Arama

Badem ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 29 Haziran 2016 Gösterim: 4.074 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
29 Ekim 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Badem ve Faydaları
Ad:  Badem ve Faydaları-2.jpg
Gösterim: 270
Boyut:  61.5 KB
Badem (prunus amygdalus) : Gülgillerden bir çeşit ağacın yemişidir. Meyvesi ancak çağla halindeyken yenir. Olgunlaştıktan sonra, sert kabukla kaplı olan içi yenir. Hekimlikte kullanılan kısmı da burasıdır. Başlıca 2 çeşidi vardır.Acıbadem veTatlıbadem

Sponsorlu Bağlantılar
Bademin, diğer kabuklu yemişler gibi, besin değerleri son derece yüksektir. Kalsiyum, fosfor, çinko, demir, magnezyum, potasyum, A, B, C ve E vitaminleri içeren badem sağlık dostu bir besindir. Bademin ezilerek yağı elde edilir.

Bademin Sağlığa Faydaları


Bademin sağlık açısından birçok faydası vardır. Çağımızın önemli hastalıklarının başında olan stres ve kanser çeşitlerine karşı bünyeyei koruyucu özelliği vardır. Bunun yanında kabızlık, kolesterol, kemik sağlığı gibi birçok konuda ve çok geniş yelpazade insan sağlığına hizmet eder. Besinlerin emilimini hızlandırmak için tercihen aç karnına, doğrudan badem yiyebilirsiniz.
Badem ayrıca solunum bozuklukları, öksürük, kalp bozuklukları, anemi, iktidarsızlık, ve diyabet sorunlarının çözümü için tercih edilebilir.

Badem Beyin Sağlığına Faydalıdır: Badem insan beyninin gelişimi ve sağlığı için gerekli olan birçok elemente ve bileşen içermektedir. Sadece yetişkinler için değil, çocuklarında beyin sağlığı için faydalıdır. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabilir. Bu konuyla ilgili olarak yapılan birçok bilimsel çalışma bademin içerdiği birçok besin kaynağının sinir siteminin genel sağlığını korumak için gerekli olduğunu ortaya koymuştur. Günde 6-7 tane ve düzenli olarak badem tüketmeniz sağlık açısından birçok fayda sağlayacaktır.

Badem Kolesterol Sağlığını Korur: Bademin düzenli olarak tüketilmesi, iyi ve kötü kolesterol seviyelerini denegelemeye yardımcı olur Bu özelliği kolesterolün dengesiz seyri sonucu oluşabilecek birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır. Diğer bir ifade ile bir problemi ortadan kaldırarak meydana gelebilecek birçok sağlık probleminin oluşmasına engel olur.

Badem Kemik Sağlığına Faydalıdır: Badem içerdiği pek çok vitamin ve mineraller yardımıyla mükemmel bir şifa kaynağıdır. İçerdiği bu maddelerin en önemlilerinden bir tanesi de fosfordur. Ayrıca ‘osteoporoz’ gibi yaşa bağlı sorunların başlamasını önlerken, fosfor yardımıyla kemiklerin ve dişlerin dayanıklılığını arttırır.

Badem Kalp İçin Mükemmel Bir Besindir: Bademde bulunan doymamış yağlar, protein ve potasyum kalp sağlığı için önemlidir. Bademin içerdiği E vitamini ayrıca etkili bir antioksidan olmasını sağlar. Bademde bol miktarda bulunan magnezyum kalp krizi önlemeye yardımcı olurken, aynı zamanda kalp hastalıkları riskini azaltır. Badem arter inflamasyona neden olan sorunların etkisini azaltır. Folik asit açısından da iyi bir kaynaktır. Bu nedenle arterlerde yağ leke oluşumuna neden olan homosistein seviyesini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, badem arter duvar hasarına karşı güçlü bir kalkan oluşturmak için E vitamini ile destek olur.

Badem Bağışıklık Sistemi Güçlendirir: Bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için birçok maddeye ihtiyacı vardır. Bu maddelerden bir tanesi de alkalidir. Badem, alkali açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Bu madde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar. Aynı zamanda çeşitli hastalıklara neden olan sağlıksız koşulları bertaraf eder. Alkali ‘katkısı ile birlikte, E vitamin karışımı ile birlikte badem güçlü bir antioksdiana dönüşür. İşte bu karışım sonucu bağışıklık siteminde onlarca hatta yüzlerce hastalığa neden olan serbest radikalleri yok eden mükemmel bir antioksidan ortaya çıkar. Bademin bol miktarda içerdiği E vitamini kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve kalp sağlığını korur. Bununla ilgili olarak yapılan araştırmalar E vitamini oranı yüksek olan insanların kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski diğer insanlara göre %30-40 daha azdır.

Cilt Bakımı ve Badem: Cilt sağlığı açısından bademin faydaları bilinen bir şeydir. Badem yağı masajı genellikle yeni doğan bebekler için tavsiye edilir. Badem sütü ile cilt sağlığını koruyan sabunlar yapılmaktadır ve kozmetik sektöründe çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

Badem Kan Basıncını Düzenler: Bademde bulunan potasyum kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca bol miktarda içerdiği sodyum kan basıncında meydana gelebilecek dalgalanmaları engeller. Kalp sağlığı için kan basıncının önemi büyüktür. Bu yüzden badem kan basıncını dengelerken aynı zamanda kalp sağlığını korumaktadır.

Enerjiyi Arttırır: Badem manganez, bakır ve riboflavin içermektedir ve bu maddeler enerji üretimi için metabolizmaya çok yardımcı olurlar. Yolda yürürken bile kolayca bulabilir ve tüketebilirsiniz.

Badem Kanseri Önler: Ulusal Kanser Merkezi, yüksek diyet lifleri içeren bademin özellikle kolon kanserini önleme noktasına etkili olabileceğini belirtmiştir.

Badem Diyabete Karşı Koruma Sağlar: Badem özellikle yemeklerden sonra glikoz ve insülin seviyelerinde meydana gelen artışı azaltmak için yardımcı olur. Diyabet hastalarında sık sık yemek esnasında veya yemekten sonra meydana gelen şeker seviyesinin artması sorunu badem giderebilir. Ve şeker seviyesni sağlıklı bir seviyede tutabilir.

Gebelik Döneminde Badem: Badem yeni doğan bebeklerde doğum kusurlarını gideren folik asit içerir. Ayrıca, sağlıklı hücre büyümesi ve doku oluşumunu teşvik eder.. Doktorlar gebe kadınlara folik asit takviyesi reçetelerde verirler ama badem anne ve bebeğin sağlığını korumak için yeterli derecede folik asit içerir.

Badem Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Birçok araştırma bademin kilo vermeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bademin bağırsak hareketlerini arttırdığı bilinen bir şeydir. Bu özelliği ile daha hızlı kilo verek isteyenlerin düzenli olarak kullanabileceği nadir besinlerdendir. Ayrıca içerdiği lifler yardımıyla toksinleri de temizler.

Badem Kabızlığı Önler: Bademin lif açısından zengin olduğunu söylemiştir ve diğer birçok lif açısından zengin olan gıdalar gibi badem kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, sindirim sürecini kolaylaştırır, sindirim siteminin yorulmasını engeller. Günde 4 veya 5 tane badem yemeniz bile sindirim sisteminizin düzenli bir şekilde çalışmasına yeter.

Kullanım Şekilleri


  1. Badem çekirdeklerinin iç kısımları çerez olarak tüketilir. Bir çok büfe ve markette kolaylıkla bulunur.
  2. Bademin iç kısmı çağla olarak anılır ve bu kısım çerez olmasının yanı sıra pastalarda ve şekerlerde de sıklıkla kullanılır.
  3. Badem yağı olarak kullanımı; Güzellik için bir çok kozmetik ürün içerisinde kullanılmasının yanı sıra cilt ve saç için evde doğal maskelerin içerisinde de kullanılır.

Bademin Kolesterol düşürücü etkisi üzerine çalışmalar


Çeşitli çalışmalarda bademin kolesterol düşürücü etkisi analiz edilmiş ve umut verici sonuçlar alınmıştır. Bu çalışmalar, yüksek kolesterol, normal kolesterol, obezite ve diyabet hastaları da dahil olmak üzere pek çok kişi ile yapılmıştır.
Çalışmalara göre badem tüketen kişilerin kötü kolesterolünde (LDL), tüketmeyenlere oranla %10 azalma gözlemlenmiştir. Bu azalma HDL olarak da bilinen iyi kolesterol seviyelerini etkilemeden gerçekleşmiştir. Bu sonuçlar, beslenme düzeninde başka hiçbir değişiklik yapılmadan, sadece badem eklenerek elde edilmiştir. Ama hayvansal yağ ve kolesterol açısından zengin diğer gıdaların tüketiminin azaltılması da LDL kolesterol seviyelerini düşürmekte ekstradan yardımcı olacaktır.

Badem ‘in Zararları:

Ad:  Badem.jpg
Gösterim: 357
Boyut:  37.5 KB

Tuzlu olarak tüketilmesi tansiyon problemine neden olur. İçerisinde bulunan potasyum elementi, potasyum yüksekliği olan kişiler için sakıncalı olabilir. Bu sebeple, potasyum yüksekliği olan kişiler, doktora danışmadan tüketmemelidir.
Bademin sağlığa olan faydalarını farklı kaynaklar ve araştırma özetlerinden inceleyerek size geniş bir özet vermek istedik. Bademin sağlığa pek çok yararı var ama yine de mesajımız aynı ”ölçülü beslenin, sağlıklı yaşayın” yani miktar konusunda hassasiyeti unutmayın çünkü 20-25 adet badem 200 kalorilik enerji veriyor sağlık açısından faydalı olsa da her besin gibi bademin fazlası da yağ olarak depolanacak ve kilo almanıza sebep olacaktır.

Bademin Kalorisi ve Besin Değeri



100 gram badem (işlenmemiş, çiğ);
  • 575 kalori
  • 21.2 gram protein (günlük ihtiyacın %42’si)
  • 12.2 gram besin lifi (günlük ihtiyacın %49’u)
  • 26.2 mg E vitamini (Günlük ihtiyacın %132’si)
  • 1 mg riboflovin (günlük ihtiyacın %30’u)
  • 3.4 mg niasin (günlük ihtiyacın %17’si)
  • 0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %7’si)
  • 50 mcg folat (günlük ihtiyacın %12’si)
  • 264 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %26’sı)
  • 3.7 mg demir (günlük ihtiyacın %21’i)
  • 268 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %67’si)
  • 484 mg fosfor (günlük ihtiyacın %48’i)
  • 705 mg potasyum (günlük ihtiyacın %20’si)
  • 3.1 mg çinko (günlük ihtiyacın %21’i)
  • 1 mg bakır (günlük ihtiyacın %50’si)
  • 2.3 mg manganez (günlük ihtiyacın %114’ü)
  • 2.5 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %4’ü)
  • 6 mg omega 3 yağ asidi
  • 12065 mg omega 6 yağ asidi içerir.
* Bu rakamlar sağlıklı bir yetişkinin 2000 kalorilik diyeti için geçerlidir. Günlük almanız gereken vitamin ve mineral oranları yaşınıza ve kalori ihtiyacınıza göre değişiklik gösterebilir.
Badem yerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tüketilen miktardır. Çünkü 1 seferde 100 gram badem yemek gün boyu almanız gereken yağ miktarının %76’sını bir anda almanıza neden olur.
Ayrıca çiğ, işlenmemiş badem neredeyse hiç sodyum (tuz) içermezken işlenmiş bademler yüksek oranda tuz içerir. Uzmanların önerisi haftada 3-4 kez, günde 25-30 gramdan fazla olmayacak şekilde badem tüketilmesidir.

Ayrıca Bkz.=)Badem - Badem Nedir - Badem Yetiştiriciliği

MsXLabs.org
-derlemedir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 29 Haziran 2016 12:12
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
29 Ekim 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Badem ve Badem Yağı Nasıl Kullanılır?
Ad:  Badem ve Faydaları.jpg
Gösterim: 359
Boyut:  19.1 KB

Badem taze olarak yenebileceği gibi olgunlaştıktan sonra çekirdeği de yenebilir. Badem, yemeklere ve tatlılara ayrı bir lezzet katmanın yanında besin değerlerini de arttırır. Badem Yağı makyaj çıkarıcı, cilt temizleyici ve yumuşatıcı olarak kullanılabilir. Özellikle hamilelerin cilt çatlaklarının oluşumunu ve iz bırakmasını önlemek için kullanılır.
Sponsorlu Bağlantılar

Badem Yağı Cilde Kullanımı

Badem yağını cildinize kullanırken fazla kullanmamaya özen gösteriniz. Kullanım esnasında masaj yaparak uygulayınız. fazla yağ tüketmemeye özen gösteriniz, siz yağı fazla sürdünüz diye badem yağının faydası artmaz, aksine fayda yerine zarar görürsünüz. Badem yağının tüylenme yaptığını kullanım esnasında unutmayınız. Bu yüzden badem yağını özellikle tüylenme olabilecek sizi rahatsız edebilecek bölgelerde daha dikkatli kullanınız.

Badem Yağının Hamilelerde Kullanımı

Badem yağı hamilelik çatlakları için kullanılan popüler yağlardan birisidir. Bir çok hamile doğum sonrası çatlaklar oluşmaması için badem yağı kullanmaktadır. Badem yağını çatlakların oluşması muhtemel bölgelere masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Ayrıca kakao yağıyla karıştırarak kullanırsanız hamilelik çatlaklarında daha etkili sonuç verecektir.

Badem Yağının Kaş Kirpikte Kullanımı

Kaş ve kirpiklerinizin bakımında badem yağı kullanabilirsiniz. Kaşlarınıza 1-2 damla olarak sürebilirsiniz, kirpiklerde ise boş bir rimel kutusuna koymanız daha kolay kullanım sunacaktır. Ayrıca kaş ve kirpik bakımında daha iyi sonuç almak için hint yağı ile birlikte uygulayabilirsiniz.

Badem Yağı Saça Kullanımı
Badem yağı oldukça nitelikli bir saç bakım yağıdır. Gerek saç derisi gerekse saç bakımında kullanılabilir. Saç derisi bakımında kullanılırken fazla yağ kullanmamaya özen gösterilmelidir. Badem yağını saçta kullanırken saç derisi ve saç uçları olmak üzere iki tür kullanımı vardır.

Badem Yağı Saç Derisi Kullanımı

Badem yağı saç derisine kullanılırken, bir tatlı kaşığı ölçüsünde kullanılır. bir tatlı kaşığı badem yağını saç derisine masaj yaparak uygulayınız ve saçınızda bekletme zamanına göre 30-40 cm uzaklıktan saç kurutma makinesiyle ısı uygulayabilirsiniz. ayrıca saç derisi bakımında hint yağıyla karıştırırsanız çok daha etkili sonuçlar alırsınız.

Badem Yağı Saç Uçları Kullanımı

Boyalı, röfleli ve yıpranmış saçlarınıza oldukça iyi bakım yapan badem yağını saç uçlarınıza uyguladığınızda minimum 2 saat bekletmelisiniz, badem yağını parmaklarınızla saç uçlarınıza nazikçe uygulayınız. Bu kullanım tekniğinde yağı azar azar bölgesel olarak uygulayınız, çok fazla sürmemeye özen gösteriniz, fazla yağ sürmeniz arıtmanızı zorlaştırır. Saçınıza yağ kullanımı yaptığınızda, saçınızı yıkamaya başlamadan evvel saç kremini saç uçlarınıza sürerseniz arıtmanız daha kolay olacaktır.

Badem Yağı Sakal Bıyık Bakımında Kullanımı

Badem yağını sakal ve bıyık bakımı amacıyla veya bunların daha gür çıkması için kullanacaksanız, özellikle akşamları bıyık ve sakal bölgelerine sürmeniz faydalı olacaktır.

Badem Yağının Faydaları Nelerdir?


  • Deri Sağlığını Korur: Çevre faktörleri yüzünden derimiz her türlü hastalığa ve cilt iltihaplarına maruz kalır. Badem yağı ile cilde masaj yapılır ya da sadece tahriş olan bölgelere uygulanırsa deri tekrar kendini toplar ve dış tehlikelere karşı koruma sağlar.
  • Kalbi Korur: İçeriğinde folik asit, potasyum, protein ve doymamış yağlar bulunan badem yağı kalbin korunmasında büyük rol oynar. Çok az miktarda günlük yemeğine eklediğinizde kalp sağlığınızın korunmasına yardımcı olursunuz.
  • Kolesterol ve Tansiyona İyi Gelir: Potasyum ve sodyum açısından zengin olan badem yağı kolesterolün sağlıklı oranda kalmasını sağlar kan basıncının düzenlenmesinde etkilidir.
  • Sindirim ve Bağışıklık Sistemine Faydalıdır: Düzenli olarak tüketilen badem yağı enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Müshil etkisi bulunan badem yağının kabızlık ve sindirim problemi yaşayanlar tüketerek daha sağlıklı bir yaşama kavuşabilirler. Badem yağı bu özelliği ile zayıflamaya da ciddi katkı sağlamaktadır.
  • Sinir Sistemini Korur: Bir bardak süte eklenene 2 – 3 damla badem yağı belleğin gelişmesinde ve sinir sisteminin düzenlenmesinde oldukça etkilidir. İçeriğinde Omega – 3 bulunması bellek fonksiyonlarının artmasında önemli etkiye sahiptir.
  • Kan Akışını Hızlandırır: Badem yağı ile yapılan masajlarda kan dolaşımı hızlanarak daha sağlıklı bir cilt görünümü oluşur. Özellikle bebeklere uygulanması tavsiye edilen badem yağı kemik yapısının gelişmesine büyük katkı sağlar.
  • Kas Ağrılarını Azaltır: Badem yağı ile gerilen bölgelere masaj yapıldığında kaslar rahatlayarak ağrı hafifler. Tüm vücuda yapılan masaj sonrasında ağrısız bir gün geçirebilirsiniz.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 29 Haziran 2016 12:17
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
9 Nisan 2011       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
badem

Gülgillerden, çiçeği ve yaprakları şeftalininkine benzeyen, 4-5 m. yüksekliğinde bir ağaç (Prunus amygdalus ya da Amygdalus communis) ve bu ağacın meyvesi. Bütün Akdeniz kıyılarında ve Anadolu'da yetişir. Meyvesinin etli kısmı yeşil renklidir. Körpeyken yenir. Tohumunun dış kısmı odunsudur. Bademin yenen kısmı, tohumun iç bölümüdür. Tohumunda bol miktarda yağ, azotlu madde, şeker ve zamk bulunur. Krem yapımında, ayrıca şekercilikte badem şekeri, badem kurabiyesi ve badem sübyesi yapımında kullanılır. Başlıca çeşitleri tatlı ve acı bademdir.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 29 Haziran 2016 12:14
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

1 Ağustos 2009 / biruni Taslak Konular
26 Kasım 2008 / HerHangiBiri Sağlıklı Yaşam
27 Kasım 2008 / HerHangiBiri Sağlıklı Yaşam
26 Ağustos 2011 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
8 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular