Arama

Turp ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 13 Kasım 2017 Gösterim: 8.226 Cevap: 1
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
27 Kasım 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Turp Bitkisi ve Kökü:
Ad:  turp4.jpg
Gösterim: 355
Boyut:  36.0 KB

Yaprakları tüylü, çiçekleri beyaz, sarı, mor renkli bir bitkidir. Acımsı bir tadı olan turpun kökü C vitamini, kükürt ve iyot bakımından zengindir. Ayrıca, B1, B2 vitaminleri ile çeşitli mineraller içerir.
Sponsorlu Bağlantılar

Turpun Faydaları:
Karaciğere çok faydalı bir besin olan turp tam bir karaciğer dostudur. Karaciğeri kuvvetlendirir ve şişliğini indirir. Sarılığa karşı da faydalıdır. Böbrek kumlarını ve safra taşlarını dökmeye yardımcı olur. Romatizma ve siyatikte faydalıdır. Astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Öksürüğü keser. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Uyarıcıdır. İştah açar. Mikrop öldürücüdür. Vücudu ve dişetlerini kuvvetlendirir. Kalp ve damar sağlığına faydalı olmasının yanında kansere karşı da koruyucu etkilere sahiptir. Şeker hastalarına da faydalıdır. Turp cilt bakımı için de yararlıdır. Cilde tazelik, saçlara ise parlaklık verir. Sivilce ve egzamayı geçirmeye yardımcı olur.

Turp Nasıl Kullanılır?
Turpun kökü ve yaprağı daha çok salatası yapılarak kullanılır. Tıbbi açıdan ise; Kırmızı turp vücuda kuvvet verir ve balgam söktürür. Siyah turp böbreklere daha faydalıdır. Tam bir karaciğer dostu olan turp suyu, damar sertliği ve uykusuzluğa da iyi gelir. Bal ve sirke şerbeti ile karıştırılıp gargara yapılırsa nefes darlığına iyi gelir.

BAKINIZ
Turp (Raphanus sativus)
Turp Yetiştiriciliği

Son düzenleyen Safi; 13 Kasım 2017 01:41
ÖmÜrCeK - avatarı
ÖmÜrCeK
Ziyaretçi
27 Kasım 2008       Mesaj #2
ÖmÜrCeK - avatarı
Ziyaretçi
-UYARILAR-
Bileşiminde C,B1,B2 vitaminleri kükürtlüallyl,şekerler,nişasta,lizasım,hardal yağı,askorbik asid vb. pek çok madde ihtiva eden turp bir şifa kaynağıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Hasat döneminin kış mevsimi olması nedeniyle, bu mevsimde daha fazla tüketilen turp, sağlık deposu özelliklerinin yanı sıra mide rahatsızlığı olanlarda midede yanma, geğirme ve gaz yapıyor. Bu nedenle, midesi rahatsız olanların tüketimde aşırıya kaçmamaları tavsiye ediliyor.

Turp, ayrıca bedenin iyot emilimini azaltıyor. Bu nedenle, fazla miktarda turp tüketenlerin, iyot yönünden zengin besinleri ve iyotlu tuz almaları da öneriliyor.

Ana vatanı Akdeniz bölgesi olan turp, yaygın olarak Osmaniye'de üretiliyor. Osmaniye'nin Kadirli ilçesi Türkiye'nin toplam turp üretiminin yüzde 70'ini karşılıyor.
Son düzenleyen Safi; 13 Kasım 2017 01:44

Benzer Konular

10 Eylül 2011 / asla_asla_deme Taslak Konular
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
3 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular