MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Antiseptik solüsyon ne işe yarar? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/360074-antiseptik-solusyon-ne-ise-yarar.html)

merve MMM 13 Nisan 2011 17:19

Antiseptik solüsyon ne işe yarar?
 
Antiseptik solüsyon ne işe yarar?


kompetankedi 13 Nisan 2011 17:27

ANTİSEPTİK. Mikropları, yani insan, hay­van ve bitkilerin dokularına yerleşerek hasta­lığa yol açan bakteri, virüs, mantar gibi tekhücreli asalak canlıları yok etmek sağlıklı yaşamın temel koşullarından biridir. Antisep­tik, antibiyotik ve dezenfektan gibi değişik adlarla anılan birçok madde bu amaçla gelişti­rilmiştir. Ama genel olarak "mikrop öldürü­cüler" denen bütün bu maddelerin bazı özel­likleri ve kullanımları farklıdır.


Devamı için konuyu inceleyin: Antiseptik Nedir?


Misafir 16 Mayıs 2011 18:40

Plaster: Yara üzerine konulan pansuman malzemesinin yerinde tutulmasında kullanılır.
Esmark bandı: Kol ve bacaklardaki atardamar kanamalarının durdurulmasında kullanılır. Bant, kanayan kısmın üst bölgesinden iyice gerilerek sarılır. Atardamar sıkıştırıldığı için kan durur. Ancak 20 dakikada bir gevşetilmelidir. Yaralıyı naklederken, bu uygulamanın hangi saatte yapıldığı bir kağıda yazılarak yaralının üstüne iliştirilmelidir.
Hidrofil Gaz Steril: Yaralanmalarda yaranın mikrop kapmaması için kullanılır.
Yara bandı: Küçük yaraların üstünü kapatmak ve yarayı dış etkenlerden korumada kullanılır.
Tıbbi eldiven: öncelikle yaralıya yaralıyı tutan tedavi eden kişiden birşey bulaşmamasını sonrasında tıbbi eldiveni takan kişiye yaralıdan virüs mikrop bulaşmamasını sağlar.
Üçgen sargı: Yaralı organı sarmak amacıyla kullanılır
Çengelli iğne: Bezin tutturulmasında kullanılır
Turnike: Kol ve bacaklardaki atardamar kanamalarının durdurulmasında kullanılır.


Teusa 16 Mayıs 2011 21:16

Antiseptik solüsyonlar (Batikon/Mersol 50 ml/100 ml )
Bazı sağlıkçılar bu solüsyonları önermemekle birlikte, hastaneye gitme olanağınızın olmadığı durumlarda, sıyrık benzeri bir yara oluştuğunda (geniş değilse; diz-dirsek yarası gibi) yara kirlenmişse temiz suyla yıkayıp gazlı bezle suyunu aldıktan sonra antiseptik solüsyon sürebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken sorun: bazı kişilerde her ilaçta olduğu gibi alerjiye neden olabiliyorlar. Eğer sürdüğünüz yerde kaşıntı, yanma, artan kızarıklık olursa hemen yıkayıp hastaneye götürün.


Safi 18 Mayıs 2017 17:19

Antiseptik Canlılar üzerinde (cilde ve dışarı açılan boşlukların mukozasına) dıştan uygulanmak suretiyle kullanılan antimikrobik ilaçlardır.
Dezenfektan Cansız cisimler (cerrahi malzeme, hastanın çevresi, kullandığı eşyalar) veya vücuttan atılan boşaltılar ve salgılar üzerine uygulanmak suretiyle kullanılan antimikrobik ilaçlardır.

Antiseptik ilaçların başlıca kullanılış yerleri
  • Cilt infeksiyonlarının tedavisi.
  • Yara, kesik ve sıyrıklarda enfeksiyonun önlenmesi ve tedavisi.
  • Cerrahi girişim alanında cildin mikroplardan temizlenmesi.
  • Vücut dışına açılan mukozalı boşluklarda gelişen enfeksiyonların proflaksisi ve tedavisi.
  • Cerrahiden önce el temizliğinde (scrub).
Etki mekanizmaları
Çoğunun etki mekanizması proteinlerin denatüre edilmesi ve/veya DNA bazlarının bozulması esasına dayanır (fenoller, iyot, alkoller, aldehitler, metal bileşikler) Bir kısmı katyonik deterjanlar gibi sitoplazma membranının permeabilitesini bozarak sitoplazma içindeki enzim, koenzim, iyonlar ve ara metabolitleri hücre dışına kaçmasına neden olurlar. Bazıları jerm hücresi içindeki yapısal ve fonksiyonel molekülleri oksitleyerek onların kimyasal yapılarını bozarlar. Bazılarının etki mekanizmaları aydınlatılamamıştır.

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR

  • Halojenler
  • Alkoller
  • Aldehitler
  • Fenolik bileşikler
  • Oksidleyiciler
  • Katyonik deterjanlar
  • Metal bileşikleri
  • Diğerleri
HALOJENLER
İyot
En etkili ve en sık kullanılan etkisi en çabuk başlayan antiseptik ilaçtır. Cilt üzerine uygulanan; % 7’lik solüsyonu bakterilerin % 90’ını 15 saniyede % 1 lik solüsyonu ise % 90’ını 90 saniyede öldürür.

DEVAMI Antiseptik Nedir?



Saat: 15:47

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık