Arama

Kolay ve Sağlıklı Kilo Verme Yolları

Güncelleme: 2 Temmuz 2019 Gösterim: 11.153 Cevap: 11
toxic91 - avatarı
toxic91
Ziyaretçi
26 Ocak 2009       Mesaj #1
toxic91 - avatarı
Ziyaretçi

Sağlıklı bir şekilde kilo nasıl verilir?

Ad:  Kolay ve Sağlıklı Kilo Verme Yolları.jpg
Gösterim: 1202
Boyut:  30.4 KB

Günü 6 parçaya bölerek, vücudun ihtiyaç duyduğu kadar besin tüketilmeli, küçük ve masum görünen fakat yağ ve şeker içeriği yüksek; yükte hafif pahada ağır ikramları geri çevirin.
Sponsorlu Bağlantılar

Vücudun yağ ve kas dengesini sağlamada doğru beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivite de önemlidir. Beraberinde bir egzersiz programına başlamak ve mümkünse bunu hayat boyu bir alışkanlık haline getirmek gerekmektedir. Bu mümkün değil ise, gün boyu hareket halinde olunmalıdır. Gün içerisinde hareketliliği sağlayacak kısa yürüyüşler, merdiven çıkma gibi fırsatları değerlendirin.

Örneğin masanızda sürekli su bulundurmaktansa, arada bir kalkıp mutfağa gidin ve su için. Dikkat edin; eğer bunu yapmaya bile üşeniyor ve başkalarından rica ediyorsanız; hareketsizliğe alışkın olabilirsiniz.

Yiyerek nasıl zayıflanır?


Kişiden kişiye ve yenilen besinlerin içeriğine göre değişmesine rağmen yemek yedikten 3-4 saat sonra kan şekeri düşer ve karnımız acıkır, bir şeyler yeme isteği duyulur. Biz diyetisyenlerin "az miktarda ve sık sık yemek yiyin" önerimizin temelinde bu yatar. Çünkü iş yoğunluğu veya başka meşguliyetler sebebiyle 6-7 saate varan açlıklar sonucunda dayanılmaz bir açlık duygusu ve hızlı yemek yeme bir araya gelir.

Kısa bir süre içinde, o an için vücudun ihtiyacından çok daha fazla besin tüketilir. Metabolik faaliyetler sonucunda alınan kalorinin bir kısmı kullanılır. Ancak fazlası elbette ki, depolanır. Bu durum sık sık tekrarlanırsa, kilo alma kaçınılmazdır. Bu nedenle 2-3
saatte bir besin tüketmek günlük besin alımının frenlenmesine yardımcı olur.

Diyetlerde su tüketimi artırılır bunun nedeni nedir?


Su, yetişkinlerde vücudun toplamda yüzde 55-60'ını oluşturur. Hayati sıvı denilen kanın yüzde 90' ı, kasların yüzde 75' i, kemiklerin yüzde 25' i ve hatta yağlarınenerji için depolandığı dokunun dahi yüzde10 ila 30' u sudan oluşmaktadır. Bu nedenle vücudun ihtiyacı olan besin ve besin öğelerini alırken, yeterli miktarda suyun da alınması gerekir. Kilo verme esnasında metabolik artıkların uzaklaştırılması için, kilo alma esnasında da hücre yapımı için yeterli miktarda su alınması şarttır.

Kısa sürede kilo vermenin zararları nelerdir?


Yapılan araştırmalar, kısa sürede kilo vermek için günlük alınan kalorinin aşırı derecede kısılması sonucunda, yağ kaybının yanı sıra kas kaybının da fazla olduğunu göstermektedir. Vücudun iskelet kasları dışında kalbin de yapısı kastır. Dolayısıyla tüm bu dokuların kas kitlelerinde azalmalar olmaktadır.

Uzun vadede ise, iç organların zarar görmesi mümkündür. Kaldı ki, hayat boyu kalorisi çok fazla kısıtlanmış bir diyete uyulması imkansızdır. Kilo verdikten sonra düşük kalorili diyetler bırakılır ve sofralar tabir yerindeyse donatılır. Egzersizler azaltılır. Verilen kilolar da aynen ve bazen daha fazlasıyla geri alınır. Geriye gözle görülmeyen ve uzun vadede anlaşılacak tahribatlar
kalır.

BAKINIZ
Sağlıklı Beslenme ve Gıdalar
Besin ve Besin Grupları

Son düzenleyen Safi; 15 Eylül 2016 01:59
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
17 Nisan 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi

ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİ


OBEZITE


Sponsorlu Bağlantılar
Tanım: Besinlerle alınan eneji miktarının, metobolizma ve fiziksel aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumlarada ortaya çıkar.

Obezitenin Nedenleri
1. Genetik yapı: Bu, kalıtımsal bir şişmanlıktır, aile yapısından kaynaklandığı için kişi şişmanlıktan kendini sorumlu tutmaz. Ancak yine de kilolarını kontrol altında tutmak için dengeli beslenerek kilo almamaya çalışmalıdır. Zira, kalıtımsal da olsa, şişmanlığı dengeli beslenerek önlemek mümkündür.
2. Hormonlar: Bir insanın hormonal dengesi yaşantısında çok önemli rol oynar, özellikle kadınlarda. şişmanlığın nedeni hormonal dengenin bozulması olabilir. Bu nedenle sağlıklı zayıflama programlarında hormon testleri yapılması öngörülür.
3. Beslenme: şişmanlığın tek sorumlusu, kişinin gereğinden fazla veya dengesiz beslenmesi olabilir. Çözümlenmesi en kolay olan şişmanlık sorununun, beslenme bozukluğundan kaynaklanan şişmanlık olduğunu söyleyebiliriz.
4. Hareketsizlik: Aldığınız kaloriyi sarfedemiyorsanız, sarfettiğiniz kalori, aldığınız kaloriden az ise şişmanlarsınız. Tembellik kiloları, harekete geçilerek atılır!
5. Stres: İnsanın hayatındaki boşluğu beslenmeyle doldurması sonunda ortaya çıkan bir şişmanlık sorunudur ve hayli ciddi bir sorundur. Zira işin içine psikoloji de giriyor. Stres ve depresyon kilo almada veya zayıflamada söz sahibi olan iki önemli unsur!
6. İlaç ve operasyon: Genelleyemesek de bazı ilaçların kullanımı (depresyon gidericiler, hormon ilaçları, kortizon vs) bazı kişilere kilo aldırıyor. Bu tür ilaçlar doktor denetiminde kullanılır. Ameliyatlardan sonra da kilo almak söz konusudur; bu da ameliyat şokuyla ilgili olarak psikolojik şişmanlık şeklidir.

ZAYİFLAMA ÖNERILERI,


Bitkisel Zayıflama İlaçları Sinir Sistemini Bozuyor:


Bitkisel zayıflama ilaçlarının vücutta B1 vitamini (thiamin) eksikliğine yol açarak, karbonhidrat metabolizmasını etkilediği, bununda istem dışı göz kaymasına ve yürümede dengesizliğe neden olabildiği belirlendi. Aynı durumun, alkoliklerde de görülebildiğini ifade eden uzmanlar,alkoliklerde de thiamin eksikliğinin meydana gelebildiğine işaret ettiler. Bitkisel zayıflama ilaçlarının, ciddi bir rahatsızlık olan ataksiaya da yol açabildiği kaydedildi. Uzmanlar, araştırmada bitkisel ilaçların, metabolik dengesizlik yarattığını belirlediklerini açıkladılar. Araştırmada, deneklerin kaslarına thiamin enjekte eden uzmanlar, 3 gün içinde yürüme ve vücut dengesinin sağlanabildiğini gözledi. Bir ayiçinde ise hastalardaki sorunun tamamen giderildiği belirlendi.

Açlık Karşısında Nasıl Dayanıklı Olunabilir:


Açlık hissini duyar duymaz hemen bir şeyler atıştırmaya kalkmayın ve on dakika bekleyiniz. Belki bu süre içinde ortaya çıkan o açlık arzusunun önüne geçmiş veya açlık durumunuz herhangi bir gıda almadan da azalmış olacaktır. Bu durumda hemen bir bardak su içiniz. Mideniz dolduğunda doyma refleksi sayesinde açlık hissinizi kandırmış olacaksınız. Mide dolduğu için açlığı daha iyi tolere edebilirsiniz.Yanınızda limon varsa bir dilim kesip suyunu içiniz.İçilen bir dilim limon suyu açlık hissini azaltacaktır. Büyük öğünler yerine daha sık aralıklarla az gıda yiyiniz. Doyma dorumu beyinde kontrol edilen bir merkez sayesinde yapılmaktadır. Ara öğünleri zevk alarak bekleyiniz. Açlık hissinden uzak durmanın diğer bir şekli ise hareket halinde olmaktır. Sadece kalorinin sınırlanması ile olan bir diyet uzun vadede başarılı olamaz. Onun için kalorinin sınırlanmasının yanı sıra aynı zamanda egzersiz yapmak ve hareket halinde olmak bir o kadar önemlidir.
Not: Hareketlilik paralelinde verilen kilolar kalıcı olarak verilmiş olan kilolardır.

Su İçmek zayıflatır:


Birçok kişi sinirli ya da üzgün olduklarında ilk iş olarak buzdolabına yönelir. Çünkü bu zamanlarda vücutta salgılanan endorfin hormonu iştah açar ve bizi yemeye yönlendirir. Oysa bu durumda yapılacak en yararlı şey su içmektir. Çünkü su, endorfin hormonu salınımını bloke ederek gereksiz yemek yemeyi engeller. Kabızlığı önler. Yeterli su alınmadığı zaman beden ihtiyacı olan suyu bağırsaklardan çektiği için kabızlık oluşur. Yemeklerden önce içilen su tokluk hissi verir.Yağların vücutta depolanmasını önler. Karaciğerin başlıca görevlerinden biri de depolanmış yağları enerjiye çevirip, yakmaktır. Ancak böbrekler yeterli su alamazsa karaciğer iyi çalışmaz ve yağlar bedende depolanır. Vücudumuz yeterince su alamazsa bunu bir tehlike gibi algılayıp suyu saklamaya başlar. Bu da vücutta su toplanmasına özellikle el ve ayaklarda ödem oluşumuna neden olur. Bu yüzdendir ki kişinin gün içinde yeterli miktarda su içmesi çok önemlidir.
Not:Eğer günde 1 saat spor yapıyorsanız, bu miktarı 1 litre arttırmanız gerekir. Genelde insanın 8 bardak (2 litre) suya ihtiyacı vardır. Ancak kilolu kişilerin metabolizmalarını hızlandırmaları için daha fazla su tüketmeleri gerekir. Uzmanlar bunu fazladan her 12 kilo için 1 bardak su olarak ifade etmektedir.

Zayıflamada Elma Vazgeçilmez:


Elmada yalnız 50 kalori vardır ve içinde bulunan petkinden dolayı doyurucudur. Zayıflamak için harika bir meyvedir. Düşük kalorili olduğu için kilo almayı önler, kan şekeri ve yüksek tansiyon için de oldukça faydalıdır. Elmadaki petkin maddesi, zararlı kolesterolü (LDL) düşürür; atardamarları koruyan faydalı kolesterolü (HDL) yükseltir. Elmadaki etkili maddelere yeni keşfedilen "Phenylalanin" de eklendi. Bu madde, vücutta bulunan ve kalbin çalışmasında destek olan Q enzimini faaliyete geçirir.

Kilo Veremiyorsanız Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirin:


Sağlıklı yaşam için yemek yeme ve pişirme alışkanlıklarında yapılması gereken değişikler ile dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
  • Yüksek kalori içeren hazır besinlerden sakınılmalı.
  • Aynı gruptaki besinlerin düşük kalorili olanları tercih edilmeli.
  • Az ve sık yenmeli, öğün atlanmamalı.
  • Mutlaka kahvaltı yapılmalı, akşamları aşırı yemek yenmemeli.
  • Açlığı bastırmak için salatalık, havuç, elma, şeftali gibi düşük kalorili yiyecekler tercih edilmeli.
  • Her gün sebze ve meyve yenmeye çalışılmalı. Böylece vücudun ihtiyaç duyduğu posa alınmış olunur.
  • Beta keroten, C ve E vitamini gibi antioksidanları içeren yiyeceklerden almaya özen gösterilmeli.
  • Yemekler için küçük tabak, salatalar için büyük tabak kullanılmalı.
  • Yemek küçük lokmalar halinde yenmeli, iyi çiğnenmeli, acele yemek yenmemeli.
  • Yemek yerken, TV izleme, gazete, kitap okuma gibi, başka şeylerle meşgul olunmamalı.
  • Yemek öncesi ve yemekle birlikte su içilmeli. Günde 8-10 bardak su içmeye özen gösterilmeli.
  • Yemekten sonra dişler fırçalanmalı.
  • Yalnızlık duygusu varsa, bunu yiyerek bastırmaya çalışılmamalı.
  • Etli, kıymalı yemeklere yağ konmamalı.
  • Diyette doymuş yağ ve kolesterol miktarı azaltılmalı. Yemeklerde zeytinyağı ve diğer sıvı yağların her ikisi de kullanılmalı.
  • Zeytinyağlı sebze yemeklerine az yağ konulmalı. (1 kilogram sebze için 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı)
  • Her türlü kızartmadan uzak durulmalı.
  • Kömür ateşinde aşırı pişmiş etler ve tütsülenmiş yiyeceklerden kaçınılmalı.
  • Evde tatlı yapmamaya çalışılmalı. Çok arzu edilirse tatlandırıcı ile yapılmış sütlü tatlılar tercih edilmeli. Tatlı yerine meyve tüketilmeli.
  • Böreklerde kıyma yerine sebze kullanılmalı. Fırında pişirilmiş börekler tercih edilmeli.
  • Özel diyet yemekleri yapılıp, aileyle birlikte sofraya oturmaktan soyutlanmamalı. Sağlıklı pişirilen yemekler tüm aileyle paylaşılmalı.
  • Haftada bir gün, serbest gün ilan edilip istenen şeyler yenebilir. Ancak takip eden öğünde, salata, yoğurt, sebze, meyve gibi düşük kalorili yiyeceklerle önceki öğün dengelenmeli.

Vücut Aktivitesi de Arttırılmalı


Sağlıklı yaşam için yeme alışkanlıklarının değiştirilmesinin yanı sıra vücut aktivitesinin de artırılmasına değinen uzmanlarca ;
-Güne erken başlanmalı, 7-8 saatten fazla uyunmamalı.
-Kısa mesafeler için taşıt kullanma yerine yürünmeli, asansör yerine de merdiven kullanılmalı.
-Mümkünse haftanın 3-4 günü egzersiz yapılmalı. Pasif jimnastik yerine kalp-damar sistemini güçlendirecek aktif jimnastik tercih edilmeli veya günde 30 dakika-1 saat tempolu şekilde yürünmeli.

DİĞER ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİ


Rejim ve dengeli beslenme:


Kilo vermek uğruna açlık rejimleri, organizmayı kızdırır ve ilk fırsatta kaybettiklerini fazlasıyla geri alır. Sağlıklı zayıflamak için branşlarında uzman kişilere başvurulmalıdır:
  • Beslenme uzmanı: Beslenme sorunları ve metabolizmayla ilgili hastalıklar konusunda uzmandır. Basit beslenme bozukluğundan sağlığı tehdit etmeye varan ciddi kilo sorunlarına kadar her alanda size yardımcı olabilir.
  • Diyet Uzmanı: Hekim olmamakla beraber bu işin uzmanlarıyla yakın işbirliği içindedir. Kişiye kalori hesabına sadık kalarak hazırladığı dengeli beslenme reçeteleri sunar.
  • Hormon Uzmanı: Hormonal denge ve salgı sistemi onun uzmanlık alanıdır. Aşırı şişmanlık, hormonların yanlış çalıştıklarının bir göstergesi olabilir.
  • Zayıflama Merkezi: Yukarda saydığımız uzmanları bünyesinde barındırır ve genel bir sağlık taramasından geçirdikten sonra beslenme ve diyet uzmanlarının işbirliği içinde sizi ideal kilonuza getirir.

Spor salonları:


Kasları çalıştırıp geliştirirken form tutmanızı sağlayacak aletlerin bulunduğu bu salonlarda uzmanların öngördüğü aletlerde ve bir program dahilinde çalışılır. Bu program, dengeli beslenmeyle desteklendiği takdirde fazla kiloları spor salonlarında atabilirsiniz. Zayıflama programı da uygulayan bazı spor salonlarında sağlık taraması isteniyor (ya da yapılıyor) ve sağlık durumunuza göre spor ve beslenme programınız hazırlanıyor.

Enstitülerde mekanik zayıflama:


Enstitülerin zayıflama programlarına giren mekanik aletler farklı işlevleriyle vücudu sıkılaştırıp biçimlendirmeyi hedefler. Bunu da adaleleri çalıştırıp yağları yakarak, lenfatik drenaj uygulamasıyla toksinleri sürerek, ödemi çözüp vücuttan su atarak, bazıları da birden fazla işlevi aynı zamanda uygulayarak yaparlar. Mekanik yöntemler dengeli beslenmeyle desteklendiğinde istenen sonuca ulaşılır.

Masajla zayıflama:


Çok çeşitli masaj yöntemleri var, bunlardan lenfatik drenaj toksinleri vücuttan sürerek toparlanma sağlıyor. Akupressür (baskı masajı) ise stres noktalarına uygulanarak, sakinleştirici etkisiyle fazla kiloların birikimine karşı çıkıyor. Masajlarda sıkılaştırıcı kozmetik ürünleri veya aromatik yağların kullanılması masajın zayıflama rejimlerindeki etkisine destek oluyor. Masajlar tek başına vücudun biçimlenmesinde, kasların toparlanmasında ve selülit tedavilerinde etkili. Dengeli beslenme ile birlikte uygulandığında kilo verirken vücudun biçimlenmesini sağlar.

Yosunla zayıflama:


Yosunun çok çeşitli kullanımları var: Yosun maskeleri, yosun sargıları, yosun banyoları, yosun hapları gibi. Yosunun bulunduğu ortamda zehiri yokeden etkisi, vücuttan toksinleri sürmek için ideal. Ayrıca mineral açısından da çok zengin bir madde. Yosunlar maske, sargı veya banyoda lokal olarak kullanıldığında, kullanıldığı bölgede sıkılaştırıcı etkisi nedeniyle seans sonunda bir incelme sağlar. Düzenli uygulamalarla bu incelme uzun ömürlü olduğu için enstitülerin gözde kürlerinden biridir.

Kozmetikte zayıflama:


Kremler, jeller, yağlar... Kozmetikte lokal etki yapan ürünlerin bir çoğunda kafein gibi yağları parçalayan; carnitine gibi yağ asitleri üzerinde etki yaparak yağların parçalanmasını hızlandıran aktif maddeler, sarmaşık ve yosun gibi ödem çözücü ve su tutulmasını önleyen bitkiler, E vitamini gibi hücre yenileyici, C vitamini gibi cildi pürüzsüzleştiren vitaminler bulunuyor. Kozmetikler, zayıflama rejimlerinde ve her istendiği, ihtiyaç duyulduğu zamanlarda cildi ve vücudu toparlamakta etkilidir.

Diyet ürünlerinin rolü:


Eğer kilolarla savaşmakta zorlanıyorsanız, diyet ürünleri zayıflama rejimlerinde size destek olur. Rejim yapmıyorsanız bile zor anlarınızdaki yeme arzunuzu bastırarak stres yaratmadan kilo almanıza engel olurlar. Fazla kilolardan kurtulmak uğruna stres altına girmemek için onlardan yararlanabilirsiniz..

SON SÖZ...
Zayıflama yöntemleri adı altında birçok uygulama yapılıyor. Ancak her uygulamanın uzmanı tarafından ve dengeli beslenmeye destek vermek amacıyla yapılmasına dikkat edilmeli. Fiziksel ve psikolojik sağlığı tehdit edecek açlık rejimlerinden kaçınılmalıdır.
Verilen kiloların geri alınmaması için 3 yol:
  1. Vücudun yapısına göre bir diyet uygulanmalı ve bu diyet bozulmamalı. Uzmanın rejimine mutlaka uyulmalı ve hiçbir koşulda diyet bozulmamalı.
  2. Normal hayata geçiş diyeti uygulanmalı. Eğer birden eskisi gibi beslenmeye başlanırsa vücut verdiğini fazlasıyla alır ve bir dahaki diyete kendini hazırlayarak yediğinizi depolar. Diyetten sonra normal beslenmeye yumuşak geçiş dönemi şarttır.
  3. Kişi diyet sonrası iki ay aynı kiloda kalmalıdır. Ancak diyetten sonraki iki ayda bir kilo alırsa bu sorun yapılmamalıdır; zira alınan bu bir kilo ile vücut yeni kilosuna uyum sağlamaya başlamış demektir.

Son düzenleyen Safi; 14 Eylül 2016 23:23
after - avatarı
after
Ziyaretçi
14 Haziran 2010       Mesaj #3
after - avatarı
Ziyaretçi

KOLAY KİLO VERMEK İSTİYORSANIZ KOLAYI SEÇİN


1.
Porsiyon ölçülerinizi küçültün. Kendinize yasaklar koymak yerine her şeyden tüketip küçük miktarlarda tercih etmeyi deneyin. Tabağınızı yarım bırakın veya karşınızdaki ile paylaşın.

2. Çay ve kahvede şeker kullanıyorsanız bırakın. Günde 5 şeker 100 kalori enerji verir. Her gün sadece 100 kaloriden vazgeçerek yılda 36 bin 500 kalori tasarruf edersiniz, bunun karşılığında yıl sonunda 5 kg zayıflamış olursunuz. Tam tersini düşünmek belki daha etkili olabilir. Her gün 5 şeker yemek, yıl sonunda 5 kg yağ anlamına geliyor.

3. Salataya eklediğiniz yağ miktarını gözden geçirin. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterlidir. Fazlada her bir kaşık 50 kalori almanız demektir. Günde 50 kalori fazla tüketmek, yılda 2 – 3 kg yağlanmanıza sebep olur.

4.
Kuru baklagilleri haftada 1 – 2 kez mutlaka yemeye çalışın. Mercimek, nohut, kuru fasulyeyi ihmal etmeyin. Sıcak yemek yapmak dışında haşlayıp salatalarınıza karıştırabilirsiniz, çorba olarak tercih edebilirsiniz. Kuru baklagiller lif içeriği sebebiyle daha uzun süre tok tutar ve kilo vermeye yardımcı olur.

5. Doymuş yağ tüketimini azaltın. Süt, yoğurt, peynir ve etlerin yağsız kısımlarını tercih edin. Böylece daha az yağ tüketerek hem depo yağlarınıza hem de yüksek kolesterole karşı önlem almış olursunuz.

6.
Alkol tüketiminizi sınırlandırın. Fazla miktarda (günlük 100 ml’ den fazla) alkol tüketen kişilerde hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Alkol seviyorsanız tercihiniz hep şarap olsun. Rakı, votka ve viski içtiğinizde yüzde 45- 50 oranında alkol alırsınız, oysa şarabın alkol oranı yüzde 12 -15 dir. 1 gram alkolün 7 kalori olduğunu unutmayın.


7. Her sabah aynı kahvaltıyı etmeyin. Bazı günler yeme biçiminizi değiştirin, tek yönlü beslenmeyin, farklı tatları deneyin. Örneğin:
  • Meyve salatası ile yoğurt
  • Yulaf ile süt
  • Meyve ile badem
  • Süt ile meyve
  • Peynir – ekmek
  • Tost
  • Simit – peynir
  • Omlet ile ekmek
  • Çorba
8. Fiziksel açlıkla duygusal açlığı ayırt etmeye çalışın. Sakın cesaretinizi kaybetmeyin. Hiçbirimiz mükemmel değiliz ve her zaman aynı disiplinde olamayabiliriz. Hep pozitif düşünün.

9. Öğün atlamayın. Öğün atlamayı alışkanlık haline getirmeyin. Çünkü atlanan her öğünden sonra, diğer öğündeki besin tüketimi daha fazla olmaktadır. Beslenmenizi bu konuda yeniden gözden geçirin.

10. Ara öğün yapmayı unutmayın. Az ve sık yeme prensibiyle metabolik hızınız artar, kan şekeriniz dengede olur ve açlık hissetmezsiniz. Uzun süre aç kalmak özellikle öğle yemeği yedikten sonra 6 – 7 saat aç kalıp akşam yemeğini geç yemek kilo alımında önemli bir etkendir. Bunun için 3 saatten fazla aç kalmamaya özen gösterin.
  • 3 kuru kayısı, 2 parça ceviz
  • Yarım paket diyet bisküvi, 1 bardak süt ile kahve
  • 1 kutu yoğurt, 10 -15 adet yaban mersini
  • 1 kutu az yağlı süt, 1 adet taze meyve
  • Yarım paket diyet çubuk kraker, ayran
  • 1/2 simit, peynir
  • Light kaşarlı kepekli tost, söğüş sebze
  • 1 kutu meyveli yoğurt, 10 fındık
  • 1 avuç beyaz leblebi, 1 bardak kefir
  • 5 adet kuru erik, 10 badem
  • Yarım yufkadan sebzeli yağsız gözleme, 1 bardak light ayran
11. Su içmekte zorlanıyorsanız şişeyle tüketmeyi deneyin. Bardak saymakta zorlanıyorsanız, şişeyle içmeyi deneyin. Su içmek hem kilo vermenizi kolaylaştırır, hem de cildiniz için çok önemlidir.

12. Çeşitli beslenin. Hiçbir besin tek başına mucizevi bir özelliğe sahip değildir ve hiçbir besin de tek başına suçlu değildir. Hedefiniz hep ölçülü beslenmek olsun.

13. Zeytinyağını ve yağlı tohumları tüketirken kontrolü elden bırakmayın. Zeytinyağının kalp dostu olduğu birçok araştırmada kanıtlanmıştır. Ancak tüm yağlar gibi, 1 gramı 9 kalori içerir ve fazla tüketimi şişmanlığa sebep olur. 10 fındık veya badem veya 3 ceviz, 1 tatlı kaşığı yağa eşittir ölçülü tüketin.

14.
Etiket okumaya başlayın. Kendi kendinizi kontrol ederken ve doğru besini ararken, mutlaka etiketleri okuyun. Besinlerin kalori, yağ ve tuz değer-lerini, son kullanma tarihlerini inceleyin. Şekersiz ve lifli ürünleri tercih edin.

15.
Yaşam biçimi ve düşünce şeklinizi yeniden yapılandırın. Dengeli beslenme ve iyi yaşamı hayatınızın bir parçası haline getirin ve etrafınıza da bunu anlatın. Arkadaşınıza giderken pasta almak yerine, taze meyve sepeti veya zeytinyağı ürünlerinden bir sepet hazırlayabilirsiniz.

Önemli olan işin püf noktasını bulmak, ve iradeye hakim olup, kendine güvenmektir. Bu sadece kilo vermek yada almak için değil, hayatın her anında, her adımda olması gerekendir.
Son düzenleyen Safi; 14 Eylül 2016 22:15
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Haziran 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yaz geldi sıkı ve fit görünmenin tam zamanı!
Pratik yöntemlerle evde kilo vermenin yollarını denemeye ne dersiniz?

Belinizi İnceltin!


Göbek ve bel çevresine toplanan yağ ve kilolardan kurtulmak istiyorsanız günde sadece 15 dakikaya ve bir oklavaya ihtiyacınız var.
Oklavayı ensenize denk gelecek şekilde yatay biçimde iki elinizle tutun. Ayakta olmak koşuluyla sağa ve sola doğru dönün.
Bu pratik yöntem hem belinizi inceltmeye hem de kol kaslarının çalışmasına yardımcı olur.


Basenlerinizi Küçültün!


Kalça ve basenlerinizdeki fazla kilolarla vedalaşmak için günde sadece 15 dakika ve bir yastığa ihtiyacınız var.
Halının üzerine yastığı yerleştirin. Sırt üstü biçimde halının üzerine yatın. Yastığın bel kısmınızdaki boşluğu doldurduğundan emin olun. Önce sağ sonra sol bacağınızı karnınıza doğru çekip bırakın.Bu yöntem sayesinde hem basenleriniz küçülecek hem de bacaklarınız sıkılaşacaktır.

Sıkı Görünün!


Tüm vücut kaslarını çalıştırmak kilo vermek için en etkili ve basit yöntemlerden biri yürüyüş yapmaktır. Yürüyüş aynı zamanda kalp sağlığı için de faydalıdır.
Açık havada yürüyüş yapmaya fırsat bulamıyorsanız evin için de yapabilirsiniz. Günde ortalama 15 dakika hafif tempoda evin içinde yürüyebilirsiniz. Vücudunuz yürümeye alıştıktan sonra süreyi artırabilirsiniz.
Yürüyüş için diğer bir yöntem ise hafif yüksek bir sehpa ya da ters çevrilmiş bir kova üzerine basarak step yapmaktır. Step; tüm vücut kaslarını çalıştırır özellikle de basenlerinizin küçülmesini sağlar.


Ölçülü Beslenin!


Kilo vermenin en önemli püf noktası ölçülü beslenmektir. Dilediğiniz her yiyecekten küçük porsiyonlarla yiyin. Eğer kalorisi yüksek bir yemek yediyseniz; enerji yakmak için step oklava ya da yastıkla çalışma egzersizlerini yapın.

Su İçin!


Cilt vücut sağlığı ve kilo vermek için en büyük yardımcınız sudur. Günde ortalama 8 bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Su; hem vücuttaki yağların yakılmasını sağlar hem de iç organların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Son düzenleyen Safi; 14 Eylül 2016 22:16
1392 - avatarı
1392
Ziyaretçi
29 Ağustos 2010       Mesaj #5
1392 - avatarı
Ziyaretçi
Gülmenin en iyi ilaç olduğu hep söylenir. Ama kolumuzu kırdığımızda da iyileşmek için Cem Yılmaz'ın gösterisine gitmeyiz. Yine de gülmenin sağlımız üzerinde ciddi olumlu etkileri var. Güldüğümüz zaman vücudumuz pozitif reaksiyon verir, mesela stres hormonlarında (kortizol, adrenalin, dopac) azalma olur, depresif duyguları azaltan beta-endorfinlerde ve vücudu hastalıklara karşı koruyan büyüme hormonunda da bir artış meydana gelir.

Garip bir biçimde, vücut kimyamız sadece gülmeye değil, bir gülme beklentisi içinde olmaya (mesela bir komedi filmi izlemeye giderken) ve hattasahte bir kahkahaya bile olumlu bir tepki verir. Pozitif düşünmek ve gülmek sizi mutsuz insanlara kıyasla daha sağlıklı ve daha uzun yaşatabilir. Peki gülmek vücut formunuzu etkiler mi?

Kortizol seviyesini azaltarak belki göbeğimizdeki yağlardan da kurtulabiliriz. Çünkü kortizol tam bir diet düşmanı, bizi yemek yemeye teşvik eder (mutsuzken fazla yemek çok da yabancı bir kavram olmasa gerek?), yemek sonrası metabolizmayı yavaşlatır ve yağların karın bölgesinde depolanmasına sebep olur. Genelde zayıf olup göbeği olanların kortizol seviyeleri daha fazladır, yani gülmek dietinize yardımcı olabilecek bir faktördür.

Peki gülünce kaç kalori yakılır? Kıkır kıkır gülerek dar gelen pantolonlara sığabilir miyiz?

Gülmenin kaç kalori yaktığından bahsetmeden önce yaptığımız her hareketin kalori yaktığını anlamalısınız. Bu yazıyı okurken bile! Kalbinizin atması, nefes alıp vermeniz ve sizi hayatta tutan tüm diğer vücut fonksiyonları dahil herşey kalori yakar. 68 kg bir kişi 15 dakika okuyarak yaklaşık 22 kalori yakar. Tabi ki, okurken egzersiz yaparsanız dahasını bile yakabilirsiniz.

68 kg bir kişinin bazı hareketleri 15 dakika yaparak kaç kalori yakabileceğine örnekler verecek olursak:
  • Bisiklete binme (saatte 20km hızla) : 273 kalori
  • Tempolu koşma: 171 kalori
  • Kondisyon bisikleti: 170 kalori
  • Dans etme: 77 kalori
  • Bilardo oynama: 42 kalori
  • Alışveriş yapma: 40 kalori
  • Araba kullanma: 34 kalori
  • Yazı yazma: 25 kalori
Çok yorucu gibi geliyorsa bir de gülmeye bakalım. Gülmek kalp atışınızı yüzde 10 ila 20 arasında hızlandırarak kalori yakmaya yardımcı olur. Metabolizmanız da hızlanır yani gülmeyi kestikten sonra daha fazla kalori yakabilirsiniz. Gülerek göbek eritmek güzel bir fikir gibi ama yine de spor salonu üyeliğini iptal etmeye filan da gerek yok. Bir günde toplamda 15 dakika gülerek ortalama 10 ila 40 kalori arasında bir şey yakarsınız. Yani güldüğünüz sürece suçluluk hissetmeden fazladan 3 veya 4 tane kraker daha yiyebilirsiniz. Kahkaya ile dolu geçen bir senenin ardından yakılan günlük kalori toplamı 1.8 kilogramdan biraz daha fazla olur. Ona bakarsanız günde sekiz bardak su içerek daha fazla (70) kalori yakarsınız. Ama herşeyin de faydası var tabi.

kaynak : nassil.com
Son düzenleyen Safi; 14 Eylül 2016 22:17
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Kasım 2011       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

kilo vermenin yolları!


Beslenme şeklinizdeki birtakım değişiklikler yaparak rahat ve hızlı bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Kilo vermek sanıldığı kadar zor değil. Bu önerileri dikkate alaraj hızla kilo verebilirsiniz...
Zaman.com'da yer alan habere gör, para harcamadan hızlı kilo vermenin yolları...

SADECE AZALTIN


Zayıflamak için hiçbir şeyi yememenizi söyleyen bir diyeti uygulamak yerine gıdaları yavaş yavaş azalttığınız bir diyet seçin. Ne yaptığınıza odaklanın, yavaş yavaş çalışarak iyi alışkanlıklar kazanın. Bir süre sonra evinizde zararlı atıştırmalıklar yerine birçok sağlıklı yiyecek ve içecek bulunduracaksınız.

HER GÜN 1 ELMA


Sık sık doktora gitmekten kurtulmak ve kilolarınızı yok etmek istiyorsanız uzmanlar her gün 1 elma yemenize öneriyor. Özellikle pektin olarak isimlendirilen lif içeren bu meyveler sindirim sürecini yavaşlatıyor ve sizi daha uzun süre tok tutuyor.

YEMEKLERDEN ÖNCE SU


Günde en az 8 bardak su içmenizi öneren uzmanlar, özellikle yemeklerden hemen önce su içmenizi tavsiye ediyor. Ön yükleme olarak isimlendirilen bu yöntem karnınızı dolduruyor ve böylece daha az yemek yiyorsunuz. Bir araştırmada, yemekten önce 2 bardak su içen katılımcıların içmeyenlere göre 2,3 kilogram daha fazla yağ kaybettikleri belirlendi.

KETEN TOHUMUNU DENEYİN


Kilo vermenizi hızlandırmanın en kolay yollarından biri de yediğiniz salataların, çorbaların içine gün boyunca 2 yemek kaşığı keten tohumu eklemektir. Keten tohumunun içinde bol miktarda lif olduğu için sizi daha uzun süre tok tutacaktır.

SÜTE ALTERNATİF BULUN


Buzağısı olan bir ineğin sütü, yavrusunu beslemek için yağlıdır ve kilo aldırır. Ancak yetişkinlerin yağa, laktoza ve büyüme hormonuna ihtiyacı yoktur. Bu nedenle mandıra sütü yerine soya sütü, soya fasulyesi, badem gibi alternatifler öneriliyor.

BİTKİSEL GIDALARI TERCİH EDİN


Çok sevdiğiniz etin yerine bitkisel gıdalar tüketin. Yemeklerinizde eti çok fazla kullanmayın, mümkünse haşlanmış sebzeleri tercih edin ve kullandığınız yağ miktarını azaltın. Fast food tarzı beslenen biriyseniz mesela hamburger yerine sebze burger yiyin. Bir süre sonra bu şekilde beslenmeye alışacaksınız.

GÜNÜNÜZÜ PROGRAMLAYIN


İşyerinde gününüzü toplantılar, hedefleriniz ve yapılacaklar listesi şeklinde planladığınız gibi, yemek yeme ve egzersiz alışkanlığınız için de program yapmalısınız. Örneğin, sabah 8de buğday ekmekli, beyaz peynirli tost, saat 11de ise elma ve su gibi. Hazırladığınız bu plana uyarsanız kendinizi daha
rahat hissedersiniz.

GÜNDE 5 DAKİKA DURUN


Çoğu insan problemi olduğunda yiyeceklere saldırır ve ne yediğini gözü görmez. Bu kötü alışkanlığı engellemek için, günde 5 dakika durun, gözlerinizi kapatın, zihinsel ve fiziksel olarak durumunuzu gözden geçirin. Bu şekilde sakinleştiğinizi hissedeceksiniz.

Zayıflamak için En Etkili Yöntem: Koşmak


Zayıflamak için koşmak vücudu şekle sokmak ve fazla kilolardan kurtulmak için başvurulan en etkili yöntemlerden biridir. Koşarak tahmin edebileceğinizden daha çok kalori yakabilirsiniz. Vücudunuz şekle girer ve zayıfladığınızda sarkmalar yerine daha sıkı ve çekici bir görünüm kazanırsınız. Doğru koşu programıyla birlikte herkes sağlıklı bir biçimde zayıflayabilir.

İlk defa koşacaksanız başlangıçta uzun mesafeler koşabileceğiniz fikrine odaklanmayın. İlk başlarda kısa mesafelerde yorulabilirsiniz ve bu sizi umutsuzluğa sürükleyebilir. Bu yüzden sakatlanmalara da yol açmamak amacıyla yavaş yavaş koşu süresini ve mesafesini arttırın.

Koşmaya başlamanın en iyi yolu yürüyerek başlamaktır. Koşmadan önce biraz yürüyün ve vücudunuzu koşu için hazırlayın. Kendinizi hazır hissettiğinizde koşmaya başlayın. Yavaş yavaş aynı tempoda koşun. Yorulduğunuzda fazla zorlamayın. Bir sonraki gün daha fazla koşmaya çalışın.


Hızlı koşmak zorunda değilsiniz. Bunu unutmayın! Hızlı koşarak daha fazla kalori yakacağınızı düşünmeyin. Yavaş yavaş koşarak da zayıflayabileceğinizi unutmayın. Her geçen gün koşu sürenizi arttırın ama yavaş koşun.

Ne kadar süre koştuğunuzu kaydetmek amacıyla kronometre kullanın ve kendinize bir süre belirleyin. O süreyle başlayın ve her gün o süreyi kendinizi zorlamadan biraz daha arttırın. Koşmadan önce bol su içmeyi ihmal etmeyin.

Koşmaya başlamadan önce 30 saniye yürüyün ve sonra 90 saniye koşun. Bu şekilde en az 20 dakika devam edin. Hem yorulmamış olursunuz hem de düzenli olarak aktif olmuş olursunuz. Bu zamanı her geçen gün arttırın.
Son düzenleyen Safi; 14 Eylül 2016 23:41
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
20 Kasım 2011       Mesaj #7
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi

Yağ Yakmanın Yolları


Yağlarınızı olabildiğince çabuk ve sağlıklı bir şekilde yakmak mı istiyorsunuz? İşte yolları, Bir an önce forma girmek istiyorsanız, vereceğimiz küçük tüyoları dikkatlice okuyun. Çünkü bu öneriler sayesinde yaptığınız aktivite ne olursa olsun daha hızlı yağ yakabilir, istediğiniz gibi formda bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Çok yağ yaktıran kaslarınızı çalıştırın


Ne kadar çok kasınız çalışırsa, yaktığınız kalori miktarı o kadar çok demektir, sadece oturuyor olsanız bile. Eğer amacını yağlarınızdan kurtulmaksa, en çok yağ yakmanızı sağlayacak kaslarınızı çalıştırmanız gerekiyor ki; bunlar baldır, kalça ve göğüs kaslarınızdır.

Sık sık hareket edin


Yapılan araştırmalar kendiliğinden gerçekleşen fiziksel aktivitelerin de kalori harcamanızı sağladığını gösteriyor. Örneğin ayak uçlarını yere vurmak ve elleri hareket ettirmek günde ekstradan 800 kalori yakmanızı sağlıyor.

Gücünüzü arttırın


Aerobik çalışmanızda daha fazla kalori yakmak için ya yaptığınız egzersizin şiddetini ya da hızınızı arttırın. Örneğin koşu bandında çalışıyorsanız, yokuş çıkmak 50 kalori daha fazla yakmanızı sağlayacaktır.

Isının ve gevşeyin


En istekli insanlar bile iş, egzersiz öncesi ve sonrası yapılan 5 – 10 dakikalık ısınma ve gevşeme hareketleri sırasında da kalori yakacağınızı biliyor musunuz? Örneğin yüzmeyle uğraşan biri, bu sırada fazladan 90 kalori yakabilir.

Doğru yöntemi kullanın


Yaptığınız egzersiz ne olursa olsun, iyi sonuç almak için doğru bir şekilde yapmalısınız. Örneğin, kardiyo makinesinde kullandığınız teknik zayıfsa, bu harcadığınız kalorinin de az olmasına yol açar. Yapılan en yaygın hatalardan biri de merdiven çıkarken parmaklıklara tutunmaktır. Bu şekilde bacaklarınız yeteri kadar ağırlık taşımaz ve gereken eforu sarf edemezsiniz. Merdiven çıkarken dik durup, parmaklıklardan sadece denge sağlamak için yararlanmanız gerekir.

Duş öncesi egzersiz yapın


Tuvaletin önünde durup, bir ayağınızı klozet kapağının üzerine koyun ve elinizle lavabodan destek alın. 15 kez oturup, kalkma egzersizi yapın. Daha sonra bacak değiştirip, hareketi tekrarlayın. Tek bacakla yapılan çömelme hareketi, iki bacakla yapılana göre daha çok kas yapar ve bu şekilde güz içinde daha çok kalori yakmış olursunuz.

Periyodik olarak yürüyün


Sürekli yürüyenler yağ rezervlerini kullanırlar. Eğer sürekli yürümüyorsanız, hızlı tempolu yürüyüşünüz sırasında 5 dakikalık yürüme molası verin. Günde sekiz saat yürürseniz, ekstradan 100 kalori yakabilirsiniz.

İkişer ikişer çıkın


Asansör yerine merdiven kullanmanın kalori yakmaktaki yararı bilinen bir gerçek. Ancak basamakları birer birer yerine ikişer ikişer çıkarsanız, yüzde 55 daha fazla yağ yakmanız mümkün.

Farklı egzersizler deneyin


Güçlendirici egzersizler ve kardiyovasküler egzersizi birleştirdiğinizde, normalden iki kat daha fazla kalori yakabilirsiniz. 5 dakika kardiyovasküler egzersizle başlayıp, güç gerektiren egzersize geçebilirler, daha sonra birkaç dakika için tekrar kardiyovasküler egzersiz yapabilirsiniz. Bu şekilde değişiklikler yaparak devam edebilir, 5 dakika kardiyo egzersizle çalışmanızı tamamlayabilirsiniz.

Ev işinden kaçınmayın


Ne kadar sıkıcı olsa da en azından yakacağınız kalorileri düşünüp, temizlik yapabilirsiniz. Toz almak, yerleri silmek, süpürmek, yatakları toplamakla geçireceğiniz bir saat 200 kalori yakmanızı sağlayabilir.

Günde iki kısa egzersiz yapın


Sabah ve akşam saatlerinde 20’şer dakikalık iki kısa egzersiz yaparsanız, metabolizmanızın egzersizden sonraki birkaç saat içinde canlı kalmasını sağlarsınız. Bu şekilde taktığınız kalori miktarı da ikiye katlanır.

Susuz kalmayın


Su ihtiyacını karşılamak, daha uzun süre egzersiz yapmanızı, dolayısıyla kalori yakmanızı sağlar. Egzersiz sırasında vücut ağırlığınızın yüzde1’i oranında su kaybederseniz, daha çabuk yorulup, pes edersiniz.

Aktiflikten vazgeçmeyin


Erkek arkadaşınızla buluştuğunuzda, size ne yapmak istediğinizi sorarsa, dans etmeye gitmek gibi aktivite seçin. Böylece saatte 180 kalori yakabilirsiniz. Ya da yüzmek, bowling oynamak gibi daha sportif faaliyetleri önerebilirsiniz.

En çok yağ yaktıran 5 egzersizi deneyin


Eğer bütün bu önerilerin hangisini yapacağınız konusunda kararsızsanız, en çok yağ yakmanızı sağlayacak 5 egzersizden birini seçebilirsiniz.
  • Kardiyo kick boks (saatte yaklaşık 700 kalori)
  • Koşma (saatte yaklaşık 650 kalori)
  • İp atlama (saatte yaklaşık 590 kalori)
  • Karate (saatte yaklaşık 590 kalori)
  • Kayak (saatte yaklaşık 470 kalori)
Son düzenleyen Safi; 14 Eylül 2016 23:43
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
31 Ocak 2012       Mesaj #8
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Sağlıklı Yollarla Kilo Vermek

Birkaç kilo fazlanız varsa ve bu fazlalıklarınızdan kurtulmak istiyorsanız bunu yapmanın birçok sağlıklı yolu vardır. Sadece spor yaparak ya da ağır diyetler yaparak zayıflamak yerine daha kolay ve hızlı bir biçimde sağlıklı yollarla zayıflamak mümkündür.
  1. 5 kilo verdiğinizde kendinizi daha mutlu edeceğini mi düşünüyorsunuz? Tüm hayatınızın sadece fazla kilolarınızdan kurtularak değişeceğini ve daha mutlu olacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Kilo vermeyi öncelikle sağlıklı bir yaşam sürmek için isteyin.
  2. Gerçekten kilo vermeye ihtiyacınız var mı? Spor salonunda sizi çalıştıran kişilerin söylediklerinin aksine kilo vermeniz gerekip gerekmediğine kendiniz karar veremezsiniz. Ortaokuldan beri hep kilolu olduysanız muhtemelen vücut yapınız çok zayıf olmaya müsait değildir. Bu yüzden düzenli spor ve beslenme ile ideal kilonuza ulaşmaya çalışın.
"Kilonuzun sizi mutsuz ettiğine inanıyorsanız zayıflamaya çalışırken çok olumlu sonuçlar elde edemezsiniz."
Kilo vermeyi öncelikle sağlık açısından önemseyin. Zaman, mekân ve sosyal durumlar gibi sebepler yüzünden sağlıklı yeme fırsatı bulamayabilirsiniz. Kilo vermek istiyorsanız aşağıdakilere dikkat edin.
  • Öncelikle eskiden yaptığınız ve başarısızlıkla sonuçlanan diyetleri unutun. Metabolizmanızın üzerinde olumsuz etki yapan birçok yanlış diyet uyguladıysanız artık doğru beslenmenin zamanı gelmiş demektir. Günde en az 1200-1300 kaloriye ihtiyacınız var. Bu miktarı aşmamaya dikkat edin.
  • Küçük değişikliklerin uzun süreli sonuçlar doğurduğunu unutmayın. Zayıflamak istiyorsanız aniden kilo veremeyeceğinizin bilincinde olun.
  • Gerçekçi olmayan değişiklikler yapmaya çalışmayın. Belirli bir yiyeceği çok seviyorsanız kesinlikle yemeyeceğim gibi cümleler kurmayın.
  • Hata yapınca üzülmeyin ve kafanıza çok takmayın. Herkes hata yapar. Yaptığınız hataların hedeflerinize ulaşmanızda sizi engellemesine fırsat vermeyin.
  • Spor yaptıktan sonra bazı günler kendinizi sevdiğiniz bir yiyecekle ödüllendirin.
  • Son olarak zayıflamaya çalışırken hayatınızla ilgili diğer önemli konuları göz ardı etmemeye çalışın.
Son düzenleyen Safi; 14 Eylül 2016 23:44
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Eylül 2016       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Hızlı kilo kaybının zararı mı vardır ?


Kesinlikle evet !


Hızlı kilo kaybı sağlayan dietler genelde az kalori alma, fazla egzersiz ve normalin dışı efor harcama temeline kuruludur. Alışageldiğimiz yaşam tarzından çıkıp, az kalori ile çok egzersiz yapmak son derece sağlıksız bir durumdur. Dietlerde, hafta başına 0.45 kilo ile 0.9 kilo arasında olan kilo kayıpları normal kabul edilmektedir. Ancak çoğu kişi için bu hesaplama çok yavaş gelir ve daha hızlı kilo vermenin yollarını ararlar. Ancak unutmayın, 0.45 kilo 3500 kaloriye bedeldir. Eğer haftada yaklaşık olarak yarım kilo vermek istiyorsanız, 1 hafta boyunca 3500 kalori yakmanız, yani gün başına 500 kalori fazla yakmanız demektedir.

Hızlı kilo vermek her zaman yağ kaybetmek anlamına gelmez, çünkü yağ kalorisini yakmak kısa zaman içerisinde çok zordur ve kaybedilen kilolar yağlarınız yerine kaslardan ve vücutta bulunan su ağırlığından olur. Hızlı kilo kayıplarında mineral ve elektrolit dengesizliği, safrataşı problemi, aritmi, kan basıncının değişmesi, düşük kan şekeri gibi tehlikeli problemler oluşabilir.

Hızlı kilo kaybının zararlarını kısa maddeler halinde özetler isek ;

Hızlı kilo kaybı ve kiloların geri dönüşü


Referanslarımızdan Mayo Clinic’ e göre insanlar hızlı dietleri, aşırı kalori yakmaya dayanan egzersizleri, çok sınırlandırımış kalori alımını çok uzun süreli olarak tolere edemediklerinden, kısa bir süre sonra yemek yeme ve egzersiz alışkanlıkları normal seyrine dönmekte ve verilen kilolar çok daha kısa zamanda geriye alınmaktadır.

Şiddetli açlık ve düşük kan şekeri seviyesi


Hızlı kilo kayıplarında kan şekeri sürekli olarak düşüktür ve bu durum kişinin kendini kızgın, yorgun ve isteksiz hissetmesini sağlar. Eğer araba veya tehlikeli bir alet ya da makina kullanıyor iseniz bu son derece riskli bir durum olabilir. Açlık şiddetinin artması ve kan şekerinin düşmesi kişinin kendini güçsüz hissetmesine, baş dönmesine ve hatta bayılmasına sebep olur.

Insülin direnci ve diyabet sorunu


“Journal of Diabetes and its Complications” ‘ ın Mart 1996 da yayınladı bir makalede, diyabet semptomları olmayan hastalarda hızlı kilo kaybından sonra diabetes mellitus ( diyabet ) ve insülin direnci olabileceği belirtildi. Bu makale hızlı kilo kaybı diyetlerine başvuran 7 obez kişi üzerine yazılmıştı. Diet sonunda 2 kişide Tip 1 diyabet ( insüline bağımlı diyabet- IDDM ), 5 kişide ise Tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet ) ortaya çıkmıştır.

Saç dökülmesi


Saç dökülmesi olarak bilinen Telogen Effluvium, aşırı saç dökülmesi anlamına gelen tıbbî bir terimdir. Saç dökülmesi, yaşlanma gibi doğrudan doğruya doğaya özgü sebeblere bağlı değildir. Saç dökülmesi yaygın bir karaktere sahiptir ve genellikle aniden başlar ya da tıbbi açıdan bir akut başlangıcı vardır. Medline Plus'a göre şiddetli psikolojik stress, hormonal veya metabolik stres, özellike yeterli protein içermeyen ve hızlı kilo verdiren dietler saç dökülmesine neden olabilirler. Bazı durumlarda doktorlar hastaları için hızlı kilo kaybı sağlayan diyetler vermektedir ancak bu durumlar sadece obeziteden dolayı çok ciddi sağlık sorunları baş gösteren hastalar için kontrollü olarak uygulanmaktadır. Bu tarz hızlı kilo verdilen dietleri kesinlikle doktor kontrolü olmadan uygulamayınız.

kaynak: kalori.biz
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Eylül 2016       Mesaj #10
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Diyet Yapmadan Zayıflamanın Yolları


Kilolarıyla problemleri çoğu insan bunlardan kurtulmak ister, ancak diyet yapmak ve yiyeceklerden mahrum kalmak da istemez. Peki diyet yapmadan zayıflamak mümkün müdür?
Habere göre, zayıflamak için mutlaka diyet yapmanız gerekmiyor. Yediğiniz gıdalara dikkat ederek, yaşam tarzınızı değiştirerek de kilo verebilirsiniz. İşte diyet yapmadan zayıflamanın yolları:

Öğünlerinizi zamanlayın:


Saatinizin ya da cep telefonunuzun alarmını 20 dakika sonrasına kurun ve yemeğinizi bu süre içinde yavaş yavaş yiyin. Bu diyetsiz zayıflamak için en başarılı alışkanlıklardan biridir. Her ısırdığınız lokmayı yavaş yavaş tadını çıkararak yiyin. Bu şekilde vücudun tokluk hormonu tetiklenir. Yemeğinizi hızlı bir şekilde yerseniz, bu sinyaller engellenir ve aşırı yemek yersiniz.

Daha çok uyuyun, az kilo alın:


Amerikalı araştırmacılara göre, geceleri fazladan 1 saat uyumak, kişinin daha fazla kilo almamasına yardım eder. Sonuçlar her kişi için çeşitlilik gösterebilir, ancak uyku başka bir şekilde yardımcı olur. Az uyumak insanın iştahını artırır ve açlık duymanıza yol açar.

Daha fazla sebze tüketin:


Akşam yemeğinde bir değil 3 çeşit sebze tüketin. Daha fazla çeşit yemek insanın daha fazla yemek yediği hissini verir. Daha fazla sebze-meyve yemek de kilo vermenin iyi bir yoludur. Bol lif ve su daha az kalori alarak tok olmanıza yol açar. Sebzelerinizi çok az yağ ekleyerek pişirin. Yemeklerinizi yağlı soslar ve terbiyeler yerine limon suyu ve şifalı bitkilerle ile lezzetlendirin.

Çorbayı deneyin:


Gün içinde tüketeceğiniz et ve tavuk suyu çorbalar daha az kaloriyle doymanızı sağlar. Sebze çorbası, içinde hamur parçacıkları bulunan çorbayı deneyebilirsiniz. Yemeğe çorbayla başlarsanız bu sizin yemek yemenizi yavaşlatacak ve iştahınızı kapatacaktır. Yağlı ve kalorisi bol olan kremalı çorbalardan uzak durun.

Tam tahıllı yiyecekler tüketin:


Kahverengi pirinç, kara buğday, arpa, yulaf ve tam tahıllı buğday gibi tam tahıllar kilo verme stratejinizde önemlidir. Bunlar sizi daha az kaloriyle doyuracak ve kolesterol profilinizi iyileştirecek. Tam tahılları içeren ekmek, hamur işi gıdalar tüketebilirsiniz.

Dar kıyafetlerinize göz gezdirin:


Henüz giyemediğiniz sevdiğiniz elbiseyi, eteği ya da bir takım elbiseyi her gün görebileceğiniz bir yere asın. Bu zayıfladığınızda sizin ödülünüz olacaktır.

Şekeri azaltın:


İçtiğiniz şekerli içecekler yerine su için. Böylece 10 çay kaşığı şeker tüketmemiş olursunuz. Suyunuzu farklılaştırmak için limon, nane ya da donmuş çilek ekleyebilirsiniz.

Uzun, ince bardak kullanın:


Sıvı şeklindeki kalorileri azaltmak için kısa ve geniş bardak yerine uzun ve ince bardağı tercih edin. Böylece yüzde 25-30 daha az meyve suyu, gazoz ya da şekerli içecek içersiniz.

Yeşil çayı tercih edin:


Yeşil çay içmek iyi bir kilo verme yöntemi olabilir. Bazı araştırmalar, yeşil çayın vücudun kalori yakma mekanizmasını hızlandırdığını belirledi. En azından kalorisiz taze bir içecek içmiş olursunuz.

Evde yemek yiyin:


Ev yapımı yemekler tüketin. Bu şekilde kolayca kilo verebilirsiniz. Yemek yapmak düşündüğünüzden daha kolay olabilir. Yoğun iş temposu nedeniyle yemek yapmaya fırsatınız olmuyorsa, hazır yıkanmış ya da doğranmış sebzelerle, konserve fasulye ya da bezelye ile kolayca ev yemekleri yapabilirsiniz.

Yemek yerken ara verin:


Yemeğe ailece ya da arkadaşlarınızla oturmaya çalışın. Böylece arada yapacağınız konuşmalarla yemeğe ara verirsiniz ve doyduğunuzun sinyalini rahat alırsınız. Hızlı hızlı yerseniz beyne doyduğunuzu ileten sinyal geç gider.

Naneli sakız çiğneyin:


Canınız bir şeyler atıştırmak istediğinde keskin naneli sakız çiğneyin. Televizyon izlemek, internette sörf yapmak sizin bir şeyler atıştırmanıza neden olan birkaç tehlikeli senaryodur. Bu esnada hemen naneli sakız çiğneyin.

Daha küçük tabaklarda yemek yiyin:


Büyük akşam yemeği tabakları yerine daha küçük tabaklarda yemek yiyin. Böylece otomatik olarak daha az yemek yiyeceksiniz. Tabağınızı ya da kasenizi küçültürseniz günde 100-200 kalori kazancınız olur.

Porsiyonlarınızı küçültün:


Haftada en az 5 gün porsiyonlarınızı küçültmeyi alışkanlık haline getirin. Bunu birkaç hafta tekrarladıktan sonra alışacaksınız.

Midenizi tam doldurmayın:


Tıka basa doymadan masadan kalkın. Midenizi tamamen doldurmayın. Bu sağlıklı alışkanlığı kazanırsanız, kilo vermede başarılı olursunuz.

Dışarıda yemek yerken dikkat:


Restoranlardaki yemeklerin hepsi şişmanlatıcı değildir. Ancak porsiyonlarınızı kontrol altında tutmalısınız. Yemek olarak aperatif sipariş edin. Çocuk tabaklarını tercih edin. İyi bir denge için bol salatalı küçük bir başlangıç yapın. Tabağınızın yarısını sebzelerle doldurun.

Etsiz yemekleri tercih edin:


Vejetaryen yemekler yemek genellikle zayıflama yöntemidir. Vejetaryenlerin daha azı et yiyenlere oranla zayıflamayı düşünür. Et yerine kuru baklagiller önemli rol oynar. Kuru fasulye, mercimek çorbası ve diğer kuru baklagillerden bol miktarda yiyebilirsiniz.

100 kaloriden fazlasını yaktınız:


Her gün fazladan 100 kalori yakarak diyet yapmadan fazla kilolarınızın birazından kurtulabilirsiniz. Örneğin, yaklaşık 20 dakika yürüyün. 10 dakika koşun. Evinizi temizleyin. Arabanızı kendiniz yıkayın
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

28 Mayıs 2015 / volkankız Soru-Cevap
12 Ocak 2013 / Chelsea_Eny Cevaplanmış
14 Şubat 2012 / ireyka Soru-Cevap
7 Temmuz 2015 / Safi X-Sözlük