Arama

Böğürtlen ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 2 Şubat 2013 Gösterim: 3.239 Cevap: 4
n4L4n1791 - avatarı
n4L4n1791
Ziyaretçi
17 Haziran 2008       Mesaj #1
n4L4n1791 - avatarı
Ziyaretçi
Böğürtlen Hafızayı Güçlendiriyor

Sponsorlu Bağlantılar
brtlensb7

Hafıza kaybından, ishale kadar bir çok rahatsızlığa iyi geldiği belirtilen böğürtlene olan ilgi, her geçen gün arttıyor. Uzmanlar tarafından, çiçekleri ve taze meyvesinin bir çok hastalığa iyi geldiği belirtilen böğürtlen, iklim özellikleri nedeniyle en çok Mersin ve Bursa yörelerinde yetiştiriliyor. Kozmetik sanayisi ise böğürtlen aroması bulunan duş jeli ve güzellik losyonları üretmeye başladı.

Diyabet ve böbrek taşlarına faydalı
Böğürtlenin sıkılarak elde edilen suyunun ishal rahatsızlıklarına, taze veya kurutulmuş 20 gram böğürtlen yaprağından yapılan çayın ise, ağız yaralarına iyi geldiğini belirten uzmanlar, antioksidanlar açısından zengin olduğunu belirttikleri meyvesinin ise yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarına, diyabete ve böbrek taşlarına karşı kullanıldığını belirtti.

Böğürtlen nelere faydalı?
  • Böğürtlen idrar söktürür.
  • Ayaklardaki şişlikleri indirir.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • Gözlerdeki zafiyeti giderir.
  • Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur.
  • Ağız, dil, diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir.
  • Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
  • Haricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirir.
  • Kökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür...

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Temmuz 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
O Böğürtlenin doku ve damar büzücü etkisi vardır: Bu etkisiyle diyareyi keservirgs peklik verir.

Sponsorlu Bağlantılar
o İdrar söktürücüdür.

o Bedeni güçlendirici toniktir.

o Kadınlarda aybaşı dönemlerinde aşın kan gelişini önler.

o Gebe kadınlarda sırt kaslarını güçlendirir.

Bütün bu etkileri sağlamak üzere böğürtlenin körpe ya da gölge ve havadar bir yerde kurutulmuş yaprakları bitkinin meyveleriyle karıştırılır. Bu karışımdan 3 tatlı kaşığı alınıp üzerine l bardak kaynar su dökülür. 20 dakika süreyle demlendirilerek elde edilen infüzyon günde üç kez birer bardak içilir.

o Böğürtlen ağız yaralarıvirgs dişeti kanamaları ve boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir: Bunun için devirgs yukarıda hazırlanışı verilen infüzyonla günde üç-dört kez derin gargara yapılır.

o Böğürtlen ciltteki ağrı ve yangıları hafifletirvirgs yara iyileştirici etkiler taşır; hafif yanıklara iyi gelirvirgs hemoroitin tedavisinde etkili olur: Bu etkileri sağlamak için böğürtlenin körpe yaprakları ezilerek bir yara lapası hazırlanır. Bu lapa şikâyet edilen yerlere dıştan uygulanır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Efulim; 27 Ekim 2011 09:01 Sebep: Sayfa düzeni.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
27 Ekim 2011       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Böğürtlen ve Böğürtlenin Faydaları

Böğürtlen:
Beyaz çiçekleri yaz aylarında açan, kolayca bulunabilen dikenli ve çalı görünümlü bir bitkidir. Ham Böğürtlen kırmızı renktedir, olgunlaştıkça rengi kararır. Çileğe benzeyen meyvesi sulu ve tatlıdır. C Vitamini açısından zengindir.

Böğürtlenin Faydaları:
Vücuttaki zararlı maddelerin temizlenmesine yardımcı olur. İyi bir antioksidandır. Tansiyonu düşürür ve bedeni güçlendirir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıları kesmeye yardımcı olur. Olgun Böğürtlen idrar söktürücüdür ve kabızlığa iyi gelir. Ham Böğürtlenin ise ishal kesici özelliği vardır ve fazlası kabız yapabilir. Böğürtlen gözleri kuvvetlendirir ve ayaklardaki şişkinliği azaltır. Basura iyi gelir.

Böğürtlen Nasıl Kullanılır:
Böğürtlenin meyvesinden, yapraklarından ve köklerinden faydalanılır. Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa ağız, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplara iyi gelir. Kökleri kaynatılarak suyu içilirse böbrek kumunun ve taşlarının düşmesine yardımcı olur. Böğürtlenden şurup ve reçel de yapılır. Şurubu göğüs ve solunum yolları rahatsızlıklarında oldukça yararlıdır. Ayrıca, böğürtlen yaralara sürülürse iyileşmelerini kolaylaştırır.

kaynak:
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
seramiksır - avatarı
seramiksır
VIP VIP Üye
28 Ekim 2011       Mesaj #4
seramiksır - avatarı
VIP VIP Üye
Her Derde Deva Böğürtlen

İnsan sağlığında önemli rolleri olan böğürtlenin, yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarını önlediği, ishallerde çok faydalı olduğu, ağız yaralarına ve ayak yorgunluklarına da iyi geldiği, ayrıca iyi bir güzellik losyonu olarak da kullanılabildiği bildirildi.

Ülkemizde yol kanarlarında, korularda, ormanlarda sık rastlanan, çok kişinin tanıdığı dikenli bir kır bitkisinde yetişen böğürtlenin, organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir meyve olduğu belirtildi. Güney Florida Üniversitesi bilim adamlarının bulgularına göre, böğürtlenin yaşlılık kaynaklı hafıza problemlerinin giderilmesinde önemli rol oynadığı tespit edildi. Antioksidanlar açısından oldukça zengin bir meyve olan böğürtlenin, yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarını önlediği, ishallerde çok faydalı olduğu, ağız yaralarına ve ayak yorgunluklarına da iyi geldiği belirtildi.

Meyveleri tam olgunlaştıktan sonra daha şifalı olan böğürtlenin faydaları şunlar:

"İshalde, böğürtlenin sıkılarak elde edilen suyu ishallerde çok faydalıdır. Ancak böğürtlen suyu saklanamaz taze içmek gerekir. Saklanırsa sirkeleşir. Ağız yaralarında, gerek taze ve gerekse kurutulmuş 20 gram böğürtlen yaprağı 1 litre suda haşlanırsa, bu çay ağız yaraları için çok faydalıdır. Ayak yorgunluklarında, böğürtlenin sürgünleri ve kökleri 100 grama 1 litre su ölçüsüyle kaynatılırsa, ılıyınca ayak banyosu olarak kullanılabilir. Ayak yorgunluklarına çok iyi gelir. Güzellik için, böğürtlen çiçekleri ise 50 grama bir 1 litre su ölçüsü ile kaynatıldığı zaman, elde edilecek bu şifalı su eller için çok iyi bir güzellik losyonudur."

bogurtlen
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Efulim; 28 Ekim 2011 12:42 Sebep: Korumalı link resimler kaldırıldı.
SIKINTILARINIZ YILDIZLAR KADAR UZAK, HAYALLERİNİZ GÜN GİBİ PARLAK OLSUN DOSTLAR...
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
2 Şubat 2013       Mesaj #5
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
BÖĞÜRTLEN

Böğürtlen (tilkiüzümü) : Gülgillerden bahçe çitlerinde, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen, dikenli bir çalıdır. Yemişi ahududuya benzer, fakat ondan küçüktür. Önceleri kırmızı iken sonraları kararır. Yaprakları; çiçekleri açmadan toplanıp, kurutulur. Birçok türü vardır.
Faydası : İdrar söktürür. Ayaklardaki şişlikleri indirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Gözlerdeki zafiyeti giderir. Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur. Ağız, dil, diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Haricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirir. Kökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür.

Benzer Konular

9 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
6 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular