Arama

Psikoloji ve PDR Bölümü Arasındaki Farklılıklar

Güncelleme: 6 Temmuz 2015 Gösterim: 182.634 Cevap: 8
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
23 Haziran 2008       Mesaj #1
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Psikoloji Ve Pdr Bölümü Arasındaki Farklılıklar


Sponsorlu Bağlantılar
Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık bölümü ile psikoloji bölümünün -bu alana ilgi duyan bir çok kişi yada bu bölümleri seçmek isteyen öğrenciler tarafından- iş alanları, mesleki unvan, işlevler… vb açılardan ne gibi farklılıklar taşıdıkları çok fazla bilinmemektedir. İki meslek arasında derin analiz yapmak yerine yalın bir anlatımla bu farklılıkları ortaya koymakta yarar vardır.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü adından anlaşıldığı gibi üçlü bir işleve sahip olup mesleğin ayırt edici temel özellikleri şunlardır:

PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) her şeyden önce bir danışmanlık hizmetidir. Kişinin toplumsallaşma sürecinde; aile, akran grupları, sosyal yaşam, eğitim hayatı, kritik gelişim dönemleri ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan temel sorunlar hakkında bireye danışmanlık hizmeti verir. Danışmanlık hizmeti olması mesleğin temel ayırıcı karakteristiğidir. Bölüm genelde üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlıdır. Bu bölümden mezun olan kişiler ağırlıklı olarak davranış bozuklukları, bireyi tanıma teknikleri, eğitim psikolojisi, aile danışmanlığı ve gelişim psikolojisi konularında eğitim alırlar. Mezuniyet sonrası en büyük istihdam alanı Eğitim kurumlarının Rehberlik Servisleridir. Bununla beraber kendine ait danışmanlık ofisi açmak isteyenler için yasal mevzuat elverişlidir. Dileyen kendi danışmanlık ofisini açabilir. Danışmanlık ofisi açan psikolojik danışmanların hizmet verebilecekleri temel alanlar şunlardır:

- Sınav Kaygısı

- Okul başarısızlığı

- Aile Danışmanlığı

- Okul fobisi

- Mesleki ilgi ve yetenekler konusunda danışmanlık

- Özel eğitim ve buna bağlı sorunlar hakkında danışmanlık

- Verimli çalışma etkinlikleri

- Madde bağımlılığı konusunda danışmanlık hizmeti

- Evlilikte aile içi çatışma, boşanma ve buna bağlı olarak çocuklarda ortaya çıkan uyum sorunları

- Nevrotik ve psikotik sorunlar karşısında kişinin izlemesi gereken süreç hakkında bilgilendirme görüşmeleri… vb

Bu başlıkları arttırmak mümkündür. Ancak genel hatlarıyla psikolojik danışman unvanı olan bir kişinin hizmet verebileceği temel konular bunlardır. Psikolojik danışmanlar bu hizmeti verirken “Bireysel psikolojik danışma” yada “Grupla psikolojik danışma” yöntemlerini kullanırlar.

Psikologlar

Psikoloji Bölümü Üniversitelerin Edebiyat Fakültelerine bağlıdır. Lisans süresi 4 yıl olup dersler ağırlıklı olarak psikoloji bilimi ve buna bağlı alt alanlardan oluşmaktadır. Bölüm mezunları psikolog unvanı alır. Mezunların, istihdam alanları konusunda önceliği daha çok özel ofislerdir. Bununla beraber hastaneler, adliye sarayları, eğitim kurumları psikoloji bölümü mezunlarının çok rahat istihdam alanı sağlayabileceği kurumlardır.

İki bölüm arasındaki benzerlik ve farklılıklar:

PDR ile Psikoloji bölümünün lisans düzeyindeki ders içerikleri arasında çok büyük bir farklılık yoktur. Her iki bölümde de psikoloji bilimi hakkında kuramsal ve uygulamalı bir müfredat vardır. Bu iki alan arasında ki içeriksel farklılıklar daha çok lisansüstü eğitimde ortaya çıkmaktadır. PDR mezunlarına Psikolojik Danışman, Rehber Öğretmen, Adli Pedagog gibi unvanlar verilirken; Psikoloji mezunlarına Psikolog, Adli Psikolog ünvanları verilmektedir. PDR mezunları görüşmelerinde “Bireysel yada grupla psikolojik danışma” yöntemi uygularken, Psikologlar daha çok “psikoterapi” yöntemini uygular. Ancak lisans mezunu psikologların psikoterapi yöntemini uygulayıp uygulayamayacakları konusu tartışılan bir konudur. Bu konu hakkında kabul gören yaygın yaklaşım ise şudur:

“Lisans eğitiminden sonra uygulamalı psikoloji bilimleri, klinik psikoloji, aile terapisi vb… alanlarda yüksek lisans yapma zorunluluğu. Bu yasal bir zorunluluk olmaktan ziyade mesleki yeterlilik ve etikle ilgili bir zorunluluktur. Bazı çevrelere göre Psikoterapi uygulamaları için yüksek lisansın bile yeterli olmadığı yüksek lisans sonrası mutlaka süpervizyon eğitiminin alınması gerektiği mesleki etik bir zorunluluk olarak görülür. Süpervizyon eğitiminde kişi alanında uzman bir psikoterapistle belirli bir süre meslekte uygulamaya dönük spesifik eğitimler alır. Onun gözetiminde vaka analizleri, kullanılacak yöntemlerin seçilmesi konularında özel bazı eğitimler alır.”

Çalışma koşulları ve hizmet verilen kitle açısından PDR nin lisans düzeyinde verdiği eğitim çoğu zaman yeterli olurken Psikoloji bölümü mezunlarının (hizmet sunacakları kitleler açısından) lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve süpervizyon eğitimi gereklidir. Çünkü psikologların görüştükleri vakalar daha ağır vakalardır. Psikologlar sorun oraya çıktıktan sonra danışanla görüşürler, PDR mezunları ise daha çok önleyici bir role sahiptirler.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Mart 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yetersiz ve eksik bilgi olmuş. tanımdan çok kişisel bir yoruma benziyor. muhtemel alıntı olan bu yazıda psikoloji lisans eğitimini açıkça yetersiz görüyor ve eğitim kolundan ayrı bir disiplin olan rehber öğretmenlik sıfatıyla düşmanca kıyaslama yapılmış ve kesinlikle objektif değil.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mayıs 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kesinlikle yanlı bir karşılaştırma. pdr ve psikolojinin lisans derslerinin içeriklerinin pek de farklı olmadığını söylemek yeterli bilgi sahibi olunmadığının ispatıdır. pdr söylendiği gibi eğitim fakültesine bağlı, gelende eğitime yönelik danışmanlık hizmeti veren,önleyici ve yönlendirici psikolojik danışmanlar yetiştirir;psikoloji ise fen edebiyat fakültelerinin sosyal bilimler ya da sağlık bilimlerine bağlı genelde patoloji ağırlıklı eğitim veren, önleyici değil tedavi edici bir pozisyonda bulunan psikologlar yetiştirir. ikisi temelde psikoloji biliminden yararlanır doğru ama kesinlikle aynı psikoloji alt alanlarından değil; psikoloji salt psikoloji bilimini temel alırken pdr eğitim bilimlerinden de yararlanır. maalesef ülkemizde psikolog, psikiyatrist,psikolojik danışman tanımları bizzat bu işi yapanlar tarafından bile karıştırılıyor!psikolojik danışmanların normal bireylerde önleyici; psikologların psikolojik rahatsızlığı olan bireylerde psikoterapi ağırlıklı tedavi edici; psikiyatristlerin ise daha ağır psikolojik rahatsızlıklara sahip bireylerde genelde ilaç ile tedavi edici rolleri bulunmaktadır. Alanlar ve görevler malesef karıştırılmaktadır; oysa ki bu 3 meslek iş birliği içinde çalışmalıdır, kimin daha yetkin olduğu değildir mevzu kimin hangi alanda yetkin olduğunu bilmesi ve işini yapmasıdır.
Dergipdr - avatarı
Dergipdr
Ziyaretçi
28 Eylül 2011       Mesaj #4
Dergipdr - avatarı
Ziyaretçi
PDR bölümünün Çalışma alanları ilgili olarak bu bağlantılardaki yazıları okuyabilirsiniz.
TÜRKİYE'DE PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN ÇALIŞMA ALANLARI | Dergi Pe Dr
PDR'DEN DİPLOMA ALMAK NE İŞE YARAR? | Dergi Pe Dr

---------- Mesaj tarihi 18:03 ---------- Önceki mesaj tarihi 17:58 ----------

Burdan da farklılıklara bakabilirsiniz
PDR ile Psikoloji Bölümü Arasındaki Fark | Dergi Pe Dr
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Temmuz 2013       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

yetersiz ve eksik bilgi olmuş. tanımdan çok kişisel bir yoruma benziyor. muhtemel alıntı olan bu yazıda psikoloji lisans eğitimini açıkça yetersiz görüyor ve eğitim kolundan ayrı bir disiplin olan rehber öğretmenlik sıfatıyla düşmanca kıyaslama yapılmış ve kesinlikle objektif değil.

bence yanlış düşünüyorsun
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Kasım 2013       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
pdr bölümü tm3 ten alıyor tm3 e okuldan ek puan gelir mi ?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Aralık 2013       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba,
edebiyat 3.sınıf öğrencisiyim son sınıfta açık öğretim sosyoloji bölümüne kayıt olmayı düşünüyorum oradan mezun olduğumda adli psikolojiden yüksek lisans yapmam mümkün mü? çünkü psikolojiyle çok ortak dersleri var yoksa önce psikolojiden yüksek yapmak zorunlu mu? şimdiden teşekkür ederim
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ocak 2014       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

pdr bölümü tm3 ten alıyor tm3 e okuldan ek puan gelir mi ?

okuldan butun alanlara puan geliyor
kubrakal - avatarı
kubrakal
Ziyaretçi
6 Temmuz 2015       Mesaj #9
kubrakal - avatarı
Ziyaretçi
Ankara psikolog tedavisi için doktor araştırıyorum yardımcı olur musunuz ?

Benzer Konular

26 Kasım 2016 / Misafir Psikoloji ve Psikiyatri
1 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
21 Temmuz 2012 / Misafir Soru-Cevap
9 Ağustos 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
16 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap