Arama

Yalan Söyleme (Mitomani)

Güncelleme: 5 Haziran 2013 Gösterim: 4.903 Cevap: 2
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
23 Mayıs 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Mitomani Nedir Tedavisi Nasıldır?
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

"İnsanlar yalan söylemek zorunda kaldıkları kişilerden nefret ederler."
Victor Hugo

Günlük hayatta hepimizin bir şekilde beyaz yalanlara ihtiyaç duyduğu durumlar olmuştur. Kimimiz işe geç kaldığında, kimimiz eve geç kaldığında yakınlarına bir şekilde durumu kurtarmak adına beyaz yalanlar atar. Yalanın rengi olur mu bilinmez atılan her yalan er ya da geç ortaya çıktığında yalan söylenen kişi kendisini kandırılmış hisseder. Bu his yalan söyleyen kişiye yönelik duygu ve düşüncelerinde değişiklik yaratmakla beraber; ona olan güveninde ciddi bir azalmaya sebep olur. Yalan söyleme davranışı sürekli bir hal almış ise mitomaniden bahsedilebilir.
Mitomani, yalan söyleme hastalığı olarak bilinir. Mitoman ise mitomaniye yakalanmış kişi demektir. Mitomani bir çeşit dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanabilir. Mitomani hastalığına yakalanmış kişi, çevresindeki insanlara amaçsız ve sebepsiz şekilde yalanlar söyler.

Aşağılık Kompleksleri Vardır:Kimler mitomani hastası olur?

Mitomanlar, günlük yaşantılarında gerçek dışı fikirlerle insanları yönlendiren, aynı zamanda belli bir amacı olmayan kişilerdir.
Bu kişiler söyledikleri yalanlarla kendileri dışında çevrelerine de zarar verirler mi?
Mitomani hastalığına yakalanmış kişiler; yalan bilgiler üzerine kendilerince kurgulanan bir hayat geliştirirler. Bunun temelinde sevgi ve ilgi arayışı vardır. Bir kısmında aşağılık kompleksi altta yatan sebeptir ve genel olarak çocukluğundan beri önemsenmediğine inanmıştır.
Bilinçaltında önemseneceğine inandığı kurgusal bir hikaye hazırlar. Kendileri bunun gerçek dışı olduğunun farkında değildir. Bu durumda çevrelerinden önce ve hatta daha çok kendilerine zarar verirler.

Önce Haz Duyar Sonra Pişmanlık;
Mitomani’ye dürtü kontrol bozukluğu da denir. Kleptomani bilinen diğer adıyla çalma hastalığı, uyuşturucu ya da alkol bağımlılığı, kaş, saç yolma hastalığı gibi… Kişi yalan söylemede kendine engel olamaz. Bu, kendisinin karşı koyamadığı bir dürtüsüdür. Yalan söylerken önemli ölçüde haz duyar yalnız ardından pişmanlığını yaşar. Mitoman, yalan söylemenin suçluluğunu yaşar hatta çevresindekilere tekrarlanmayacağını söylerse de engel olamadığından yine de yalan söylemeye devam eder. Çok basit şeyler için gereksiz yere yalan söyler. Mitomanlar, yalan söylerken kandırmak amacında değildirler. Üstelik yalanları son derece gelişigüzel ve umarsızdır, bu sebeple nasıl toparlayacakları hakkında bir planları yoktur. Daha kötü olanı ise eşleriyle yaşadıkları sorunlardır.

Mitomaniye Sebep Olan Psikiyatrik Sorunlar Nelerdir?

  • Kişilik bozuklukları
  • Narsistik kişilik
  • Asosyal kişilik
  • Histerik (histriyonik) kişilik
  • Çocukluk yıllarında istismara uğramış olmak.
Mitomaninin sebeplerine baktığımızda çocukluk döneminde ebeveynlerinin yalanlarına şahit olmuşluk, dürüst davranıldığında çocuk açısından sonuçların katlanılmaz oluşu ( dürüst davranan çocuğun annesi ve babası tarafından katı bir şekilde cezalandırılması), ilgi ve onaylanma ihtiyacı, aşağılık kompleksi gibi nedenlerden bahsedilebilir.
Mitomanların amacı karşısındaki kişi ya da kişileri kandırmaktan çok o an kurguladığı yalanın keyfini sürmektir. Yalan söylerken duyulan haz, sonrasında yerini pişmanlığa bırakır. Yalanları gelişigüzeldir ve yakalandıklarında nasıl toparlayacaklarına dair en ufak bilgileri yoktur. Mitomanlar en ciddi problemleri eşleriyle/partnerleriyle yaşarlar.
Narsistik kişilik bozukluğu, histerik kişilik, çocukluk döneminde istismara uğramak mitomaniye zamin hazırlar. Tedavisine baktığımızda dürtü kontol bozukluğu tedavisinde kullanılan yöntemler geçerli olacaktır. Mitomaniye sebep olan zemin araştırılmalı ve probleme kökten bir çözüm bulmaya çalışılmalıdır.

Bu bilgiler doğrultusunda biz de diyoruz ki; ailenizde ya da çevrenizde yalan söyleyen kişiler hatta mitoman olduğuna inandığınız kişiler varsa onu aşağılamak ya da dışlamak yerine tedavi olması amacıyla doğru yönlendirmelisiniz. Sonuçta önemli olan bir insanı kazanmaktır kaybetmek değil.

Sağlıklı günler diliyoruz,



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Bachata - avatarı
Bachata
Ziyaretçi
5 Haziran 2013       Mesaj #2
Bachata - avatarı
Ziyaretçi
Yalan Söyleme (Mitomani)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Psikiyatri dört tip mitomania saptamıştır.Bunlardan birincisi övüngenlik'tir. Hastalığın bu türüne yakalanan kişi, gerçek dışı şeyler söyleyerek kendini olduğundan büyük göstermektedir. İkinci tip mitomania, dolaşma'dır.Bu tipteki hastalar sürekli kaçarlar, belli bir noktada tutunamazlar. Diğer iki tür ise yalanlarla bir aşağılık kompleksinin telafi edildiği habis mitomania ile, dolandırıcılık için hikâye uydurmaya dayalı olan yoldan çıkmışlık mitomania'sıdır.

Mitomania hastalığına yakalanan biri (mitoman),aslında yalan söyleyen biridir, ama yalancı değildir, çünkü yalan söylediğinin tam bilincinde değildir, "büyüsel düşünme" tarzının hükmü altındadır. Hayal gücüyle ürettiği olayların gerçekliğinden çoğu zaman şüphe duymamaktadır. Bu olgu, ergenlik öncesi çocuklukdurumunda olağan bir haldir. Çocuk, anlattığı gerçekdışı olaylara belli bir ölçüde inanır ve bu durum çocukluk konumunun genel ve olağan bir aşamasıdır. Ama eğer bu hal ergenlikten sonra da
sürerse, o zaman buna mitomania adı verilmektedir. Artık bir hastalık olarak kabul edilen bu ruhsal rahatsızlığın daha ileri aşamaları da nevroz, hatta psikoz halinde şekillenebilmektedir. Öte yandan, mitomanlar, söylevleri esnasında gerçekle gerçek dışı olay ve durumları karışık birşekilde sıraladıkları için çoğu zaman inandırıcı olmaktadır.

Mitoman'ın, kendinin bile çoğuna inandığı yalanları söylemesinin temel nedeni, kabul etmesi halinde ızdırap çekeceği gerçeklerden kaçma eğilimidir.

Eğer yetişkin biri, yeterli ruhsal olgunluğu oluşturabileceği bir hayat hikâyesine sahip
değilse, hele bir de kaçması gereken durumlar söz konusuysa, kolaylıkla mitoman olabilir.
Mitoman kişi surekli hayali senaryolar, hayaliolaylar ve kişiler uydurur ve işin kötüsü söyledigi bu yalanlara kendisi de inanır. bu kişilerin normal yalancılardan farkı hayatlarını,ilişkilerini tamamen bir hayalin,bir yalanın üstüne kurmuş olmalarıdır.bu yüzden çok kalp kırarlar,cok kişiyi hayal kırıklıgına ugratırlar(farkında bile olmadan).çaresi. hemen bir psikolog’dan yardımalmaktır tabi bu işi hastanın kendisi yapamaz.
Mitomani hastası bir kişi hiç bir zaman hasta oldugunu farkedemez ancak etrafındakilerden birisi bunu fark edip onu psikologa götürdügünde belki ama belki düzelebilir.

Psikiyatr Ferdinand Dupre

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Efulim; 5 Haziran 2013 18:23 Sebep: Msj düzeni.
Bachata - avatarı
Bachata
Ziyaretçi
5 Haziran 2013       Mesaj #3
Bachata - avatarı
Ziyaretçi
Yalan Söyleme (Mitomani)
MsxLabs.org

Yalan söyleyen kişi ne tür davranışlarda bulunur?

-Yalan söyleyen kişi göz temasında bulunmamaya çalışır, göz göze gelmemek için elinden geleni yapar.
-Yalan söyleyen ya da bir gerçeği saklayan kişi, ellerini ve kollarını daha az kullanır.
-Soru sorulduğunda elleri sımsıkı kapanıyor veya avuçları aşağı dönüktür.
-Ellerini yüzüne ya da boynuna doğru götürüyor olabilir. Bunun haricinde bedeniyle pek temas kurmaz.
-Verdigi cevap nedeniyle içinin rahat olduğunu göstermeye çalışan kişi belli belirsiz kaçamak bir şekilde omzunu silker.
-El ve kol hareketleri ile soylediği sözler arasında zamanlama hatası vardır.
-Şaşırmış, korkmuş ya da mutluymuş rolü yapıyorsa, yüzünde beliren ifade, ağız bölgesiyle sınırlı kalacaktır.
-Genellikle yalan söyleyen kişinin sırtı dik pozisyonda değildir.
-Kendisini itham eden insandan uzaklaşmak isteğiyle muhtemelen bakışlarını kapıya doğru çevirir.
-Konuştuğu insanla ya çok az fiziksel temas kurar ya da hiç kurmaz.
-İşaret parmağını ikna etmek istedigi kişiye yöneltmez.
-Kendisini itham eden kişiyle arasına bir takım nesneler koyar.
-Bilinçaltından sızan gerçek duygular, düşünceler ve niyetler dil sürçmesi şeklinde ortaya çıkar.
-Karşısındaki kişi anlattığı hikayeye inanana kadar fazladan bilgi vermeye devam eder.
-Sorulara asla doğrudan cevap vermez, dolaylı olarak ima eder.
-Yalan söyleyen kişi, ‘ben, biz ve bizim’ gibi zamirleri ya çok az kullanır ya da hiç kullanmaz.
-Kullandığı kelimeler açık ve net olmayabilir.
-Sorulan soruya oranla aşırı bir tepki gösterir.
-Bütün sorularınıza cevap verebilir ama kendisi size soru sormaz.
-Konu değiştirildiğinde rahatlar ve gerginliği azalır.
-Haksız yere suçlandığına sinirlenmez. ‘gerçegi söylemek gerekirse’, ‘dürüst olmak gerekirse’ ve ‘neden yalan söyleyeyim ki’ gibi cümleler kullanır.
-Soruyu önceden düşünmüş ve cevabı hazırlamıştır.
-Sorunuzu tekrar etmenizi ister ya da soruya soruyla karşılık verir.
-Konuşmasına, ‘yanlış anlamanı istemem ama’ gibi bir cümleyle başlar.
-İlginizi dağıtmak için şaka yapar ya da dalga geçer.
-Daha ayrıntılı açıklama gerektiren konuları sıradan bir şeymiş gibi aktarır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

18 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
1 Nisan 2015 / Misafir Cevaplanmış