MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Bilim ve Teknoloji Haftası neden önemlidir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/404093-bilim-ve-teknoloji-haftasi-neden-onemlidir.html)

dayanılmaz 1 Mart 2012 20:50

Bilim ve teknoloji haftası neden önemlidir


Rower 1 Mart 2012 22:01

Bilim: Evrendeki canlı cansız varlıkların yapıları, olayların nasıl meydana geldiği, aralarındaki bağıntılar konusunda deney, gözlem gibi özel yöntemlerle elde edilendüzenli bilgiye bilim denir. İnsan için çevresindeki olayları anlamak, açıklamak bir tutku olmuştur. Bilimsel araştırmalar sonucunda varılan sonuçlar genelleşir ve kuramlaşır. Dolayısıyla bilimde kesinlik bulunur.Bilim değişmez ya da değişkenliği koşullara bağlıdır. Bilimin doğruluğu insan zihnine bağlı değildir.
Bilimsel bilgiler denenerek, gözlemlenerek doğruluğuna karar verilir. Bilimsel bilgiler insanla ilgili her türlü sorunun çözümünde ve teknik alanda kullanılabilen doğruluğu kanıtlanmış bilgilerdir.

Teknoloji: Bilim, insanlık tarihi ile eş zamanlıdır. Tüm varlıklar içinde, alet yapabilen tek varlık insandır. İnsan önce taşları yontarak alet yapmaya başlamıştır. Yaptığı aletleri kullanarak yaşamını kolaylaştırmış, yaşamına yeni biçimler kazandırmıştır. Yani insanoğlu çevresinden başlayarak evrendeki olayları, varlıkları incelemiş, araştırmış ve bu yolla yeni bilgiler edinmiştir. Edindiği verileri, sonuçları iş ve uygulama alanına dönüştürmüştür. Buna da teknoloji denilmektedir. Günümüzde artık bilim, teknik, teknoloji birbirinin ayrılmaz parçası ve birbirinin tamamlayıcısı olmuştur. "Bilim ve teknik", "bilim ve teknoloji" kavramları tüm insanlar tarafından kullanılan, kabullenilen kavramlar olmuştur.

Bilgi Çağı - Bilgi Toplumu
Çağımızda hızla ilerleyen bilim ve teknoloji, bireylerin ve toplumların yaşantısını çok güçlü bir biçimde etkilemektedir. İnsanoğlunun önüne her gün yeni bir buluşun ürünü sunulmaktadır. Bunları kullanmaya başlayan insanın yaşamı değişip gelişmektedir. Uydu teknolojisi, nükleer teknoloji dünyayı küçültmüştür. İletişim teknolojisinin gelişmesi ülkeler, kıtalar arası sınırları yok sayar gibidir. Hızla gelişen teknoloji ve bunun sonucu ortaya çıkan gereksinmeler bilgiyi ön plana çıkarmıştır. Artık bilgiler, haberler kıtalar arasında bile televizyon, bilgisayar vb. aracılığıyla ışık hızıyla dolaşmaktadır. Çağımızda bilgi alış verişi ve kullanımı çok önemli hâle gelmiştir. Bu çağa bilgi çağı denilmiştir. Bu çağı yakalayan, gereklerini yaşayan toplumlara da bilgi toplumu denilmektedir.
Ülkelerin kalkınması, çağı yakalaması, bilgi çağına geçmesi, bilgi toplumu olmasıyla mümkündür. Artık gelişmiş ülkeler, güçlerini bilim ve teknolojiden almaktadır. Bilimsel araştırmalara önem vererek bu alanda büyük harcamalar yapmaktadırlar.
Çevremize baktığımızda yüzlerce teknolojik ürünle karşı karşıya kalırız. Bunların her birinin bir işe yaradığını ve yaşamımızı kolaylaştırdığını görmekteyiz. Otomatik çamaşır ve bulaşık makineleri, mikrodalga fırın, cep telefonu, fax, bilgisayar gibi araçlar her gün yerini daha gelişmiş bir tipine bırakmaktadır.

Bilim ve Teknoloji Haftası
İnsanın yaşamını bu denli etkileyen, ufkunu açan, uygarlığı hızla geliştiren bilim ve teknolojinin önemi üzerinde durmak için okullarda her yıl 8-14 Mart günlerini Bilim ve Teknoloji Haftası olarak değerlendirmekteyiz.
İstanbul Bilim Merkezi in önerisiyle 1998 yılından sonra Bilim ve Teknoloji Haftası okullarımızda anılan haftalar arasında yerini almıştır.

Bilim ve Teknoloji Haftası Özlü Sözler
• Hayatta en gerçek yol gösterici bilimdir. (M. Kemal Atatürk)
• Bilim ve onun ürünü olan teknolojiyi üretmeyen toplumlar, bağımsızlıklarını, dolayısıyla mutluluklarını yitirirler. (Ord. Prof Cahit Arf)
• Bilim, gerçeğe giden yolları aydınlatan ışıktır. (Hacı Bektaşi Veli)
• Bilim, gerçeğe giden yolları aydınlatan ışıktır. (Aristoteles)
• Bilim yolunda koşulmaz, ağır ağır ilerlenir. (Freud)
• Bilim, servetten üstündür. Çünkü sen serveti korursun; bilimse seni korur. (Hz. Ali)
• Bilim kendini bilmektir. (Yunus Emre)



Saat: 12:10

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık