Arama

Sağlıklı Yaşam için Spor

Güncelleme: 7 Mart 2016 Gösterim: 74.116 Cevap: 12
WaRrioR - avatarı
WaRrioR
VIP VIP Üye
18 Ağustos 2007       Mesaj #1
WaRrioR - avatarı
VIP VIP Üye
Sağlıklı Yaşam için Spor
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Bedensel Aktivitenin Sağlığı için Sporu Keşfet!
İstatistikler yeterince hareket etmediği için her yıl 2 milyon insanın yaşamını kaybettiğini gösteriyor.
Bedensel hareketsizlik, başta kalp, yüksek tansiyon olmak üzere birçok hastalıkta etkili rol oynuyor.
Egzersiz, sağlığımızı korumak ya da gelişmiş olan sağlık durumumuzu devam ettirmek amacıyla yapılan, amaçlı hareketler olarak tanımlanabilir.
Egzersiz yapacak olan kişinin yaşına, cinsine ve de sağlık durumuna hatta bazen kondisyon durumuna veya becerilerine göre farklı özellikler taşır ama genel bir tanımlama verirsek, haftada üç ile beş kez arasında yapılan düzenli, ritmik ve yaklaşık olarak 30-45 dakikalık bir program. Amaçlanacak olan hedefe göre bunun yoğunluğunun şiddetini ve süresini de değiştirmek gerekebilir.

Düzenli orta düzeyde yapılan bedensel aktivitelerin kalp hastalığı, şişmanlık, insüline bağlı olmayan diyabet, yüksek tansiyon ve osteoporoz gibi hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde, ayrıca vücut ağırlığının kontrolü ve organizmanın strese karşı direncini artırmada, önemli rol oynadığı ispatlanmıştır. Araştırmacılar şimdi çalışmalarını yaşam tarzına bağlı etken taşıyan hastalıklar (kanser gibi) üzerine yoğunlaştırmışlardır ve düzenli spor yapan kişilerin daha düşük kanser insidansların rastlandığına dair tahminler vardır.
Egzersiz, kanser ve AIDS gibi, belirli hastalıklarda ek tedavi olarak reçete edilmeye başlanılmıştır. Kanser ve AIDS de bağışıklık sisteminin, hastalıkla doğrudan ilgili olması nedeniyle bilim adamları hastalık gelişimi üzerine etkilerini öğrenebilmek için yüklenmeye bağlı immün cevabı araştırmaktadırlar.

Yaşam tarzı faktörleri, immün sistemi güçlendirmek yada zayıflatmak yönünden etkileşebilir. Diyet, stres ve fiziksel aktivite bu faktörleri oluşturur. Yetersiz beslenme ve uygun besinlerin eksikliği immün sistemi zayıflatabilir.
Şayet yaşlı ve yalnız yaşıyor iseniz, yalnız yemek yiyorsanız diyetinizde meyve ve sebzeler dengeli olarak yer almalıdır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için bedensel aktivite olmak zorundadır.

Yaşam Boyu Hareket Sağlıklı Kalmak İçin Şart
Yaşam genelde hareket ile tanımlanır. Tarih boyunca uygarlık, gün geçtikçe büyük gelişmeler göstermiştir. Artık otomasyon ve mekanizasyon insan yaşantısında büyük bir yer tutmaktadır. Her gün insanın rahatlığı için yeni bir alet geliştirilmektedir. Bulaşık yıkamaktan, ekmek kesmeye kadar her şey aletlerle yapılıyor. Gerek genel üretimde, gerekse günlük yaşantı da insan her dakika daha az aktif olmaktadır.

Örneklemek gerekirse; genel üretimdeki insanın fiziksel aktivitesi 19. Yüzyılda %92 oranındaydı. Günümüzde ise bu oran gelişmiş ülkelerde %28' in altına düştü.

Açıkça bilinmektedir ki, insan organizması uygarlık geliştikçe daha az hareket etmek zorunda kalmaktadır. Hareket azlığının organizma üzerindeki olumsuz etkileri düşünülmeden, her geçen gün yeni bir alet geliştiriliyor. İnsanlar, rahatlığımız için deyip, bu aletleri kapışıyorlar.
Zaman kayıp etmeden düzenli bir bedensel aktifiteyi yaşam haline getirin. Burada kısaca spor yapan ve yapmayanları kıyaslamak bölki yön gösterici olacaktır.


Dr. Hüseyin Nazlıkul

Esqi qulağı qesiqlerden qim qaldı
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
18 Mart 2008       Mesaj #2
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Spor Egzersizi
Spordan maksimum yararı sağlayabilmek için uygun yaşta doğru sporu yapmak gerekiyor. Aksi halde spor yapalım derken sakatlanmak işten bile değil!
Sponsorlu Bağlantılar
Sağlıklı bir yaşam için spor yapmanın gerekliliğini herkes biliyor. Son yıllarda jogging yapanların, yüzenlerin, tenis oynayanların sayısı hızla artıyor. Ancak spor seçimini doğru yapmak çok önemli. Peki spor seçimi yaparken üzerinde durulması gereken faktörler nelerdir? Bu sorunun yanıtını ve sporun faydalarını Acıbadem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Güven verdi.

Çocuklar için Spor
Spor yalnızca yetişkinler için değil; çocuklar için de yararlı. Ancak, gerçek faydayı sağlamanın yolu uygun yaşta doğru spor dalını tercih etmekten geçiyor. Örneğin kemik gelişimi yeterince sağlanmadan çocuğunuza binicilik, karate, boks gibi sporları yaptırmanız ona faydadan çok zarar getiriyor. Ancak, daha küçük yaşlarda onu en uygun spor dalına yönlendirmeniz, gelişimi açısından inanılmaz yararlı.

Peki çocuklar için hangi spor dalları daha uygun? Prof. Dr. Güven bu soruyu şöyle yanıtlıyor: "Küçük çocuklara temel sporlar yaptırılmalıdır. Örneğin, Halter, boks ve diğer dövüş sporlarına başlama yaşı geç olmalıdır. 12-13 yaşından sonra başlamalıdır. Ancak bu zamana kadar çocuk atletizm dalları, jimnastik gibi temel sporlar yapmalıdır. Yüzme ve basketbol en erken başlanabilecek sporlardır."


Günde 8 Dakika
Size, günde 8 dakikadan fazla zamanınızı almayacak farklı iki egzersiz öneriyoruz.

Basit bir egzersiz: Yan dönerek oturmak
Yere oturun, sağ bacağınızı büküp yere yaslayın. Sol bacağınızı sağın üzerinden geçirip ayak tabanınızı yere basın. Nefes aldığınızda sağ elinizle sol dizinizi yakalayın. Sol elinizi önce kaldırın sonra poponuzun yanına yere bırakın. Şimdi başınızı ve vücudunuzu çevirip, sol omzunuzun üzerinden ileri bakın. 5 nefes bekleyin. Daha sonra ortaya dönün. Yön değiştirerek, hareketi sakin hareketlerle yineleyin. Burada önemli olan, bilinçli bir şekilde dik oturmanız. Faydası ise alt beliniz ve boynunuzun esneklik kazanması.

Üçgen Egzersizi
Bacaklarınızı olabildiğince açın. Sol ayağınızı dışarı doğru çevirmiş olun. Kolları yanda gergin bir şekilde uzatın. Nefes verdiğinizde sol tarafa aşağıya doğru eğilin. Sol elinizle kaval kemiğinizi yakalayın. Diğer eliniz yukarı bakıyor olsun. 5 nefesten sonra yön değiştirin.

Yararı
Bacak arkasındaki kasları güçlendirir ve kasların uzamasını sağlar. Bu şekilde bacakları güçlendirir, sırt ağrılarına iyi gelir.

Lavie - avatarı
Lavie
Ziyaretçi
19 Mart 2008       Mesaj #3
Lavie - avatarı
Ziyaretçi
İşyerinde Spor Egzersizleri
Günümüzde yoğun iş temposundan dolayı spora vakit ayıramamak ve sürekli masa başında çalışmakta sağlığa olan ilginin günden güne azalmasına yol açmaktadır. Eskiden meslekle ilgili hastalıklar ve sakatlanmaların neredeyse hepsi, ağır sanayi ve fabrikalarda çalışan insanlarda görülürdü.
Ancak günümüzde, meslek hastalıklarına yeni bir grup eklendi: bilgisayar kullanıcıları. Klavyeyi kullanmak, fareyi hareket ettirmek ve "tıklamak" çok basit hareketler olarak gözükse de, tekrarlayan gerilme yaralanmaları (repetitive strain injuries) denilen bir grup rahatsızlığa neden olabilirler.
Carpal Tunel Sendromu ve tendinitis gibi hastalıkların oluşmasının önlenmesi, tedavisinden çok daha kolaydır. Hep masa başında çalışan kişiler için, rahat bir pozisyonda çalışmak, sık ara vererek yorulan kasları dinlendirmek ve egzersizler yapmak bu önlemin en önemli öğeleridir.
Amerikan Tıbbi Eğitim ve Araştırma Vakfı "Mayo", yoğun bilgisayar kullanımının neden olabileceği tekrarlayan gerilme yaralanmalarının önlenmesine yardımcı olabilecek beş başlık belirlemiştir:
  • Esneme: Kan akışını arttırmak için, çalışmaya başlamadan önce, el, kol ve omuzlarınızdaki kaslarınızı çalıştıracak egzersizler yapın.
  • Adaptasyon: Çalışma alanınızı, sizi en çok rahat ettirebilecek hale getirin. İş rutininiz sırasında, hareketlerinizi kısıtlayabilecek, sizi rahatsız eden engelleri ortadan kaldırın. Çalışırken, vücudunuzun pozisyonuna dikkat edin: Kötü oturma şekli, klavye ve fare kullanımı sırasında ellerin ve bileklerin uygunsuz yerleştirilmesi ile bilgisayar ve parçalarının yanlış yükseklik veya kurulumda olması, zamanla çeşitli rahatsızlıkların gelişmesine zemin hazırlayan en önemli nedenlerdir.
  • Değişiklik: İşlerinizi bir döngü halinde yapın. Örneğin: 3 saat aralıksız bilgisayar kullanıp, daha sonra 2 saat dosyalama, telefon görüşmeleri ve başka işlemlerle uğraşmaktansa; bilgisayar, dosyalama, bilgisayar, telefon şeklinde, bilgisayar başında geçireceğiniz zamanı bölümlere ayırmaya çalışın.
  • Mola: Bilgisayar kullanırken, en fazla yarım saatte bir, birkaç dakikalık aralar verin. Kollarınızı, omuzlarınızı, boynunuzu ve sırtınızı esnetecek hareketleri düzenli olarak yapmayı ihmal etmeyin.
  • Durma: Çalışmanız ağrıya neden olmaya başladığında, mutlaka çalışmayı bırakın. Şunu unutmayın: Rahatsızlık geliştikten sonra yaşayacağınız iş kaybı, ağrı veya zorlanma anında vereceğiniz aradan çok daha uzun olacaktır.
İşte, yarım saatte bir, sadece 1-2 dakika harcayarak, birçok hastalığın önüne geçmenizi sağlayabilecek, 7 bölümden oluşan "Masa Başı Egzersizleri"

Birinci Hareket
  • Parmaklarınızı gergin hissedecek kadar açın, 10 saniye öyle kalın, gevşetin, ellerinizi gergin bir pençe şekline getirin, 10 saniye öyle kalın, gevşetin.
Bu egzersiz el, bilek ve önkoldaki kasları gevşetir.
İkinci Hareket
  • İki elinizin parmaklarını birbirine geçirin, avuçlarınız karşıya bakacak şekilde, omuz seviyesinde, kollarınızı ileriye doğru uzatın, kollarınızda ve omuzlarınızda hafif bir gerginlik hissedene kadar esneyin,10-20 saniye öyle kalın, gevşeyin.
Bu egzersiz kollarınızdaki ve sırtınızın üst kısmındaki kasları esnetir.
Üçüncü Hareket
  • Boynunuzun arka kısmını esnetmek için başınızı öne doğru eğin, 10-20 saniye öyle kalın. Ağrı değil, hafif bir gerginlik hissedecek kadar esneyin, başınızı dik duruma getirin ve derin nefes alın. 3 kez tekrar edin.
Bu egzersiz, boynunuzun arkasındaki gerginliği azaltmak için idealdir.
Dördüncü Hareket
  • Sandalyede düzgün bir şekilde otururken, boynunuzun sağ tarafında hafif bir gerilme hissedene kadar, çenenizi sol omzunuza doğru yaklaştırın. 10-20 saniye öyle kalın, aynı hareketi sağ tarafa doğru yapın, sola ve sağa birer kez daha tekrar edin.
Bu egzersiz, boynunuzun yan taraflarındaki kasları esnetir.
Beşinci Hareket
  • Sandalyede düzgün bir şekilde otururken, sanki kulağınızı omzunuza değdirmeye çalışır gibi, başınızı yavaşça sola doğru eğin. Boynunuzun sağ tarafında, ağrı değil hafif bir gerilme hissedene kadar esneyin, 10-20 saniye öyle kalın. Aynı hareketi sağ tarafa doğru yapın, sola ve sağa birer kez daha tekrar edin.
Bu egzersiz, boynunuzun yan taraflarındaki ve sırtınızın üst kısmındaki kasları esnetir.
Altıncı Hareket
  • Düz karşıya bakarken, boynunuzda ve omuzlarınızda hafif bir gerilme hissedene kadar, omuzlarınızı kulaklarınıza doğru kaldırın 5 saniye öyle kalın. Omuzlarınızı gevşetin ve derin nefes alın. Aynı hareketi 2-3 kez tekrar edin.
Bu egzersiz, boyun ve omuz kaslarını gevşetecektir.
Yedinci Hareket
  • Sol kolunuzu sağ omuzunuza koyun ve başınızı sola doğru çevirin. Sağ elinizle sol dirseğinizi tutarak yavaşça ve hafifçe sol kolunuzu arkaya doğru ittirin. Sol kolunuzda ve omzunuzda hafif bir gerilme hissedecek kadar ittirin. 10-20 saniye öyle kalın. Aynı hareketi öbür tarafa doğru yapın.
Bu egzersiz, kollarınızdaki ve sırtınızın üst kısmındaki kasları gevşetecektir.
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
18 Aralık 2008       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Sağlıklı yaşam için spor yapmalıyız. Çünkü sportif aktivite;

1. Kemik, eklem ve kas sistemi üzerine:
- Eklemlerin doğal genişlik derecesinin korunmasına ve gelişmesine olanak sağlar, ankiloza (eklemlerin katılaşması) karşı mücadele eder.
- Beslenmeyi ve kıkırdakların devinme yeteneklerini kolaylaştırarak eklemlerin en iyi şekilde korunmasını ve bakımını sağlar,
- Kemik düzeyinde; kalsiyum tutulmasını kolaylaştırır, yaşlı insanlarda sıklıkla görülen osteoporoz hastalığına karşı mükemmel bir korunma aracıdır.
- Kas tonusunun iyileşmesi sayesinde; sportif aktivite kalça, dizler ve özellikle omurga düzeyindeki ağrıların önlenmesine olanak sağlar,
- Bel ağrılarına karşı en iyi ilaçtır fakat, şayet omurganızın durumuna salık verilmeyen sporları ya da kötü jimnastik hareketleri yaparsanız, zararlı da olabilir,

2. Kalp-damar sistemi üzerine:
Salık verilmeyenler hariç, düzenli antrenmanlar kalp-damar sisteminin işlevi üzerine yararlı etkilere sahiptir; kas yapıda olan kalp, kasılma kapasitesini yükseltir ve büyük bir etkinlik gücüne ulaşır, böylece kan organizmanın dokularına en iyi bir şekilde dağılım gösterir. Diğer taraftan fizik aktivite iki önemli kalp-damar hastalıkları risk faktörüne karşı etkili biçimde mücadele eder; arteriyel hipertansiyonu düşürür, aterosikleroza karşı en iyi ilaçtır; dolaşımı iyileştirir ve sporcunun beslenmesine dikkatini zorunlu kılar; böylece, damar sistemi üzerine zararlı etkileri çok iyi bilinen, alkol ve sigara gibi toksik etkileri olan maddelerden uzak durulur.
Özetle:
- Kalbin çalışma sistemini düzenler, efektif ve ekonomik çalıştırır.
- Periferik damar direnci azalacağından kalp üzerindeki yük kalkar.
- Hipertansiyon düzelir.
- Dolaşım hızlanır, bundan dolayı metabolik artıkların atılımı kalaylaşır.
- Pulmoner oksijenasyon yeteneği artar.
3. Dış görünüm:
Spor, bedeni geliştirir ve belli bir görünüş sağlar, fakat zayıflatmaz. Terleme ile kilo kaybı düşünülmemelidir, ter ile kaybedilen su daha sonra geri alınır. Fizik aktivite sellülite karşı etkili mücadele yöntemidir, kasları uyumlu hale getirir, aşırı kilo alımına yol açmaz (eğer body-building ile uğraşmıyorsanız).

4. Psikolojik yararlar:
Bu etkiler uygulanan spor türüne bağlıdır ki bunlar en az fizik etkiler kadar önemlidir. Spor;
- kendine güveni uyandırır, hırsı artırır,
- heyecanı ve stresi azaltır,
- bedenin bilincine varılır, seksüel yaşamın düzenine katkı sağlar,
- beynin daha iyi oksijenlenmesi sayesinde, zekasal etkinliği yükseltir,
- gurup düşüncesi, bireyler arasında ilişkiler, karşılıklı olarak saygı kavramı gelişir,
- zevk alma duyusu gelişir; bu beyinden salgılanan hormonlar ile olur; endorfinler; aile ve mesleki kaygılardan kurtulmaya olanak sağlar.

Aerobik Egzersizin Yararları
Diğer yararları yanında, en önemli yararları kalp-damar sistemi üzerinedir.
- Durağan bir yaşam sürenler, hareketli bir yaşam sürenlere göre 6 kez daha fazla kardiyak riske sahiptirler, - metabolizmayı düzenler, dayanıklılığı inşa eder ve kalbin fonksiyonlarını güçlendirir.
- Ilımlı ve düzenli egzersiz uygulamaları bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kan "kötü" kolesterol düzeyi azalır, "iyi" kolesterol düzeyi artar.
- Vücut yağı kontrol edilir (kuvvet antrenmanı ile birlikte aerobik egzersiz ve özel diyet vücut yağını azaltır).
- Vücudun direnci yorgunluğa ve fazla enerji gerektiren işlere karşı artar.
- Kan basınçlarını azaltır ve iyi bir uyku düzeni sağlanır.
- Vücudun genel direnci artar, stres ile mücadelede en iyi çaredir.
- Yüksek bir emosyonel denge ve pozitif görüş açısı oluşur.
Anaerobik (Direnç) Egzersizin Yararları
- Kas formunu ve kas kuvvetini artırır, tendon ve bağları güçlendirir.
- Kemik mineral yoğunluğunu artırır.
- Yağsız vücut kitlesinde artış sağlar.
Esnekliğin Yararları
- Beceri ve koordinasyonu mükemmelleştirir.
- Kas yaralanmalarını önler.
- Vücudun toparlanmasına yardımcı olur.
- Dengeyi. postürü düzenler.
- Vücudumuzu çevik ve yumuşak hissetmemizi sağlar.
Uzun süreli çalışmalar sonucunda, her 10 yılda, bireyin genel form düzeyi %8-9 oranında azalmakta olduğu gözlenmiştir. Aktif insanlarda bu oran %4 civarındadır. Antrenmanlı bireylerde düşüş oranı %2’dir (veya daha az). Fazla kilo ve beden yağlarından sakınıldığında, dinçlikte azalma minimize olur. Dr. Paul Davis dinçlikteki azalmada en önemli faktörün vücuttaki yağ oranının yükselmesi olduğunu belirtir. Kalp-damar sisteminin antrenmanı, maksimal kardiyak frekansın %60-85 arası, aerobik ortamdaki koşular ile sağlanır, kuvvet antrenmanları ya da diğer anaerobik ortamdaki antrenmanların sisteme katkıları çok azdır ya da yoktur.


Portalistan Sağlık sitesinden alıntıdır.
Quo vadis?
cilgin16 - avatarı
cilgin16
Ziyaretçi
7 Aralık 2011       Mesaj #5
cilgin16 - avatarı
Ziyaretçi
SPORUN FAYDALARI YAŞA GÖRE DEĞİŞİYOR
7’den 70’e herkesin sağlıklı yaşaması için gerekli olan spor, ruh sağlığı açısından yaş gruplarını farklı boyutta etkiliyor.
Spor, çocuk ve gençlerde mutluluk, öfkeyi kontrol edebilme, saldırganlığı frenlemeye yardımcı oluyor. Erişkinlerin, dinç ve dinamik görünmelerini, seks yaşamlarının daha düzenli ve tatminkar olmasını sağlıyor. Yaşlılar, dinç yapıları ile toplum içinde sevilen kişiler oluyor.

ALKOL VE SİGARADAN UZAK TUTUYOR
Spor genç yaş gruplarında sorumluluk duygusunun yanı sıra, öfkeyi kontrol edebilme, saldırganlığı frenlemede sporun göz ardı edilemeyecek etkisi olduğunu, ayrıca dikkat dağınıklığının önüne geçtimesine destek olur. Spor yapan çocuklar, enerjilerini sporla boşalttıkları için dersin başına oturduklarında daha verimli çalışır ve boşa vakit geçirmezler. Yaşıtlarına göre daha az hastalıklara yakalanır ayrıca, daha çabuk iyileşir. Takım ruhuna sahip oldukları için de yalnızlık hissetmez ve kendilerini dinleyecek bol zamanları kalır. Gençlik döneminde de bu çağın dinamizmini sporla değerlendirdikleri için alkol ve sigaradan uzak kalırlar. Gençliğin aşırı heyecanını spora aktarmak, olaylara yaklaşımlarda daha serinkanlı olmayı sağlar. Aynı zamanda gençler için çok gerekli olan kendine güven duygusu ve ifade yeteneği artar. Yediklerine, içtiklerine ve uykularına dikkat ettikleri için de iyi beslenir.

GÜNLÜK HAYATI DA OLUMLU YÖNDE ETKİLİYOR
Spor yapan erişkinler, günlük hayatın stresini attıklarını ruh ve beden sağlığını daha uzun yıllar koruyabilirler . Spor, orta yaşta başlayan kalp ve tansiyon hastalıklarına yakalanma riskini azaltmakta, sigara ve alkolden uzaklaştırdığı için yaşlanmayı geciktirmektedir. Günlük hayatın monotonluğundan uzaklaşan orta yaşlılar, sıkıntı ve öfkelerini sporla attıkları için daha sağlıklı evlilikler yürütür ve gelecek nesillere örnek anne ve babalar olur. En önemlisi de dinç ve dinamik görünürler.

UNUTKANLIĞIN İLACI
Spor yaşlılar için sadece bedensel yetilerle sınırlı kalmaz, bu yaş grubundakiler için çok önemli olan ruh haline de etki eder. Spor yapan yaşlılar, bu yaş grubunda sık görülen depresyona daha az yakalanır, kendilerini yalnız ve mutsuz hissetmezler. Fiziksel kapasitelerini ileri yaşlara kadar muhafaza ettikleri için kemik erimesi, kalp damar hastalıklarına daha az yakalanırlar. Dinç yapıları ile toplum içinde sevilen kişiler haline geldikleri için, evredekilerin takdirini kazanırlar. Yaşlıların beyin aktivitelerini artıran spor, unutkanlıkları da azaltır.
Spor her yaşta insanların hayatını kolaylaştıran, yaşamın niteliğini arttıran bir uğraştır. Spora başlama yaşı olmadığı gibi, bitiş yaşı da yoktur. Önemli olan uygun sporun seçilmesidir.

Spor Yapmanın Faydaları
1. Sağlığınızın değerini anlamanıza yardımcı olur.
2. Yaşam kalitenizi arttırmanıza ve geliştirmenize yardımcı olur.
3. Fiziksel performansınızı geliştirir.
4. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
5. Maksimum oksijen kapasitenizi arttırır.
6. Yüksek tansiyon riskini veya ilerlemesini azaltır.
7. Yüksek tansiyonu olanların, tansiyonu kontrol altında tutmasına yardımcı olur.
8. Kandaki Triglycerid seviyesinin azaltır.
9. Kandaki iyi kolestrolu (HDL) artırır.
10. Dinlenme kalp atımını düşürür.
11. Kalp - damar dolaşımını geliştirir.
12. Anaerobik eşiği arttırır, bu da çabuk yorulmayı ve dolayısıyla kanda laktik asit birikiminin erken oluşmasını engeller.
13. Kalp rezervini artırır.
14. Kalbinizin bir atımda vücuda pompaladığı kan miktarını artırır.
15. Vücut ısınızı soğutma için, deri yüzeyine gerekli kan akış kabiliyetini artırır.
16. Akciğer kapasitenizi arttırarak, oksijenin akciğerlerden kana geçebilme kabiliyetini arttırır.
17. Kalp krizi geçirdikten sonra, hayatta kalma şansınızı arttırır.
18. Koronerde kan pıhtılaşma hassasiyetini düşürür.
19. Kandaki yoğunlaşmayı azaltır
20. Kalbinizin daha verimli pompalama işlevini yapmasını sağlar
21. Kanınızın kan plazma hacmini genişletir.
22. Orta seviyeli egzersizler sırasında, kalp atım sayısını düşürür.
23. Anormal nabız atım incinmelerini azaltır.
24. Kaslarınızın kandan oksijen çıkarma kabiliyetini artırır.
25. Çarpıntı riskini azaltır.
26. Çok çeşitli sebeplere bağlı baş ağrılarından kurtulmanızı sağlar.
27. Hamilelikte karşılaşılan birçok rahatsızlıklardan (ör. kabızlık, belağrısı, mide ekşimesi gibi) kurtulmanızı sağlar.
28. Sıcaklığa karşı tahammülünüzü artırır.
29. Endişe ve kuruntularınızı azaltır.
30. Streslerden korunmaya ve kurtulmaya yardımcı olur.
31. Vücudun üst solunum yolları enfeksiyonuna karşı direncini artırır.
32. Şeker hastalığınızın gelişme riskini azaltır.
33. Şeker toleransınızın gelişmesini sağlar.
34. Prostat kanserinin gelişme riskini azaltır.
35. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olur.
36. Bağırsak kanserinin gelişme riskini azaltır.
37. Göğüs kanserinin gelişme riskini azaltır.
38. Eklem rahatsızlıklarından dolayı, eklemlerin bozulma oranını yavaşlatır.
39. Kan şekerinin kontrol altında tutulması için gerekli insulin miktarının düşürülmesine yardımcı olur.
40. Yüksek tansiyona bağlı ciddi komplikasyonlara maruz kalma oranını azaltır.
41. Yaralanmalara karşı korunmayı sağlar.
42. Eklemlerdeki kıkırdak dokunun yoğunluğunu arttırır.
43. Stresle başa çıkmanıza yardımcı olur.
44. Bağışıklık sisteminizin iyi şekilde çalışmasını geliştirir.
45. Kabızlıktan kurtulmanıza yardımcı olur.
46. Depresyonun hafifletilmesine ve atlatılmasına yardımcı olur.
47. Soğuk ortamlara çabuk adapte olma kabiliyetinizi artırır.
48. Bel ağrılarının hafiflemesine ve kurtulmanıza yardımcı olur.
49. Bel ağrılarından doğan sıkıntıların azalmasını sağlar.
50. İnsuline karşı,doku duyarlılığını artırarak, kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesine yardımcı olur.
51. Yüksek tansiyonu kontrol için alınan ilaçların, yan etkilerine karşı koymaya yardımcı olur.
52. Eklem esnekliğini korur ve gelişmesine yardımcı olur.
53. Eğer yüksek tansiyonunuz varsa, bunu kontrol etmek için aldığınız ilaç ihtiyacını 20 - 30 % azaltır.
54. Kemik erimesi hastalığı riskinin gelişmesini azaltır.
55. Zihinsel uyanıklılığınızı artırır.
56. Yaşa bağlı olarak oluşan kemik bozulmalarının yavaşlamasına yardımcı olur.
57. Endometriyoya karşı riski azaltır.
58. Eklem rahatsızlıklarından doğan acılara karşı koyma toleransınızın artmasını sağlar.
59. Kilonuzu korumanıza veya kilo kaybetmenize yardımcı olur. Sadece diyet yaparak değil.
60. Yaratıcılık gücünüzün artmasına yardımcı olur.
61. Yağsız vücut dokularınızın korunmasına yardımcı olur.
62. Sağlık harcamalarının ve ilaç kullanımının azalmasına yardımcı olur.
63. Yabancı madde kullanımı ile mücadeleye yardımcı olur.
64. Fazla kalorilerin yakılmasına yardımcı olur.
65. Yüksek oranda gıda tüketmenizi sağlar, fakat buna rağmen, kalori dengenizin aynı kalmasına yardımcı olur.
66. Ağır ilerleyen şişmanlığa karşı korur.
67. Denge ve koordinasyonunuzun gelişmesine yardımcı olur.
68. İştahınızın kısa süreli etkilerle azaltılmasına yardımcı olur.
69. Ani kabarmaların üstesinden gelmeye yardımcı olur.
70. Yaşlı bireylerdeki kısa süreli belleklerin gelişmesine yardımcı olur.
71. Adet kanamalarından doğan belirtilerin hafiflemesine yardımcı olur.
72. Genel ruhsal durumunuzun gelişmesini sağlar.
73. Kolay ve iyi uyumanıza yardımcı olur.
74. Kilo kaybına, özellikle vücuttaki yağdan kaybetmenize yardımcı olur.
75. Kemiklerinizin kırılmalara karşı direncini ve yoğunluğunu artırır.
76. Dinlenme durumundaki metabolik seviyeyi korumanıza yardımcı olur.
77. Kassal güç seviyenizi arttırır.
78. Kassal dayanıklılık seviyenizi artırır.
79. Egzersizden sonra çabuk toparlanabilme kabiliyetinizi artırır.
80. Uygun kas dengenizi korumanıza yardımcı olur.
81. Özel hayatınızın istenen doyumda ve düzeyde artmasını sağlar.
82. Vücudunuzun dik durmasının gelişmesini sağlar.
83. Egzersiz sırasında vücudun enerji elde etmede yağ kullanabilme kabiliyetini arttırır.
84. Solunum sistemindeki kasların gücünün ve dayanıklılığın artmasını sağlar.
85. İyi bir fiziksel görünüş sağlar.
86. Kendinize olan güven duygunuzu arttırır.
87. Rahat olmanıza yardımcı olur.
88. Kısa süreli bilgileri hafızanızda tutma kabiliyetini geliştirir.
89. İşveriminizi arttırır.
90. Bol enerji verir. Günlük hayatınızda acil durumlarda ihtiyacınız olan enerjiyi sağlar ve sonradan ihtiyaç olabilecek daha fazla enerjinizi korumanıza yardımcı olur.
91. Hastalıklara bağlı olarak iş günü kaybınızı azaltır.
92. Bağımsız hayat tarzını korumanıza yardımcı olur.
93. Yeni insanlarla karşılaşmanıza ve yeni arkadaşlar edinmenize yardımcı olur.
94. Fiziksel zindeliğinizi geliştirerek, hayata daha yaratıcı olarak adapte olmanızı sağlar.
95. Aktiviteler, kemiklerin güç depolamasına ve orta şiddetli egzersizler sırasında daha fazla baskı yaparak hem daha çok güç depolamasına hem de kemik yoğunluğunun artmasını yardımcı olur.
96. Egzersiz, bağ ve bağ dokularını kuvvetlendirerek, yaşa bağlı olarak oluşabilecek sakatlıkları azaltır.
97. Önceden hareketsiz bir yaşam tarzına sahip kişilerin, yorgunluğa karşı direncini artırır ve dinçlik hissinin oluşmasını sağlar.
98. Hatta kalp hastaları bile, kalp ve solunum sistemlerini çalıştırıcı egzersizler yaparak, hastalığının üstesinden gelmek için gayret sarf ederek, korkularından kurtulmalarına ve normal yaşamlarına dönmelerine yardımcı olur.
99. Spor yapmak, sıkıntılarınızın azalmasına, eğlenme ve neşelenmenize, kısaca hayattan zevk almanıza yardımcı olur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Mart 2012       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yaşlılıkta Sporun Önemi
Yaşlılıkta spor daha önem kazanıyor. Yıllar geçtikçe, sporu değiştirip egzersizlerinizi düzenleyerek vücudunuzun en iyi şekilde işlemesini sağlayın. Spor hekimliği ve kardiyoloji uzmanları, "Tüm hareketler sizi sağlıklı kılar. Özellikle yüzme, bowling ve jimnastiği tavsiye edebilirim. Yapılan en küçük hareketin günlerce yapılması hareketin yararını büyütür" diyor.

61 yaşındaki x.y., belinde disk kayması yaşadıktan sonra uzun mesafeli koşular yapmayı bıraktı. 53 yaşındaki eşi x.x, eskiden kalan kalça sakatlığı nüksedince merdivenlerden inip çıkmayı bıraktı. Yine aynı gruptan 52 yaşındaki y.y. da, 3 diz ameliyatı sonrasında raket oyunlarını ve triatlonu erteledi.

Peki bu insanların durumu ve diğer tüm orta yaşlı spor meraklıları için bize ne söylemektedir? Yaşınız arttıkça, acı veren eklemlerle daha çok uğraşacaksınız. Ancak sporun, düşük tansiyondan daha iyi bir ruh haline kadar sayılabilecek pek çok yararı var. Bu nedenle de, her zaman zinde olmak isteyen kimseler, yaşları ilerledikçe kendilerine uyan sporlara yönelmeyi öğreniyor.

Hangi hareketler?
Öte yandan, yine de akılda tutulması gereken bazı kurallar da yok değil.
Fizyologlar, son zamanlarda yapılan çalışmalardan, farklı yaşlarda hangi hareketlerin yapılacağını öğrendi.
Yine de kimi fizyolog, eski alışkanlıklarınızı tümden bırakmanız gerektiği yönündeki tavsiyelere çok kulak vermemeniz gerektiği yönünde de uyarıyor.
Time dergisinde yer alan yazıya göre, Almanya’daki Bochum Üniversitesi'nde spor hekimliği ve kardiyoloji profesörü olan Herbert Löllgen, "Tüm hareketler sizi sağlıklı kılar. Özellikle yüzme, bowling ve jimnastiği tavsiye edebilirim. Yapılan en küçük hareketin günlerce yapılması hareketin yararını büyütür" diyor.
Birçok uzman gibi Löllgen de, sağlık hareketlerini 3 büyük kategoriye ayırıyor. Listenin en tepesinde, kalbin daha hızlı atmasını sağlayacak her türlü kardiyovasküler hareket geliyor.

İstikrarlı egzersizler
Boston’daki Tufts Üniversitesi'nden Miriam Nelson, "Yaşınız her ne olursa olsun, vücudunuz eğer spor yapmaya müsaitse kalp atışınızı haftada birkaç kez arttırmanız gerçekten çok önemli. Bu hepsinin üstündedir" diyor.
Diğer önemli hareket türleriyse, güce dayalı antrenman ve denge (istikrarlı) egzersizleridir. Her bir kategori için ayrı ayrı hareketler yapmak zorunda değilsiniz; hele de gençseniz. Özellikle kaya tırmanışı veya Tai Chi gibi en iyi fiziksel hareketler bir ya da 2 egzersizi birleştirirler. Ancak yaşınız ilerledikçe bu karışımı değiştirmeniz gerekecektir.

- 20’li Yaşlar: Bu yaşlarda, hem orta dereceli hem de güçlü sporları düzenli olarak yapmalısınız. Temel olarak, haftada en az 3 kez 20 ila 30 dakika sıkı terlemelisiniz. Haftanın diğer günlerinde de gevşemeyin. Kalp atışınızı hızlandıracak şeyler yapın; mesela yürüyün, asansör yerine merdiveni kullanın. Haftada en az 2 kez kas güçlendirici hareketler yapmayı planlayın. Gövde kaslarınızı hareketlendirecek veya tendonlarınızı gerecek hareketlere yönelebilirsiniz, ancak bu arada da bunların tümünden vazgeçmeyi asla düşünmeyin.

- 30’lu ve 40’lı Yaşlar: Bu noktada, fiziksel hareketleriniz konusunda daha düzenli olmanız gereken bir yaştasınız. Özellikle kadınlar, kas oluşturmak ve kemiklerini korumak için haftada 2 ila 3 kez güç antrenmanlarına yönelmeliler, aksi takdirde kemik erimesi başlar. Aerobik hareketliliği günlük bir rutin haline getirin ve eğer yoksa, esneme ve denge egzersizlerini de rutininize dahil edin. Birçok futbolcu, tenis oyuncusu ve koşucu, işte bu yaşlarda bisiklet, kürek çekme, buz kayağı ve kayak sporuna yönelir.

- 50’li ve 60’lı Yaşlar: Bu yaşlarda yaptıklarınız, vücudunuzun risk durumuna bağlıdır. Kardiyovasküler hastalıklar hala en büyük tehdit olduklarından kalp atışınızı sürekli yüksekte tutmalısınız. Kilonuzu korumak için artık daha çok çalışmalısınız. Purdue Üniversitesi'nde sağlık geliştirme profesörü Roseann Lyle, "Kardiyovasküler ihtiyaçların yanı sıra gücü, esnekliği arttıracak egzersizler yapmak da çok önemli" diyor.

- 70’li Yaşlar ve Ötesi: Nelson’a göre, 70’li yaşlar artık eskiden olduğundan çok daha farklı, "Bu yaşlarda aerobik veya güç antrenmanlarının yapılmaması için hiçbir neden yok."

En çok kime yarar?
Sporun en büyük yararı, kimi zaman daha "kırılgan" olan kimselerde, yani kalp, şeker, osteoporoz, yüksek tansiyon hastalarında görülebiliyor.
Tahmin edileceği gibi, esneklik ve denge hareketleri, bu kimseler için çok çok daha önemlidir. ABD hükümeti Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, koltuğundan hiç kalkmayan 70 yaş ve üstü erkeklerin oranı yüzde 40’tan 30’a, aynı yaş grubundaki kadınların oranıysa yüzde 50’den 40’a düştü.
Yaşınız ne olursa olsun, sıkıntıdan ve sakatlıklardan sakınmak için rutinlerinizi zenginleştirin. "Hastalıktan korunmak ve ömrü uzatmak açısından, fiziksel hareketlilik pahalı tedavilerle kıyaslanamaz bile" diyor Löllgen ve ekliyor, "Ancak hepsinden de önemlisi, yaşamın bağımsızlığını ve kalitesini korumaktır."
Mevsimlere bağlı olarak sporunuzu değiştirin ve diğer hedeflerinize de vakit ayırın. Eski triatloncu, bugünün buz hokeyi oyuncusu Franzen, "50 yaşıma geldiğimde yapmak istediğim 50 şeyin bir listesini yaptım. Bunlar kürek çekmek veya snow board denemek gibi sporlardı. Diğer yanda seyahat etmek veya davul çalmayı öğrenmek de istiyordum. Sağlığım hala çok iyi ve hiçbir şikayetim yok."
İşte herkesin gıpta etmesi gereken hedef, bu son cümlede gizli.
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
17 Ocak 2013       Mesaj #7
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
YÜRÜMENİN KALBE FAYDALARI
Yürümenin kalbe yararları hakkında Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emrullah Başar çok önemli açıklamalarda bulundu. Dünya üzerinde bir çok insan kalp krizinden hayata gözlerini yumuyor. Kalp krizi riskini azaltmanın en kolay yöntemlerden biri ise yürümek. Sağlık Bakanlığı'nın obeziteye karşı harekete geç kampanyası ayrıca kalbimiz için de önemli bir hale geliyor. Harbiforumcuları bizde harekete geçmeye ve yürüyüş yapmaya davet ediyoruz.
Uzmanlar rutin kontroller sayesinde gizlice ilerleyen kalp hastalığına bağlı ölümlerin büyük oranda azaltılabileceğini belirtiyor. Emrullah Başar, günümüzde daha sık rastlanan kalp hastalıklarının özellikle gençlerde ani ölümlere neden olduğunu söyledi. Prof. Başar, “Kalp hastalığı sinsi ve ilerleyen bir hastalıktır. Fast-food besinlerin yaygınlaşması, teknolojinin gelişmesi ve hareketin kısıtlanmasından dolayı dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu hastalıklarda artış olmaktadır ve hastaların büyük bir kısmı rahatsızlıklarından haberdar değil” dedi.
Hastalık genellikle belirti vermediğinden önemsenmiyor, hastalar kalp hastası olduklarını bilmiyor. Bu nedenle ailesinde kalp ve metabolik rahatsızlığı bulunanların belirli periyotlarda kardiyoloji uzmanına muayene olmaları önem taşıyor.

HER GÜN 30 DAKİKA YÜRÜYÜN
Kan şekeri, tansiyon ve kolesterol düzeyini normal seviyede tutmak için her gün 30 dakika tempolu yürüyüş öneren Prof. Başar, sigaranın, kalp sağlığının en büyük düşman olduğunu söyledi. “Sigarayı bırakan bir kişi 10 yıl daha fazla yaşayabilir” diyen Başar, "Vücudunuzda şiddetli, geçmeyen göğüs, karın ve sol kol ağrısı kalp krizi geçirdiğinizin habercisi olabilir, böyle durumla karşılaştığınızda, zaman kaybetmeden sağlık kuruluşundan yardım isteyin, bulunduğunuz yerin dış kapısını açık tutun ve gerekirse komşunuza haber verin” önerisinde bulundu.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
1- Kilo vermek amacıyla naylon vb. gibi giysiler vücuda sarılmamalı.
2- Sağlık sorunları olanlar ve 40 yaşın üstündekiler doktora görünmeden, yürüyüş programına başlamamalı.
3- Diyabet, hipertansiyon ve diğer sistematik hastalığı bulunanlar sık sık doktor kontrolünden geçmeli.
4- Ciddi bir yemek sonrası hızlı ve ağır yürüyüşler yapılmamalı.
5- Yürüyüş öncesi ve sonrasında susuz kalmamaya dikkat etmeli.
6- İnce tabanlı ve makosen ayakkabılar ile yürüyüş yapılmamalı.
7- Çok sıcak havalarda ve saatlerde yürüyüşten kaçınmalı.
8- Bir sıkıntı hissedildiğinde yürüyüşe inatla devam etmemeli.


YÜRÜYÜŞÜN 24 FAYDASI
Uzmanlar, her yürüyüşün faydalı olmadığını, tempolu ve en az yarım saatten sonra devam ettirilen yürüyüşün faydalı olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, yürüyüşün 24 faydasını şöyle sıralıyorlar:


1- Yürüyüş, kan akımını ve kan damarlarının miktarını artırarak, dolaşımı iyileştirir, kalp-damar ve beynin damarsal hastalıkları riskini azaltır.
2- Kalp kası dâhil, vücut kaslarını kuvvetlendirerek, daha etkin çalışmalarını sağlar.
3- Her bir kasılmada kalbin pompaladığı kan miktarını artırarak, istirahattaki kalp atım sayısını (nabzı) azaltır.
4- Egzersiz ve stres durumunda arteriel kan basıncında (tansiyonda) oluşan yükselmeyi azaltır.
5- Kan basıncını düzenler.
6- Kalp kasının yan damarlardan da beslenmesini destekler. Böylece kalbin ana damarlarında oluşacak tıkanıklıkların vereceği zararı azaltır.
7- Şişmanlık riskini azaltır.
8- Sindirimi kolaylaştırır.
9- Beyine oksijen sağlanmasını artırarak, zihinsel keskinlik ve yaratıcı düşünce potansiyelini yükseltir.
10- Lenfatik dolaşıma yardımcı olur.
11- Egzersiz sırasında ve sonrasında metabolizmayı uyarır.
12- Solunumsal kapasiteyi ve aerobik gücü artırır.
13- Büyümeyi ve travma sonrası toparlanmayı olumlu etkiler.
14- Kan yağlarının (trigliserid) düzeyini düşürür.
15- HDL/LDL (iyi huylu-kötü huylu kolestrol) dengesini düzenler.
16- Koordinasyona olumlu etki yapar.
17- Eklem ve kasların esnekliğini artırarak, bel ve boyun ağrılarını hafifletir.
18- Kemiklerin sertleşmesini ve kuvvetlenmesini sağlar.
19- Dayanıklılığı artırır.
20- Yorgunluk duyumunu engeller.
21- Uykusuzluğu azaltır, rahatlamaya yardımcı olur.
22- Vücudun doğal keyif verici hormonu olan endorfinin salınımını artırır.
23- Yaşlanma sürecini geciktirerek, genç bir görünüm sağlar.
24- Moral, özgüven ve iyimserliği artırır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Mart 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Düzenli olarak spor yapmak sadece zinde ve formda bir vücut sağlamıyor. Bunun yanında çeşitli fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklara da iyi geliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, spora başlamadan önce mutlaka bir uzman kontrolünden geçmek. Bu şekilde uzmanlar kişiye bazı testler ve kontroller yaparak, uygun bir bir spor programı belirleyebiliyor. Böylece olası sorunlar en baştan engelleniyor.

Bilimsel araştırmalar, düzenli sporun sağlık açısından son derece olumlu etkilediğini gösteriyor. Bazı üniversitelerde yapılan çalışmalar, düzenli ve hafif tempoda sporun, immün sistemini güçlendirdiğini ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı direnci artırdığını göstermiş. Bir başka araştırma, obez kişilerin kan basınçları spor yaptıktan sonra 16 saat boyunca düşük kaldığını gösteriyor.

Uzmanlar; sporun faydalarını şu şekilde sıralıyor:
  • Büyüme aşamasında gelişmeyi ve sosyal bir varlık olmayı destekliyor. Buna uygun sporların seçilmesi gerekiyor. Ağırlık kaldırmayı gerektiren sporlar, omurga sorunlarına yol açabildiğinden, gelişme döneminden bu tip sporlardan kaçınılmalı. Yüzme veya karate gibi uzakdoğu sporları yetişme çağındaki çocuklar için uygundur.
  • Vücudundaki yağları eritmek, kilo vermek isteyenler, deri altındaki kan dolaşımını hızlandıracak spor türlerini tercih etmeliler. Spinning, aerobik, kürek, step gibi sporların yanı sıra; bacak, kalça ve basen bölgesini çalıştırmak gerekir.
  • Sırt ağrısı yaşayan kişiler ağırlık kaldırmayı gerektiren sporlardan kaçınmalılar. Bunun yerine karın, sırt kaslarını çalıştırarak ve sırt bölgesini destekleyecek spor türlerine yönelmeliler. Yüzme, streching ve orta dereceli jimnastik programlarına katılabilirler.
  • Bacaklarda dolaşım problemi yaşayanlar, ayak ve bileklerde şişlik ya da su toplaması olanlar, en az dirençle bacak kaslarını çalıştıracak alıştırmalara yönelmeliler. Spinning, aqua-gym ve yürüme gibi faaliyetler onlar için uygundur.
  • Hareket etmek kemiklerde kalsiyum birikimini kolaylaştırdığından, fiziksel aktivite osteoporozu önler. İleri yaşta serbest jimnastik, streching, bisiklet gibi sporlar yapılabilir.
  • Uykusuzluk, gerginlik ve stresten gibi şikayetlerde spor uygun bir tedavidir. Streching, yoga, fitness, su jimnastiği ve solunum çalışmaları bu kişiler için idealdir.


Ad:  spor.jpg
Gösterim: 4698
Boyut:  169.8 KB




BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Mart 2016       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Sağlıklı yaşam için Spor

Sporun insan üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmez. Spor branşlarının çok olduğu ve her çocuğun, gencin kendine uygun bir spor branşı bulabileceği bir dönemde biz yetişkinler de model olmanın sorumluluğuyla kendimizi ve çocuklarımızı spora yönlendirmeliyiz

Yaşamı sağlıklı sürdürebilmenin yollarından biri de spor yapmaktır. Nüfusunun 70 milyonun üzerinde olduğu ülkemizde, spor yapan kişi sayısı ne yazık ki yeterli düzeyde değildir. Lisanslı amatör ve profesyonel sporcu sayısını başka ülkelerin lisanslı sporcu sayısı ile karşılaştırdığımızda da çok azdır. Oysa sporun insan üzerindeki olumlu etkilerinin bu kadar gündemde olduğu, spor branşlarının çok olduğu ve her çocuğun, gencin ve yetişkininin kendine uygun bir spor branşı bulabileceği bir dönemde biz yetişkinler de model olmanın sorumluluğuyla kendimizi ve çocuklarımızı spora yönlendirmeliyiz.

Takım, bireysel ve doğa sporları yaparken, kişinin birçok kazanımı olur.
• Sağlıklı bir vücut, kişisel gelişime katkı.
• Yaşayarak öğrenme.
• Sosyalleşme, iletişim, paylaşım ve dayanışma.
• Dürüstlük ve centilmenlik gibi temel değerler.
• Üretici gücü ortaya koyabilme, yeni fikirler deneyebilme.
• Keşfetme, güç ve yeteneğini tanıma, problemlerin nasıl üstesinden gelineceğini öğrenme.
• Stres ve gerilimi üzerinden atma.
• Beceri ve motorik özelliklerini geliştirme.
• Özgüvenin gelişmesi.

Spor yapılırken elde edilen tüm bu kazanımların yanı sıra sporun barışa, dostluğa ve uluslararası müsabakalarda ülke tanıtımına katkı sağlaması da herkesçe bilinen bir gerçek. Sporun tüm bu yararları herkesçe biliniyor; ama insanımızın uygulamaya geçmek söz konusu olduğunda çok başarılı olduğunu söylemek mümkün değil.

Kendisine bakan, bakmayı seven insanların ortak noktası spor. Sporla birlikte vücutta birtakım hormonal değişiklikler de görülüyor ve salgılanan endorfin kişinin kendini beğenmesine ve özgüveninin artmasına sebep olarak bireysel mutluluğu sağlıyor. Fiziksel kapasitenin artmasıyla insan, bir şeyleri başarabilme, bir ağırlığı kaldırabilme veya bir mesafeyi daha hızlı gidebilme yetisi kazanıyor. Kişinin başardığı her şey artı olarak hanesine yazılıyor.

Bilimsel araştırmalar spor yapan kişilerin, zaman yönetiminin daha iyi olduğunu, şiddet ve kötü alışkanlıklara eğiliminin daha az olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda baktığımız zaman ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte spor yapmaları, rol model olarak onları spora özendirmeleri her geçen gün önem kazanıyor.

Son yıllarda okullarda her yaş çocuğa hitap edecek oyunlar, takım sporları, bireysel sporlar, raket sporları ve doğa sporları yapma olanağı sağlanıyor. Hedef öğrenciyi kendini bulduğu ve severek yaptığı bir branşa yönlendirmek. Gençlere faydalı ilgi alanları yaratmak ve onaylamadığımız alanlara kaymalarını engellemek.

Sporun bir sosyalleşme aracı olduğu da bir başka gerçek. Spor merkezlerinin müşterilerine sunduğu hizmet bunun en açık göstergesi. Bu mekânlarda üyelerin yeni kişilerle tanışıp, sohbet edebilecekleri, tüm günlerini geçirebilecekleri ortamlar yaratılıyor.

Spor çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurabilmenin de bir yolu. Birçok ebeveyn çocuğuyla beraber spor yaptıktan sonra daha rahat paylaşım yapabildiğini ifade ediyor. Birlikte oldukları zamanı olumlu değerlendirebildiklerini belirtiyor.

Hayatımıza olan katkılarıyla yaşam kalitemizi arttıran sporun önemini vurgulamaya çalışırken sporun olumlu katkılarını yaşamış bir ebeveyn ve bir eğitimci olarak sizlerin de yeni yılda bir başlangıç yaparak kendiniz ve aileniz için uygun bir spor branşı bulmanızı ve uygulamaya koymanızı dilerim. Haydi spora…



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Mart 2016       Mesaj #10
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kilo vermek isteyenlerin sıkıntı çektiği konulardan biri de spor yapmaktır. Zaman ayıramamaktan, yoğunluktan ya da tamamen profesyonel yardım almak isteyişlerinden birçok kişi spor yapmayı erteler de erteler. Kilo vermek isteyen herkes kesinlikle spor yaparak diyet programını desteklemelidir. Unutmayın ki spor yaparak hem kas kütlenizi korur ve arttırırsınız hem de kilo vermeye bağlı oluşabilecek sarkmaların önüne geçmiş olursunuz. Sağlıklı spor yapmak istiyorsanız spor yapmanıza engel olacak ya da spor yapınca ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkarabilecek herhangi bir hastalığınız var ise örneğin; bel fıtığı gibi uzman yardımı alarak sağlıklı bir spor yapın. İnka Diyet olarak sizler için evde ve vücudu yormadan doğru hareketlerle yapılacak sağlıklı spor hareketlerini aşağıda sıralıyoruz. Herhangi bir rahatsızlığınız yok ise, bahsedeceğimiz sağlıklı spor hareketlerini her gün ya da hafta birkaç gün ayırarak sıkı bir görüntüye kavuşabilirsiniz.

Her gün:
Yürüyün: En sağlıklı spor yürümektir Otuz dakika yürüyün. Ne olursa olsun. Bahane yok. Bütün bir mahalleyi yürümeniz ya da yürüyüşü çok sayıda kısa seanslara bölmeniz fark etmez.
Gerinin: Vücudunuz ısındığında (örneğin, yürüyüşten sonra), kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olmak için beş dakika boyunca gerinin. Egzersiz hareketlerinin açıklamalarında, gerinmeyle ilgili detayları bulacaksınız; ilerleyen sayfalarda yoga pozlarını da vereceğiz.
Haftada Üç Kez:
Sağlıklı kilo verme ve sağlıklı bir sporun olmazsa olmazı, yirmi dakikalık egzersiz çalışması mutlaka yapın. Egzersizleri şu sıralamayla yapın; genel olarak, önce kası güçlendirecek, sonra da esneteceksiniz. Eğer çalışmanızı daha küçük seanslara bölmek isterseniz, istediğiniz gibi bir planlama yapabilirsiniz ama daima, vücudun belli bir bölümü için güç ve esneme egzersizlerini bağdaştırmaya çalışın; yani, bacaklarınızı güç egzersiziyle çalıştırıyorsanız, hemen ardından esneme egzersizi ekleyin. Ayrıca, haftanın diğer dört gününde, sadece aşağıda belirtilen esneme hareketlerini yapabilir ve onları yürüme sonrası üç ila beş dakikalık vücut esneme egzersizlerine çevirebilirsiniz.
NASIL DOĞRU ŞEKİLDE EGZERSİZ YAPILIR
1. Boynunuzu korumak ve omuzlarınızın aşağı doğru düşmesini engellemek için göz seviyesinde ileri doğru ya da hafifçe yukarı bakın.
2. Yüzünüzü gevşek ve rahat tutun.
3. Omuzlarınızı gevşetin ve göğsünüzü kaldırın.
4. Öne doğru eğilmeyi önlemek ve omurganızı rahatlatmak için, başınız bir iple tavana doğru çekiliyormuş gibi düşünün.
5. Her egzersizde tekrarlarınızı yüksek sesle sayın; bu sayma eylemi, doğru ve sürekli nefes alıp vermenizi sağlarken, nefesinizi gereksiz yere tutmanızı da önler.
6. Alt sırtınızı desteklemek için karın kaslarınızı sert ve içeri doğru tutun. (Bir arabaya, otobüse, trene, uçağa, asansöre, yürüyen merdivene bindiğiniz her seferde, daha önce belirttiğimiz karnı içeri çekme ve popoyu sıkma hareketini yapın; bu şekilde otomatikleştirirsiniz.)
7. Dizlerinizi hafifçe kırık tutun, böylece onları kilitlemezsiniz.
8. Omuz egzersizleri yaparken, ellerinizi daima görebileceğiniz şekilde tutun (tabii bakmak isterseniz.)
9. Nefes alıp verin. Birçok kişi, güç egzersizi yaparken nefesini tutar.
10.Kalp ritminizi yüksek tutmak için setler arasında hareket edin ve hemen bir sonraki egzersize geçin. Eğer çalışırken konuşamıyorsanız, yanınızdakilerle sohbet edemiyorsanız, aşırı sert çalışıyorsunuz demektir. Diğer yandan, bir sohbeti sürdürürken karşınızdaki kişiyle detaylıca konuşabiliyorsanız, o zaman da yeterince sert çalışmıyorsunuz demektir.
11.Gücünüz arttıkça, kardiyovasküler egzersizleri ağırlaştırmak yerine süresini uzatın. Yani, ağırlık kaldırma egzersizleri dışında daha fazla tekrar yapın. Bu, aşırı zorlamadan kaynaklanabilecek yaralanmaları önler. Kendinizi gerçekten zayıf hissediyorsanız, sadece hareket etmeden ve yavaşça çalışarak egzersiz pozisyonuna devam edin. Yanlış şekilde çok fazla tekrar yapmaktansa, doğru şekilde az tekrar yapmak daha iyidir.
Yirmi Dakikalık Egzersiz
Aşağıdaki hareketleri burada gördüğünüz sırayla yapın. Beceri seviyenize göre süreyi veya tekrarları değiştirebilirsiniz. Her güç egzersizinin arkasından, o kas grubunu rahatlatacak bir esneme egzersizi gelmelidir. Çalışmadığınız günlerde, sadece yürüyüş sonrası kısa esneme seansları yapabilirsiniz.
  • Omuzlarınızı Yuvarlayın
Omuzlarınızdaki kireçlenmelere iyi gelir. Omuzlarınızı on kez öne, on kez arkaya doğru yuvarlayın. Öne ve arkaya doğru onar kere yüzme hareketi yapın. Amacınız, omuzlarınızı tam kapasiteyle hareket ettiklerinizle daireler çizerek onları gevşetmeyi deneyin. Setler arasında, omuzlarınızı öne ve arkaya doğru beşer kere yuvarlama alışkanlığını kazanın.
  • Göğüs Çaprazı
Göğüs ve omuzları güçlendirir. Kollarınızı omuz seviyesinde olabildiğince öne doğru uzatın ve ellerinizi sanki tenis topu tutuyormuş gibi öne arkaya çevirin. Sonra, kollarınızı göğsünüzün önünde çaprazlama uzatın ve avuçlarınız birbirine bakacak şekilde hızlı yatay hareketler yaparak sağa sola sallayın (böylece hareketinize bir ölçüde rüzgar direnci sağlanır.) Ardından, avuçlarınız yere bakacak şekilde ellerinizi hızlı bir şekilde yukarı aşağı oynatın.
  • Şınav
Sağlıklı sporun olmazsa olmazlarında bir diğeri şınavdır. Şınav uygulamaya başlandıktan sonra hem cevap verir ve göğüs, bacak, kol ve birçok bölgemizi aynı anda güçlendirir. Ayak parmaklarınızı veya dizlerinizi yere koyarak kendiniz için uygun şınav pozisyonunda durun. Göğsünüz neredeyse yere dokunana kadar vücudunuzu indirin ve sonra tekrar yukarı itin. Dirseklerinizi düzleştirirken, omurganızı yukarı doğru kaldırın (böylece sırt kaslarınızı da çalıştırırsınız)
Karnınızın yere sarkmasına izin vermeyin; alt sırtınızı desteklemesi için karın kaslarınızı içeri çekin. Bu, alt sırtınızdan gereksiz gerilimi atar. Bu egzersiz sırasında karnınızı içeri çekik tutmak, karın kaslarınızı güçlendiriri. Eğer alt sırtınız acımaya başlarsa, hafifçe kaldırın ve poponuzu sıkarak kuyruk sokumunuzu kıvırın.
  • Bacak Düşürme
Bütün karın bölgesini güçlendirir. Ellerinizi göğsünüze koyarak sırtüstü yatın ve dizlerinizi 45 derece açıyla kırarak ayaklarınızı kaldırın. Topuklarınızı aşağı indirin, yere dokunun ve tekrar kaldırın. Bunu olabildiğince çok tekrarlayın. Alt sırtınız havaya kalkmaya başlar başlamaz, 45 derece açıya geri dönün; sırtınızı bozuk paradan ayırmadan, her seferinde kendinizi biraz daha zorlayın. Yeni başlayanlar dizlerini tek tek hareket ettirmelidirler; ileri seviye için bacaklar düz olmalıdır.
  • El Çırpma, Esneme
Göğsü esnetir. Ayakta durarak ve göğsünüzü ileri doğru çıkararak, tam önünüzde ellerinizi çırpın; sonra ellerinizi arkaya götürün belinizin arkasında çırpın. Hareket sırasında ellerinizi olabildiğince yukarıda tutun (hem önde hem arkada). Ellerinizi arkada çırparken, göğsünüzü kalkık tutun. Bunu on kez yapın.
  • Hippi Esneme
Kalça ve diz arkası kirişlerini esnetir. Ayaklarınızı yere düz şekilde basın ve belden öne doğru eğilin. Bir dizinizi hafifçe kırarken, diğerini dümdüz tutun (ama ayaklarınızın ikisi de yerden kalkmalıdır) ve başınızı aşağı sarkıtarak gerilimi atın. Her iki ayağınızı da on beşer saniye esnetin.
  • Yukarı Esneme
Karın kaslarını ve yan kasları güçlendirir. Ellerinizi omuz hizasında yere dayayın, göğsünüzü ve gövdenizi kaldırın; üst vücudunuz yere neredeyse dik durmalıdır. Sonra karın kaslarınızı esnetmek için arkaya doğru gerinin ama poponuzu sıkmayın. On saniye bu şekilde durun. On saniye sağ omzunuzun, on saniye sol omzunuzun üzerinden arkaya bakın ve tekrar öne dönün.
Yukarıda sıraladığımız sağlıklı spor hareketlerini yaparak etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Zorlandığınız zaman mutlaka dinlenme araları verin ama asla spor yapmayı bırakmayın. En fazla yoğunluk gerektiren egzersiz ve hareketlerin en çok kalori yaktıran hareketler olduğunu unutmayın.
İnka Diyet uygulayıcıları spor yapmadan fazla kilolarından sağlıklı bir şekilde kurtulmaktadırlar. İnka Diyet Planı sadece kötü görüntüye neden olan yağ hücrelerini hedef alır. Haftalık kontrollerle vücuda yararlı olan su ve kas oranları takip edilir. Sizde İnka Diyet ile iletişime geçerek sağlıklı kilo verebilir ve sizlere tanıttığımız sağlıklı spor hareketleriyle diyetinizi destekleye bilirsiniz.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 13 Temmuz 2018 01:50
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

20 Ocak 2015 / Misafir Sağlıklı Yaşam
7 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
7 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
7 Mart 2016 / prenses ayşe Cevaplanmış