Arama

Zerdeçal ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 17 Nisan 2010 Gösterim: 7.844 Cevap: 3
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
9 Haziran 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Zerdeçal

Sponsorlu Bağlantılar

Zerdeçal zencefilgiller familyasına ait bir bitki türü olmakla birlikte genel olarak uzakdoğu ülkelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Latince İsmi: Curcuma longa
Zerdeçal ‘ın İçerdiği Maddeler: Etken maddesi kurkimin olmakla birlikte bünyesinde bir çok mineral içermektedir. Bakır, çinko, eterli yağlar, demir, resin, potasyum, mangan, fosfor ve lif ihtiva etmektedir.
Zerdeçal ‘ın Özellikleri:
Zerdeçal halk arasında sarıboya, hint safranı olarka da bilinmektedir. Tropik bir bitki türüdür ve genelde uzakdoğu ülkelerinde yetiştiriciliğ iyapılmaktadır. Yetişebilmesi için hava sıcaklığının yaklaşık olarak 20 ile 30 derece arasında olması ve çok miktarda yağmur alması gerekmektedir. Yiyecek maddeleribe renk verilmesinde de kullanılmaktadır. İçindeki etken maddesi E100 ayrıca yiyecekleri güneş ışığından korumak için kullanılmaktadır. Halk arasında kullanılan kınaların bir çoğunda da zerdeçal kullanılmaktadır.
Zerdeçal ‘ınFaydaları:
- Vücuttaki toksin maddelerin atılmasına yardımcı olmaktadır.
- Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
- Kokusu iştahı azaltmaktadır ve diyet yapanlar kullanmaktadır.
- Kanseri önleyici niteliktedir. Antikanserojendir.
- Unutkanlığa iyi gelmektedir.
Kullanıldığı Yerler:
Baharat olarak zerdeçal bitkisi kurutulduktan sonra kullanılmaktadır. Bunun dışında besinleri korumak için kullanılmaktadır. Gıda boyalarında ve kınalarda kullanılmaktadır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Zerdeçal

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi





Zerdeçal
260px Koeh 199
Bilimsel sınıflandırma

Alem:
Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Liliopsida
(Bir çenekliler)
Alt sınıf: Zingiberidae
Takım: Zingiberales
Familya: Zingiberaceae(Zencefilgiller)
Cins: Curcuma
Tür: C. longa
Binominal adı Curcuma longa
Linnaeus

Zerdeçal (Curcuma longa), zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinir. Anavatanı Güney Asya'dır.
Diğer isimleri zerdeçöp , safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranıdır. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana kökleri yumurta veya armut seklindedir. Yan kökleri ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır.
Piyasada parmak şeklinde (rizom) ve toz şeklinde bulunur. İçinde çok fazla madde bulundurur. Etken maddesi kurkumindir. 1 silme tatlı kaşığı zerdeçal (~3 gram), ortalama 30-90 mg kurkumin içerir. 200 mg/gün’lük dozlarda (yaklaşık 2-4 silme tatlı kaşığı toz) zerdeçalın antienflamatuvar, antikanserojen ve antiaterojenik olduğu gösterilmiştir. Şimdiye kadar bilinen bir yan etkisi yoktur.

Kullanımı

Zerdeçal, ipek kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında ve kına yakmada da renklendirici olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda eskiden turnusol kağıdı yerine zerdeçal kağıdı kullanılmaktaydı. Baharat olarak kullanılması için, zerdeçal bitkisinin temizlendikten sonra suda kaynatılıp kurutulmuş, koyu sarı renkli kök saplarının öğütülmesi gerekir. Elde edilen baharat safran yerine de kullanılır. Balık çorbası, pilav, söğüş ve çeşitli sebze yemeklerine çeşni olarak katılır. İspanyolların deniz ürünlerinden yapılan ünlü "paella" adlı yemeğinde ve Hintlilerin "köri" sosunda kullanılır.
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
16 Mart 2010       Mesaj #3
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
Alıntı
BURCUAY adlı kullanıcıdan alıntı

<div align="center"><b> safran yerine de kullanılır.

zerdeçalın rengi sarı, safranın rengi kırmızı gibidir. (italyanlar makarnada kullanır)safranın çok pahalı olması yüzünden bu tip uygulamaya gidilir.zerdeçal tozunu, tuz gibi her yemek tabağınızın üstüne döküp yemek; kanseri önleyebilir.
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
YesilBoncuk - avatarı
YesilBoncuk
Ziyaretçi
17 Nisan 2010       Mesaj #4
YesilBoncuk - avatarı
Ziyaretçi
Zerdeçal, (Latince adı; Curcuma longa) sarı çiçekli, büyük yapraklı ve rizomlu çok yıllk otsu bir bitkidir. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana rizomları yumurta veya armut seklindedir. Yan rizomları ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır.

Zerdeçal, zencefil familyasından lifli bir bitki olan Curcuma longa bitkisinin kökünden elde edilmektedir. Kaynatıldıktan ya da buharda bekletildikten sonra sonra kurutulur ve ufalanır.

Zerdeçal antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile solunum yolu enfeksiyonlarında (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır.

Zerdeçalın aktif maddesi curcumin hem kanserin korunmasını sağlar hem de bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılmıştır. Tümör hücrelerinin üremesini engeller ve toksik yan ürünlerini azaltır




Zerdeçal İçeriği:



Zerdeçal’in aktif öğesi Curcumin (diferuloilmethan)’ dir. İşlenmemiş zerdeçal %0.3-5.4 arasında curcumin içerir. Zerdeçal ayrıca %4-14 arasında uçucu yağlar içerir. Bu yağların tıbbi özellikleri bulunmaktadır ve bazı koşullarda zerdeçalın temel aktif bileşeni olarak görev yapar.



Zerdeçal'in Faydaları:
  • En etkin ve yaygın olarak kullanılan antioksidanlardan biridir.
  • Karaciğer koruyucu özelliği vardır.
  • İltihap oluşturan kimyasal maddelerin ortaya çıkışını geciktirip hafifletir.
  • Solunum yollarına iyi gelir: Antienflamatuar ve Antioksidan etkileri ile Üst Solunum Uolları, Astım, Bronşit ve Sinüzite çok iyi gelir
  • Kansere iyi gelir: İçindeki aktif madde Curcumin hem kanserin korunmasını sağlar hemde bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılır.
  • Alzheimer hastalığına iyi gelir: Antioksidan ve Antienflamatuar etkisi ile alzheimer hastalığına gidişi engeller.
  • Katarak oluşumunu engeller

Benzer Konular

19 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
18 Mayıs 2010 / SUNU Sağlıklı Yaşam
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
17 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular