| | #1 (mesaj-linki) | |
| Efsaneler Ölmez, Şekil Değiştirir (Yunus Emre Röportajı)
1986 Ankara doğumlu Yunus Emre, yeraltı rap dinleyen hemen hemen herkesin aşina olduğu bir isim. 2000 yılında ilk kaydını yaptı, şimdilerde ise birbirinden farklı çalışmalarıyla dinleyicilerine rap ziyafeti sunuyor. Soru: Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuarı'na devam ederken okulu bırakıp müziğe yöneldin. Okulu bırakmanın asıl nedeni müzik miydi? Konservatuar'da öğrendiğin bilgileri yaptığın müzikte uygulama imkanın oldu mu? İstanbul'a sık gitmek gerekiyordu, rap yapmak ve birçok şeyi kısıtlamak ile konservatuar arasında kaldım. Birinciyi seçtim. Şu an zaten yine okul okuyorum. Ama bu sefer daha çok zamanım var müziğe ve kendime. Soru: Yunus Emre, söz ve üslup olarak tamamen kendine has olduğunu fazlasıyla gösterdi ve hâlâ da gösteriyor. Peki bu tarzın oluşması ne kadar zamanda, ne yönde ve nasıl gelişti? Tamamen kendimle alakalı bir durum. Yani kendiliğinden oluştu diyebilirim. Ama sık kayıt almak çok önemli. Beat'i dinlemek değil , hissetmek lazım. Vokal çok önemli. İnsanlara muzik dinletmelisin, gürültü değil. Bu bilinçle takılıyorum. Soru: Frekans ile birlikte hazırladığınız "Tatlı Dil ve Tabanca" albümü, tarz olarak farklıydı ve büyük ilgi gördü. Büyük ilgi diyorum ama biliyorsun ki yeraltı rap dinleyici kitlesi, özellikle de farklı tarzlara sıcak bakabilen kitle oldukça sınırlı. 2009'un ilk ayında Frekans ile bir ortak albümün daha çıkacaktı. Gecikme mi oldu yoksa bilerek mi ertelediniz? Albümün konsepti hakkında biraz ipucu alabilir miyiz? Aslında farklı olma çabamız yok. Farklı olalım diye yapmıyoruz. Zaten farklı olduğumuz için ilgi çekiyoruz. Ben çok fazla sınırların zorlandığını düşünmüyorum. Belli çerçeveden çıkmıyorum. Ama bunun içinde uğraş vermiyorum, yani olan bu. Laughing Malzeme bu yani, ne farklı olalım var ne de aman tarzın dışına çıkmayalım. İkisi de kendiliğinden; yani doğal. Smile Frekans daha yatkın farklı sound'lara, ben daha çok hiphop içindeki farklılıktan yanayım. Albümü ertelemedik ama, çok yoğun işlerimiz ve özel hayatlarımız var. Bu biraz aksatıyor işleri, takvim sorunu var. Hazırlıyoruz bir şeyler, bakalım. Soru: Seni farklı mc'lerin albümlerinde, reklam müziklerinde hatta rock düetlerinde de görüyoruz. Gelen teklifleri neye göre değerlendiriyorsun? Asla olmaz dediğin bir kriter var mı? Ya da senin bugüne kadar teklif götürdüğün isimler oldu mu? Genelde bir şeyler dinleyip teklif yapayım durumu olmuyor bende. Karşı taraftan gelen tekliflerde ise mutlaka dinlemem gerekiyor. Yani içime sinmeyen bir şeyi sırf para için yapmıyorum. Para kazanırken bile kendimden taviz vermiyorum. Zaten nedir ki? Fahişelik yapmıyoruz sonuçta. Ben bu piyasaya bir çok albüm ve şarkı verdim. Para amacı gütmeden. Tabiki de reklam yapacağım, tartışmak söz konusu bile olamaz. Diğer tekliflerde mutlaka bir yerden beni dinleyip etkilenen kişilerden oluyor. İçime sinerse değerlendiriyorum. Çok beğendiğim, dipte kalmış veya tarzı çok entersan olan vokallere (rap içi / dışı) kafama eserse söyleyebiliyorum. Ama buna pek zamanım olmuyor. Soru: İdil Aydoğdu ile bir düet yapmıştınız. Alternatif müzik türlerinin tümüne sıcak bakıyor musunuz? Örneğin Türkiye'de pek ilgi görmeyen tarzlar var ve bunlar zaman zaman moda oluyor. Rap de ilk başlarda gelip geçici bir moda olarak görülmesine rağmen sonradan benimsenmeye başladı. Örneğin özellikle ergenliğe yeni girenlerin emo akımını benimsemesi, o yaştaki her insanda olan "birilerine özenme" ihtiyacının bir sonucu mu? Tarz olarak öyle bir büyük bir kitle tarafından pek hoş karşılandığı söylenemez fakat onların da bizi bol giyinen, boş gezinen, saçma sapan müzikler dinleyen insanlar olarak gördüğü debir gerçek. Her insanın benimsediği tarza saygı duyar mısın, yoksa istisnaların var mı? Ya şimdi ben bir hikaye anlatayım size... Ben Yonja, Myspace adreslerime pek bakmam. Sadece bazen mesajlara cevap vermeye çalışırım, ekleme talepleri vs olunca elimin altında ise kabul ediyorum. Sadece kendi adım soyadım olan Facebook'uma ben bakıyorum. İlk zamanlarda Facebook'tan entersan bir karakter resmi ile ekleme talepleri alıyordum. Resimlere çok dikkatli bakmıyordum, o karakteri şarkıcı sanıyor ve beni ekleyenleri de onların fan'ları sanıyordum. Şarkıcı da sizin bahsettiğiniz emo tipinde. Alla alla ne kadar fanı var bu emo'nun vs diyordum. Sonra bir arkdaşım dedi ki; “Abi onlar hepsi herkesin kendi resmi. ” Şoke oldum. Meğerse böyle bir şey varmış. Ben hepsini aynı adam sanıyordum. :-\ Allah ailelerine sabır versin. Kendimi koyuyorum da ailelerin yerine… Çok fena…Rock müziğe bayılıyorum. Özellikle takip ettiğim yeraltı grupları bile var. Müziğin kalitelisine bayılıyorum. Ama herkesin imajı kendini ilgilendirir. Bence kalıcı bir şey değildir, zamanla geçeceğini düşünüyorum. Evet aramızda bol pantolon giyip boş gezenler var ama bu bizim değil tüm insanların arasında var. Yani bilemiyorum öyle bile olsa çok itici değiller onlar gibi. Ne öyle kızlar, erkekler, ayırt edilemeyecek haldeler. Bunun bir felsefesi varsa bile ben ona uygun olarak bunu yaptıklarını bile düşünmüyorum. Olsa bile ******* felsefesini de emosunu da, ilgilenmiyorum. Soru: Rap dinleyenlerin büyük bir çoğunluğunun 18 yaş altında olması hiphop kültürünün gelişmesini engelliyor mu? Çünkü az önce bahsettiğimiz özenme duygusu, rap'te de benzer şekilde iyi ya da kötü bir şeyler üretme, bol giyinme gibi şeylere yöneltiyor. Bunun sonucu olarak gelecek nesil dinleyici kitlesinin "müzik kulağı" nasıl olacak sence? Zaten genç nüfusu yüksek bir ülkeyiz. Bu aslında bir dezavantaj. Ama bunu avantaja çevirebiliriz. Rap'in hızlı yayılmasında bu durum çok etkin oldu. Müthiş bir kitle var alttan gelen. Deli gibi rap dinliyorlar. Bu işin popülerleşmesi bizi bozmaz. Tam tersine piyasa oluşur, yer edinir. Ben bundan yanayım. İyi olan zaten kalır, dinlenmeyene yapacak bir şey yok. Soru: Son olarak çıkan Süper Kahraman albümü, kapağından müziklerine kadar tam anlamıyla konsept bir albümdü. Bu albümün devamı gelecek mi? Efsaneler asla ölmez, sadece şekil değiştirir. Soru: Klip deneyimlerin oldu mu? Süper Kahraman parçasına bir klip görmek isterdik açıkçası. Ekipman ve çekimler konusunda destek alabileceğiniz birileri var mı? Aslında tamamen bir hataydı klip çekmemek ama; ekipman sıkıntısı veya başka bir sebepten dolayı değildi. O dönem çok farklı problemlerim vardı. Aklıma bile gelmedi yani. Biraz da işgüzarlık oldu. Soru: 2007 başlarına doğru bir bandrollü albüm projesi duymuştuk. Albüm zorunlu mu ertelendi? Bu sene içinde çıkacak albümler içinden hangileri bandrollü olacak? Zorunlu değildir. İsteğim üzerine ertelendi. Çok uzun hikaye. Nereden başlasam? Görmüyor musunuz piyasanın etrafın halini. Ne olacak, kaç kişi mutlu olucak o ********in bandrolünü bastığımda? İşe yarayacağı zaman basacağım onu. Kimse merak etmesin.Soru: Full Park isminde, senin de adının geçtiği bir oluşum var. Full Park nedir? İleride belediye başkanı olursam, yaptıracağım çocuk eğlence merkezinin ismi… Soru: Peki 'Beat Lab' diye bir oluşum kurmuştun. Sanırım pek duyulmadı. Beat üreten yetenekli isimleri toplamak için mi kurulmuştu. Kurucu olarak senin beat yapabilme yeteneğin var mı? Aslında o da zaman aşımına uğradı. Unutuldu, hiç vakit ayıramadım. Bir dönem sıfır sample beat'ler yapıyordum. Yapan arkadaşlarımız da vardı. Şu an beat yapacak durumda değilim sanırım. Ama ben silmem birşeyleri, modifiye ederim. ![]() Soru: Dünyaca ünlü boksörümüz Sinan Şamil Sam için yine Frekans'la bir parça yapmıştın ve şarkı ringe çıkış müziği olarak kullanıldı. Kendisi bu parça hakkında bir yorum yaptı mı? Bizi evine davet etti ve şarkının çok sert olduğunu, kendisinin sadece bir sporcu olduğunu söyledi. Çok eğlendik, güzel vakit geçirdik. O da bize teşekkür etti o kadar. Sinan abi #1Soru: 'Hayatım' isimli bir solo şarkı hazırlığı içerisinde olduğunu biliyoruz. İsmi gibi hayatını mı anlatacak? Artık hayatımda olmayanları anlatacak. Merakla bekliyoruz... Soru: Farklı illerdeki organizasyonlarda seni pek göremiyoruz. Özellikle İstanbul'da. Bunun nedeni, organizasyonlara güvenmemen mi yoksa kişisel mi? Organizasyon diye bir şey yok, party var. Evet güvenmiyorum, profesyonel işler olmuyor. Kırmızı halı, limuzin veya kulise kadın istemiyorum. İyi bir ses sistemi ve anlaşmaların anlaşıldığı gibi uygulanmasını istyorum. Bunu sağladığımız her yerde sahneye çıkıyoruz. Bu sene biraz az oldu. Ama yine de 4 şehir dışı oldu son 3 ayda sanırım. Soru: Playstation fanatiği olduğunu duyduk. Boş zamanlarını oyun oynayarak mı geçiriyorsun? Mesela özellikle araba yarışlarında duvarlarda graffiti öğeleri ya da müziklerde rap ve r&b çok kullanılıyor.Sence özellikle ABD'de hiphop hayatın bir parçası olmuş durumda mı? Boş zaman??? Playstation zaman öldürme aracı değildir! Ama zaman durdurma işlevi görebilir. Amerika macera dolu, her şey olabilir. ![]() Soru: Sorularımıza zaman ayırdığın için teşekkür ederiz. Klasik "son sözler"in aksine, bu, benim ya da başka insanlar için ilk olsun diyebileceğin bir şeyler var mı? Ben teşekkür ederim, çok güzel sorulardı. İlk olsun… Hmm… 1 dk düşündüm ve söyleyecek bir şey bulamadım. Demek ki gerçekten söyleyecek bir şey yok. Burası boş kalsın. Herkese sevgiler… Röportaj : Rapkolik | |
|
| | #2 (mesaj-linki) | |
| Re: Efsaneler Ölmez, Şekil Değiştirir (Yunus Emre Röportajı)
Güzel röportaj, teşekkürler. =)
| |
|
| | #3 (mesaj-linki) | |
| Cvp: Efsaneler Ölmez, Şekil Değiştirir (Yunus Emre Röportajı)
Aşık oLmayacaktım(Oldum) Aşkımı Aştım.Haddimi Bildim.Gerçeği Gördüm,Dersimi Aldım | |
|
| | #4 (mesaj-linki) | |
guzel
| |
|
| | #5 (mesaj-linki) | |
Efsaneler ölmez, Şekil değiştirir | |
|
![]() |
| Etiketler |
| değiştirir, efsaneler, emre, röportajı, yunus, Ölmez, şekil |
| yunus emre ile ilgili efsaneler, |
Efsaneler Ölmez, Şekil Değiştirir (Yunus Emre Röportajı) Konusuna Benzer Konular | ||||
| Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevap | Son Mesaj |
| Yunus Emre (Yunus Emre Kimdir? - Yunus Emre Hakkında) | kompetankedi | Edebiyat tr | 16 | 11-09-2009 00:05 |
| Kerim [Mic Rap] & Yunus Emre & Rahdan & Frekans - JCVD | CrasHofCinneT | Haberler - Tanıtım | 1 | 10-02-2009 16:30 |
| Yunus Emre - Süper Kahraman (Full Albüm) | CrasHofCinneT | Underground Albümler | 0 | 13-10-2008 20:07 |
| Yunus Emre - Ama Yok! (Track) | Ghostlover | Haberler - Tanıtım | 0 | 04-11-2007 22:15 |
| Yunus Emre & Frekans - Sinan Şamil Sam | uSer7o2 | Haberler - Tanıtım | 3 | 07-07-2007 15:28 |