Arama

Çemen Otu ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 18 Kasım 2012 Gösterim: 2.912 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
30 Nisan 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
cemen

Sponsorlu Bağlantılar
ÇEMEN

Orjinal Adı :Trigonella foenum-graecum, Boyotu, Buyotu, Boy Tohumu

Botanik Bilgi :Baklagiller familyasındandır. Anayurdu Güney Avrupa ve Akdeniz havzası olan çokyıllık otsu bitkidir. Yarım metreye kadar boylanabilen çemenotu ülkemizde yabani olarak yetiştiği gibi Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kültürü de yapılmaktadır. Gövdesi açık yeşil renkli, yuvarlak kesitli, ince tüylü ve dallara ayrılan yapıdadır. Bitki dikine ve kimi zaman da yere yatarak gelişir. Kenarları ince dişli ve oval biçimli üç yaprakçıktan oluşan yaprakları da açık yeşil renklidir. Sarımsı beyaz çiçekleri yaz ortasında açar. Bu çiçekler olgunlaşınca her biri 10-20 adet sarı-kahverengi minik tohum taşıyan tohum zarfına dönüşür. Bol güneşli yerleri; suyu iyi akıntılı, bitek ve alkalik toprakları seven çemenotu, tohumlarıyla çoğaltılır. Bazı ülkelerde baharat olarak kullanılan bu tohumların bizdeki başlıca kullanım alanı pastırma imalatıdır. Burada tohumlar ezilip pastırmanın üzerine sıvanan keskin kokulu “çemen” adlı macunun içine ana madde olarak katılır. Bazı yerlerde çemenotunun yaprakları salatalara eklenip çiğ olarak yendiği gibi, haşlanarak sebze olarak da tüketilir.

Bilinen Birleşimi : Çok keskin kokulu olan çemenotu tohumları, % 30′a varan oranda yapışkan bitki sıvısı ile uçucu ve sabit yağlar; trigonellin, kolin ve kumarin adlı maddeleri içerir.

Faydaları
Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür.Bronşiti ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağlar.Acı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştırır.Mide ve bağırsak gazlarım söktürür. Diyarenin iyileştirilmesinde yararlı olur.
Bedeni güçlendirici bir toniktir. Özellikle nekahat halindeki hastalara iyi gelir.
Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır.
Emzikli (süt veren) annelerde süt gelişini artırır.
Kadınların aybaşı dönemini rahat atlatmalarına yardımcı olur.
Çemenotu ayrıca çıban ve yaraların iyileştirilmesinde de etkili olur. Bunun için tohumlan ezilip toz haline getirilir. Biraz suyla karıştırılıp yara lapası hazırlanır. Bu lapa yara ve çıbanlara dıştan uygulanır.

Kullanım Şekli
Çay Hazırlama : Çemenotunun tohumları sonbaharda olgunlaştıkları zaman toplanır. 1,5 tatlı kasığı tohum l bardak sıcak suya konulup 10 dakika süreyle ağır ağır kaynatılır. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
12 Mayıs 2012       Mesaj #2
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
pastırmaların üzerindeki baharatın çoğunluğu,
veya, pastırmadaki koku ; çemen kokusudur.
Sponsorlu Bağlantılar
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
ölmez fenerli - avatarı
ölmez fenerli
Ziyaretçi
18 Kasım 2012       Mesaj #3
ölmez fenerli - avatarı
Ziyaretçi
Çemen otu
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çemen otu ya da buyotu En sık kullanıldığı bölge olan Yozgat ve Kayseri'deki yerel ismi çaman otudur. (Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü. Anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'dir.
Çin'den Akdeniz'e kadar geniş bir alana yaygındır. Tohumları ve bazı ülkelerde yeşil yaprakları da ıspanak gibi tüketilmektedir. Tadı acımsı ve aromatiktir. Esansında 40 çeşit madde bulunur. Kullanımı çok eskilere dayanmakta olup günümüzde Ortadoğu ve Hint Mutfağında kullanılmaktadır. Türk Mutfağında özellikle çemen tozu şekilinde bilinir. Bu toz bol salçaya ve birkaç diğer içeriklere katılarak kahvaltılarda yenilen macun yapılı çemen üretilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
18 Kasım 2012 / selintan41 Arşive Kaldırılan Konular
8 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
3 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular