MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Tarih (https://www.msxlabs.org/forum/tarih/)
-   -   Tarihin Tasnifi (Sınıflandırılması) (https://www.msxlabs.org/forum/tarih/9982-tarihin-tasnifi-siniflandirilmasi.html)

GusinapsE 2 Ekim 2006 03:41

TARİHİN TASNİFİ(SINIFLANDIRILMASI)
1)- Zamana Göre Sınıflandırma: (Örnek: Ortaçağ tarihi,15. yüzyıl tarihi gibi...)
2)- Mekana(Yer) Göre sınıflandırma: (Örnek:Türkiye Tarihi,Avrupa tarihi gibi...)
3)- Konuya Göre Sınıflandırma: (Örnek: Tıp Tarihi, Sanat tarihi gibi...)

TARİHİ NEDEN SINIFLANDIRIYORUZ?
Tarihi Zamana, Mekana ve Konuya göre sınıflandırmamızın nedeni öğrenmeyi,öğretmeyi,araştırmayı kolaylaştırmakdır.

TARİHİN YÖNTEMİ: Tarihi olayları araştıran bir tarihçi sırasıyla aşağıdaki yöntemleri uygular.
1)-KAYNAK ARAMA: Önce olayla ilgili kaynaklar aranır.
Kaynaklar 2'ye ayrılır:
1- Ana Kaynaklar(Birinci el kaynaklar): Olayın geçtiği döneme ait kaynaklardır.
2- İkinci El Kaynaklar: Ana kaynaklardan yararlanılarak hazırlanan kaynaklardır. Ayrıca kaynakları YAZILI ve YAZISIZ kaynaklar diye de ikiye ayırabiliriz:
1- Yazılı Kaynaklar: Kitabeler, fermanlar, kanunlar, mahkeme kayıtları, noterlik yazıları, gazeteler, dergiler vb...
2- Yazısız(Sözlü) Kaynaklar: Evler, kaleler, tapınaklar, heykeller, silah, eşyalar, destanlar, efsaneler, fıkralar, atasözleri örf ve adetler vb...
2)- VERİLERİ TASNİF, TAHLİL VE TENKİT ETME:
a)- Tasnif(Sınıflandırma): Elde edilen bilgiler zamana, mekana ve konuya göre tasnif edilir.
b)- Tahlil(Analiz=İnceleme) : Kaynaklardan elde ettiğimiz bilgiler güvenilir mi? Karşılaştırma yapılarak bilgiler bu yönde incelenir.
c)- Tenkit(Eleştiri): Elde edilen bilgilerin işe yarayıp yaramadığı, hangi bilgilerin kullanılacağı belirlenir.
3)- SENTEZ(BİRLEŞTİRME): Kaynaklardan elde edilen bilgiler düzenlenerek yazılması safhasıdır.





Rios 10 Kasım 2009 11:24

Tarih Öğrenimini ve araştırmasını kolaylaştırmak için tarihi olaylar zaman, mekân ve konusuna göre sınıflandırılır.

a) Zamana Göre Sınıflandırma

Zamana göre sınıflandırmada tarihi olaylar çağlara ayrılarak, kronolojik dilimler halinde incelenir. Bu sınıflandırmada tarih, tarih öncesi çağlar ve tarih çağlan olarak iki sınıfa ayrılmış, bu sınıflar da kendi içlerinde alt sınıflara bölünmüştür.

Zamanın yüzyıllara ayrılarak incelenmesi de mümkündür. Onüçüncü yüzyıl (1200-1299) veya on beşinci yüzyıl (1400-1499) gibi tarihi; tarihe damgasını vuran kişilerin isimleri ile anılan bölümlere ayrılarak da değerlendirilir (Mete Han, Attila, Kanuni dönemi gibi).

b) Mekâna Göre Sınıflandırma

Tarihi olaylar geçtiği yer adlarına göre sınıflandırıhr. Bu tip sınıflandırmada olayların meydana geldiği kıta, ülke veya şehir tarihleri olarak yazılır. Asya tarihi, Avrupa tarihi, Türkiye tarihi ve Yunanistan tarihi gibi. ..

c) Konuya Göre Sınıflandırma:

Tarihin konuya göre yapılan sınırlandırmalarıdır. Siyasi tarih, politika tarihi, hukuk tarihi gibi konulann ayn ayrı incelenmesidir. Konuya göre yapılan sınıflandırmalar diğerlerine oranla daha dar çerçevelidir.


nötrino 13 Ağustos 2012 12:10

Tarih Bilimi / Tarihin Sınıflandırılması

Tasnif(Sınıflandırma): Tasnif, sınıflandırma demektir. Tarihsel kaynaklardan verilerin elde edilmesinden sonra bunların tasnif edilmesi gerekir. Elde edilen bilgiler zamana, mekâna ve konuya göre tasnif edilir. Verilerin sınıflandırılması ve mantıklı bir düzen içerisinde sıralanmasıyla, eserin bölümleri oluşturulur. Bu bölümlerin de kendine göre alt başlıkları olacaktır. Böylece hazırlanmakta olan yapıtın plânı ortaya çıkar.Sınıflandırma işlemi verilerin önemine, güvenilirliğine veya kronolojik sıraya göre yapılabilir.

Tarihin ilgi alanı, zamanı ve konuları oldukça geniş olduğu için, geçmişin incelenmesini kolaylaştırmak amacıyla tarih; zamana mekana ve konuya göre sınıflandırılmaya tabi tutulmuştur.

a) Zamana Göre Sınıflandırma : Tarihin yüzyıl, ilkçağ, ortaçağ gibi zamana göre sınıflandırılmasıdır. Amaç, tarihin incelenmesini ve öğrenilmesini kolaylaştırmaktır.
b) Mekana Göre Sınıflandırma : Bu ayrımda yer yani coğrafya göz önüne alınmıştır. Örneğin, Asya, Anadolu, Mezopotamya, Mısır, Çin, vs.
c) Konuya Göre Sınıflandırma : Tarihin; Hukuk Tarihi, Kültür Tarihi, Tıp Tarihi, Siyasi Tarih şeklinde sınıflandırılmasıdır.

Kaynak : Bilimnet / Makaleci


Cataclysmic 21 Ekim 2015 21:51

Zamana,mekana ve konuya göre sınıflandırlır.



Saat: 11:17

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık