Arama

Fejoya ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 9 Ağustos 2010 Gösterim: 2.255 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Ağustos 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Fejoya ve Faydaları
Özellikleri ve Tarihçesi
Sponsorlu Bağlantılar

Fejoya (Fejoya sellowiana ya da Acca sellowiana ) Myrtaceae familyasına dahil olan bir türdür. Anavatanı Güney Amerika'dır. Brezilya, Paraguay, Uruguay, ve Kuzey Arjantin'de doğal olarak yetişmektedir. Avrupa'ya 19. Asrın sonlarında getirilmiştir. Bu yüzyılın başında da Avrupa ve özellikle Akdeniz ülkelerindeki arboratum ve botanik bahçelerinde yer almaya başlamıştır. (Pugliano,1987)

Meyvesi yaklaşık ceviz büyüklüğünde olup , yeşil renktedir.Meyve tohumu kivi tohumuna benzemekte , bir meyvede yaklaşık 25-30 adet tohum bulunmaktadır. Fidanlar dikildikten 3-5 yılda meyve vermeye başlamaktadır. Aroması çilek, muz, kivi karışımıdır.

İklim itibariyle ılıman iklime sahip bölgelerimizde özellikle Karadeniz ile Marmara, Ege, Akdeniz Bölgelerimizde de yetiştiği bilinmektedir.

Yetiştirildiği Yerler
Ticari olarak yetiştirildiği ülkelerin başında ABD (Kalifornia Ve Florida), Yeni Zelanda, İsrail ve İtalya gelmektedir. Benzer iklimi olan diğer bazı ülkelerde de bazı koleksiyonlarda bitki yer almaktadır.turkeyarena.com

Gürcistan ve Azerbaycan 'dan Bölgemize, Feiko hatta ağaç Kivisi adıyla 3-5 yıl önce getirilen Fejoya(fejoya) henüz tam olarak tanınmamış bir meyvedir. Fide üreticilerinin artmasıyla ülkemizin ılıman bölgelerinde yetiştirilmesine yeni yeni başlanmıştır.

Faydaları
Fejoya çalı formunda çok yıllık bir meyve olup , görünümü itibariyle zeytin ağacına benzemekte,kışın yaprağını dökmemektedir. Yaprakları zeytin yaprağını andırır,Toprak seviyesinden itibaren dal vermekte olup,iyi bir budama ile çok güzel şekil vermek mümkün olmaktadır.Bitki boyu 4 metre kadar olup 3x3metre aralıklarla dikim yapılırsa dekar(dönüme)a 100-110 fide dikmek mümkün olur

Nasıl ve Nerede Kullanılır?
Meyve salatalarınıza, dondurmalarınıza, tatlılarınıza vs. farklı bir lezzet ve aroma katmak için kullanabilirsiniz.

Muhafaza Koşulları
Kesilince rengi çabuk koyulaştığı için üzerine limon sürünüz.

Besin değerleri
C vitamini, İyot ve Potasyum içermektedir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

10 Temmuz 2015 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam