Şifalı Bitkiler - Meyan Kökü Üye Ol (Üye olduğunuzda tüm reklamlar gizlenecektir) Soru/Cevap
Geri Dön   MsXLabs MK > :: GLOBAL :: > Sağlıklı Yaşam
Facebook Hesabınızla Bağlanın (Connect with Facebook)
Cevap Yeni Konu Aç
Eski 02-06-2009   #1 (mesaj-linki)
ThinkerBeLL - avatarı
Şifalı Bitkiler - Meyan Kökü



Meyan Kökü
MsXLabs.org & Temel Britannica



Meyan kökü, baklagillerden çokyıllık bir bitkinin (Glycyrrhiza glabra) köküdür. Başlı­ca gıda ve eczacılık sanayisinde kullanılan bu kök ağza ilk alındığında şekerli bir tat bırakır. Zaten bitkinin Latince yani bilimsel cins adı da Yunanca "tatlı kök" anlamındaki glykyrrhiza sözcüğünden gelir. Avrupa'nın güney, Asya'nın batı kesimlerinde yabani olarak yetişen bu bitki başlıca İtalya, İspanya ve SSCB'de üretilmektedir. Anadolu'da da özellikle akarsu yataklarındaki kumluklarda yabanilerine bolca rastlanır; ayrıca, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretimi yapılır.
Yaklaşık 1-1,5 metreye kadar boylanan meyan çalımsı görünümlü bir bitkidir. Tüysü yapıdaki bileşik yaprakları bir eksene dizilmiş 9-17 yaprakçıktan oluşur. Bezelyeninkileri andıran mavimsi mor çiçekleri vardır. Topra­ğın derinliklerine doğru uzanan ince uzun kökleri bitki üç yaşına geldiğinde sökülür. Topraktan ilk çıkarıldığında nem içeriği yük­sek olduğundan kökler altı ay ile bir yıl arasında bekletilerek kurutulur. Kurutulmuş kökler 15-30 cm boyunda kesilerek satışa sunulur. Lifli bir dokuya sahip olan bu kökleri çiğneyecek olursanız, önce şekerli sonra gide­rek acılaşan tadıyla başka köklerden kolayca ayırt edebilirsiniz.
Meyankökünden genellikle, ezilip suda kaynatılarak meyanbalı denen koyu kıvamlı bir macun elde edilir. İçine sıcak havada yumuşamaması için nişasta konarak çubuk ya da dört köşeli bloklar halinde satışa sunulan bu ürün gıda sanayisinde tat vermek amacıyla şekerleme, içecek ve sakızlara katılır. Eczacı­lıkta ise göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, öksürük kesici etkilerinden ötürü pastil hazır­lanın Ayrıca sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi geldiği söylenir. Bunlara ek olarak meyankökü tozu eczacılıkta bazı ilaçlara kı­vam vermek ve ilaçların kötü tadını örtmek amacıyla kullanılır.
Ülkemizde özellikle Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa yörelerinde meyankökünden meyan şerbeti denen soğuk bir içecek de hazırlanır.
  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Cevap Yeni Konu Aç

Etiketler
bitkiler, kökü, meyan, Şifalı
Hızlı Cevap
Resim Doğrulama
Mesaj:
Seçenekler
Şifalı Bitkiler - Meyan Kökü Konusuna Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Şifalı Bitkiler - Eğir Kökü Pasakli_Prenses Sağlıklı Yaşam 1 16-07-2009 17:27
Şifalı Bitkiler - Kapari Pasakli_Prenses Sağlıklı Yaşam 3 10-01-2009 12:25
Şifalı Bitkiler - Ceviz asla_asla_deme Sağlıklı Yaşam 1 18-10-2008 11:12
Şifalı Bitkiler - Huş GÜLGECELER Sağlıklı Yaşam 0 01-09-2008 20:04
Şifalı Bitkiler - Boy Otu Pasakli_Prenses Sağlıklı Yaşam 0 09-06-2008 16:42