MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   İyi bir kaleci olmak için ne yapmalıyım? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/450755-iyi-bir-kaleci-olmak-icin-ne-yapmaliyim.html)

muslera 7 Mayıs 2013 15:12

İyi bir kaleci olmak için ne yapmalıyım?
 
İyi bir kaleci olmak için ne yapmalıyım?


Electrify 7 Mayıs 2013 20:16

Onlar, milyonları peşinden koşturan o 'sihirli meşin yuvarlağın' bekçileridirler.O sihirli meşin yuvarlak ki artık onların tüm hayatı olmuştur.

Kimi zaman bir günah keçisi, kimi zaman ise taraftarın taptığı bir kahramana dönüşebilirler.Kimi zaman bir maçı tek başına kazandırabilir, kimi zaman ise şampiyonluğun baş mimarı olabilirler.Taraftarın en çok kızdığı, zaman zaman ise günah keçiliğinden 'şamar oğlanı' mertebesine yükselttiği de onlardır.‘Messsiiiii.. Messsssiiiii ve harika bir gol!! Tribünler ayakta, müthiş bir atmosfer var’ diyen spikerin çoşkusuna üzülüp, yıkılan ve hatta kahrolan da onlardır.

Çok çok eskiden "insanın aptalı futbolcu, futbolcunun aptalı da kaleci olur" derlermiş. Günümüz futbolunda taraftarlar gol atanlara büyük saygı, gol yiyenlere ise büyük kızgınlık beslerler.Bu kızgınlığın kimi zaman ölçüsünü de kaçırırlar.İşte bu yüzdendir ki kaleciler başarılı olmak istiyorlarsa biraz da vurdumduymaz olup, sinirlerine hakim olmalıdırlar.

Savunması berbat olan bir takımın bile, maçı kaybettiğinde, maçın tek suçlusu onlardır.Taraftarların yanı sıra kendi takım arkadaşlarından bile zaman zaman tepkiler alabilirler.Tüm bunlar yetmezmiş gibi teknik direktörleri çıkıp, "kaleci gol yedi, ne yapalım" diyerek başarısız sonuçtan onların vasıtasıyla sıyrılabilir.

Eski Milli Kaleci Eser Özaltındere; ‘’Kaleciler de şarap gibidir, yaşlandıkça, eskidikçe tatları artar. İleriki yaşlarda pozisyon bilgisi çoğalır. Bu da işlerini iyi yapmalarını sağlar.Bir kere kalecinin hata yapma korkusu olmayacak. Bu zaten kalecileri mahveden bir korkudur. Gol yemekten korkan bir kaleci golü de yer.’’ diyerek bu zorlu mesleği tanımlıyor.

Peki, iyi bir kalecinin olmazsa olmaz hangi özellikleri taşıması gerekir? Dilerseniz bu özellikleri tüm detayları ile inceleyelim.

Temel futbol becerileri nasıl olmalıdır?

Kaleciler kendi ceza alanları içerisinde meşin yuvarlağın sihirli büyüsüne kapılmadan ağlarla buluşmasına engel olurlar.Ancak zaman zaman bu bölgenin dışında da meşin yuvarlağa ellerini kullanmadan müdahele gerektiren durumlarda oluşabilir.İyi bir kaleci olmanız için Messi’nin tekniğine sahip olmanız gerekmez.Bunun yerine iyi top kontrolü, pas ve meşin yuvarlağa vuruş tekniğinin iyi olmasının yanında mutlaka özgüvenin de yerinde olması yeterlidir.

Top tutuşu nasıl olmalıdır?
Kalecilerin top tutuşu, iyi bir kaleciyi tanımlamak için en belirgin kriterdir. Bu özellikte Dünya’nın iyi kalecisi olarak Eski İngiltere Milli Takım kalecisi David James’i örnek olarak gösterebiliriz. İyi top tutma, kalecilerin yeteneği ve tam anlamıyla rakipleri karşısında başarılı kurtarışları için güven verir. Top kullanma becerileri, takımları için her zaman büyük avantaj getirir.Burada buna ek olarak topu alıcak olan futbolcunun da tekniğinin iyi olması gerekmektedir. Kaleci içgüdülerini iyi kullanabilmelidir.Ceza sahası içindeki topların hız, yörünge ve yüksekliğe dayalı hareketlerini çabuk sezebilmelidir.

Konumlandırma nasıl olmalıdır?
Dünya’nın en iyi kalecileri arasında gösterilmeyi başaran Edwin van der Sar gibi muhteşem bir uçuş ile kurtarış yapan kaleciler çok nadirdir.Peki neden? Eh, iyi kaleciler her zaman doğru yerde konumlanırlar.İşte bu yüzden iyi bir eldiven olmanın şartları arasında olmazsa olmazımız kale çizgisinde iyi bir konum almaktır.

Refleksleri nasıl olmalıdır?
Kaleciğin olmazsa olmazı olan refleksler kaleciler arasında kalite farkını belirleyen en önemli faktörlerden biridir.Oyun zekası gelişmiş ve iyi reflekslere sahip kaleciler karşı karşıya pozisyonlarda rakiplerine zor anlar yaşatabilirler.Dünyanın en iyi kalecilerine baktığımızda mükemmel reflekslere sahip olduklarını görebiliriz.

Fiziksel özellikleri nasıl olmalıdır?
Genellikle yeşil sahaların en uzun boylu oyuncuları kalecilerdir.Bu uzun boyları sayesinde hava toplarında rakip oyunculara karşı büyük avantaj sağlarlar.Bununla birlikte kalecilerin fiziksel varlıklarını iyi koruyabilmeleri gerekmektedir.Fiziksel yapılarını uzun süre ayakları üzerinde durdukları için korumaları çok çok önemlidir. İyi kaleciler, penaltı vuruşu ve ya bire bir pozisyonlarda rakibin düşüncesini olabildiğince önceden sezerek, güçlü fizikleri ile fark yaratabilirler.Kaleciler, zihinleri ile fiziklerini aynı ölçüde hareket ettirdikleri taktirde başarılı kurtarışlar yapabilirler.

Sezgileri nasıl olmalıdır?
Kaleciler rakibin ilk saldırı noktasında bulundukları gibi aynı zamanda kendi takımlarının da merkezi savunmasının göbeğinde konumlanırlar.Dolayısıyla iyi bir kaleci gelişebilecek tehlikeli pozisyonların önceden farkına varıp, savunmadaki takım arkadaşlarını uyurmalıdır.Kaleci ile savunma oyuncuları arasında iyi bir uyum olması gerektiği gibi kaleciler kimi zaman oyun içerisinde takım arkadaşlarına teknik direktörlük yapmalıdırlar.Çünkü oyunun her alanını bulundukları konum itibariyle rahatça görebilmeleri mümkündür.

Ana hatlarıyla incelediğimiz bu özelliklerin yanında, kalecilerde bulunması gereken diğer özelliklere de kısaca bir göz atalım.
  • Çeviklik: Çevik ve hızlı olan kaleciler her zaman diğer meslektaşlarına kıyasla çok daha başarılı olurlar.
  • Karar: Zamanlama ve kararlılık çok önemlidir.İyi bir eldiven hızlı bir zamanlama ile doğru kararı alabilir.
  • Ceza Sahası Komutanlığı: Kaleciler belirttiğimiz gibi sadece kale çizgisinin değil tüm ceza sahasının tek hakimi ve komutanı olmalıdır.
  • Bağlılık ve Sakinlik: Takımı yenik durumda olsa bile kaleciler, sakin olup, asla oyundan vazgeçmemelidirler.Her zaman tetikte ve oyunun galibiymiş gibi özgüvenli şekilde görevlerini sürdürmelidirler.
Uzun lafın kısası;
Kaleciler, futbolun ana merkezindedir.Dolayısıyla zihinsel, fiziksel ve teknik niteliklerin iyi bir kalecide mutlak suretle yüksek dozda olması gerekmektedir.Kaleciler için tüm bu özelliklerin yanında bizlerin de bazen açıklayamayacağımız gelişmeler yaşanabilir.İşte, tüm bu gelişmeler için onlara bu unutulmaz film repliğini hatırlatabiliriz.


Misafir 17 Eylül 2014 18:10

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2728668)
benim boyu cok az kücük yani kaleci olmama engel olurmu

Olabilir onun icin bol bol patates ye zipla boyun uzar


Misafir 13 Eylül 2017 21:11

Kalecilik çok zordur ama başarınca zoru hayat onlara güzeldir özellikle U-16 ya kadar kalecilerin boyu kaleye oranla küçüktür buda çok büyük bir dezavantajdır ama çalışında oda önemli olmuyo



Saat: 09:49

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık