Arama

Psikolojik Sendromlar

Güncelleme: 9 Temmuz 2009 Gösterim: 24.368 Cevap: 1
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
10 Aralık 2007       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Sendromlar

Sponsorlu Bağlantılar
Sendrom, kökeni ve durumu tam olarak belli olmayan psikolojik bozukluk olarak adlandırılabilir.Bu haftaki bölümümüzde toplumda pek fazla bilinmeyen ve bulan kişiden adını alan sendromları inceleyeceğiz.

Capgras sendromu: Kişinin kendisinin,eşinin,yakınlarının ve önemli kişilerin eşlerinin yaratılarak,gerçeklerinin yerlerini aldığı şeklindeki bir sanrı (hezeyan)dır. Sanrısal bozukluk (paranoya) hallerinde görülür.

Cotard sendromu (yadsıma sanrısı): Kişi yoğun bir şekilde ölüm, herşeyin mahvolduğu (ailesinin yok edildiği, parasız ortalıkta bırakıldığı gibi), vücudunun çalışmadığı (hatta organlarının çürüdüğü) düşünceleri içindedir. Ağır depresyonlar ve psikoz durumlarında gözlenir.

Ganser sendromu (saçmalık sendromu): Kişi sorulan sorulara tam değil ama yakın yanıtlar verir. Belirtiler bir süre sonra kaybolabilir, bilinçteki dalgalanma ile birlikte. Örneğin 3 kere 4 kaç eder sorusun13 yanıtını verebilir. Kafa travmaları sonrası, aşırı yorgunluklar bazen de şizofrenilerde gözlenir.
Munchausen sendromu: Kişi kendi sağlık durumu ve sosyal koşulları ile ilgili olarak sürekli olarak gerçekdışı bilgiler verir. Ancak bunu bir maddi çıkar sağlamak için yapmaz. Çeşitli hastalıkları taklit ederek, ameliyatlar olabilir. Bunun genel olarak dinleyicileri inandıracak şekilde olmayan şeyleri anlatma,sürekli olarak bir yalan üretiminin olduğu durumuna pseudologia fantastica adı verilir.

Porto-Rikolu sendromu(dövüşme hastalığı): Kişinin bir sıkıntı ya da bir ruhsal yakınmasının (olasılıkla paranoid sanrılar etkisi ile çevreye zarar verme isteği) olması ile başlayan karşısına çıkana vurması, dövmesi ile beliren bir durumdur. Dürtü kontrol bozuklukları, sanrısal bozukluk ve bazı kişilik bozukluklarında gözlenir.

Pseudocyesis: Kişi hamile olmamasına karşın, gebeliğin belirtilerini hissedip ( karın ve göğüslerde ağrı,karında büyüme, aşerme gibi), hamile olduğuna inanır.

Don Juanizm: Karşısına çıkan kişilerle devamlı olarak cinsel ilişkide bulunarak, o kişileri adeta bir eşya yerine koyan, bu cinsel girişimlerden gene de sıkıntı duyan, sık bir şekilde eş değiştiren kişiler anlatılmak istenir. Kadınlarda görülen şekline nymphomania denir.

De-clerembault sendromu (Erotomani): Kadınlarda gözlenen, genellikle kendisinden daha yüksek sosyokültürel düzey ve kendinden daha yaşca büyük hatta şöhretli, meşhur kimselerin kendisine aşık olduğu şeklinde bir düşünce içeriğinin olduğu durum. Sanrısal bozukluğun erotomanik tipinde gözlenir.

Cain (kabil)/kardeş kompleksi: Kardeşe karşı rekabet, saldırı hatta öldürme hisleri ile giden durum. Kabil ve Habil Adem ile Havvanın oğulları olup,oğullarından biri diğerini öldürmüştür.

Herakles kompleksi: Babanın çocuklarından nefret etmesi ile seyreden duygusal karmaşası olarak tanımlanmıştır.

Jocasta kompleksi: Annenin oğluna hastalık derecesinde ve tüm ruhsal doyuma erişildiği aşırı bağlılığı.

Medea kompleksi: Eşinden nefret eden annenin bunun acısını çıkarmak ve kocasından hıncını almak için çocuklarını öldürmek istemesi ya da nefret etmesi.

Orestes kompleksi: Kişinin annesini öldürme isteği olarak tanımlanmıştır..

volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
9 Temmuz 2009       Mesaj #2
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Paris Sendromu
Bu ilginç sendrom, kibar Japon turistlerin Parislilerin de kaba olabileceğini keşfettikleri anda ya da Paris’in beklentilerini karşılamadığı anda ortaya çıktı. Bu derin kültür şoku ile ilgili gerçekler ise, ideallerindeki Fransız sermayenin gerçek olmadığını farkeden 100 Japon gurbetçinin 1 yıllık psikiyatr danışmanlığı alması ve dörtte birinin de hastaneye gitmesiyle ortaya çıkmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar


Jenital Büzülme Sendromu

Bu rahatsızlığa kapılmış kimseler, cinsel organlarının gittikçe büzüldüğü ve küçüldüğü hissine kapılır. Kadınlarda göğüs küçülmesi hissi olarak ortaya çıkar. Kişi dış jenital organlarının gün geçtikçe yok olduğunu düşünür. Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur.


Trikotilomani (Saç Koparma Sendromu)

Kişiyi saçlarını ya da kıllarını yüzey derisinden ayıracak şekilde çekmeye zorlayan bir saplantı (kompülsiyon) ya da karşı konulamaz bir dürtü olarak tanımlanan bu hastalık, dürtü kontrol bozukluklarının içinde sınıflandırılır. Hastalık genellikle erken ergenlik döneminde görülüyor. Her ne kadar her yaştan hastaya rastlanabiliyor olsa da ilk tipik saç yolma davranışı sıklıkla 12 yaşlarında ortaya çıkıyor.


Yabancı Aksan Sendromu

Kişi kendi aksanıyla konuşma yetisini kaybeder. Kişinin beyindeki konuşma bölgesinin hasar görmesi sonucu kişinin normal aksanını kaybetmesi ve farklı aksanla konuşması hastalığı olarak da tanımlanabilir. Örnek olarak bir spiker kadar net bir TÜrkçe ile konuşan birinin, Laz aksanıyla konuşmaya başlaması verilebilir veya çok iyi Türkçe konuşan birinin aksanının Fransızca veya İngilizceye kayması da verilebilir.
Kesin bir tedavisi yoktur. Durumun hecelerin vurgularını istediğimiz gibi yapabilmemizle ilgili beyin bölgesinin hasar görmesinden kaynaklandığı düşünülüyor.



Kudüs Sendromu

Kudüs ziyareti sonrası ya da bu ziyaretin tetiklemesi ile görülen din temalı obsessif fikirler, kompleksler ya da diğer psikoz deneyimleri içeren bir grup zihinsel olayların tümüne Kudüs sendromu deniyor.


Yabancı El Sendromu (Anarşik El Sendromu)

Türkçeye 'yabancı El Sendromu' olarak çevrilen bu hastalık 'corpus callosum' adlı beynin 2 lobu ve hareketler arasındaki iletişim ve etkileşimi sağlayan organının zarar görmesi yüzünden ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalık tam manasıyla 1950'lerden sonra anlaşılabilmiştir. Örnek olarak sol elle hasta sol kulağını tutmak istediğinde sol el bu komutu dinlemiyor ve harekete geçmiyor. Aynı şekilde sağ ele sağ kulağı tut emri verildiğinde de sol el jet hızıyla sağ kulağı tutuyor. Yani beyin sağ ele direk mani oluyor,her anlamda her yapacağına karışıyor,iktidar mücadelesine giriyor.


Kopyalama Sendromu
Bu rahatsızlık 'Görmüşlük Duygusu'sendromu olarak da adlandırılır. Bu sendroma sahip kişiler bir yerin veya içinde yaşadığı mekanın kopyalanmış olduğunu düşünür. Yani aynı mekanın aynı anda birkaç farklı yerde var olduğu hissine kapılır. Bu kişiler aynı mekanda yaşamakta olduğu bir tecrübeyi, başka bir yerde ama aynı mekanda daha önce de geçirmiş olduğunu zanneder. Beynin sağ tarafındaki düzensizlikten kaynaklanır


Alice Sendromu

'Alice' sendromu ya da 'Alice Harikalar Diyarında Sendromu', vucut imajının idrak edilmesindeki bozukluk, görsel ve işitsel ilüzyonlar ile açıklanabilir. Hastalar vücut şekillerinin ve ölçülerinin değiştiği algısına kapılır. Yani bu bozukluğu taşıyan kişi, etrafını ve kendisini olduğundan farklı algılar. Mesela etrafındaki objeleri ya da insanları olduğundan daha büyük ya da daha küçük algılar. Normalden farklı akustik sesler duyar, tat alma duyusu bozulur ve zaman kavramını kaybeder.


Boanthropy (Sığır Sendromu)

Boanthropy hastalığına yakalanan hastalar, kendilerinin sığır olduğunu sanırlar. Bazı Hristiyanlar, Babil Kralı Nebuchadnezzar’ın da bu hastalığa yakalandığına inanıyor. Buna ilişkin bir bilgi İncil’de de yer alır. ‘İnsanlardan uzak tutuldu ve sığır gibi ot yedi...’ (Daniel 4:33)


Patlayan Kafa Sendromu
Ender görülen bu sendrom, göreceli olarak daha az rastlanan ‘parasomni’ vakasıdır. Kişiler, başlarının içinde bomba patlamasına benzeyen bir patlama hisseder. İsminin aksine, bu sendroma yakalanlar, herhangi bir acı ya da şişme ile karşı karşıya kalmıyor. Hastalar bazen patlamaya eşlik eden parlak bir ışık görürken, bazen de bu patlama sonunda nefes darlığı çekiyorlar. Ancak bu belirtiler kişinin artan kalp ritmine bağlanıyor. Belirtiler daha çok derin uyku öncesi ve bazen de derin uykudan çıkarken görülüyor.

Benzer Konular

2 Ekim 2019 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
9 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Siyasal Bilimler
10 Eylül 2008 / asla_asla_deme Psikoloji ve Psikiyatri
8 Mart 2008 / AeraCura Psikoloji ve Psikiyatri
10 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük