • Doğumda mevcut olan büyük benler. Doğumda mevcut olan büyük benler, konjenital nevi veya konjenital dev kıllı nevi diye adlandırılır. Bu benler, cilt kanserinin ölümcül bir şekli olan malign (habis) melanom riskinizi arttırabilir. Genellikle, bir yetişkinin avuç içi boyunda olan benler daha fazla riske sahiptir. Doğumda mevcut olan, yetişkin birinin avuç içi boyunda olan ya da daha büyük olan benlerinizi doktorunuzun muayene ettirin.
  • Ailelerin bireylerinde yaygın olan benler. Altı milimetre kadar olup ortalamadan daha büyük ve şekilleri düzensiz benler, atipik (displastik) benler olarak bilinmektedir. Bu benlerin kalıtsal olması mümkündür. Koyu kahverengi, göbeklerinin etrafında daha açık renkli ve düzensiz kenarlı olduğu için, çoğu zaman kızartılmış yumurta gibi tarif edilmektedir. Genel olarak kırmızı ya da bronz gibi görülebilirler. Displazik benleriniz varsa, malign melanom gelişme riskiniz daha yüksektir.
  • Çok sayıda benler. Kalem ucu silgisinden daha büyük boyutlarda çok sayıda beniniz varsa, melanom gelişme riskiniz daha fazladır.
Doktora Başvurma Zamanı
Yirmi yaşından sonra erişkinlik çağında yeni bir ben ortaya çıkarsa, doktorunuza görünün. Aşağıdaki bulgu ve belirtiler tıbbi bir soruna işaret eder:
  • Ağrılı ise
  • Kaşıntı veya yanma varsa
  • Sızıntı veya kanama varsa
  • İltihaplı ise
  • Pullu veya kabuklu ise
  • Aniden farklı boyut, şekil, renk veya yükseklikte değişiklik gösteriyorsa
Eğer herhangi bir ben sizi endişelendiriyorsa, doktorunuza görünün veya bir cilt hatalıkları uzmanına sevk edilmeyi isteyin.

Tarama ve Tanı
Cilt muayenenizi yapmayı da, önleyici tıbbi bakımınızın bir parçası olarak seçebilirsiniz. Size uygun olan bir program için doktorunuzla görüşün. Genel prensip, 20 ile 39 yaşlar arasında olanlarda her 3 yılda bir ve 40 yaş ve daha üstünde olanlarda her yıl yapmaktır.
Doktorunuz, kafa deriniz, avuç içleriniz, ayak tabanlarınız ve butlarınızın arası da dahil olmak üzere, cildinizi tepeden tırnağa kadar inceleyecektir. Eğer doktorunuz bir benin, kanserli olduğundan kuşkulanırsa, doku örneği alabilir (biyopsi) ve mikroskobik tetkike gönderebilir.

Kişisel Bakım
Periyodik olarak benlerinizi kontrol etmeye ek olarak, kendinizi kanseröz değişikliklerden korumak için koruyucu önlemler de alabilirsiniz:
  • Güneşin dik olduğu zamanlardan kaçının. En iyisi güneşe fazla maruz kalmaktan kaçınmaktır fakat eğer dışarıda olmanız gerekiyorsa, ultraviyole ışığının en yoğun olduğu 10 ve 14 saatleri arasında güneşte kalmaktan kaçının.
  • Güneş kremi kullanın. Dışarıya çıkmadan yirmi ila 30 dakika önce en azından 15 güneşten koruma faktörüne (SPF) sahip olan bir güneş kremi kullanın. Özellikle eğer yüzüyorsanız veya hareketli aktivitelerde bulunuyorsanız her iki saatte bir tekrar uygulayın. Bazı güneş kremleri ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB) olmak üzere her iki ultraviyole ışını tipini bloke eden maddelere sahiptir. Etiketinde avobenzon, titanyum dioksit veya transparan veya mikro-dağılmış çinko oksit içerdiği listelenmiş olan güneş kremlerini seçin. Ve bir güneş kreminin güneşten korunma programının sadece bir parçası olduğunu aklınızda tutun.
  • Örtünün. Geniş kenarlı şapkalar, uzun kollar ve diğer koruyucu kıyafetler de hasar veren UV ışınlarından kaçınmanıza yardımcı olabilir. Özellikle UV radyasyonu bloke etmek için muamele görmüş olan kumaşlardan yapılmış kıyafetleri giymeyi de dikkate almak isteyebilirsiniz.
Eğer görünümü çirkin olan bir beniniz varsa, sivilce ve benleri kapatmak için özel kapatıcı makyaj malzemeleri kullanmayı tercih edebilirsiniz. Eğer beninizden bir kıl çıkıyorsa, cilt yüzeyinden bunu kesmek mümkündür. Dermatologlar benlerden kılı kalıcı olarak uzaklaştırabilir. Eğer sakalınızda bir ben varsa, sürekli tıraş olurken tahrişe neden olabileceğinden, doktorunuzdan alınmasını isteyebilirsiniz. Travma ve sürtünmeye müsait olan, vücudunuzun diğer bölümlerindeki benlerin çıkarılmasını isteyebilirsiniz.
Bir beni keser ya da tahriş ederseniz, bu bölgeyi temiz tuttuğunuzdan emin olun. Eğer beniniz iyileşmiyorsa doktorunuza görünün.



NihLe 10 Temmuz 2007 13:42

NEVÜSLER (BENLER)
Tıpta “Nevüs”, halk arasında “Ben” adı ile anılan deri oluşumları, çok farklı görünümde ve yapıda olabilmekle beraber, genellikle kastedilen; yuvarlak veya oval deriden hafif kabarık 3-5 mm büyüklükte, siyah-kahverengi sertçe yapılardır. Bunlar; pigment üretici hücreye çok benzeyen özel hücrelerin deri içinde bir alanda yuvalanması sonucu gelişirler. Doğuştan itibaren var olabilecekleri gibi çoğu çocukluk döneminde, bir kısmı da sonraki bir zamanda ortaya çıkarlar. Benler 2 nedenle tıbbi açıdan önem taşırlar;
  1. Bazı ben tiplerinin zamanla malignleşme (kötü huylu bir şekle dönme) riskine sahip olması,
  2. Pigment üretici hücrelerden gelişen “Melanom” adındaki malign oluşumunun iyi huylu bir ben olarak algılanıp tedavisiz bırakılması.
Bu nedenle risk taşıyan benlerin özelliklerinin ve bir bende rastlanabilecek hangi değişimlerin önemli olduğunun bilinmesi gerekir;
  • 0.5-1 cm’den büyük olması
  • Sınırın girintili çıkıntılı asimetrik olması
  • Rengin alacalı olması (yer yer siyah, kırmızı, kahverengi, beyaz)
  • Ayak tabanı, el ayası ve parmak uçlarında yer alması
  • Sayılan bu özellikleri taşıyan benlerin ailede de olması
  • Geçmişte zaman zaman yanık yapacak şekilde yoğun güneşlenmelerin olması
Var olan bir benin;
  • Neden yokken kanaması
  • Üzerinde ülser gelişmesi
  • Rengin hızla koyulaşması
  • Rengin etrafa yayılması (veya etrafta beyazlanma olması)
  • Kaşınma, acıma gibi belirtilerin olması
Günümüzde malign melanom için en etkin tedavi, olabildiğince erken teşhis edilip cerrahi olarak etraflıca çıkarılmasıdır. Başlangıçta ve sonra zaman zaman yayılma olasılığına karşı gerekli incelemeler yapılır. Bir bene cerrahi girişim uygulandığında malignleşebileceği veya yayılabileceği inanışı YANLIŞ ve maalesef yaygın bir inanıştır. Ben veya bene benzeyen oluşumlarla ilgili herhangi bir kuşkuda sağlık kuruluşuna başvurmak en doğru davranış olacaktır.

saglikbilgileri.org


RuYa 24 Temmuz 2007 17:36

Herkeste 40 veya üzerinde ben görülebilir. Bir çok kişi benleri koyu renkli lekeler olarak düşünür, fakat benler farklı şekillerde görünebilirler. Bir zamanlar kadınların yanaklarında ben bulunması oldukça revaçtaydı, hatta bazı kadınlar yüzlerine yapay olarak ben yaptırırlardı. Yıllarca benler güzellik belirtisi sayıldılar.

Bununla beraber benler sadece güzellik belirteci değildirler. Benler deride büyüyerek belirginleşebilir, üzerlerinde kıl bulundurabilir ve bazen de tehlikeli olabilirler. Benler derinin herhangi bir yerinde tek veya grup halinde bulunabilirler. Genellikle kahve renklidirler ve boyutları ve şekilleri değişebilir. Bu kahverengi renk melanosit adlı hücrelerden üretilen melanin pigmentinden (kahve renkli boya maddesi) kaynaklanır. Birçok ben yaşamın ilk 20 yılında ortaya çıkar, fakat bazen yaşamın ilerleyen aşamalarında da oluşabilir. Güneşe maruz kalmak benlerin sayısını arttırır. Her ben kendine ait bir büyüme şekli gösterir. İlk başta benler düzdür ve renkleri ten rengi, pembe, kahve ve siyahtır ve çillere benzerler. Zamanla bu benler büyür ve üzerlerinde kıllar gelişir. Yıllar geçtikçe bu benler yavaşça değişir, daha kabarık ve daha açık renge döner. Bazıları ise hiç değişmeden kalır. Bazı benler ise yavaşça kaybolur. Diğerleri ise deriden oldukça kabarık hal alıp küçük bir sap ile deriye bağlanıp kolaylıkla kopabilirler. Bu basit bir benin tipik bir yaşam döngüsüdür. Bu döngü ortalama 50 yılda tamamlandığından değişiklikler oldukça yavaş gelişirler. Benler güneşe maruz kaldıklarında koyulaşırlar.

Ergenlik döneminde, hamilelikte ve doğum kontrol hapı alanlarda daha koyulaşır ve büyürler ve bazen de yenileri gelişebilir. Son çalışmalar bazı tip benlerin kansere dönme riskinin diğerlerine göre daha fazla olduğunu göstermiştir. Bazı benler Malign Melanom denen deri kanserine dönüşebilirler. Güneş yanıkları melanom riskini arttırır. Yüzden fazla sayıda beni olan kişilerin melanoma yakalanma şansı daha yüksektir. Doğumda yüz kişiden birinde ben bulunur. Bu benlere konjenital nevüs (doğuştan olan ben) denir. Doğuştan olan benlerde melanom gelişim riski sonradan ortaya çıkan benlere göre daha yüksektir. Doğuştan olan bir ben yirmi santimetreden büyükse, melanom (oldukça kötü huylu bir cilt kanseri) gelişimi açısından daha fazla riske sahiptir. Displastik veya atipik ben olarak bilinen benler genellikle 6 mm den (kurşun kalemin çapı) daha büyük ve düzensiz şekillidirler. Bu benler olağan dışı görünümde olabilirler. Ortaları koyu kahve veya açık, bazen kırmızımsı, hatta bazen çevrelerinde siyah noktacıklar olabilir. Bu tip benler genellikle aileseldir. Displastik beni olan hastalar normal kişilere göre daha fazla melanom geliştirme riskine sahiptirler. Bu hastalar malign melanom gelişiminin belirteci olabilecek bulguları saptamak açısından düzenli olarak dermatoloji muayenesi olmalıdırlar. Bu kişiler kendi kendilerini muayene etme yöntemini öğrenerek, benlerinin rengi, şekli ve boyutundaki değişiklikleri veya yeni ben gelişimini takip etmelidirler. Bu kişiler benlerini güneşten koruyucu krenler veya uygun kıyafetler ile güneşten korumalıdırlar. Malign melanomun bulgularını erken tanımak önemlidir. Benleri kontrol ederken şu kurallar akılda tutulmalıdır: ASİMETRİ, Benin bir yanı diğer yanına benzemiyorsa SINIR, benin sınırları düzensiz, bulanık veya pürüzlü ise RENK, benin tamamında birden fazla renk (açık kahve, koyu kahve, siyah, kırmızı, beyaz veya mavi) var ise.. ÇAP, benin çapı bir kurşun kalem çapından (6 mm) fazla ise muhakkak bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Bir çok kişinin genellikle sıradan düz benleri vardır. Ama hatırlanmalıdır ki bir çok ben bu şekilde değildir. Bazen deri renginde veya pembe, açık kahveden koyu kahveye kadar değişen renkte ve hatta mavi siyah olabilir. Bazı benler oval bazıları yuvarlak ve bazen hafifçe düzensiz olabilirler. Düz veya kabarık, küçük veya büyük, kıllı ve kılsız, benekli ve hatta renkli olabilirler. Eğer bir benin görünümü şüphe uyandırıyorsa, aniden bir değişiklik gelişmişse, muhakkak bir dermatoloji uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Derimize dikkatlice baktığımızda ben dışında kahve renkli lekeler görebiliriz. Çiller bu lekelerine en sık görülenidir. Benlerden farklı olarak çiller bezelye boyutundan büyük olarak nadiren görülürler. Güneş çillerin daha belirginleşmesine neden olur, kışın ise tamamı ile kaybolabilirler. Benler vücudun herhangi bir yerinde görülebilirken, çiller genellikle yüz boyun ve sırtın üst bölümü gibi güneş gören yerlerde bulunurlar. Sarışın ve kızıl saçlılarda daha sık görülürler. Orta yaştaki kişilerin derisinde ben dışı bazı kahve renkli lekeler de görülebilir. Bu lekeler kahve renkli üzerleri siğile benzer şekilde pürtüklü şekilde yüz ve gövdede görülürler. Orta yaşın üzerindeki kişilerde ben dışında koyu renkli alanlar oluşabilir.

Kahve renkli siğil benzeri lekeler yüz ve gövdede görülürler. Bu zararsız lekeler seboreik keratoz adını alırlar. Aktinik lentigin denen çok sayıda küçük gri kahve renkli lekeler el sırtlarında, kollarda ve yüzde görülebilir. Bu lekelere karaciğer hastalığı ve yaşla ilişkisi olmadığı halde, karaciğer lekeleri veya yaşlılık lekeleri olarak bilinir. Bu lekeler daha ziyade güneş lekeleridir. Hem aktinik lentiginler hem de seboreik keratoz Dermatoloji Uzmanları tarafından kolaylıkla tanınırlar ve de kanser değildirler. Benlerin tedavisi bir çok ben ve deri lekeleri iyi huyludur, kanser değildir. Bu tip lekeler hiçbir zaman hayatı tehdit etmezler. Fakat bu lekelerin boyutu, rengi veya şeklindeki herhangi bir değişiklik olması, kanaması, ağrıması veya 20 yaştan sonra aniden ortaya çıkması bu lekelerin risk taşıdığını gösterir. Ara sıra benlerde kansere dönüşüm olabilir. Bundan dolayı benlerde normalin dışında bir değişim var ise muhakkak tıbbi yardım alınmalıdır. Dermatoloji Uzmanları deriye temas ettirilen bir mikroskop vasıtasıyla benlerin kanser riski taşıyıp taşımadığını saptayabilirler. Dermatoloji uzmanları benin bir bölümünü veya tamamını cerrahi olarak çıkartıp mikroskopta incelemeye yollayabilirler. Bu basit ve zararsız bir işlemdir. Eğer benin bir bölümü alınmış ve kanser olduğu saptanmış ise benin tamamı ve benin etrafındaki deriden bir miktarı yeniden cerrahi olarak çıkartılır. Bir ben travmaya maruz kalabilecek bir yerde, kıyafetlerin rahatsız edebileceği bir yerde ise veya kozmetik açıdan rahatsız edici olduğunda kişi tarafından çıkartılması istenebilir. En sık kullanılan yöntem bu bölgenin uyuşturulmasından sonra benin çıkarılması ve dikiş atılmasıdır. Benlerin çıkartılması işlemi çok kısa sürede yapılabilir. Bazen benler çıkarıldıktan sonra tekrar edebilirler. Yapılan çıkartma işleminden sonra ben yeniden ortaya çıkarsa doktorunuza tekrar muayene olmanız gerekir. Bir çok kişi benin üzerine tıraş yapmanın zararlı olup olmadığını bilmek ister. Medikal çalışmalar göstermiştir ki bir çok kişi tahrişe neden olması nedeniyle benlerini çıkartmak istemektedirler. Bazı benlerin üzerinde kıllar bulunabilir ve bu durum kişileri rahatsız edebilir. Bu benler deri yüzeyine yakın alanda kesilebilir veya iğneli epilasyon ile yok edilebilir. Bazen de hastanın isteği üzerine ben tamamı ile çıkartılabilir. Bir çok ben herhangi bir probleme yol açmaz. Fakat bazen rahatsız edici olabilir veya değişiklik gösterebilir.


Efulim 16 Mayıs 2012 22:36

Malign Melanom

Belirti ve Bulgular
Mevcut bir benin görünümündeki değişiklikler (ebat, renk, kanama, ülserleşme gibi); kenarları düzensiz, asimetrik, farklı renkte ve gittikçe büyüyen yeni bir ben gelişimi; keskin sınırlı, elmas şeklinde koyu kahve veya siyah renkli (nodüler melanom) olabileceği gibi beyaz, kırmızı, mor bir kitle (amelanotik melanom) şeklinde de olabilir.

Laboratuvar Bulguları

Patolojik tanı için biyopsi, karaciğer tutulumunun olup olmadığının saptanması için karaciğer fonksiyon testleri, akciğer tutulumunun araştırılması için akciğer filmi ve şüpheli diğer yerler için diğer tetkikler (lenf nodu biyopsisi, bilgisayarlı tomografi gibi).

Hastalık

Malign melanom, cilt kanserleri arasında en nadir görüleni olmakla birlikte, en tehlikelisidir. Sıklıkla ciltte görülmekle birlikte, bazen ağız içinde, makatta, vajende, beyin zarlarında, göz kapağının iç yüzeyinde ve retinada (göz) da ortaya çıkabilir. Her yaşta görülebilmekle birlikte, en sık 40-60 yaşları arasında görülür. Kadınlarda belden aşağıda, erkeklerde belden yukarıda ve her iki cinste de kollarda görülme sıklığı artmaktadır. Bunun en önemli nedeni olarak güneşte uzun süre kalma gösterilmektedir.
Melanom, derideki melanosit adı verilen hücrelerden köken alır. Melanositler deriye rengini veren melanin maddesini üretirler. Sarışınlarda melanom daha sık görülmekle birlikte, hiç kimse bu hastalığa karşı dayanıklı (bağışık?) değildir. Örneğin zencilerde daha çok avuç içinde, ayak tabanında ve tırnak altlarında meydana gelir.
Tedavi açısından; malign melanomun derin tabakalara ulaşmadan saptanması ve kitlenin derinliği son derece önemlidir. Erken tanı sırasında normal benlerden ve displastik benlerden ayrılması gerekir, ikincisi için biyopsi gereklidir. Şüphelenildiğinde derhal doktora müracaat edilmelidir, çünkü bu kanser, mevcut kanserler arasında en çok yayılanlardan birisidir.
Korunma
Melanom da diğer deri kanserleri gibi güneşe maruz kalma ile ilgilidir. Genelde 20 yaş öncesinde sık sık şiddetli şekilde güneş yanığı oluşanlarda gözlenir. Özellikle öğlen vakitlerinde güneşten korunmak gerekir. Bronzlaşma merkezlerinden uzak durun, ayda bir cildinizi kontrol edin, yeni ben oluşumlarını takip edin, yukarıda belirtilen değişiklikleri görüyorsanız doktorunuza müracaat edin.

Tedavi

Malign melanom yayılmamışsa cerrahi olarak alınabilir, eğer yayılımdam şüpheleniliyorsa yakınındaki lenf nodlarının da alınması gerekebilir. Yayılım olan hastalarda ilaç tedavisi ve immünoterapi uygulanabilir.

Hastalığın seyri

Erken tanınan olgular genelde başarılı bir şekilde tedavi edilir. Hastalığın sonucu, çıkarılan kitlenin kalınlığı ile yakın ilişkilidir (örneğin; kalınlığı 0.76mmnin altındaki kanserlerde 5 yıllık yaşama yüzdesi %95in üzerinde iken, kalınlığı 4mm ve üzerindeki kitlelerde 5 yıllık yaşama yüzdesi yaklaşı %50dir). Ancak kitlenin kalınlığının yanı sıra; kanserin yeri, büyüme hızı, vücudun verdiği (lenfositik) cevap ve yukarıda da belirtildiği gibi erken tanı yaşam süresini etkileyen faktörlerdendir.



Efulim 28 Temmuz 2013 17:09

Benlerden Kurtulma Yolları
MsXlabs.org

Ben alımı, ciddi bir iştir ve sadece uzman doktor tarafından uygulanmalıdır.

Her ne kadar benlerin güzellik sembolü olduğunu düşünen insanlar varsa da, genelde ben sahibi olan kişiler durumlarından pek memnun olmazlar ve onlardan kurtulmanın yollarını ararlar. Benlerden kurtulmanın en önemli kuralı bunu bir doktorla konuşup, onun sizi yönlendireceği şekilde hareket etmenizdir.

Benler nasıl ortaya çıkarlar?
Birçok insanın vücudunda 10'dan fazla ben bulunmaktadır. Benler, deri hücreleri olan melanositlerin etrafa yayılmak yerine, küme halinde büyümesi sonucu oluşurlar. Melanositler pigmentleri oluştururlar ve bu pigmentler cilde rengini verirler. Bir arada büyüdükleri zaman da renkleri daha çarpıcı olur ve belli bir şekilde yerleştikleri yerde görünürler. Benler, açık renk ortaya çıkıp, zamanla koyulaşabilirler. Güneşe maruz kalmak, UV ışınları ve biyolojik değişimler, bu benleri daha belirgin hale getirirler. Birçok insan benleri çekici bulur ama (genellikle fazla ben sahibi olan) bazıları da benlerinden kurtulmak isterler. Unutmayın ki, benlerden kurtulmak için doğru yöntem dermatoloğunuza danışmaktır.

Ben çeşitleri nelerdir? Hangisi zararsız, hangisi zararlıdır?
Tek bir bene nevus, birden fazla sayıdaki benlere ise nevi denir. Büyük bir çoğunluğu normaldir ve zararları yoktur. Normal benler aşağıdaki özelliklere sahiptirler;

Pembe, açık kahverengi, koyu kahverengi ya da siyahtırlar.Oval ya da yuvarlak şekildedirler.Küçük ya da çok büyük olabilirler.Ciltte kabarıklık yapmayacak şekilde bulunabilirler ya da dışa doğru hafifçe ya da daha çok çıkık olabilirler.Üzerlerinden bazen kıl çıkabilir.

Anormal ya da potasiyel olarak tehlikeli olan benler, zamanla melanomaya dönüşebilir ve bunlara displastik nevi denir. Bu, risk taşıyan benler, genellikle küçük bir operasyonla çıkartılırlar ve aşağıdaki özelliklere sahip olurlar;

Düzgün hatlara sahip sınırları olmayabilir ya da sınırlarını belirlemek zor olabilir. Klasik oval ya da yuvarlak şekline sahip olmazlar.Yüzeyleri düz ya da çıkıntılı olabilir.Genellikle 5 ila 15 mm arasında değişen büyüklüğe sahiptirler, bu da normal bir benden daha büyük demektir.Ten rengi ya da koyu kahverengi ve altı pembe yüzeyli olabilirler.Vücudun her yerinde belirebilirler ama özellikle sırtta, göğüste, popoda, kollarda ya da kafa derisinde ortaya çıkabilirler.Genellikle 100 ya da 100'den fazla normal bene sahip olanlar daha çok risk altındadırlar.

Benleri nasıl aldırabilirsiniz?
Benler pek çok şekilde alınabilirler ve bir beni doğru şekilde aldırmak son derece önemlidir. İşte size en çok kullanılan ben aldırnma şekilleri;

Ameliyat : Doktor ya da estetik cerrah, bisturi ile beni cilt yüzeyinden alır ve yaranın kapanması için açık yeri diker.

Elektrocerrahi : Doktor, beni bisturi ile tıraş eder ve altındaki dokuyu elektrikli bir iğne ile yok eder.

Kriyocerrahi : Doktor, beni sıvı nitrojen ile dondurur ve bu benin düşmesini sağlar.

Lazer cerrahisi : Doktor, beni yok etmek için özel bir lazer kullanır.

Ayrıca, benlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeyi unutmayın ve daima önlemlerinizi alın. Güneşe, koruyuculuğu yüksek bir krem sürmeden çıkmayın ve benlerinizi zedeleyecek durumlardan kaçının.


Safi 22 Şubat 2016 03:41

Benleri Aldırmak Tehlikeli Mi ?


Benlerinizi Asla İhmal Etmeyin!

Vücudunda ben olmayan insan neredeyse yok gibidir. Bazı kimselerde tüm vücuda yayılmış irili ufaklı yüzlerce ben görülebilirken, bazı kimselerde çok daha az sayıda benle karşılaşabilmekteyiz. Hatta bazen kişiyi çok rahatsız eden bu benler birde bakarsınız ki bir başkasında güzelliğine güzellik katan adeta aksesuar gibi yerleşivermiştir, kimi zaman dudağa, kimi zaman burun kanadına sanki bir hızma misali. Peki, nedir benlerle ilgili bilimsel gerçekler birlikte gözden geçirelim.
Benler aslında vücudumuzda normalde de bulunan ve deriye rengini veren melanosit dediğimiz hücrelerin bir araya toplanarak oluşturdukları doku parçalarıdır ve aslında iyi huylu tümör dokularıdır. Doğuştan oluşabildikleri gibi sonradan hayatın belirli dönemlerinde oluşabilme özelliğine de sahiptirler. Benler çok farklı karakter ve şekilde karşımıza çıkabilirler, renkleri kırmızı, kahverengi, mavi veya siyah ve hatta bu renklerin karışımı şeklinde olabilir. Büyüklükleri ise birkaç milimetreden, neredeyse bütün bir sırtı kaplayacak büyüklüğe yani onlarca santimetreye değişebilir.

Benler tehlikelimidir?

Yukarda kısmen tarif ettiğimiz doğuştan mevcut olan üzeri genelde kıllı, kahverengi-siyah renkli, içerisinde homojen bir renk dağılımı olmayan, büyük benlere biz tıp dilinde konjenital dev kıllı nevüs (yani doğumsal kıllı ben) adını vermekteyiz. Halk arasında bu benlerin oluş mekanizmalarıyla ilgili mesela hamileyken ciğer kanı damlaması gibi çok değişik inanışlar mevcuttur, tabiî ki bunların hiçbirinin bilimsel bir gerçekliği bulunmaz. Burada bizim için önemli olan nokta bu benlerin mümkün olan en erken yaş veya dönemde, vücuttan uzaklaştırılması gerekliliğidir, çünkü biz bilmekteyiz ki bu benlerden hayatı tehdit edecek kadar kötü ve hızla yayılan, malin melanom adını verdiğimiz deri kanseri gelişme ihtimali oldukça yüksektir.
Bunun yanı sıra doğumda mevcut olmayıp sonradan ortaya çıkan benlerde zaman içerisinde malin melanom dediğimiz cilt kanserine dönme potansiyeline sahiptir.
Burada bir benin kansere dönme ihtimalinden söz ederken aşağıda sıraladığım bazı kriterlerin bizim için haberci belirtiler olduğunu belirtmekte fayda görüyorum.
-Açık tenli, renkli gözlü kişilerde gelişen benler
-Mevcut bir benin renginde, boyutlarında,sınırlarında değişiklik olması, kanama yapması
-6mm den büyük sınırları düzensiz, kahverengi-siyah benler
-Kahverengi-siyah bir benin renginde açılma olması
-Sık sık travmaya maruz kalan benler
-Mavi – siyah renkli benler
-Ailede cilt kanseri (melanom) hikayesi olması
Bu bulgular veya belirtiler mevcut olan kişi mutlaka benlerini bir plastik cerrahi veya dermatoloji uzmanına muayene ettirmeli, gerekirse benleri takibe alınmalı hatta kesin çözüm olarak şüpheli görülen benler plastik cerrahi tarafından alınmalı ve risk sıfırlanmalıdır.

Benleri aldırmak kansere yol açarmı?

Bu inanışın hiçbir bilimsel dayanağı bulunmamaktadır. Hatta tam tersine yukarıda da belirttiğim gibi, benler alınmaz ise kansere dönebilmekte ve hızla yayılarak kişinin hayatına mal olabilmektedir. Sırf bu yanlış inanış nedeniyle pek çok hastamız çok geç kalmakta mevcut benleri kansere döndükten hatta yayıldıktan sonra bize başvurmakta, söz konusu benler alındıktan sonra patoloji sonucu kanser geldiği içinde, sanki cerrahi müdahale nedeniyle kansere dönüşüm oldu gibi yorumlamaktadırlar. Size tavsiyem asla bu söylentilere kulak asmayın ve mevcut benlerinizi mutlaka bir plastik cerrahi uzmanına gösterin.

Benleri aldırmak zormudur?

Benleri aldırmak gerçekten çok kolay bir işlem. Lezyonun büyüklüğüne göre değişmekle birlikte, bir benin lokal anestezi altında alınma süresi bazen 5-10dk.yı geçmez ve siz bu işlem sırasında hiçbir ağrı veya acı duymazsınız.
Benlerinizi lazerle yaktırmayın!
Benlerin cerrahi olarak alınması dışında lazer, yakma veya dondurma yöntemleri kullanılmaktadır ancak uygun benler dışında bu yöntemlerin kullanılmasını önermiyorum. Benin mutlaka patolojik tahlile gönderilmesi ve iyileşme sürecinin hasta açısından çok daha konforlu geçmesi açısından cerrahi olarak alınmasını tavsiye ediyorum.

Ben aldırdıktan sonra iz kalırmı?

Benlerin cerrahi olarak alınmasından sonra hiç kimsenin kolay kolay fark edemeyeceği, incecik bir çizgi halinde izler kalmaktadır. Ancak benin büyüklüğü ve lokalizasyonuda kalacak izin büyüklüğü üzerinde önemli rol oynar. Bu arada tabiî ki işlem sonrası iyileşme sürecinde güneşten korunmak, silikonlu iz pomadları kullanmak gibi önerilere uyulduğunda neredeyse hiç iz kalmaz diyebilmekteyiz. Aslına bakarsanız yukarıda bahsettiğimiz tehlikeli benlerde zaten iz konusu en son düşünülmelidir, zira ortada hayatı tehdit edebilecek bir durum ve tıbbi bir gereklilik söz konusudur. Kaldıki iz konusunda tereddüt eden hastalarıma ben hep şunu söylerim “orda zaten büyük, renkli, deriden kabarık ve göze çarpan bir lezyon var iken, onun alınmasından sonra kalacak iz deri ile aynı renkte, kabarık olmayan ve neredeyse hiç fark edilmeyen bir karakterde olacaktır”. Dolayısı ile iz kalacakmı diye düşünmek gereksizdir. Tabiî ki işlemin, işin ehli bir Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı tarafından yapılması oldukça önemlidir.

Estetik amaçlı olarak benleri aldırmak mümkünmüdür?

Kansere dönme tehlikesi olmayan ancak sadece görünüm olarak problem oluşturan benlerde söz konusudur. Pek tabiî ki bu benlerde estetik amaçlı olarak lokal anestezi ile alınabilir. Bu alınma işleminden sonra neredeyse hiç iz kalmaz. Ancak işlemin konunun uzmanı bir Plastik Cerrah tarafından gerçekleştirilmesi ve işlem sonrası önerilere uyulması şarttır.




Safi 22 Şubat 2016 03:42

Yüzde Bulunan Benler Nasıl Giderilir?

Güzelliğin gölgelerinden biri olan, yüzde ki benler, çiller ve lekeler bir çok kişinini kabusu haline gelmiş durumda bu duruma ne yazıkki.. Peki yüzde ki benler yok edilebilir mi ?
Erciyes Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Aktaş, özellikle yarı çapı 0.5 santimetre olan ve doğuştan kıllı olan benler`in güneş ışığından korunması gerektiğini söyledi. Koyu kahverengi, siyah ve mavi benler`in güneşe maruz kaldığı zaman ‘ben kanseri’ne yol açtığını belirten Prof. Dr. Aktaş, özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında güneşe maruz kalan benler`de ben kanserleri görüldüğüne dikkat çekti. Normal ciltlerde ise, deri kanserleri ve erken deri yaşlanmaları görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Aktaş, bu saatlerde dışarı çıkmak gerekiyorsa benler`in üzerine güneşten koruyucu kremler sürülmesi gerektiğini söyledi.

Sakın Oynamayın
Yarı çapı 0.5 santimetre ve doğuştan kıllı olan benler`in en tehlikeli ben olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aktaş, ‘Bu benler`le kesinlikle oynanmamalı. Benler üzerindeki kıllar koparılmamalı, gerekirse makasla kılları kesilmelidir. Ayaktaki büyük benler`i travmalardan korumalı, yüzdeki benler`in ise tıraş olurken kesilmemesine dikkat edilmelidir’ dedi.
Ben kanserlerinin işaretlerini; renginin daha koyu hale gelmesi, çapının kısa sürede genişlemesi, benler`in karnabahar şekline dönüşmesi, kanaması, etrafına mürekkep serpmiş gibi noktaların oluşması, kaşıntı, ağrı ve iltihaplanma olarak belirtildi. Ten renginde deriden kabarık olan benler`in hiçbir tehlikesinin olmadığı vurgulandı.
Benler
Benler cilde rengini veren pigment hücrelerinin sayısının ve renginin artması sonucu meydana gelir. Çeşitli sayıda ve büyüklükte olabilir. Estetik dışında bir zararı yoktur. Ancak renginin koyulaşması ve büyümesi halinde muhakkak doktora gitmeli. Benleri plastik cerrahi bölümünde estetik olarak aldırmanız mümkündür. Alınması sonucunda iz kalmaz. Zararı yoktur.

Benlerinizi Yakından İzleyin

Benlerin potansiyel kanser tehlikesi barındırdığını belirten uzmanlar renk ve boyut değiştirdiklerinde doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.
Çoğu kadın için güzellik unsuru olan benlerin (nevüs) kanser riski taşıdığı bildiriliyor. Uzmanlar, sürekli fiziksel tahrişe uğrayan, güneşe maruz kalan, renk ve boyut değiştiren benlerin alınması gerektiğini söylüyor.

Erken Tanı Önemli

Türk Kanser Derneği Dispanseri ve İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Mat, benlerin iyi izlenmesi gerektiğini bildirdi. Benlerin üzerinde tıp dilinde malin melanom olarak adlandırılan kanserlerin gelişebildiğini belirten Mat, erken tanı ve ameliyatla benlerin çıkarılmasının yaşam kurtardığını kaydetti. Mat, benlerin yüz, gövde, kol, bacak, saçlı deri hatta ayak tabanı bazende tırnak içlerine yerleşebildiğini belirtti. ‘Doğumsal olan benlerin kanser geliştirme riski fazladır’ diyen Mat, sonradan gelişen benlerin ise özellikle ergenlik döneminden sonra iyi izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Koyulaşması Tehlikeli

Mat, ‘Çünkü malin melanom adı verilen ben kanserleri 15-45 yaş arası gözlenmektedir’ dedi. Her benin çıkarılmasının gerekmediğini belirten Mat, şu uyarılarda bulundu: ‘Estetik kaygıların dışında eğer ben sürekli fiziksel tahrişe uğruyorsa veya sürekli güneşe maruz kalıyorsa alınmalıdır. Zaman içinde büyürse, renginde değişiklikler olduğunda, örneğin bazı bölgeleri siyah iken bazı yerlerinin sütlü kahve ya da mavimtrak renk alması gibi durumlarda ben incelenmek üzere çıkarılmalıdır.
Benlerin sayısı çok fazla ise bunların kişi tarafından gözaltında tutulması gerekir.’’

Benlerde renk değişikliği
Vücudumuzun ya da yüzümüzün bazı bölgelerinde bulunan benler, estetik bir görüntü sergiler. Ama bütün benler güzel değildir. Kimileri göze batacak şekilde kabarıkken, kimilerinin üzerinde koyu renk tüyler bulunur.
Genellikle kahverengi olan benler, farklı büyüklük ve şekillere sahip olabilir. Benlerin ortalama ömrü 50 yıl olup, her birinin kendine has bir büyüme seyri vardır.
Önce yassı, kahverengi veya siyah renkte, çil görüntüsünde olan benler, zamanla genişleyebilir ve bazılarının üzerinde tüyler çıkabilir. Bazı benler hiç değişme göstermezken, bazıları zaman içerisinde kabarıklaşabilir ve rengi açılabilir. Birçoğu ise tamamen yok olur.
Benler güneşte fazla kalma ve bazı ilaçların kullanımı sonucunda koyulaşabilir. Ergenlik ve hamilelik döneminde ise koyulaşmanın yanı sıra büyüyebilirler ve sayıları artabilir.
Bazı ben tipleri normalin üzerinde kansere yakalanma riski taşır ve “malin melanom” diye adlandırılan kanser türüne dönüşebilir.. Doğuştan var olan benlere 100 insandan birinde rastlanır. “Cognutal nevi” olarak adlandırılan bu benlerin, melanoma dönüşme ihtimali, doğum sonrası oluşan benlere oranla daha fazladır “atipikal ben” olarak adlandırılan hastalık riski taşıyan benlerin büyüklüğü normalin üzerindedir, şekilleri düzensizdir, renk dağılımları eşit değildir, ortaları koyu tondadır, kenarları daha açık renkte ve pürüzlüdür.
Bu tip benleri olan insanlarda “malin melanom” görülme ihtimali mevcuttur. Benlerde cilt kanserine yol açacak bir değişimin olup olmadığının tesbit edilebilmesi için yakından izlenmesi gerekmektedir.
Uzmanlar, benlerdeki tehlike sinyallerini şöyle sıralıyorlar
1- Asimetri: Benin bir yarısıyla diğer yarısının eş olmaması.
2- Kenarlar: Benin kenarlarının düzensiz ve yayılmış biçimde olması.
3- Renk: Benin renk dağılımının eşit olmaması veya ten rengi, kahverengi, siyah, kırmızı, beyaz ya da mavi gölgelerinin olması.
4- Çap: Benin çapının kalem ucunda bulunan silgi çapından daha büyük olması.
Eğer bir bende bu belirtilerin herhangi biri görülürse, derhal bir cildiye uzmanına kontrol ettirilmelidir.
Ayrıca aşağıdaki reçeteyi uygulamak da faydalı olacaktır.
* Yarım litre saf sirkeye 2 adet bayır turpu rendelenerek konur. Karışım, 2 saat süreyle güneşte bekletilir. Sonra serin bir yerde saklanır. Kullanılacağı zaman iyice çalkalanır. Günde 3 kere, avuca bir parça dökülüp benin üzeri ovulur.

BENİM vücudumda bir süreden beri küçük et benleri çıkıyor. Bazıları kendiliğinden düşüyor, bazıları da kalıyor. Bunlar neden oluyor? Bazı kişiler bunları iplikle boğarak yok ediyorlarmış, bu doğru mu?


ET benleri, derinin üst tabakasının olması gerekenden fazla üreyip oluşturduğu, genellikle iyi huylu, tümörlerdir. Estetik kaygı dışında, genellikle bir soruna yol açmazlar. Ancak takılıp kanamaları, tahriş olup iltihaplanmaları gibi nadir sorunlara da yol açtıkları görülebilir. Deriyle aynı renkte olan et benleri için kaygılanmamak gerekir. Korkulması gereken, siyah denebilecek kadar koyu renkli benlerdir. Bunlar, habis melanom denilen çok tehlikeli bir kanser türünün habercisi olabilir. Böyle bir benin ortaya çıkması halinde hemen bir deri hastalıkları uzmanına başvurmak ve onun önerilerine uymak gerekir.

Sizin vücudunuzdaki benlerin niteliğini bilmiyorum, bu nedenle bir öneride de bulunmak istemiyorum, deri hastalıkları uzmanı bir doktora başvurmak, yapacağınız en doğru şey olacaktır.

Büyük benlerinizi güneşten koruyun

Erciyes Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Aktaş, özellikle yarı çapı 0,5 santimetre olan ve doğuştan kıllı olan benlerin güneşten korunması gerektiğini söyledi.

Koyu kahverengi, siyah ve mavi benlerin güneşe maruz kaldığı zaman "ben kanseri"ne yol açtığını belirten Prof. Dr. Aktaş, "Özellikle 11.00 - 15.00 saatleri arasında güneşe maruz kalan benlerde ben kanserleri görülmekte, normal ciltlerde ise deri kanserleri ve erken deri yaşlanmaları görülmektedir. Bu saatlerde dışarı çıkmak gerekiyorsa güneşten koruyucu kremler benlerin üzerine sürülüp öyle dışarı çıkılmalıdır." dedi.
Yarı çapı 0,5 santimetre ve doğuştan kıllı olan benlerin en tehlikeli ben olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aktaş, "Bu benlerle kesinlikle oynanmamalı. Benler üzerindeki kıllar koparılmamalı, gerekirse makasla kılları kesilmelidir. Ayaktaki büyük benleri travmalardan korumalı, yüzdeki benlerin ise tıraş olurken kesilmemesine dikkat edilmelidir." şeklinde konuştu.
Ben kanserlerinin işaretlerini; renginin daha koyu hale gelmesi, çapının kısa sürede genişlemesi, benlerin karnabahar şekline dönüşmesi, kanaması, etrafına mürekkep serpmiş gibi noktaların oluşması, kaşıntı, ağrı ve iltihaplanma olarak açıklayan Prof. Dr. Aktaş, bu gibi durumlarda acilen doktora müracaat edilmesi gerektiğini söyledi.
Ten renginde deriden kabarık olan benlerin hiçbir tehlikesinin olmadığını belirten Prof. Dr. Aktaş, bu benlerin hiçbir tehlikesinin olmadığını ve korkulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.


Safi 22 Şubat 2016 03:57

BENLER
Tıp dilinde “nevüs” olarak bilinen benler genellikle küçük, koyu kahverengi pigmentli hücre kümeleridir. Değişik renklerde ve vücudun muhtelif yerlerinde görülebilirler.
Çoğu benler zararsızdır ancak nadiren kanserli de olabilirler. Bu nedenle benleri ve cilt üzerindeki diğer oluşumların dermatolog kontrolünde olması, cilt kanseri veya “malin melanom” teşhisi için önemlidir. Tüm melanomlar daha önce var olan benlerden oluşmaz. Bazı benler doğuştan varken bazıları da daha sonra oluşur.

BELİRTİLERİ
Benler tipik olarak kahverengi olsa da değişik renk, şekil ve boyutlarda da olabilirler:

Renk:Kahverengi dışında siyah, kırmızı, mavi, pembe ya da ten renginde olabilirler.
Şekil: Yuvarlak ile oval arasında değişen şekilleri mevcuttur.
Boyut: Bir toplu iğne başı kadar küçük olabildikleri gibi deri altındaki bir yumruyu kaplayacak kadar büyük de olabilirler.
Kafa derisi, koltukaltı, tırnak altları, el ve ayak parmaklarının arası gibi vücudun birçok yerinde gelişebilirler.Ben bulunan çoğu insanda 10 ila 40 arasında bir sayıda bulunur. Zamanla vücuttaki sayıları değişkenlik gösterebilir.

Yüzey görünüşleri
Bir benin yüzeyi düz veya buruşuk, düz veya kabarık olabilir. Benlerin çoğu çocukluk ve ergenlik döneminde başlayıp orta yaşa kadar görünmeye devam edebilir. Ergenlik ve hamilelik gibi hormonal değişikliklerin olduğu bazı dönemlerde benler renk, biçim ve boyut değiştirmeye daha yatkın hale gelir.

Ne zaman doktora görünmelisiniz?
30 yaşından sonra yeni ben oluşumları ile karşılaşırsanız doktora görünmeniz önerilir. Aşağıdaki şikâyetlerle birlikte gelişmesi tıbbi bakım gerektirebilir:
• Ağrılı olması
• Kaşıntı yapması veya yanması
• Akıntı veya kanama yapması
• Asimetrik görünmesi (benin yarısının farklı olması gibi)
• Ani şekilde benin tümünün ya da bir kısmının siyaha dönmesi, boyut ve şekil değiştirmesi gibi belirtiler durumunda bir doktora veya dermatoloğa başvurmanız önerilir.

NEDENLERİ
Melanositler olarak adlandırılan deri hücrelerinin yumruları çevreleyen doku ile birlikte büyümesinden kaynaklanır. Melanosit hücreleri “melanin” adı verilen ve cilde doğal rengini veren pigmenti üretir. Normalde melanositler ciltte eşit miktarda dağılmışlardır.
Çoğu benler zararsızdır ve özel bir bakım gerektirmez.Fakat bazı insanlarda görülen “displastiknevüs” adlı benlerin kansere çevirme olasılıkları vardır.

KOMPLİKASYONLAR
Çoğu yetişkinde yaygın şekilde benler görülür ve önemsenmeyecek belirtiler yaratırlar. Ancak benlerin bazı türlerinin kansere veya “malign melanoma” dönüşme riski bulunmaktadır.

Melanom
Kanserli olma riski olan benler şunlardır:
• Doğumla gelen ve “konjenital nevüs” diye adlandırılan büyük benler yaşamı tehdit eden bir cilt kanseri türü olan “malign melanom” riskini arttırabilir.
• Atipik benler (displastiknevüs) çoğunlukla kalıtsal özellik gösterir. Yaklaşık 6 mm çapında veya daha büyük olabilirler.Kızartılmış yumurta gibi düzensiz ve hem koyu kahve hem de açık kahve renkli olmaktadır. Displastiknevüs varlığındamalignmelanom gelişme riski daha yüksektir.
• Sayısı 20 ve daha fazla sayıda olan benler de melanom gelişme riskini arttırır.

TESTLER VE TEŞHİS
Benlerin teşhisi için öncelikle doktorun cilt muayenesi yapması gerekecektir.

Melanom için
Melanom genelliklecildin üst yüzeyinde geliştiği için aşağıdaki yöntemlerle erken evrede tespit edilmesi mümkün olmaktadır:
• Cilt muayenesi:Şüphelendiğiniz bir zamanda ya da başka bir rahatsızlık için hastaneye gittiğinizde fark edilirse kafa derisi, avuçlar, ayak tabanı ve kalçalar arasındaki deri dâhil olmak üzere tepeden tırnağa cildinizi incelenecektir.
Biyopsi:Benin kanserli olmasından şüphelenilirse ilgili dokudan örnek alınmak (biyopsi) suretiyle mikroskobik inceleme yapılır.

TEDAVİ VE İLAÇLAR
Daha önce de belirtildiği gibi benlerin çoğu zararsız olduğu için tedavi gerektirmezler. Fakat ilgili doktor tarafından şüpheli görülen ve üzerinde durulması gereken benlerin varlığında doku örnekleri alınıp kanserli olup olmadığının anlaşılması için incelenir.

Benlerin alınması
Benin kanserli olduğu anlaşılırsa ben ile birlikte etraftaki sağlıklı dokunun da bir kısmı ameliyatla alınır.Cerrahi işlem genellikle fazla sürmez ve ayaktan tedavi şeklinde uygulanır.
Cerrahi eksizyon: Bu prosedürde doktorunuz beni ve etrafındaki dokuyu keskin bir neşter ya da benzeri bir cihazla keser. Kesilen deri dikişler ile kapatılır.
Cerrahi tıraş: Bu yöntemde ise benin etrafındaki alan uyuşturulur. Daha sonra özel bir bıçak ile ben ve benin alt kısmı alınır. Bu teknik genellikle daha küçük benler için kullanılır ve dikiş gerektirmez.
Ameliyat ile alınmış olan ben tekrar gelişirse düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Üzerinde kıl olan benleri kendiniz tıraş etmek isteyebilirsiniz ancak bu durumda ben tahriş olabilir. Bu yüzden doktora görünmek en iyisidir. Otururken veya başka bir hareket esnasında sürtünen ve tahriş olan benlerin cerrahi işlem ile alınması önerilir.

Kozmetik bakım
Kozmetik yöntemleri çoğunlukla benleri gizlemek için tercih edilir.
Makyaj:Çirkin bir görüntü oluşmasına neden olan benleri ve lekeleri gizlemek için değişik makyaj malzemeleri kullanılabilir.
Epilasyon:Üzerinde kıl ya da tüylenme olan benlerin üzerini alabilirsiniz. Kalıcı çözüm içinse bir dermatoloğa uğramanız önerilir.
Benleri yanlışlıkla kestiğiniz ya da tahriş olmasına sebep olduğunuz durumlarda temiz kalmasına özen gösteriniz. İyileşme göstermeyen benler içinse doktora görünmeyi ihmal etmemelisiniz.

ÖNLEME
Benlerin büyümesinin ve rahatsız edici boyutlara ulaşmasının önüne geçmenin en iyi yolu sürekli kontrol etmek ve anormal bir gelişme olup olmadığına dikkat etmektir. Düzenli olarak en azından ayda bir cildinizi kontrol ediniz. Özellikle ailede “melanom” geçmişi varsa daha dikkatli izlemeniz gerekir.
Kafa derisi, koltuk altları, ayak tabanı, ayak tırnakları ve ayak parmaklarının arası, avuç içi ve tırnak araları, genital bölge ve eğer kadınsanız göğüsleriniz alt kısımları gibi doğrudan güneş almayan alanları kontrol ediniz. Gerekirse, sırt gibi görünmeyen vücut bölgeleri için bir ayna kullanabilirsiniz. Ben türü “displastiknevüs” olan kişilerde “malign melanom” gelişme riski daha yüksek olduğundan bir dermatoloğa düzenli olarak benlerini kontrol ettirmeleri önemlidir.
Melanom veya diğer cilt kanseri türleri için aşağıdaki kendi kendini muayene rehberini kullanabilirsiniz:
• Asimetrik şekilli benler için,iki yarısı birbirinden çok farklı görünen düzensiz şekilli benleri arayın vücudunuzda.
• Benlerin düzensiz kenarlı, çentikli veya taraklı kenarlı olmalarına bakınız.
• Renk değişiklikleri (vücudunuzda değişik renklerde oluşumlar arayınız)
• Ben çapları (büyüklüğü yaklaşık 6mm den büyük yapılara dikkat ediniz.)
• İlerleme (Benlerin renk, boyut ve biçim değiştirip değiştirmediklerine dikkat ediniz.) Benler ayrıca kaşıntı veya kanama gibi yeni belirti ve bulgular gelişmesine de yol açabilir.

Cilt kanserini önleme
Benleri kontrol altında tutmak için yapacaklarınıza ek olarak cildinizi kanserden korumak için aşağıdaki hususlara da dikkat etmeniz önerilir:
• Yoğun güneş kez kaçının. Güneş ışınlarına aşırı şekilde maruz kalmaktan kaçının. Ultraviyole güneş ışınlarının yoğun olarak geldiği saat 10 ila 16 arası mecbur kalmadıkça güneşe çıkmayınız.
• Güneş koruyucuları kullanın. Dışarı çıkmadan 30 dakika öncesinden güneş kremi sürünüz. Kremlerde SPF güneşten koruma faktörünün en az 15 olmasına dikkat ediniz. Yüzme ya da ağır faaliyetlerde her iki saatte bir krem sürünüz ve güneş kremlerinin güneşten korunma çabalarının sadece bir parçası olduğunu unutmayınız.
• Giysiler: Geniş kenarlı şapkalar, uzun kollu ve diğer koruyucu kıyafetler de zararlı UV ışınlarını önlemeye yardımcı olur. Güneşin UV ışınlarından korunmak için özel tasarlanmış kıyafetler de bulunmaktadır.


.: D



Saat: 17:08

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık