MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   X-Sözlük (https://www.msxlabs.org/forum/x-sozluk/)
-   -   Zakkum Nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/x-sozluk/85750-zakkum-nedir.html)

nünü 4 Aralık 2007 10:49

Zakkum - Zakkum Nedir - Zakkum Hakkında
 
zakkum
isim, bitki bilimi Arapça za®®°m
Zakkumgillerden, Akdeniz ülkelerinde yetişen, çiçekleri beyaz veya pembe renkli, kışın yapraklarını dökmeyen zehirli bir ağaççık, ağı ağacı, ağı çiçeği (Nerium oleander).


Misafir 16 Temmuz 2009 01:18

2-3 (-5) m. boylarında bir çalıdır. yapraklar uzun şerit şeklinde olup, kenarları tam, sürgünlere 3'lü çevrel dizilidirler. zakkum bir maki bitkisidir. Çoğunlukla hayıt ve ilgın'larla birlikte alüviyal topraklarda yetişir. doğal alanı dışında kıyı kentlerinde pembe ve beyaz çiçekleriyle gözde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

zakkum çok eski çağlardan beri bilinen bir bitki olup, yapraklarından, özellikle oleandrin adlı bir glikozit düşük dozlarda kalp ilaçlarının yapımında kullanılmaktadır. yine yaprak, çiçek ve kabukları ise idrar söktürücü olarak kullanılır. ayrıca son yıllarda bitkiden elde edilen n.o. ekstresinin kanser tedavisinde kullanıldığı ileri sürülmüştür.







woltka1001 14 Mayıs 2012 19:02

Zakkum - Zakkum Nedir - Zakkum Hakkında
 
Hem zehir, hem ilaçtır zakkum ağacı.


Safi 7 Haziran 2015 01:20

ZAKKUM a. 5 m yüksekliğe erişebilen, m çalı görünümünde küçük ağaç. (3 ya da 4’ü bir arada çevrem yapraklı, değirmi 5 yuvarlak lop halinde açılmış beyaz ya da pembe çiçeklidir. Bil. a. Nerium oleander; zakkumgiller familiyası.)

—Ansİkl. Akdeniz havzasının bitkisi olan zakkum sel yatağı kıyılarında, taşlık yerlerde biter. Bütün kısımları zehirdir, hatta yağmurlarla dere sularına önemli ölçüde zehir aktaran bir bitkidir. Bununla birlikte, Akdeniz ülkelerinde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak çok kullanılır (birçok süs çeşidi vardır.)

—Halk hek. Zakkum çok zehirlidir. -Bir gram yaprak insanda tehlikeli zehirlenmelere neden olur. Mide bağırsak bozuklukları, kusma, ishal, nabız yavaşlaması, solunum güçlüğü, kalp yetmezliği yapar ve ölüme neden olur.
Kaynak: Büyük Larousse


Safi 1 Şubat 2016 02:15

Zakkum
  • Cehennem'de bir ağacın ismi, cehennemliklerin yiyeceği.
  • Gösterişi güzel, çiçekli ve zehirli meyvesi olan yâsemine benzeyen bir bitki ismi.


Safi 1 Şubat 2016 02:16

zakkum ingilizcesi
  • oleander



Saat: 08:01

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık