Arama

Nihat Kürkçüoğlu

Güncelleme: 22 Mayıs 2010 Gösterim: 3.117 Cevap: 0
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
25 Kasım 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Şanlıurfa nın tarihi mimâri değerlerini, sokaklarını, el sanatlarını, çarşılarını ve insan tiplerini, kısacası Şanlıurfa kültürünü klasik bir üslupla çalıştığı tablolarına yansıtan ve bu değerleri tablolarında yaşatan Ressam M. Nihat KÜRKÇÜOĞLU 1946 yılında Şanlıurfa da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Şanlıurfa da tamamladı.

Sponsorlu Bağlantılar
1967-1976 yılları arasında İlkokul öğretmeni olarak hizmet verdikten sonra 1976 yılında Şanlıurfa Bayındırlık ve İskân Müdürlüğüne fotoğrafçı olarak geçti.1982 yılında Şanlıurfa valisi Erdoğan CEBECİ nin himayesinde vilayet binasında kurulan Atölyede Urfa tabloları yapmaya başladı. Vali Alpaslan KARACAN, T. Ziyaeddin AKBULUT ve Şahabeddin HARPUT zamanında da çalışmalarına devam etti.1997 yılında emekliye ayrılan Kürkçüoğlu bu tarihten itibaren kendi Atölyesinde çalışmaya başladı.

M. Nihat KÜRKÇÜOĞLU 20 yılı aşkın bir süredir aralıksız çalışarak ürettiği 200 adetin üzerinde yağlı boya tabloyu Şanlıurfa ya kazandırmış ve bunlardan bir kısmını yörenin tanıtımına katkıda bulunması amacıyla Şanlıurfa valiliğine hediye etmiştir.Şanlıurfa, Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin de çeşitli defalar kişisel sergiler açan ve karma sergilere katılan Kürkçüoğlu bu sergilerinde san at çevrelerinden olumlu eleştiriler almıştır.

İki tablosu Kültür Bakanlığı kolleksiyonuna alınan Kürkçüoğlu nun birçok tablosu başta sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman DEMİREL olmak üzere çeşitli kademelerde ki devlet büyüklerine Şanlıurfa valiliğince armağan edilmiştir. Ayrıca sanatçının birçok kolleksiyonda tabloları bulunmaktadır. M. Nihat KÜRKÇÜOĞLU 1987 yılında Şanlıurfa Belediyesinin Şair Nâbi sanat ödülüne ve 1991 yılında Şanlıurfa ili Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı nın ( ŞURKAV ) Kültür ve Sanat ödülüne layık görülmüştür. Kürkçüoğlu evli olup 3 çocuk babasıdır.

M. Nihat KÜRKÇÜOĞLU ömrünü doğduğu şehre adamış ekmeğini yediği, suyunu içtiği ve kendisini yetiştirdiğine inandığı Urfa sına olan vefa borcunu aralıksız 35 yıldan fazla çalışarak ve her biri geleceğe miras bırakılmış birer belge niteliğinde olan 200 den fazla tablo üreterek ödemiştir.Kütahya için Ahmet YAKUPOĞLU, İstanbul için Hikmet ONAT ne ise Urfa için Kürkçüoğlu da O dur. Doğduğu şehrin havasını, güneşini, rengini saat saat, dakika dakika, mevsim mevsim takip eden bir Urfa sevdalısıdır. O bir bakarsınız akşam güneşi, sabah güneşidir. Bir bakarsınız bulutlu, fırtınalı bir havadır. Bir bakarsınız Urfa ya nadir yağan bir kardır.

Urfa nın sokaklarından el sanatlarına, çarşılarından evlerine, insanlarına kadar bir çok kültür değerlerini tuvallerine yansıtan Kürkçüoğlu nun resimlerinde Urfa yı gezer, Urfa yı solursunuz. Sokak resimlerinde Urfa nın özgün taş mimârisinin sergilendiğini hissedersiniz. Kürkçüoğlu nun tablolarında renk ve ışık buram buram Urfa dır. Urfa lının yaşamıdır, kültürüdür, Urfa kültür tarihinin boya ve fırça ile tablolara yazılışıdır.

Kısacası, M. Nihat KÜRKÇÜOĞLU 55 yıllık ömrünü çok sevdiği Urfa ya adayan, biri birinden değerli 200 den fazla tablo üreterek Urfa yı ve kendisini gelecek nesillere taşıyan bir sevdanın adıdır.Ne mutlu kendisine, Urfa yı geleceğe taşıdı, ne mutlu Urfa ya, Urfa lıya O nu tanıdı. Urfa kültürü O nun eserlerini kazandı.
Son düzenleyen Daisy-BT; 22 Mayıs 2010 00:50
Biyografi Konusu: Nihat Kürkçüoğlu nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

26 Ağustos 2011 / KisukE UraharA Siyaset tr
11 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Siyaset tr
7 Şubat 2010 / Misafir Tiyatro tr
3 Ağustos 2008 / TiglonBoYs Spor tr
21 Eylül 2015 / Safi Siyaset tr