Arama

Mine Çiçeği ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 17 Ocak 2012 Gösterim: 2.697 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Mine Çiçeği ve Mine Çiçeğinin Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar
mine cicegi verbena officinalis

Mine Çiçeği (Verbena officinalis): 80 cm'e kadar boylanabilen, yaprakları tüylü ve sapsız, başağa benzeyen çiçekleri genellikle eflatun renginde olan bir bitkidir. Acı madde, tanen, verbenin ve verbanelin adlı maddeler içerir.

Mine Çiçeğinin Faydaları ve Tıbbi Etkileri: İştah açar. Sinirleri yatıştırıcı bir bitki olan mine çiçeği uykusuzluk şikayetlerine ve gerginliğe karşı faydalıdır. Depresyon ve migren şikayetlerini azaltır. Adet düzenleyici ve adet sancılarını azaltıcı etkilere sahiptir. Uyarıcı etkileri ile yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. Baş, bel, mafsal, göğüs ve kulak ağrılarını dindirir. İdrar söktürür ve terletir. Romatizma, siyatik ve nikriste faydalıdır. Mide ve bağırsaklara iyi gelir. Bademcik iltihabı, soğuk algınlığı, öksürük, sinüzit, astım ve bronşite karşı faydalıdır.

Mine Çiçeği Nasıl Kullanılır? Çiçeği, kurutulmuş yaprakları ve kökleri kaynatılarak kullanılır. Lapa haline getirildikten sonra romatizma ağrılarına ve iltihaplara karşı kullanılabilir. Kurutulmuş mine çiçeği 5-10 dakika kadar demlendikten sonra süzülerek çayı içilir. Günümüzde nezle ilaçlarının pek çoğunda mine çiçeği ayrılmaz bir parça olmuştur. Gevşetici etkileri rahim kaslarını da etkilediğinden gebelik döneminde kullanılması tavsiye edilmez.



"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
17 Ocak 2012       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Şifalı Bitkiler - Mine Çiçeği

Sponsorlu Bağlantılar
1vtdp

1vtfv

Diğer İsimleri : Kanotu, Güvercinotu, Verbena, Vervain, Verveine

Botanik Bilgi : Mineçiçeğigiller familyasının örnek bitkisidir. 60-100 cm. kadar boylanabilen, çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. Dört köşe kesitli, koyu yeşil renkli ve tüylü gövdesi, bitkinin tepesine doğru dallara ayrılır. Tüylü ve parlak koyu renkli, kenarları derin dişli ve sapsız yaprakları, uzamış meşe yaprağına benzer. Yaz ortasında başak ya da şemsiye biçimi oluşturarak açmaya başlayan, küçük çiçekleri eflatun, mavi ve kimi zaman da alacalı renklerde olur. Çiçeğin ortası, beyaz ve siyah görünüşüyle küçük gözlere benzer. Olgunlaşan çiçekleri tek tohumlu sert meyveler verir. Döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu bilinmemekte ama dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de yetişmektedir. Marmara, Karadeniz, Ege, İç Anadolu bölgelerinde yetişir.

Toplanması-Saklanması : Mine çiçeğinin tüm topraküstü kesimleri bitki çiçek açmadan önce yaz ortasında toplanır. Gölge, kuru ve havadar yerde olabildiğince çabuk kurutulur.

Bilinen Bileşimi : Mineçiçeği, verbalin adı verilen acı tatlı glikozitler, uçucu yağ, yapışkan bitki sıvısı ve tanen içerir.

Kullanıldığı Yerler :Bazı yerlerde bitkinin yaprakları yemeklere, çiğ olarak salatalara ve evde yapılan içkilere katılır.

Faydaları

Sindirimi kolaylaştırır, peklik verir.

Soğuk algınlıklarının atlatılmasında etkili olur. Balgamı söktürür.

Gerginlik ve stresleri azaltarak yatıştırıcı etki yapar, isteri nöbetlerinin kolayca atlatılmasında etkilidir.

Kadınlarda aybaşı durumunu düzene sokar, ağrıları hafifletir.

Safra kesesi ve sarılık hastalığında yangıları azaltır.

Diş çürümesi ve dişeti hastalıklarında gargara olarak kullanılır.

Kullanım Şekli - Çay : 1-3 tatlı kaşığı kurutulmuş bitki alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika bu şekilde demlendirilerek elde edilen çay, günde üç kez birer bardak olarak içilir. Uykusuzluk durumunda yatmadan önce bir bardak alınır.

kaynak:
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Kasım 2010 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
15 Ocak 2010 / Misafir Taslak Konular
1 Ocak 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
3 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular