Arama

Okaliptus (Sıtma Ağacı) ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 28 Eylül 2011 Gösterim: 5.236 Cevap: 2
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
27 Nisan 2006       Mesaj #1
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Okaliptus (sıtma ağacı)
Mersingiller familyasından; Anavatanı Avusturalya olan, her zaman yeşil bir ağaç cinsidir. Bazılarının boyu 150 m'ye ulaşır. Ender olarak ağaçcık şeklinde bulunur. Çiçekleri beyaz-sarı veya kırmızı renktedir. Meyvesi tepeden 4-5 yarıkla açılan kapsüldür. Odunu sert ve reçinelidir. Yapraklarında uçucu yağ, reçineler, acı madde ve tanen vardır. Uçucu yağı çok miktarda sineol taşır. Yurdumuzda Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir. 160'dan fazla türü vardır.
Sponsorlu Bağlantılar

Kullanıldığı yerler:
Öksürüğü keser. Solunum yolları hastalıklarında faydalıdır. Boğaz ve burun iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. Nezlede faydalıdır. Ateşi düşürür. Vücudu kuvvetlendirir. Bronşite ve diğer solunum yolları hastalıklarında faydalıdır. İdrar yollarını temizler. Astım ve Veremde faydalıdır. Sıtmanın önünü alır. Basur memelerinden kaynaklanan şikayetleri giderir.

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
okaliptus

Sponsorlu Bağlantılar
OKALİPTUS
Diğer İsimleri : Okaliptüs, Sıtma ağacı, Eucalyptus

Botanik Bilgi : Okaliptus Mersingillerin bir alt grubu olup takriben 600 civarında türü mevcuttur. Okaliptus takriben 20-70m boyunda gövdesi grimsi gümüş renkte odunu ise kırmızıdır ve üzerinde ara sıra çıkıntılara bulunur. Taze yaprakları gövdeye yapışık, mavimsi yeşil renkte geniş mızrak şeklindedir. Çiçeklerin kupa ve taç yaprakları olmayıp oldukça çok sık tüylüdür. Meyveleri, çok sayıda tohum taşıyan kapsüller halinde oluşur. Okaliptüs türleri tohumuyla çoğalır. Bol güneşli ve sulak yerlerde bataklıkları kurutmak, odunundan yararlanılmak üzere sıkça yetiştirilir.

Yetiştirildiği Yerler :Eterik yağının büyük kısmı Fas, İspanya, Portekiz ve Brezilya gibi ülkeler tarafından temin edilmektedir.Türkiye’de ise Akdeniz ve Ege bölgesinin sahile yakın yörelerinde rahatlıkla yetişebilir.Toplanması-Saklanması :Kışın yapraklarını dökmeyen bir bitki olduğu için her zaman yaprakları toplanabilir. Fakat yüksek oranda eterik yağ içerdiği Mayıs-Eylül aylarında toplanması daha makbuldür.

Bilinen Bileşimi : Yapraklarında (Folia eucalypti), uçucu yağ, reçineler, acı madde ve tanen vardır. Uçucu yağı (Oleum eucalypti, okaiiptol) çok miktarda “Sineol” taşır.

FaydalarıNezle, öksürük, bronşit, burun ve boğaz rahatsızlıklarında etkili ve iyileştiricidir.
Balgam söktürür, göğsü yumuşatır.
Romatizma ağrıları, kas kasılmaları ve üşütmelerden ortaya çıkan ağrılarda şikayet edilen yere lapası uygulanır.
Bedeni güçlendiricidir.
İdrar yolları antiseptiğidir.
Ağız kokularını gidericidir. Bu durumlar için ispirtolu ya da zeytinyağlı eriyikleriyle gargara yapılır.

Kullanım Şekli :
Çay : Bir tutam yaş yaprağı üzerine bir bardak kaynar su dökülür. 10 dakika demlendirilerek yapılan çay, sekerle tatlandırılarak günde iki-üç kez içilebilir.

Buhar Banyosu : Okaliptüs yapraklarından 2-3 tatlı kaşığı alınır. Bir kaseye konularak üzerine dört bardak kaynar su dökülür. Çıkacak uçucu yağın kaçışını önlemek üzere başı ve kaseyi kapayan büyük bir havlu örtülür. Kaseye doğru eğilip 10 dakika süreyle okaliptüs buharı solunur.
Lapa : Yaş yaprakları ezilerek okaliptüsün lapası hazırlanır. Masaj yapılarak sürülür.

İspirtolu ya da zeytinyağlı eriyik hazırlamak : Okaliptüs yaprakları bu maddelerin içine yatırılıp 7-10 gün bekletilir. Bu eriyikle ağızda gargara yapılır ya da suyla seyreltilip şekerle tatlandırılarak içilir.

UYARI : Okaliptüsün aşırı dozlarda alınması zehirlenmeye yol açabilir.
Okaliptüsle yapılan her uygulamadan sonra eller iyice yıkanmalı, gözlere dokunulmamalıdır.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
selennaz43 - avatarı
selennaz43
Ziyaretçi
28 Eylül 2011       Mesaj #3
selennaz43 - avatarı
Ziyaretçi
Nezle İçin Şifalı Bitkiler özellikle bu aydan başlayarak oldukça çok aranmaya başlar malum önümüz soğuklar ve herkes nezle olmaya yatkın duruma geliyor
nezle öldürmese bile süründüren bir hastalık .Size nezle için önerebileceğim her yerde bulabileceğiniz oldukça basit bir çözüm hem de çok ucuza bulursunuz
bir suru pahalı desteği boş verin Okaliptus Yaprağı Suyu nezleye birebirdir ve bilinen en etkili bitkisel destektir.


Nezle İçin Size Önerebileceği Diğer Kürler

I- Soğuk algınlığı,ya da üşütmede şu tedavi yöntemi uygulanır: Isırgan otu bir kazanda lapa hâline gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra elde edilen ısırgan otu lapası bir bezin üzerine serilerek hastanın beline sarılır.
II- Soğuk algınlığına bağlı olarak hastalanan kişinin, döş ve kulunç bölgelerine zeytinyağı sürülür.


III- Soğuk algınlığında kavrulmuş çörek otu, ılıtılmış zeytinyağıyla karıştırılıp hastanın döşüne sürülür ve bu karışımdan hastaya içirilir.

IV- Soğuk algınlığına karşı, kurutulmuş gelincik çiçeği ile kurutulmuş papatya ile karıştırılıp sıcak suya atılır ve çay şeklinde içilir.

V- Soğuk algınlığına karşı, ıhlamur çayı iyi gelmektedir.

Tedavide kullanılan ısırgan otu, içeriğinde A ve C vitaminlerine sahip olan bir bitkidir. Günümüz tıbbında da nezle, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda doktorlarca C vitamini alımı tavsiye edilmektedir.Bu noktada halk hekimliğinde kullanılan drogların içerdiği maddelerle, modern tıpta kullanılan ilaçların içeriklerinin benzeştiği söylenebilir. Çörek otu, vücuda kuvvet ve zindelik verdiği gibi tütsü yapılarak buruna çekildiğinde de nezleye iyi gelmektedir. Gelincik bitkisinin çiçeği içerdiği antocyanin ve alkaloit maddeleriyle soğuk algınlığına bağlı göğüs nezlesi, öksürük ve nefes darlığında etkilidir. Papatya ise soğuk algınlığı ve gripten kaynaklanan ağrıları giderici özelliğe sahiptir. Ihlamur göğüs ve bronşları yumuşatarak grip ve soğuk algınlığından kaynaklanan şikâyetleri giderir. Tedavilerde dikkat çeken bir diğer husus da tedavide kullanılan drogların çay şeklinde hastaya içirilmesi ya da lapa yahut doğrudan ısıtılarak hastaya haricen uygulanmasıdır. Hastalık, soğuk tabiattadır; ancak kullanılan droglar aksine sıcaktır. Bu durum humoral pataloji ile ilgilidir. Buna göre soğuk tabiatta olan hastalıklarda hastaya sıcak maddeler, sıcak tabiatta olanlarda ise soğuk maddeler verilir. Nitekim ateşli hastaların vücut ısılarını düşürmek için banyo yaptırılır, ya da alnına, koltuk altlarına ıslak bez konur.

Benzer Konular

14 Mart 2011 / GÜLGECELER Taslak Konular
7 Eylül 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
10 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular