Arama

Lavanta ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 4 Eylül 2008 Gösterim: 6.316 Cevap: 1
GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
1 Eylül 2008       Mesaj #1
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
Lavanta


Sponsorlu Bağlantılar
lavandula angustifoliathumbnail
Türkçe: Lavanta
Almanca: Lavendel
Fransızca: Lavande
İngilizce: Lavender

Lavandula angustifolia Miller (Syn: L. spica L.) türünün kurutulmuş çiçeğidir. Çiçeklerin tamamen açılmadan önce (tomurcuk halinde) toplanması gerekir. Bu tür 100 cm kadar yükseklikte, çalı görünüşünde, yapraklar gümüşi, çiçekleri ise koyu mor renkli bir bitkidir. Alçak dağlık bölgelerde Akdeniz havzasında doğal olarak yetişmektedir. Fransa, Bulgaristan, İtalya, İspanya, Yugoslavya, Hollanda, İngiltere, Amerika ve Avustralya’da kültürü yapılmaktadır. Lavanta, eski Araplar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından antiseptik özellikleri ile kullanılmaktaydı. Cins ismi Latince lavare’den (yıkamak) gelmektedir. Banyolara eklenerek vücudun temizlenmesinde ve canlandırılmasında kullanılmaktaydı. Bakterileri öldürücü özelliği ile hastaneleri ve hasta odalarını dezenfekte etmek amacıyla, Eski İran, Yunan ve Romalılar tarafından kullanılmaktaydı. Özellikle Tibet’te Makhzan-El- Adwiya, kitabında lavantaya beyin süpürgesi lakabı takılmıştır. Bunun nedeni o dönemde, beyinden kötülüklerin süpürüldüğünün sanılmasıydı. Stres kaynaklı mide huzursuzluklarında kullanılmaktadır. Özellikle dikkat çekici kokusunun rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır.

Yayılışı:

Akdeniz bölgesi bitkisidir, Türkiye’de, süs bitkisi olarak yetiştirilir. Türkiye’de doğal olarak yetişen türler daha değişik etkidedir.
Kullanılan kısımları: Çiçekleri (Lavandulae flos) ve uçucu yağı (Lavandulae aetheroleum).

Etken bileşikleri:

Uçucu yağ (%1-3) (linalil asetat, linalol, b-osimen, sineol, kafur), seskiterpen, tanen, flavonlar, kumarin.Etki ve kullanılışı: Orta etkide bir sedatiftir. Ayrıca safra söktürücü, spazmolitik, karminatif, stomaşik ve diüretik etkilidir. Huzursuzluk, sinirsel kökenli barsak bozuklukları, aşırı duyarlılıkta ve sinirsel yorgunlukta kullanılır. Yatıştırıcı çayların bileşimine girer, uyku düzensizliklerine karşıda kullanılmaktadır.

Dozaj: 4 g drog/gün
Çay: Günde birkaç çay fincanı.

Hazırlanışı:

1-2 çay kaşığı (1.5 g) drog üzerine kaynar su dökülür. 5’ bekletilir, süzülür.
Lavanta uçucu yağı: Bir küp şeker üzerine 1-4 damla uçucu yağ. Haricen banyo olarak: 20 lt suya 20-100 g drog.


Sinir sistemi üzerinde etkisi çok fazladır.
Çeşitli spazmları giderir.
Dikkatini toplayamama uykusuzluk, melankoli, Nöransteni,migren, baş dönmesi ve yüksek tansiyona iyi gelir.
Akciğerleri dezenfekte eder.
Balgam söktürür , öksürük, bronşit, tüberküloz, grip, inatçı öksürükte çok faydalıdır.
Astım krizlerinde çok fayda verir
Hazım yollarında :
Midede hazmı kolaylaştırır.
Barsakların çalışmasını artırır.
Barsak parazitlerini döker.
İnce bar saktaki iltihabı, Tifo ve ishali geçirir.
Akciğeri çalıştırır. Safra salgısını artırır.
Gelişmesi zayıf çocukların (banyosuna) konarak onlara ve romatizmaya çok fayda verir
Hanımlarda Regll söktürür, beyaz akıntıyı giderir.
Dıştan : Yaraların iyileşmesini çabuklaştırır.
Yaraları sterilize eder. Baş bitini yok eder.
LaDymm - avatarı
LaDymm
Ziyaretçi
4 Eylül 2008       Mesaj #2
LaDymm - avatarı
Ziyaretçi
Lavanta Mamulleri Nerelerde Kullanılıyor?

Sponsorlu Bağlantılar
Hepatit B ve C Hastalıklarında : Hepatit B ve C ‘ye çare olan mucizevî bitki lavantayı üreterek piyasaya sunmaktayım. Tıbbi bitkiler üzerine Bilimsel Araştırmalar Yapan Sayın Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu hocamıza ürettiğim bitkiden gönderdim. Yapmış oldukları araştırmalar sonunda ürettiğim lavantanın Hepatit B ve C için kullanılabilecek en ideal bitki olduğunu ve yetiştirme, kesimi, kurutması ve kullanımı konusunda bizlere verdiği yardımlar için kendisine binlerce kez teşekkür ederim. Önce cenabı Allahtan sağlık ve sıhhat dileyerek rahatsızlığı olanlar telefon ve e-mail adresimden ulaşabilirsiniz.

L
AVANTANIN KULLANILDIĞI YERLER: Kesme kuru çiçek olarak doğum günleri, Sevgililer günü, anneler günü v.b. özel günlerde verile bilecek en güzel hediyedir. Evlerde, iş yerlerinde hoş kokusu ve haşere kovucu özelliğinden dolayı kullanılır. Çayı için üç dört dal kaynamış suya atılarak 3,5 dakika demledikten sonra içilirse duyguları dengeler endişe panik ve histeriyi yatıştırır. Depresyonda ve halsizlikte kişiye canlılık verir manik depresyon tedavisinde kullanılır. Bilinen hiçbir yan etkisi olmadığı için lavanta çayı günde üç, dört bardak içilebilir. Prof. Dr. Sayın İbrahim Saraç oğlunun araştırmalarına göre hepatit B ve C ye iyi geldiği bilinmektedir. Uçulanmış çiçek kese veya yastık olarak nişan, düğün ve özel günlerde verile bilecek en güzel hediyedir. Gardıroplarda, odalarda ve araçlarda hoş kokusu için keseler asılarak kullanılır. Lavantanın bulunduğu yere güve gelmez sivrisinek gelmez. Aşırı tempoda çalışanlar günün yorgunluğunu küvete atılacak iki üç avuç lavanta çiçeğiyle banyo yaparak atabilirsiniz. Çiçeği yakılarak tütsü yapılabilir. diğer çiçeklerin kuruduğu bir dönemde ve uzun süreli çiçekli kaldığı için arı yetiştiriciliği için çok cazip bir bitkidir. Avrupa’da en çok tercih edilen ballar sıralamasında ilk sıraları almaktadır.

LAVANTA YAĞI: stresli ortamlarda çalışanlar günün yorgunluğunu lavanta yağı masajıyla atabilirsiniz uykusuzluk çekenler yatmadan evvel lavanta çayı içebilir veya mendille iki üç damla lavanta yağı damlatılarak yastık nevresimi altına koyarak rahat bir uyku çekebilirler. Romatizma ağrısı çekenler ağrılı bölge lavanta yağı ile masaj yapılarak ağrılara son verilir. Spor yapanlar adale burkulmasında, kaslarda meydana gelen kasılma ve sertliklerde, ödem oluşmuş yerler lavanta yağı ile masaj yapılarak tüm bu dertlere son. Sivilce ve akneler lavanta yağıyla düzenli olarak pansuman yapılırsa iyileşme hızlanır ve leke kalmaz. Hafif ve orta derece yanıklarda yanan bölge hemen lavanta yağı ile pansuman edilerek su toplama olmaz. Pansumana devam edilirse çabuk iyileşme sağlanır. Vücuttaki mantarlı bölge sık sık lavanta yağı ile pansuman edilirse çabuk iyileşir. Sivrisinekten bıkanlar rahat ve huzurlu gün geçirmek isteyenler çiçeği tütsü yapılır, vücuda yağı sürülür, bulunduğun ortama yağı sprey olarak sıkılır veya yağ lambasında kullanılarak sivrisineklerden uzak huzurlu bir gün geçirilir. Soğuk çarpması veya üşütmelerde meydana gelen ağrılar lavanta yağı ile masaj yapılır, kollar, bacaklar ve belde meydana gelen ağrılarda lavanta yağı masajı yapılır. Bel ve boyun fıtıklarında ağrılı bölge masaj yapılarak rahatlama sağlanır. Sabun ve deterjan sanayide hoş kokusu nedeniyle en çok kullanılan yağların başında gelir.

Benzer Konular

30 Nisan 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
30 Temmuz 2012 / Efulim Arşive Kaldırılan Konular
10 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
8 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular