Arama

Psikoloji ve PDR Bölümü Hakkında Soru ve Cevaplar - Sayfa 6

Güncelleme: 26 Kasım 2016 Gösterim: 406.349 Cevap: 520
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Ocak 2010       Mesaj #51
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ben lise 3teyim ve pdr istiyorum ve bölümüm sözel.Pdr yi tercih etme gibi bi durumum var mı?Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden çok teşekkür ederim
Sponsorlu Bağlantılar
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
21 Ocak 2010       Mesaj #52
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Ben lise 3teyim ve pdr istiyorum ve bölümüm sözel.Pdr yi tercih etme gibi bi durumum var mı?Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden çok teşekkür ederim

Tercih edebilirsiniz.Ancak matematik ve geometri gibi sayısal içerikten de soru çözmek durumundasınız.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Şubat 2010       Mesaj #53
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
peki pdr'mi daha avantajlı yoksa psikolog'mu
hangisi daha avantajlıysa ne yönden avantajlı??
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
1 Şubat 2010       Mesaj #54
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

peki pdr'mi daha avantajlı yoksa psikolog'mu
hangisi daha avantajlıysa ne yönden avantajlı??

Şimdi öncelikle psikoloji bölümünden bahsetmek istiyorum; hazırlık dışında 4 senelik lisans eğitimi var.Ancak bu 4 senelik psikoloji yeterli görülmüyor meslek eğitiminde.Bunun dışında eğer meslekte iyi bir yerlere gelmek istiyorsan 2 senelik yüksek lisans ve bunun dışında mesleki süpervizörlük de yapılması uygun görülüyor.Psikoloji bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans eğitiminde PDR yi seçerek de psikolojik danışman olabilirsin ama 2 sene kaybın olur PDR bölümüne göre..Hangi mesleğin önü açık diyorsan ben kendi görüşümle PDR derim. Çok geniş bir çalışma alanı da mevcut.Ancak son 3-4 yıldır bu meslek de çok fazla talep görmekte ve mesleki yığılmalar önümüzdeki seneler de bu bölüm içinde görülebilir.
Sadık - avatarı
Sadık
Ziyaretçi
10 Şubat 2010       Mesaj #55
Sadık - avatarı
Ziyaretçi
Psikolog olmak için ne yapmalıyım ve bu mesleği kısaca tanıtır mısınız ?Teşekkürler...
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #56
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Sadık adlı kullanıcıdan alıntı

Psikolog olmak için ne yapmalıyım ve bu mesleği kısaca tanıtır mısınız ?Teşekkürler...

Psikoloji bölümü olan bir üniversiteyi kazanmalısınız öncelikle...

Psikoloji hakkkında ;

İnsan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerinin kullanılarak bilimsel bir şekilde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Sağlık bakanlığı ve üniversitelere bağlı akıl hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, çocuk ıslah evlerinde, cezaevlerinde psikolog, rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikoloğu olarak çalışılabilir. Ayrıca öğretmenlik sertifikası alanlar liselerde öğretmenlik yapabilirler.

Programın Amacı: Psikoloji bölümü, insan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerini kullanarak bilimsel bir biçimde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılması konularında eğitim ve araştırma yapar. Psikoloji, kuramsal ve uygulamalı psikoloji adı altında iki dala ayrılır.

1.Kuramsal Psikoloji: Bu dal, öğrenme, düşünme, güdülenme gibi psikolojik süreçlerle ilgilidir. İnsan ve hayvanlar üzerinde laboratuvarda deneyler yaparak psikolojik olayları inceleyen "Deneysel Psikoloji";davranışların fizyolojik temellerini araştıran "Fizyolojik Psikoloji"; toplum tarafından etkilenen insan davranışlarını inceleyen "Sosyal Psikoloji"; insanda düşünme, öğrenme, duygu ve heyecan gibi psikolojik süreçlerin gelişimini inceleyen "Gelişim Psikolojisi" ve normal dışı davranışları inceleyen "Anormaller Psikolojisi" kuramsal psikoloji grubuna girer.

2)Uygulamalı Psikoloji: Kuramsal psikolojinin verileri günlük yaşamda insan davranışları ile ilgili sorunları gidermede kullanılır. İleri derecede uyum bozukluğu gösteren kimselerin davranışlarının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini inceleyen "Klinik psikoloji";endüstride üretimi artırmak için en uygun elemanların seçimini ve çalışma ortamında olumlu ilişkiler kurulmasını sağlayan, tüketicinin isteklerini saptayan "Endüstri Psikolojisi"; hafif uyum sorunları olan kimselere yardım yollarını araştıran "Danışma Psikolojisi"; okulda öğrenme sürecini ve öğrencilerin başarısızlık sorunlarını inceleyen "Okul Psikolojisi" uygulamalı psikolojinin başlıca alanlarıdır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Psikoloji programında temel felsefe, mantık, istatistik ve sosyoloji gibi temel konularda verilen dersler ile psikolojiye giriş, öğrenme psikolojisi deneysel psikoloji, çağdaş psikoloji akımları, gelişim psikolojisi (çocukluk, gençlik, yetişkinlik, yaşlılık), fizyolojik psikoloji, psikolojik testler, zekâ-kişilik psikolojisi, anormal davranış psikolojisi gibi alan dersleri verilmektedir. Ayrıca uygulamalı dersler laboratuvarlarda ve sahada sürdürülür.

Gereken Nitelikler: Psikoloji eğitimi görmek isteyen bir öğrencinin normalin üzerinde akademik yeteneğe sahip olması psikoloji yanında felsefe, sosyoloji ve matematiğe ilgi duyması, ayrıca insanları anlamaya istekli, bilimsel meraka sahip bir kimse olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Psikoloji bölümünü bitirenler "Psikolog" ünvanı ile görev almaktadırlar. Psikologlar genellikle uygulama alanında çalışırlar. Bir psikolog, çalıştığı kurumun niteliğine göre, ilgilendiği bireylere test, envanter gibi psikolojik ölçme araçları uygular, bireylerle görüşme yapar, sorunlarını anlamaya ve uygun çözümle bulunmasına yardımcı olmaya çalışır. Araştırma ve eğitim alanında çalışanlar gerekli ölçme araçlarını ve insan davranışlarını değiştirme yöntemlerini geliştirirler.

Çalışma Alanları: Bugün ülkemizde psikologlar Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı ruh ve sinir hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, kreş ve çocuk bakımevlerinde, huzurevlerinde, çocuk ıslahevleri ve cezaevlerinde psikolog; rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikoloğu olarak görev almaktadırlar. Halen psikologlar için özel ya da resmi endüstri kuruluşlarında çalışma olanağı sınırlıdır. Ancak endüstri geliştikçe ve iyi eleman yetiştikçe bu alanlarda da psikologların iş bulma olanaklarının artacağı söylenebilir. Son zamanlarda bazı psikologların özel olarak işyeri açtıkları da gözlenmektedir. Psikoloji bölümünü bitiren bir kimse, eğitimi sırasında felsefe, sosyoloji gibi alanlarda yeterli düzeyde eğitim görmüş olmak ve öğretmenlik sertifikası almak koşulu ile orta dereceli okullarda felsefe grubu öğretmeni olarak görev alabilir. Halen rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikologlarına ve kliniklerde psikologlara gereksinme duyulmaktadır. Mevcut ve açılmakta olan üniversitelerin de psikoloji alanında öğretim elemanlarına gereksinmeleri artmaktadır. Bir psikoloji mezununun doyurucu bir iş bulabilmesi için psikolojinin belli bir dalında lisansüstü eğitim görmesi gereklidir.

Kaynak
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Şubat 2010       Mesaj #57
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
psikoloji ve pdr arasındaki fark tam olarak ney? hangisinin daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
28 Şubat 2010       Mesaj #58
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

psikoloji ve pdr arasındaki fark tam olarak ney? hangisinin daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

Psikoloji Ve Pdr Bölümü Arasındaki Farklılıklar


Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık bölümü ile psikoloji bölümünün -bu alana ilgi duyan bir çok kişi yada bu bölümleri seçmek isteyen öğrenciler tarafından- iş alanları, mesleki unvan, işlevler… vb açılardan ne gibi farklılıklar taşıdıkları çok fazla bilinmemektedir. İki meslek arasında derin analiz yapmak yerine yalın bir anlatımla bu farklılıkları ortaya koymakta yarar vardır.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü adından anlaşıldığı gibi üçlü bir işleve sahip olup mesleğin ayırt edici temel özellikleri şunlardır:

PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) her şeyden önce bir danışmanlık hizmetidir. Kişinin toplumsallaşma sürecinde; aile, akran grupları, sosyal yaşam, eğitim hayatı, kritik gelişim dönemleri ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan temel sorunlar hakkında bireye danışmanlık hizmeti verir. Danışmanlık hizmeti olması mesleğin temel ayırıcı karakteristiğidir. Bölüm genelde üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlıdır. Bu bölümden mezun olan kişiler ağırlıklı olarak davranış bozuklukları, bireyi tanıma teknikleri, eğitim psikolojisi, aile danışmanlığı ve gelişim psikolojisi konularında eğitim alırlar. Mezuniyet sonrası en büyük istihdam alanı Eğitim kurumlarının Rehberlik Servisleridir. Bununla beraber kendine ait danışmanlık ofisi açmak isteyenler için yasal mevzuat elverişlidir. Dileyen kendi danışmanlık ofisini açabilir. Danışmanlık ofisi açan psikolojik danışmanların hizmet verebilecekleri temel alanlar şunlardır:

- Sınav Kaygısı

- Okul başarısızlığı

- Aile Danışmanlığı

- Okul fobisi

- Mesleki ilgi ve yetenekler konusunda danışmanlık

- Özel eğitim ve buna bağlı sorunlar hakkında danışmanlık

- Verimli çalışma etkinlikleri

- Madde bağımlılığı konusunda danışmanlık hizmeti

- Evlilikte aile içi çatışma, boşanma ve buna bağlı olarak çocuklarda ortaya çıkan uyum sorunları

- Nevrotik ve psikotik sorunlar karşısında kişinin izlemesi gereken süreç hakkında bilgilendirme görüşmeleri… vb

Bu başlıkları arttırmak mümkündür. Ancak genel hatlarıyla psikolojik danışman unvanı olan bir kişinin hizmet verebileceği temel konular bunlardır. Psikolojik danışmanlar bu hizmeti verirken “Bireysel psikolojik danışma” yada “Grupla psikolojik danışma” yöntemlerini kullanırlar.

Psikologlar

Psikoloji Bölümü Üniversitelerin Edebiyat Fakültelerine bağlıdır. Lisans süresi 4 yıl olup dersler ağırlıklı olarak psikoloji bilimi ve buna bağlı alt alanlardan oluşmaktadır. Bölüm mezunları psikolog unvanı alır. Mezunların, istihdam alanları konusunda önceliği daha çok özel ofislerdir. Bununla beraber hastaneler, adliye sarayları, eğitim kurumları psikoloji bölümü mezunlarının çok rahat istihdam alanı sağlayabileceği kurumlardır.

İki bölüm arasındaki benzerlik ve farklılıklar:

PDR ile Psikoloji bölümünün lisans düzeyindeki ders içerikleri arasında çok büyük bir farklılık yoktur. Her iki bölümde de psikoloji bilimi hakkında kuramsal ve uygulamalı bir müfredat vardır. Bu iki alan arasında ki içeriksel farklılıklar daha çok lisansüstü eğitimde ortaya çıkmaktadır. PDR mezunlarına Psikolojik Danışman, Rehber Öğretmen, Adli Pedagog gibi unvanlar verilirken; Psikoloji mezunlarına Psikolog, Adli Psikolog ünvanları verilmektedir. PDR mezunları görüşmelerinde “Bireysel yada grupla psikolojik danışma” yöntemi uygularken, Psikologlar daha çok “psikoterapi” yöntemini uygular. Ancak lisans mezunu psikologların psikoterapi yöntemini uygulayıp uygulayamayacakları konusu tartışılan bir konudur. Bu konu hakkında kabul gören yaygın yaklaşım ise şudur:

“Lisans eğitiminden sonra uygulamalı psikoloji bilimleri, klinik psikoloji, aile terapisi vb… alanlarda yüksek lisans yapma zorunluluğu. Bu yasal bir zorunluluk olmaktan ziyade mesleki yeterlilik ve etikle ilgili bir zorunluluktur. Bazı çevrelere göre Psikoterapi uygulamaları için yüksek lisansın bile yeterli olmadığı yüksek lisans sonrası mutlaka süpervizyon eğitiminin alınması gerektiği mesleki etik bir zorunluluk olarak görülür. Süpervizyon eğitiminde kişi alanında uzman bir psikoterapistle belirli bir süre meslekte uygulamaya dönük spesifik eğitimler alır. Onun gözetiminde vaka analizleri, kullanılacak yöntemlerin seçilmesi konularında özel bazı eğitimler alır.”

Çalışma koşulları ve hizmet verilen kitle açısından PDR nin lisans düzeyinde verdiği eğitim çoğu zaman yeterli olurken Psikoloji bölümü mezunlarının (hizmet sunacakları kitleler açısından) lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve süpervizyon eğitimi gereklidir. Çünkü psikologların görüştükleri vakalar daha ağır vakalardır. Psikologlar sorun oraya çıktıktan sonra danışanla görüşürler, PDR mezunları ise daha çok önleyici bir role sahiptirler.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Mart 2010       Mesaj #59
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben lise3 öğrencisiyim ve pdr düşünüyorum sizce pdr nasıl bir meslek ve daha sonra sıkılır mıyım diye düşünüyorum
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
2 Mart 2010       Mesaj #60
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ben lise3 öğrencisiyim ve pdr düşünüyorum sizce pdr nasıl bir meslek ve daha sonra sıkılır mıyım diye düşünüyorum

Sıkılıp sıkılmamanız sizin beklentileriniz ile ilgili durumdur.Psikolojiye ilgi duyuyorsanız ve başka bir bölümde bundan daha mutlu olacağınızı düşünemiyorsanız size tavsiye edeceğim bir bölümdür.Ancak bu mesleğe sadece geleceği parlak olduğu için sıcak bakıyorsanız size bölümde mutluluk garantisi veremem.

PDR nasıl bir meslek sorusuna gelince iş alanı hayli fazla olan ve gelişimini sürdüren bir meslek..Daha çok yayılacağını ve daha da genişleyeceğini düşündüğümüz bir alan.

Benzer Konular

6 Temmuz 2015 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
1 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
21 Temmuz 2012 / Misafir Soru-Cevap
9 Ağustos 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
14 Temmuz 2012 / Misafir Soru-Cevap