MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Türk devletlerinde yazılı olmayan hukuk kuralları nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/390854-turk-devletlerinde-yazili-olmayan-hukuk-kurallari-nelerdir.html)

Misafir 14 Aralık 2011 19:25

Türk devletlerinde yazılı olmayan hukuk kuralları nelerdir?
 
Türk devletlerinde yazılı olmayan hukuk kurallarının bütünü nedir?


Misafir 24 Aralık 2012 18:26

Türk devletlerinde yazılı olmayan hukuk kurallarının bütününe töre denir...


perlina 31 Mart 2017 21:52

1 ek
Alıntıdaki Ek 63142

Töre

, Türk örf ve geleneklerinin kesin hükümleri birliğidir.

Orhun kitabelerinde töresiz bir devlet veya topluluk olamayacağı belirtilmiştir. Bundan hareketle eski Türklerde kanunsuz veya hükümdarın şahsî iradesine bağlı bir yönetim şekli olmamıştır. Dolayısıyla kağanlar emirlerini, yargıçlar kararlarını töreye göre vermişlerdir. Yani halk doğrudan doğruya törenin himayesindedir. Bozkırlarda fiilen yaşanan hayatın zamanla hukukî-sosyal değer kazanmış davranışlarını ihtiva eden ve genellikle kanun mânâsına alınan töre (törü) , eski Türk sosyal hayatını düzenleyen mecburî normlar bütünüdür. Bu bütün, yani kanunlar, millîdir.

Türklerde töre kanun mânâsına gelmekle birlikte, onunla sınırlı değildir. Çünkü yazılmış kanunlarla, yazılmamış teamüller de törenin içindedir. Hattâ, hukukî töreden başka dinî, ve ahlâkî töreler de vardır. Dolayısıyla, Türk töresi, eski Türklere atalarından kalan bütün kaidelerin toplamı demektir...

DEVAMI >>>> Töre Nedir?




Saat: 17:20

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık