Arama

Çavdar ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 22 Mart 2013 Gösterim: 2.545 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
30 Nisan 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
cavdar

Sponsorlu Bağlantılar
ÇAVDAR

Botanik Bilgi : Buğdaygiller familyasından bir tahıl bitkisidir.Soğuğa en dayanıklı tahıl olan çavdar yüksek yerleri, kumlu ve gevşek toprakları sever.Genellikle 1-2 metre yüksekliğe ulaşan çavdarın görünümü arpaya çok benzer. Taneleri buğdaya göre daha ince uzun, kavuzları daha dar, kılçıkları da oldukça kısadır.

Faydaları
Bol lifli olduğu için kilo kontrolünde çok faydalı. Yediklerimizin bağırsaklardan geçiş zamanını hızlandırıyor. Safra kesesi taşlarının meydan gelmesine mani oluyor.
Yapılan araştırmalar, çavdarın şeker hastaları için en zararsız tahıl olduğunu bulmuş.
Bağırsak kanseri ve kan dolaşım sistemi hastalıklarının meydana gelmesini azaltıyor.
Menopoz ve menopoz sonrası devrelerde hanımların kolesterol kontrolü için çok faydalı. Göğüs kanseri hastalarına tavsiye ediliyor.
Çavdarda selenium, magnezyum, mangenez, fosfor var ki bu mineraller bizim için çok faydalı.




"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
ROSE - avatarı
ROSE
Ziyaretçi
22 Mart 2013       Mesaj #2
ROSE - avatarı
Ziyaretçi
Çavdar
Msxlabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Çavdarın faydaları:

-Bol lifli olduğu için kilo kontrolünde çok faydalı.
-Yediklerimizin bağırsaklardan geçiş zamanını hızlandırıyor.
-Safra kesesi taşlarının meydan gelmesine mani oluyor.
-Yapılan araştırmalar, çavdarın şeker hastaları için en zararsız tahıl olduğunu bulmuş.
-Bağırsak Kanseri ve kan dolaşım sistemi hastalıklarının meydana gelmesini azaltıyor.
-Menopoz ve menopoz sonrası devrelerde hanımların kolesterol kontrolü için çok faydalı. Göğüs Kanseri hastalarına tavsiye ediliyor.
-Çavdarda selenium, Magnezyum, mangenez, fosfor var ki bu Mineraller bizim için çok faydalı.
-Diabet hastaları için en uygun seçimidir,çünkü çavdar ekmeğindeki nişasta molekülleri daha sert ve gözenekli yapı oluşturur. Çavdar ekmeği yendiginde çavdar tanecikleri genişler ve nişastalar uzun sürede şekere parçalanır,böylece yemek sonrası kandaki insulin cevabını düşürür ve çabuk acıkmayı engeller.
-Çavdar lifi,bağırsaktaki toksinleri bağlar ve onların vücuttan atılmasını sağlar.Kansere sebep olabilecek kimyasalları bağladıgından kalın bağırsaktaki hücrelerin zarar görmesini önlediği dolayısıyla kolon kanserinden korudugu bulunmuştur.
-Geleneksel metotla yapılan ekşi hamurlu çavdar ekmeklerinin içerdiği lignanlar kanserden koruyucu fitoöstrojen kaynağıdır.Fitoöstrojenler,dogal östrojenler gibi davranır ancak etkileri çok çok azdır,menopoz dönemindeki rahatsız edici şikayetleri azaltma ya da engellemede yeterince aktivite gösterir.
-Çavdar gibi tam tahılları tüketmek,ischemic felci,diabet,insülin direnci,obesite ve erken dogum,artetosklerosis hastalıklarından korudugu görülmüstür.
-Çavdar lifi çok zengin selülözik olmayan Polisakkaritler içerip,olağanüstü yüksek su tutma kapasitesine sahip olduğundan çok çabuk doygunluk hissi verir.Kilo vermeye çalışanlar için ideal besin kaynağıdır.İyi cins bir çavdar tahılı,günlük lif alımının %17,3'ünü sağlar.
-Bazı beslenme bölümlerinde yapılan araştırmalarda, çavdarın içerdiği çözünmeyen lifleri tüketen kadınlarda safra taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olduğu ğörülmüştür.
-Kolesterolü düşürür.Çünkü lifler,bağırsaktaki safra asitlerini bağlar ve vücuttan uzaklaştırır,vücut safra asitleri oluşturmaya zorlanmış olur.Bu istenen bir durumdur çünkü,vücut safra olusturabilmek için kolesterolü parçalar.
-Kan şekerinin yükselmesini önler.
-Çavdar lifinin ishal ya da kabızlık gibi hassas bağırsak sendromuna sahip hastaların şikayetlerini azalttığı görülmüştür.

kaynak

Benzer Konular

28 Haziran 2012 / HerHangiBiri Taslak Konular
24 Kasım 2008 / HerHangiBiri Taslak Konular
17 Ocak 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular