Arama

Vitaminler - B7 Vitamini (Biotin, H Vitamini)

Güncelleme: 2 Haziran 2016 Gösterim: 14.412 Cevap: 4
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
5 Şubat 2008       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Biyotin veya H Vitamini de denmektedir. Aslında B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan
Ad:  biotine.jpg
Gösterim: 2567
Boyut:  30.2 KB
avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirmektedir. Deneyler sırasında çiğ yumurta akı ile beslenen farelerin zayıfladığı ve derilerinin bozulduğu gözlemlenmiş ve Almanca deri anlamına gelen Haut kelimesinin baş harfi ile anılmaya başlanmıştır. Yumurta akında bulunan bu avidin maddesi yumurta çiğ iken etkili olmasına karşın pişirildiğinde etkisiz hale gelmektedir. Beslenmelerinin %30 kadarında çiğ yumurta bulunduğu takdirde insanlarda da eksikliği oluşabilir. 1942 yılında gönüllü bir gruba deneysel olarak çiğ yumurta ağırlıklı (dietin %30'u) beslenme ve biotin dışında tüm vitaminler verilmiş. Bu kişilerde yorgunluk, iştahsızlık, depresyon, nöropati, kolestrol artışı, kansızlık ve deride pullanma görülmüş. Bu durum ancak Biotin verilmesi ile iyileştirebilmiştir.


Sponsorlu Bağlantılar

Biotinin Etkisi

  • Yağ metabolizmasına etkilidir. Yağ üretimi ve yağ asitlerinin yapılması için gereklidir.
  • DNA ve RNA yapımına etkilidir. Amine asitlerin proteine dönüşümüne, nükleik asitlerin bir parçası olan pyrimidin sentezine katılır.
  • Bir çok enzimin yapısına girer. Bu enzimler gıdaların vücuda yararlı hale getirilmesini sağlarlar.
  • Kan şekerini düşürür.
  • Saç dökülmesini ve beyazlamasını yavaşlatır.
  • Cilt sağlığı için gereklidir.

Biotin Eksikliği


Doğada çok yaygın olarak bulunması yanında barsaklardaki bazı bakteriler tarafından da üretilebildiği düşünülmektedir. Beslenmesinde çiğ yumurta akı bulunmayanlarda ve çok antibiyotik alınmadığında görülmesi olanaklı değildir. Eksikliğinde olan belirtiler;
  • Halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, adale incelmesi ve ağrıları,
  • Depresyon tarzında ruhsal belirtiler,
  • Kuru, pullu ve değmekle acıyan bir cilt,
  • Kan kolesterol seviyesinde artma, gözlerde kızarma,
  • Kansızlık ve kalp sorunları,
  • Saçlarda beyazlama ve dökülme görülür.

Biotin Fazlalığı


Böyle bir sorun görülmemiştir. Diyetle alınanlar emilmeden atılmaktadır. İlaç olarak alınan fazla miktarlar da idrar yoluyla uzaklaştırılır.

Biotinin Tedavide Kullanımı


Özellikle tek başına değil, daha ziyade diğer B vitaminleri ile birlikte kullanımı ön plandadır.
  • Dermatit, ekzema gibi cilt sorunlarında,
  • Kilo verme programlarında,
  • Saçların beyazlama ve dökülmesini önlemek amacıyla,
  • Kan şekerini ve kolesterolu düşürmek için,
  • Hatalı beslenme sorununu gidermek amacıyla kullanılır.

Biotin Gereksinmesi


Barsaklarda da üretilebildiği için dışarıdan az miktarda alınması yeterli olur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 31 Mayıs 2016 09:46
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
25 Ağustos 2011       Mesaj #2
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık

BİOTİN VİTAMİNİ (Vitamin B7 veya Vitamin H)


Biotin, bir çok metabolizma olayında görev alan ve suda eriyen bir vitamindir. DNA’nın çoğalmasında biotin’in önemli rolü vardır. Biotin 4 önemli enzimin yapısına girer ki bu enzimlere karboksilaz enzimleri denir. Bu enzimler mitokondriumda bulunur ve heme ve demir metabolizmasında etkilidir. Bu enzimlerden en önemlileri asetik koA karboksilaz (ACC), piruvat karboksilaz (PC), propionil coA karboksilaz (PCC) ve beta-metilkrotonil coA karboksilaz (MCC)dır. Biotin bu enzimlerin yüzeyinde CO2 taşıyıcısı olarak önemli rol alır. Bu biyotine bağlı karboksilaz enzimleri doğuştan eksik olursa bebekte doğumdan sonra ve bir yaş içinde oluşan şiddetli nörolojik hastalık oluşur.
Sponsorlu Bağlantılar

Çiğ yumurtada bulunan avidin isimli bir protein biotin’in emilimini bozar. Uzun süre çiğ yumurta içenlerde biotin eksikliği olur. Bu nedenle yumurta çiğ olarak içilmemelidir.
Biotin proteinler, folik asit, pantotenik asit ve B12 vitaminin kullanımını kolaylaştırır, tırnak ve saçları güçlendirir, kolesterol ve kan şekerinin normale dönmesine katkıda bulunur.
Günlük ihtiyaç 35-60 mikrogramdır. Normal serum konsantrasyonu 1500 pmol/L dir.

Biotin Eksikliği:


İnsanlarda biotin eksikliği nadir görülür. Eksikliğinde saçlarda dökülme, seboreik dermatit, alopecia, cilt bozuklukları, depresyon, halsizlik, halusinasyon (hayal görme) ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma olabilir. Biotin eksikliğinde demir metabolizmasında bozulma olduğu hücredeki mitokondriumda biyotine bağlı karboksilaz enzimlerinin çalışmadığı saptanmıştır.

Biotin Ne Zaman Kullanılmalı?


A) Gebelikte
Gebelikte biotin eksikliği olursa, doğan çocuklarda anormallikler veya sakatlıklar olabilir. Bu nedenle gebe kadınlar folik asitle birlikte (400 mikrogram/gün) en azından günlük 30 mikrogram biotin de almalıdırlar.

B) Diyabetes Mellitus (Şeker hastalığı varsa)

Kan şekeri iyi kullanılamadığında biotin eksikliği de olmaktadır. Biotin alan şeker hastalarında kan şekerinde düşme olmaktadır. Bu konuda çalışmalar az olsa da biotin vitaminin şeker hastalarına verilmesi faydalıdır.

C) Tırnak Kırılması:

Kırılması olan tırnaklarda biotin verilnmesi sonrası tırnaklarda kalınlaşma ve kırılmada azlık görülmüştür.

D) Saç Dökülmesi:

Biotin eksikliğinde saç dökülmesi görülürse de biotinle yapılmış bu konuda bilimsel çalışma yoktur.

Hangi Gıdalarda Biotin Vardır:


Bira mayası, tam buğday, yumurta sarısı, karaciğer, tavuk, kuzu eti, tam buğday ekmek, balık, süt ve peynirde biotin vardır. Biotin, bakteriler tarafından bağırsaklarda da üretilir.

Biotin Tedavisi:


Biotin, günlük 30 mikrogram doza kadar güvenle verilebilir. Fazlası idrarla atılır.
Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar (fenitoin, karbamazepin, valproik asit gibi ilaçlar) biotin’in bağırsaklardan emilimini bozar, antibiyotikler bağırsaklarda biotin üretimini önler. Bu nedenle epilepsi hastaları ve antibiyotik kullananlar biotin vitaminini ilave olarak almalıdırlar.

Vitamin İlacı Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?


Vitamin ilaçları kullanırken aşağıdaki hususlara dikkat etmeliyiz:

1- İlacın etiketini ve prospektüsünü okuyunuz: İlacın içinde bulunan maddeleri ve vitaminleri okuyunuz. Vitaminlerin miligram ve ünitelerine dikkat ediniz.
2- Üzerinde ‘’Mega’’ , ‘’Süper’’, ‘’Hiper’’ yazan ürünleri kullanmayınız. Bu ürünlerde aşırı dozda vitamin olabilir.
3- Vitamin ilacının içinde başka ilave maddeler veya kimyasal ürünler olmamasına dikkat ediniz.
4- Son kullanma tarihine dikkat ediniz.
5- İlaçları serin, kuru yerde saklayınız. Nemli ortamda bulundurmayınız.
Son düzenleyen Safi; 1 Haziran 2016 18:55
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

BIOTIN (VİTAMİN B7)


Biotin, aminoasit ve yağların oluşumuna ve yapısına katılır. Biotin olmadığı zaman, insanın metabolizması ciddi şekilde bozulur. Biotin barsaklarda bakteriler tarafından üretilebildiğinden, yeterince incelenmemiştir. Vejateryan diyetle bakteriyal flora değişerek, biotin sentez ve emilimi artmaktadır.

BESİN KAYNAKLARI


Biotinden zengin besinler peynir, kırmızı et, soya fasulyesi, karnabahar, yumurta, mantar, kuruyemiş ve tam tahıllardır. Çiğ yumurta da bulunan avidin maddesi, biotine bağlanarak, emilimini önlemektedir.
Ad:  b71.JPG
Gösterim: 2148
Boyut:  32.2 KB

EKSİKLİK BELİRTİ ve BULGULARI


Biotin eksikliğinde erişkinlerde, deride kuruma ve pullanma, bulantı, iştahsızlık ve yağ bezlerinde artış gözükür. Altı aydan küçüklerde ise seboroik dermatid, saç dökülmesi görülür.

ÖNERİLEN GÜNLÜK DOZ


Biotin için günlük doz için sınır konulmamıştır. Ancak tabloda önerilen dozlar vardır
Ad:  b72.JPG
Gösterim: 1055
Boyut:  29.2 KB

FAYDALI ETKİLERİ


Biotin vücudumuzdaki 4 enzim için mutlaka gerekli olan bir kofaktördür. Bu enzimlerden karboksilaz moleküldeki karboksil grubuna bir CO2 ekler. Bu enzim, şeker, yağ ve aminosit metabolizmasında görevlidir. Biotin ayrıca glukozun kullanılmasında, yağ asitlerinin oluşumunda ve yıkılmasında, amino asitlerin amino grubunun naklinde, hücre büyümesinde ve replikasyonda görevlidir.

KULLANILABİLİR FORMLARI


Biotinin kullanılabilir formları saf biotin veya biositin’dir.

TEMEL KULLANIM ALANLARI


Biotin, tırnakların kuvvetli, saçların sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca, seboreik dermatid ve diyabet tedavisinde yardımcıdır.

TIRNAK ve SAÇ SAĞLIĞI İÇİN:


Biotin tırnakların kuvvetlenmesi ve saçların sağlıklı olması için, en çok kullanılan besin desteklerinden biridir. 1940’lı yıllarda tırnakların kırılgan olması ile B kompleks vitaminlerinin eksikliği arasında bağ olduğu bulundu. Daha sonra yapılan çalışmalar biotinin rolü üzerinde odaklandı.
Önceleri hayvanlarla ilgili çalışmalar yapıldı. Biotinin at ve domuz tırnağını kuvvetlendirdiği gösterildi. Yeni yapılan çalışmalarda nedeni bilinmeyen tırnak kırılganlığı olanlarda 2.5 g/gün biotin desteği ile, tırnakların kuvvetinde % 25 artış saptanmış ve hastaların % 91’inde faydalı etkiler görülmüştür.
Biotinin saçlardaki faydalı etkisinin sebebi muhtemelen kafatası derisindeki yağ metabolizmasını düzelmesidir.

SEBOROİK DERMATİD:


Seboroik dermatid, yağlanma artışı ve kepeklenme ile seyreden oldukça sık karşılaşılan bir sorundur. Hastaların bazılarında, cilt çok yağlı olurken bazılarında ise kurudur. Pullar, büyük plak veya yaraya yapışıktır. Seboreik dermatid genellikle; yenidoğanda (2-12.hafta arası) veya orta, ileri yaşta gözükür. Yaşam boyu tekrarlayabilir.
Bebeklerdeki seboroik dermatide ‘cradle cup’ denir. Bunun nedeni de biotin eksikliğidir. Farelerde, biotinden fakir diyetle beslenildiği zaman, seboroik dermatide benzer klinik bir tablo oluşmaktadır. İnsandaki biotinin çoğu barsaklardaki bakterilerce üretildiği için, bazı araştırmacılar yeni doğanlarda, normal barsak florası olmadığı için biotin eksikliği geliştiğini düşünüyorlar. Yapılan çalışmalarda, ‘cradle cup’ olan hastalar ya annelerine biotin vererek anne sütünden bebeğe geçerek ya da anne yoksa direkt bebeğe vererek başarılı şekilde tedavi edilmiştir.
Erişkinlerdeki seboreik dermatitte tek başına biotin tedavisi genellikle yeterli değildir. Bazı araştırmacılara göre seboroik dermatitte uzun zincirli yağ asit sentezi bozulmuştur. Yağ asidi metabolizması için biotin, piridoksin, pantotenik asit, niasin, tiamin gibi B grubu vitaminler gerekmektedir. Seboroik dermatidin etkili tedavisi için muhtemelen tüm bu B grubu vitaminlere ihtiyaç vardır.

DİYABET:


Biotin desteği, insülin duyarlılığında ve glukokinaz enziminin aktivitesinde artışa neden olur. Glukokinaz enzimi karaciğerde glukozun kullanılması için ilk basamakta gereklidir. Diyabetlilerde glukokinaz seviyesi oldukça düşüktür. Diyetle yüksek doz biotin verilmesi diyabetiklerde glukokinaz aktivitesini ve glukoz metabolizmasını düzeltir. Bir çalışmada tip 1 diyabeti olanlara 16 mg/gün biotin verilmesi ile açlık kan şekerinde anlamlı düşüş ve plazma glukoz kontrolünde düzelme saptandı. Başka bir çalışmada tip 2 diyabeti olanlara 9 mg/gün biotin verilmesi ile benzer sonuçlar elde edildi. Ayrıca yüksek doz biotin verilmesi diyabetik nöropati tedavisinde de fayda sağlamaktadır.

DOZ ARALIĞI


Biotin için bir doz sınırı belirlenmemiştir. Genelde güvenli sınır 30 ile 100 mikrogram/gün arasındadır. Kuvvetli tırnak ve sağlıklı saçlar için önerilen doz 1-3 mg/gün dür. ‘Cradle cup’ tedavisi için annelere 2x3 mg/gün verilmesi önerilmektedir. Sütle beslenemeyen yeni doğanlara ise 100-300 mikrogram/gün verilmelidir. Bu bebeklere normal barsak florasını yerleştirmek için ayrıca ‘bifidobakterium bifidum’ ve fukto-oligosakkaritler de verilmelidir. Yenidoğanlarda frukto-oligosakkarit varlığında biotinin temel kaynağı Bifidokbacterium bifidum’dur. Diyabetiklerde ve diyabetik nöropatisi olanlarda önerilen doz 2 x 8 mg/gün dür.
Biotin oldukça güvenilirdir ve biotin kullanımına bağlı yan etki bildirilmemiştir.

ETKİLEŞİMLERİ


Biotin diğer B vitaminleri ile sinerjik olarak çalışır. Alkol biotinin emilimini ve kulanımını inhibe eder. Antibiyotikler barsakta biotin üreten bakterilere hasar vererek biotin seviyesini azaltabilirler.

kaynak: Ankalab
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Mayıs 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

BIOTIN (VİTAMİN B 7)

Ad:  biotin1.JPG
Gösterim: 1376
Boyut:  18.1 KB

Biyotin, literatürde, H vitamini veya B7 vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla "güzellik vitamini” adıyla çıkan bir vitamindir.
Kimyasal formülü C10Hl6N2O3S olan biyotin, suda çözünen bir B kompleksi vitaminidir. Kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından da üretilen biyotin sağlıklı bir yaşam için gerekli olan önemli bir vitamindir.
Yağ, protein ve karbonhidrat metabolizmalarında koenzimdir.
  • Aynı zamanda hücre gelişimine katkıda bulunur, kanın şeker seviyesini ortalama düzeyde tutmaya yardımcı olur.
  • Özellikle kemik iliği için çok önemli olmasının yanı sıra sağlıklı sinir dokuları için de gereklidir.
  • Biyotinin son zamanlarda "güzellik vitamini" olarak anılmasının en büyük sebebi saçlara ve tırnaklara olan pozitif etkisidir.
  • Bugün bu özelliği yüzünden, biyotin birçok kozmetik ürününde bulunmaktadır.

B7 Vitamini Etki ve Fonksiyonları


  • Enerji Üretimi için, hem şeker ve hemde yağ metabolizmasında yer alır. Şeker metabolizması, biotin kullanılabilir kimyasal enerjiye dönüştürülmesi işleme ilk aşamalarında şeker yardımcı olur.Şekeri yakıt olarak kullanılmadan çıkan enerjiler yetersiz olup, Bu nedenle vücudun yetersizlik halleri fiziksel efor,kas ile ilgili kramp ve ağrıları, biotin eksikliğinin işareti olabilir.
  • Yağ sentezi (Yağ Asitleri)arasında ilişki cilt ve deri fonksiyonlarında belli olmuştur.Biotin, çağrılırken genelde Co-A karboksilaz asetil olarak isimlendirilen bir enzimdir. Bu enzim, vücutta yağ üretimi için yapı taşları bir araya koyan görevdedir.Yağ üretimi, tüm hücrelerin zarları düzgün çalışması için doğru yağ bileşenleri içermelidir, Co-A vücuttaki tüm hücreleri için kritik öneme sahiptir. Dış çevre ile temas halinde ve seçici bir bariyer olarak çalışmalı , çünkü cilt hücreleri için özellikle kritik ve çok hızlı bir şekilde değiştirilmesi gerekir.Hücresel yağ bileşenleri düzgün olması biotin eksikliği olmamalıdır ki cilt hücrelerini geliştirmek için ilk hücreleri arasında yer almaktadır.Örnek veririsek Bebeklerde en sık görülen biotin eksikliği belirtisi kabuklu beyazımsı -sarımsı lekeler bebeğin kafa derisinde, kafa, kaş ve kulakların arkasında deri çevresinde görünen dermatitler. Yetişkinlerde ise , cilt üzerinde birçok farklı yerlerde ortaya çıkabilir rağmen eşdeğer cilt durumu,bunlara ise seboreik dermatit denir.
  • Sinir Sistemi destekleyici bir vitamin olarak glikoz ve yağ ın enerji dönüşmesinde rolü büyüktür,en çok bunu seven ise sinir sistemi dir.Çok sayıda sinir ile ilgili semptomlar biotin eksikliğinin bağlantılı olmuştur. Bu belirtiler nöbetler, kas koordinasyon eksikliği (ataksi), ve iyi bir kas tonusu (hipotoni) eksikliği sayılabilir.

Biyotin Eksiliği


  • Biyotin yetersizliği eğer müdahale edilmez ise çok tehlikeli olabilir. Biyotin hem bağırsaktaki bakteriler tarafından üretildiği, hem de genel olarak yiyeceklerde yeterli oranlarda bulunduğu için biyotin yetersizliği, doğuştan gelen bir faktör yoksa, sıklıkla rastlanılan bir durum değildir. Yine de biyotin yetersizliğinin semptomları olarak şunları sıralayabiliriz.
  • Kuru ve pullaşan deri
  • Solgunluk
  • İştahsızlık
  • Kas ağrıları
  • Kolayca kopan, kırılan saçlar
  • Saç dökülmesi, kellik
  • Eğer zamanında önlem alınmazsa semptomlar artar ve ciddi nörolojik veya müsküler bozukluklara yol açabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar biyotin eksikliğinin hafif derecede depresif davranışlara yol açabileceğini kanıtlamıştır.
  • Çiğ yumurta, içindeki avidin maddesi yüzünden biotin yetersizliğine sebep olur. Avidin, biotine tutunur ve onun bağırsaktan geri emilimine engel olur.
  • Biyotini ortalama bir diyette yeterli oranda almak hiç de zor değildir.
  • Zira biyotin birçok farklı besin maddesinde bulunmaktadır.
  • Başta baklagiller ve et ürünleri olmak üzere, süt ve süt ürünleri, pişmiş yumurta sarısı, balık ve patates gibi gıdalarda bulunur.

B7 Vitamini Eksikliği Belirtileri


B7 Vitamini eksikliğinde ; iştahsızlık, bulantı-kusma, kas ağrıları, dilde şişkinlik, cilt sorunları, egzama, depresyon, halsizlik gibi şikayetler sıralanabilir.
Biotin eksikliğinde hastada görülebilen klinik belirti ve bulgular
  • Bitkinlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kas ağrısı.
  • Hafif depresyon gibi ruhsal sıkıntı.
  • Ciltte kuruma,Ciltte pullanma.
  • Saçta kepeklenme,Saç dökülmesi.
  • Kolesterol seviyesinde yükseklik.
  • Kansızlık -Anemi
  • Saç ve diğer vücut kıllarında erken beyazlama.
  • Tırnaklarda çabuk kırılma,Tırnaklarda yumuşama
  • Tırnak gövde kısmında beyaz lekeler oluşması
  • Kesin olmamakla birlikte cilt elastikiyetinin azalması (bu ciltte erken yaşlanma sebebidir)
Denek Hayvanlarında b7 eksikliği için yumurta akıdır.Biotin yetersizliği meydana getirmek için birkaç çiğ yumurta akına gereksinme vardır. Sadece çiğ yumurta ve şarapla beslenen insanlarda deri yangısıyla belirlenen birkaç olayla biyotin yetersizliği ortaya çıkmıştır. Biyotin verildiği zaman belirti ortadan kalkmıştır.Biyotin eksikliği nadir yaşanan bir durumdur. Ancak yeme bozuklukları olanlar, antibiyotik ve sulfa ilaçları kullananlar ve aşırı miktarda sakkarin tüketenler, biyotin takviyesine ihtiyaç duyabilirler, çünkü vücudun biyotin üretme yeteneği zarar görmüş olabilir.
Biyotin eksikliği diğer B vitamini türlerinin eksikliğinin neden olduğu, kansızlık, depresyon, saç kaybı, yüksek kan şekeri, deri ve mukoza iltihabı, uykusuzluk, iştah kaybı, kas ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkilere neden olabilir. Sağlıklı saç ve cildin anahtarı biyotin olduğundan saç kaybı, kırılgan saçlar ve tırnaklar biyotin eksikliğinin işareti olabilir.
Biyotin eksikliği diğer B vitamini türlerinin eksikliğinin neden olduğu, kansızlık, depresyon, saç kaybı, yüksek kan şekeri, deri ve mukoza iltihabı, uykusuzluk, iştah kaybı, kas ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkilere neden olabilir. Sağlıklı saç ve cildin anahtarı biyotin olduğundan saç kaybı, kırılgan saçlar ve tırnaklar biyotin eksikliğinin işareti olabilir.
B7 Vitamin Biyotin eksikliği müdahale edilmez ise çok tehlikeli olabilir. B7 Vitamini Biyotin hem bağırsaktaki bakteriler tarafından üretildiği, hem de genel olarak yiyeceklerde yeterli oranlarda bulunduğu için B7 Vitamin yetersizliği, doğuştan gelen bir faktör yoksa, sıklıkla rastlanılan bir durum değildir. Eğer zamanında önlem alınmazsa belirtiler artar ve ciddi nörolojik veya müsküler bozukluklara yol açabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar biyotin eksikliğinin hafif derecede depresif davranışlara yol açabileceğini kanıtlamıştır.
B7 Vitamin Biotin eksikliğinin belirtileri Bebeklerde ve yetişkinlerde seboreik dermatit beşiği kapağı da dahil olmak üzere deriyle ilgili sorunlar, en yaygın biotin eksikliğine bağlı belirtilerdir. Saç dökülmesi de biotin eksikliğinin belirtisi olabilir. Sinir sistemi ile ilgili sorunlar en sık görülen ikinci nöbetler de dahil olmak üzere dizi biotin ile ilgili semptomlar, kas koordinasyon eksikliği (ataksi), ve iyi bir kas tonusu (hipotoni) eksikliği sağlar. Fiziksel efor ile ilgili kas krampları ve ağrıları, verimli bir yakıt olarak kullanmak için vücudun şeker yetersizliği yansıtan, biotin eksikliğinin semptomatik olabilir.

B7 Vitamini eksikliği sebepleri


B5 Vitamini birçok metabolik durumlarda B7 Vitamini ile birlikte çalışır. Pantotenik asit (B5 vitamini) eksik beslenme alımı, biotin içeren gıdalar eksikliği yanı sıra fonksiyonel biyotin eksikliğine de katkıda bulunabilir. Bağırsak sorunları da biotin eksikliği olası bir ders olarak düşünülmelidir. Biotin ve bağırsak sorunları arasında bağlantı bağırsak bakterileri rolü merkezleri. Uygun şartlar altında, kalın bağırsakta bakteriler biotin üretebilir. Bağırsak sorunları bakteriyel dengesizliğin oluştururken, vücudun biyotin bu alternatif kaynağı yoksun olur. Avidin adlı yumurta beyazı içinde bulunan glikoprotein biotinin emilimini önler. Pişirilmiş yumurta akı, bu bağlayıcı avidini devre dışı bırakır.
Buna ek olarak, hamile kadınların% 50 kadarında, biotin eksikliği, doğum defektleri riskini artırabilir eksik olabilir. Ön araştırmalar, erken dönemde (ilk trimester) ve gebeliğin geç üçüncü trimesterde aşamalarında hem de biotin eksikliğinin laboratuvar bulguları bulundu.
B7 Vitamini Biotin ve İlaç-Besin Etkileşimleri
Antikonvülzan ilaçların (karbamazepin gibi) B7 biotin emilimini bozabilir.Birçok biotin gerektiren vücudun kimyasal reaksiyonlar da pantotenik asit (B5 vitamini) gerektirir.
B7 Vitamini Biotin ve Sağlık Koşullarına Etkisi
Hangi sağlık koşulları biotin özel bir önem gerektirir?
Biotin, önlenmesi ve / veya aşağıdaki sağlık koşulları tedavisinde önemli bir rol oynayabilir:
  • Saç dökülmesi (alopesi)
  • Bağırsak dengesizlikler enflamatuar barsak sendromu, irritabl bağırsak sendromu, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve kronik ishal de dahil olmak üzere,
  • Nöromusküler-ilgili nöbetler de dahil olmak üzere, ataksileri (kas koordinasyon yokluğu ile karakterize hareketleri) ve hypotonias (kas tonusu eksikliği ile karakterize duruş ve hareket)
  • Beşiği bebeklerin kap ve yetişkinlerde seboreik dermatit gibi cilt hastalıkları,
  • Gebelik, büyüyen cenin annenin üzerine yerleştirilir besin için artan bir talep var.

Hangi besinlerde bulunur?


Yumurta sarısı,karaciğer,pazı ve maya B7 biotin zengin kaynaklarındandır.ABD’de büyük ulusal beslenme araştırmaları, gıdalarda biotin içeriği ile ilgili verilerin bilgi kaynakları azdır. Karaciğer, yumurta sarısı, balık, tereyağı, peynir, süt, kuruyemiş, bezelye, mercimek, soya fasulyesi, ayçekirdeği, mısır, tahıl, karnabahar ve kümes hayvanlarında bulunur. Ancak vücut bağırsaklardaki bakterilerin de yardımıyla, kendi biyotinini sentezleme özelliğine sahiptir.

Günlük doz ne kadar olmalı?


  • 0-6 ay: 5 mikrogram
  • 6-12 ay: 6 mikrogram
  • 1-3 yaş: 8 mikrogram
  • 4-8 yaş: 12 mikrogram
  • erkekler 9-13 yaş: 20 mikrogram
  • erkekler 14-18 yaş: 25 mikrogram
  • erkekler 19 yaş ve üstü: 30 mikrogram
  • kadınlar 9-13 yaş: 20 mikrogram
  • kadınlar 14-18 yaş: 25 mikrogram
  • kadınlar 19 yaş ve üstü: 30 mikrogram
  • Herhangi bir yaşta hamile kadın: 30 mikrogram
  • Herhangi bir yaş emzikli kadınlarda: 35 mikrogram
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Haziran 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

B7 Vitamini (Biotin, H Vitamini)


Biyotin, H vitamini veya B7 vitamini olarak da adlandırılır. Kükürt içeren B kompleks vitamindir.
Ad:  b71.JPG
Gösterim: 1011
Boyut:  12.3 KB
Biyotin, birçok mikroorganizma ve bitkiler tarafından sentez edilir. İnsanın biyotin ihtiyacının büyük kısmı ince bağırsak bakterileri tarafından sentez edilen biyotinden karşılanır.
Organizmada karboksilasyon yapan yani bir moleküle CO2 bağlanmasını katalize eden karboksilaz enzim sistemlerinin prostetik grubu olarak bulunur.
İlk kez maya gelişmesi için zorunlu bir faktör olarak keşfedilmiştir. O zamandan beri küçük miktarda da olsa memeli hayvanların günlük besini içinde bulunmasının zorunlu olduğu gösterilmiştir.

B7 Vitamininin Özellikleri


  • Suda çözünen bu vitamin asit, alkali ve sıcaklığa dayanıklıdır, oksijen ve ultraviyole ışınlarından zarar görür.
  • Yumurta akında bulunan ve avidin adı verilen bir glikoprotein, biotin ile birleşerek sindirilemeyen ve dolayısıyla bağırsaktan emilemeyen bir kompleks meydana getirir. Yumurta pişirilince avidin denatüre olduğu için biotini bağlayamaz ve bu etki ortadan kalkar.
  • Biyotin suda çözündüğünden fazla alınan miktar idrarla atılır.

B7 Vitamininin Vücuttaki Görevleri


  • Yağ, protein ve karbonhidrat metabolizmalarında koenzimdir.
  • Aynı zamanda hücre gelişimine katkıda bulunur, kanın şeker seviyesini ortalama düzeyde tutmaya yardımcı olur.
  • Özellikle kemik iliği için çok önemli olmasının yanı sıra sağlıklı sinir dokuları için de gereklidir.
  • Biyotinin son zamanlarda "güzellik vitamini" olarak anılmasının en büyük sebebi saçlara ve tırnaklara olan pozitif etkisidir. Bugün bu özelliği yüzünden, biyotin birçok kozmetik ürününde bulunmaktadır.

B7 Vitamini Kaynakları


  • Melas, karaciğer böbrek, maya, balık, tereyağı, peynir, süt, kuruyemiş karnabahar ve domates en iyi kaynaklarıdır.
  • Kuru baklagiller, ay çekirdeği, mısır ve kümes hayvanlarında bulunur.
Ad:  b72.JPG
Gösterim: 1078
Boyut:  47.2 KB
  • Yumurta sarısı da iyi bir kaynaktır. Fakat yukarıda da belirtildiği gibi yumurta akındaki avidine bağlıdır. Vücudun yumurta sarısındaki biyotini kullanabilmesi için yumurtanın pişmiş olarak tüketilmesi gerekir.
kaynak: Gıda Teknolojisi
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

14 Ağustos 2017 / JuNe Sağlıklı Yaşam
2 Haziran 2016 / JuNe Sağlıklı Yaşam
16 Mart 2017 / biruni Cevaplanmış
31 Mayıs 2016 / JuNe Sağlıklı Yaşam
2 Haziran 2016 / JuNe Sağlıklı Yaşam