MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Bilişim teknolojisi çeşitleri ve ürünleri nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/465467-bilisim-teknolojisi-cesitleri-ve-urunleri-nelerdir.html)

zerda ünal 2003 27 Aralık 2013 15:30

bilişim dersi performans ödevi için öğretmenim benden bilişim teknolojiler


_Yağmur_ 8 Ocak 2014 12:22

Bilişim Teknolojileri Çeşitleri
MsXLabs.org

Zaman, mekan ,mesafe tanımaksızın bilginin bir yerden başka bir yere iletimini sağlayan teknolojiler olarak adlandırılan bilişim teknolojileri hayatımızın her anını kaplamış durumdadır. Neredeyse tüm sektörlerde kullanılan bu teknoloji, adeta bağımlılık seviyesinde sürekli yayılmakta ve yayılmaya devam edecektir. Özellikle internetin yaygınlaşması ve bilginin öneminin anlaşılması üzerine tüm devletler bilişim teknolojilerinde öncü olmanın yolunu aramaktadırlar.

Her an karşımıza bir şekilde çıkan bilişim teknolojilerini farklı gruplar halinde çeşitlendirmek mümkündür. Şimdi bu gruplandırmaları yapalım.

Yaptıkları İşlere Göre

Tek Bir İş Yapan Bilişim Teknolojileri
Gerek üretilirken gerekse kullanım amacına göre sadece bir iş yapabilen teknolojilere denir. Bu tip teknolojilerde küçük bir elektronik devre belirlenen işe göre tasarlanmaktadır. Bu devreler bazen mikroişlemcili olabilmekte bazen de mikroişlemci olmadan tasarlanabilmektedir. Otomobillerde kullanılan araç tanıma sistemi, araç takip sistemi, evlerde kullanılan çamaşır, bulaşık makineleri, belediyelerin kullandığı mobese kameraları, deprem tanıma sistemi, güvenlik sistemleri, suni kalp cihazı, tarım sulama sistemi, mp3 çalar, yangın alarm sistemi, otomatik kapılar bunlardan bazılarıdır.

Birden Fazla İş Yapan Bilişim Teknolojileri
Birden fazla iş yapabilme kapasitesine sahip olarak üretilen bilişim teknolojileridir. Neredeyse tüm insanların kullandığı teknolojiler olarak adlandırabiliriz. Evlerde bulunan masaüstü bilgisayarlar, gerek ticari gerekse kamu kuruluşlarında olan sunucu ve terminal bilgisayarlar, akıllı cep telefonları, tabletler bu gruba verilecek örneklerden bazılarıdır.

Taşınıp Taşınmadıklarına Göre

Taşınamayan Bilişim Teknolojileri
Gerek ağırlığı gerekse bulunduğu yere montesi sebebiyle taşınamayan bilişim teknolojileridir. Masaüstü bilgisayarlar, Araç arıza sistemi tanıyıcısı, Sunucu bilgisayarlar, Fırınlarda kullanılan ekmek yapma, Tomografi cihazları, Sismograf aletleri, Telefon ve Cep Telefonu santralleri bu tip bilişim teknolojilerine verilebilecek örneklerden bazılarıdır.

Taşınan Bilişim Teknolojileri
Gerek hafifliği gerekse önemi sebebiyle taşınabilen bilişim teknolojileridir. Cep telefonları, Tabletler, Laptoplar, Netbooklar, Holter cihazı, Harici Sabit Diskler, Flash Bellekler, Yazarkasa ve pos cihazı bunlara verilebilecek örneklerden bazılarıdır.

Kullanım Amacına Göre

İyi Niyetli Kullanım
Bilgilin zaman, mekan, mesafe dinlemeden sürekli yer değiştirdiği bu teknolojilerde, gerek bilgiyi dağıtanın gerekse bilgiye ulaşanın iyi niyetli olarak bilgiyi paylaşması, bilginin paylaşımı için kullanılan teknolojilerin doğru kullanılması bilginin doğru bir şekilde artmasını ve çoğalmasını sağlar. Haber kanalının verdiği doğru haberler, kütüphanelerden yararlandığımız kaynaklar, forum sitelerinde verilen bilgiler, e-devlet sitelerinin insanlara sunduğu hizmetler, öğretmenin birikimini paylaştığı web sitesi, siteye gerçek bilgilerle üye olup sitenin yayılmasına bir şekilde yardımcı olan üyeler, yangını haber veren sistemler, sismograf cihazları güvenlik kameraları bu tip kullanıma örnek teşkil etmektedir.

Kötü Niyetli Kullanım
Gerek bilginin doğru şekilde paylaşılmasına, gerek paylaşılan bilgilerin çalışmasına, gerekse bilişim teknolojilerinin görevini yapmamasına yönelik yapılan tüm davranışları kötü niyetli kullanım olarak adlandırabiliriz. Doğru olmayan bilgiyi internette yayma, İnsanların yanlış yönlendirme, insanların faydasına sunulan bilgileri saklayarak onlardan fayda kazanma, bilişim korsanlığı yaparak bilgiye ulaşma veya bilgiye ulaşmanın yollarını kapama, insanların özel hayatına girerek gizlice onları dinleme ve görüntüleme yoluyla menfaat elde etme bu tip davranışlara verilebilecek örneklerdendir.

Kullanıcı Sayısına Göre

Kişisel kullanım
Bir kişi tarafından kullanılan bilişim teknolojilerine denir. Bu kullanım bazen görev icabı olabilir bazen de teknolojinin sayısı itibarıyla olabilir. Cep telefonu kullanımı, kişisel bilgisayar kullanımı, sunucu bilgisayar kullanımı, tomografi cihazı kullanımı bunlardan bazılarıdır.

Birden fazla kişinin kullanımı
Gerek umuma açık yerlerde, gerekse çalışma ortamında herkesin kullanımına açık olan bilişim teknolojileridir. İnternet cafelerde bulunan bilgisayarlar, okullarda bulunan bilgisayarlar, şirketlerde kullanılan cep telefonu ve notebooklar, dinlenme tesislerinde bulunan internet bağlantıları bu tip yapıya verilebilecek örneklerdendir.

Bilişim Teknolojilerinin Ürünleri
Temel olarak bir bilgisayar; yazılım, donanım ve işletim sisteminden oluşur. Bu kavramların altında listelenen elemanlar ise ürünleri oluşturmaktadır.

Bu ürünleri şöyle sıralayabiliriz.

Donanım Ürünleri: Genellikle bilgisayarın iskeletini oluşturur. Temel elemanları kasa, klavye, fare ve ekran olarak isimlendirilir.

Yazılım Ürünleri: Bilgisayarların kullanım amaçlarına göre üzerinde yüklü bulunan yazılımlardır. Muhasebe yazılımı, bordro yazılımı, borsa yazılımı, hastane yazılımı bunlara örnektir.

İşletim Sistemleri: Bilgisayarların kullanım amaçlarına göre çalışmasını sağlayan, donanım ile yazılım arasındaki ilişkiyi düzenleyen programlardır. Genellikle Windows yazılımları kullanılır. Windows XP, Windows 7 işletim sistemlerine verilen örneklerdendir.





Saat: 13:33

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık