Arama

Selim Turan

Güncelleme: 27 Ağustos 2015 Gösterim: 12.555 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mayıs 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Selim Turan
Doğu sanatları, kaligrafi ve Anadolu folklorundan hareketle gerçekleştirdiği özgün soyut yapıtlarıyla tanınan ressam ve heykeltıraş Selim Turan 13 Ekim 1994’de Paris’te öldü. 1915’te İstanbul’da doğan Turan ilk resim derslerini Malik Aksel’den aldı. 1935’te girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde önce Nazmi Ziya Güran’ın, ardından Feyhaman Duran’ın öğrencisi oldu. Aynı yıllarda Leopold Levy ve Zeki Kocamemi’den resim, İsmail Hakkı Altunbezer, Necmettin Okyay ve Kamil Akdik’ten Türk süsleme sanatları ve hat dersi aldı. Minyatür üzerine de çalışan sanatçı, 1941’de CHP’nin halkevleri aracılığıyla düzenlediği yurt gezileri programına katıldı. 1947’de Fransız hükümetinden aldığı bursla Paris’e gitti ve resim çalışmalarını çeşitli atölyelerde sürdürdü. 1953’te Ranson, 1976-1983 yılları arasında Goetz akademilerinde ders verdi. 1975-1979 yılları arasında mermer heykeller de yapan sanatçı, mobil adı verilen ilk hareketli heykellerini 1976’da gerçekleştirdi. Paris öncesinde izlenimcilik ve kübizm etkisi taşıyan manzara resimleri ve toplumsal içerikli resimler yapan Turan daha sonra soyut sanata yöneldi. Doğu sanatları, kaligrafi ve Anadolu folklorları etkisinde lirik soyut ve figüratif soyut yapıtlar gerçekleştirdi. Sarıkız efsanesi gibi geleneksel halk temalarını işleyen Turan karışık malzemelerle gerçekleştirdiği mobillerinde de çoğu kez bu efsaneden kaynaklanan ve hareketi simgeleyen kadın figürleri kullandı. En son mobillerinden biri büyütülerek 1993’te İstanbul’daki Kurtuluş Parkı’na yerleştirildi. Fransa’nın birçok kentinde duvar resimleri, seramik ve mozaik panoları, heykelleri olan sanatçı Edremit ilçesine bağlı Türkmen Tahtakuşlar Köyü’ndeki özel Etnoğrafya Galerisi’nin kurulmasına da büyük katkı da bulunmuştu.
Sponsorlu Bağlantılar
1941 yılında Liman Sergisi gibi coşku dolu bir etkinlikle ilk çıkışlarını yapan dönemin genç sanatçıları, Türk resminin önemli isimleri olarak aradan geçen tam 60 yıllık zaman dilimine yayılan bir üretim tutarlılığı göstereceklerdir. Bunlar arasında Nuri İyem ve Avni Arbaş, bugün bile Türk resminin duayenleri olarak resim üretmekte ve sergiler açmaktadırlar. Yine, bu sanatçılardan Avni Arbaş ve Selim Turan hayatlarının önemli bir bölümünü Paris gibi önemli bir sanat merkezinde sanatçı olarak sürdürmeyi başarmışlardır.
Selim Turan 1915 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. İlkokuldaki resim hocalarının Ali Çelebi, Malik Aksel gibi isimler olması ve babasının resme ilgi duyması, onun erken yaşlarda renkler ve biçimler dünyasıyla tanışmasına neden olmuştur.
Daha sonra geçtiği Galatasaray Lisesi'nde sıra arkadaşı olan Cihat Burak ve daha alt sınıftan Avni Arbaş'la tanışıklığı okulun atölyesindeki çalışma ortamıyla pekişince, babasının kendisine küçük yaşlarda almış olduğu bir resim defteriyle başlayan resim ilgisi, 1935 yılında Güzel Sanatlar Akademisi'nin resim bölümüne kaydını yaptırmasıyla sonuçlanmıştır.
Akademi'de; Nazmi Ziya, Feyhaman Duran ve Levy'nin öğrencisi olmuştur. Bu arada, komşuları olan İsmail Hakkı Altınbezer'in de etkisiyle Tezyini Sanatlar Bölümü'ndeki dersleri de izlemiştir. Aynı zamanda, yaz aylarında Zeki Kocamemi, Ali Çelebi ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun ortak atölyesinde çalışarak kendisini geliştirmeye çalışmıştır. Onun bu gayretli kişiliği, 1938 yılında diploma konkuru ile Avrupa'ya gitmesinin yolunu açmış ve bu seyahati sırasında Paris, Londra ve İtalya'da incelemeler yapmıştır.
Döndükten sonra Üsküdar ortaokullarında ve Moda Kız Sanat Okulu'nda öğretmenlik yapmış, Topkapı Sarayı'nda minyatürler üzerinde çalışmıştır. Aynı sıralarda, Akademi yüksek kısmına devam ederken atölye çalışmalarını sürdürmekte ve diğer arkadaşlarıyla görüşmeye devam etmektedir. 1941 yılında, yukarıda değinilen Liman Sergisi içerisinde yer almıştır. Aynı yıl yurt gezileri kapsamında Muğla'ya gönderilmiştir. Sanatçı buradaki çalışma koşullarını şu şekilde hatırlamaktadır:

"Halkevi bize bir para veriyordu; fakat Bodrum'da Cevat Şakir'i buldum ve orada onunla birlikte üç aydan fazla kaldım. Bodrum'da süngerci tekneleriyle Marmaris'e, Datça'ya, Fethiye'ye gidip resimler yapıp yeniden geri dönüyordum. Bodrum Belediyesi bana Halkevi'nde bir yer vermişti; orada kalıyordum."

[ANONİM; Yurt Gezileri ve Yurt Resimleri (1938- 1943), Milli Reasürans T.A.Ş., İstanbul, Ekim 1998, s.189; Dilek Şener- 1996, s. 17, Sanatçıyla yapılan 21 Ocak 1994 tarihli görüşmeden alınmıştır.]
Figüratif geleneğe bağlı manzara ve günlük yaşam sahneleri ile Muğla ve civarını yansıtan sanatçının günümüze ulaşmayan Tütüncüler adlı çalışması, 1942 sergisinin dikkat çeken resimlerinden birisi olmuştur. Bunun dışında Bodrum Görünümü, Muğla'da Pazar, Süngerci Teknesi gibi resimler üretmiştir.
Savaşın sona ermesiyle birlikte, batıda yaşanan değişim süreci Türkiye'yi de etkilemiştir. Tekrar dışa açılma dönemi yaşanmaktadır. 1947 yılında, Avni Arbaş ve Selim Turan Fransız hükümetinin bursuyla Paris'e gitmişlerdir. Sanatçı, burada çeşitli atölyelere devam etmiş, müzeleri gezmiş, farklı ressamlarla arkadaşlık kurmuş ve sanat ortamına katılmıştır. 1949 yılında Galerie Breteau'da ilk kişisel sergisini açmıştır. Savaş sonrasının Paris ekolünde etkili olan soyut yaklaşımlar, bir süre sonra Selim Turan'ı da etkisi altına almıştır. Burada Hans Hartung, Soulages gibi sanatçılarla yakınlığı soyut resme yönelmesinde önemli rol oynamıştır.
Sanatçı özel Ranson Akademisi'nde 1953 yılında minyatür ve tezhip dersleri vermeye başlamıştır. Onun akademi yıllarında başlayan bu alandaki ilgisi, şimdi ona Paris'te bir çalışma alanı yaratmış gözükmektedir. Kuşkusuz minyatür sanatı üzerindeki çalışmaları, onun soyut sanatın en canlı döneminin yaşandığı bir sanat merkezinde kendi tavrını belirlemesi açısından etkili olmuş olmalıdır. Turan'ın soyut resimlerinde; hareket ve ritmi ifade eden çizgi ve lekelerin resim yüzeyinin çeşitli bölümlerinde yığılmasıyla oluşturduğu kompozisyonlar dikkat çekmektedir. Bu anlayış, kontrollü bir kontrolsüzlüğü ifade etmektedir. Sanatçı kendine özgü resimleriyle, savaş sonrasının Paris ekolünün temsilcileri arasında yer aldığı gibi Türk resmindeki soyut anlayışın en önemli isimlerinden birisi olmuştur.
1963 yılında Fontainebleau sanat okulunda ve 1976 yılında Goetz Akademisi'nde dersler veren Turan, Fransa'da çeşitli bölgelere heykel tasarımları da gerçekleştirmiştir. Hayatının büyük kısmını Paris'te geçirmiş olan sanatçı, zaman zaman Türkiye'ye gelerek burada da sergiler açmıştır (1969 Türk- Alman Kültür Merkezi, 1970 Galeri 1, 1979 Galeri Artisan, 1985 Galeri Baraz, 1993 Galeri Selvin gibi).
Türk resminde önemli bir yere sahip olan Selim Turan, 13 Ekim 1994 günü Paris'te hayata veda etmiştir.


Kaynak: lebriz.com

Biyografi Konusu: Selim Turan nereli hayatı kimdir.
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
30 Kasım 2009       Mesaj #2
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Selim Turan - Selim Turan Kimdir - Selim Turan Biyografisi

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



Selim Turan (d. 1915 İstanbul - ö. 1994 Paris ) Türk ressam, heykeltraş

İlkokulu İstanbul’da Ali Avni Çelebi ve Malik Aksel’in öğrencisi olarak bitirdikten sonra Galatasaray Lisesi’nde Cihat Burak ve Avni Arbaş’la tanıştı. Resim ile ciddi anlamda tanışması Malik Aksel’den aldığı resim dersleri ile oldu. Babasının da resme ilgi duyması ile birlikte, şu anda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne 1915 yılında girdi. Resim derslerini Nazmi Ziya Güran, Feyhaman Duran, Leopold Levy ve Zeki Kocamemi’den alan Turan, , İsmail Hakkı Altunbezer, Necmettin Okyay ve Kamil Akdik’ten Türk süsleme sanatları ve hat dersi aldı. 1938 yılında Akadademi’den mezun olduktan sonra 1939 yılında resim öğretmeni olarak Üsküdar'daki ortaokullarda ve Moda Kız Sanat Okulu’nda çalıştı. Bir taraftan da Akademi’de ki atölyelerde ve Topkapı Sarayı’nda Minyatür üzerine de çalışmalar yaptı. 1940 yılında açılan Yüksek Resim Bölümü’ne Nuri İyem, Turgut Atalay, Ferruh Başağa, Agop Arad, Avni Arbaş, Mümtaz Yener, Fethi Karakaş ve Haşmet Akal ile birlikte devam etti. Bir yıl sonra aralarına Abidin Dino’nun da katlımıyla "Toplumsal Gerçekçi" anlayış gözetilerek Yeniler Grubu’nun kurucuları arasında yer aldı. 1941 yılında Halkevleri aracılığıyla düzenlenen yurt gezilerine katılarak ; bu gezilerin 10. yıl sergisinde birincilik ödülü aldı.

1947 yılında Fransız Hükümeti’nin bursu ile Paris’e gitti. Yerleşik olarak resmi ve özel atölyelerde resim çalışmalarını sürdürdü. Ranson ve Goetz akademilerinde [[1953] - 1983 yılları arası ders veren sanatçı, bu arada mermer heykeller de üretti. İlk mobil heykellerini 1976 yılında gerçekleştirdi. Paris’e gitmeden önce izlenimci ve kübik peyzaj ile toplumsal içerikli çalışmalar yapan Selim Turan, sonraları Soyut’a yöneldi. Karışık teknikle gerçekleştirdiği mobil heykellerinden biri büyütülerek 1993 yılında Ankara’daki Kurtuluş Parkı’na yerleştirildi. Fransa’nın bir çok kentinde fresk, seramik, mozaik ve heykelleri bulunan sanatçı Edremit’e bağlı Türkmen Tahtakuşlar Köyü’ndeki özel Etnoğrafya Galerisi’nin kurulmasına da katkıda bulundu.
1991 yılında Sorbonne Üniversitesi’nde Profesör olarak Doktora jurilerinde de yer alan sanatçı, 13 Ekim 1994 tarihinde Paris’te öldü. Cenazesi yurda getirildi ve Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan bir törenden sonra toprağa verildi.

Kişisel Sergileri

1950 Galeri Breteau, Paris
1953 Suzanne Michele, Paris
1954 Galeri Arnand Paris
1955 Galeri Obelisk, Londra
1956 Galeri Europe ,Brüksel
1958 Galeri Craven/ Paris
1958 Galeri Obelisk, Londra
1958 Galeri Weite, New York
1958 Galeris İris Clert, Paris
1958 Galeri Antilope
1959 Ruth Wheit Galeri, Amerika
1960 Galeri Lucien Durand, Paris
1961 Galeri L’Ancienne Comedie, Fransa
1961 Galeri Mercelle Dupuis, Paris
1961 Drian Galeri, Londra, İngiltere
1962 Galeri R.Creuze, Paris, Fransa
1963 Galeri Kerehache, Fransa
1964 Galeri Maywald
1966 Galeri Claude Bernard, Paris, Fransa
1969 Türk-Alman Kültür Merkezi, İstanbul
1970 Galeri I, İstanbul
1975Galeri Lagarde, Paris, Fransa
1975 Galeri Cristine Leurent, Lille, Fransa
1975 Retrospektif, Vivion Kültür Merkezi, Vivion, Fransa
1979 Galeri Artisan, Ankara
1982 Transept Lokali, Paris, Fransa
1983 Transept Lokali, Paris/ Fransa
1984 Gla Eritsan, Ankara
1984 En Galeri, İstanbul
1985 Galeri Baraz, İstanbul
1985 Galeri Nev, Ankara
1989 Edpa Galeri, İstanbul
1992 Tuğray Sanat Galerisi, İstanbul
1993 Selçuk Yaşar Sanat Galerisi, İzmir
1993 Galeri Selvin, Ankara

Grup Sergileri

1939 "Liman Sergisi", İstanbul Yeniler Grubu
1939 Devlet Resim ve Heykel Sergisi, Ankara
1946 Modern Sanatlar Müzesi, Paris, Fransa
1948 Güzel Sanatlar Ulusal Müzesi, Paris, Fransa
1948 Galeri Des Deux İles
1949 Galeri Rosenberg, Paris, Fransa
1953 Suzanne Michele, Paris, Fransa
1954 Galeri Voyelle, Paris, Fransa
1956 Galeri Arneaudd, Paris, Fransa
1956 Galeri Bretean, Paris, Fransa
1956 Galeri Craven, Paris, Fransa
1957 Edinburg Festivali , Edinburg, İngiltere
1958 New Vision, Londra, İngiltere
1958 Uluslararası Sergi, Brüksel
1964 Modern Sanatlar Müzesi -Türk Sanatı, Paris, Fransa
1964 Carnegie Enstitüsü, Amerika
1968 Galatasaray 100. Yıl Resim Sergisi, Galeri I
1969 Modern Sanatlar Müzesi Çağdaş Türk Resmi Sergisi, Paris, Fransa
1986 "Yüzyılın İkinci Yarısında Türk Resmi", Galeri Baraz organizasyonu, Yıldız Silahhane, İstanbul
1986 "Çağdaş Türk Sanatı" Sergisi, Ankara
1987 "Karma Resim Sergisi", Galeri Baraz, İstanbul
1987 I. İstanbul Bienali, İstanbul
987 Les Fontaines Kültür Merkezi, Paris, Fransa
1987 "Yahşi Baraz Koleksiyonundan Bir Kesit", Galeri Baraz organizasyonu, Beymen Sanat Galerisi, Ankara
1987 "Türk Resminde Modernleşme Süreci", Galeri Baraz organizasyonu, AKM, İstanbul
1989 "II. Uluslararası İstanbul Bienali", İstanbul
1989 "Büyük Sergi/Çağdaş Türk Ressamları", Galeri Baraz organizasyonu, AKM, Ankara
1990 "Paris İstanbul", Uluslararası Sanat Merkezi, Paris, Fransa
1990 "Etkinlikler Sürecinde 15 Yıl", Galeri Baraz organizasyonu, AKM, İstanbul
1990 A.G.F Paris’in Türk Ressamları, Paris, Fransa
1992 "II. İstanbul Sanat Fuarı", TÜYAP, İstanbul
1992 "New York-İstanbul",Galeri Baraz organizasyonu,AKM, İstanbul
1994 "Cihat Burak/ Ergin İnan/ Selim Turan/ Burhan Uygur", Galeri Baraz, İstanbul

Ölümünden Sonraki Organizasyonlar

1995 "Çağdaş Türk Sanatında Resim ve Kavramsal Eğilimler I", Galeri Baraz organizasyonu, Koç Üniversitesi, İstanbul
1998 "Türk Resminde Soyut Eğilimler", Galeri Baraz Organizasyonu, AKM, İstanbul

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Ağustos 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  155512301_tn30_0.jpg
Gösterim: 889
Boyut:  8.8 KB

Ad:  3-176.jpg
Gösterim: 1325
Boyut:  172.3 KB

Ad:  13 SELIM TURAN-51.jpg
Gösterim: 1034
Boyut:  45.7 KB

Ad:  aaa0d21c-66d8-496c-8416-b74579a75816_288x359.jpg
Gösterim: 1115
Boyut:  169.4 KB

Ad:  kcagdas--Modern-Sanat-Eserleri-3012012533.jpg
Gösterim: 1311
Boyut:  301.0 KB

TURAN
(Selim), türk ressam (İstanbul 1915 - 1994). Galatasaray lisesi’ni (1935), Güzel sanatlar akademisi Feyhaman Duran ve Löopold Lövy atölyelerini bitirdi. Öğrenimini tamamladıktan sonra çeşitli Avrupa ülkelerini gezdi ve büyük ustaların yapıtlarını kopya ederek klasik resmin kurallarını daha yakından tanımak fırsatını buldu. Türkiye'ye dönüşünde “Yeniler grubu”nun kurucuları arasında yer aldı (1941), aynı zamanda, minyatür ve hat sanatları üstünde çalıştı, resim öğretmenliği yaptı. Halkevleri programı kapsamında gittiği Muğla'da gerçekleştirdiği yapıtları birincilik ödülüne değer görüldü. 1947’den başlayarak sanat çalışmalarını Paris'te sürdüren ve bu kentteki Ranson akademisi’nde doğu minyatürleri ve tezhipçiliği dersleri de veren sanatçı, soyut çalışmalarında olduğu gibi gerçekçi figüratif çalışmalarında da yumuşak renkleri, doğal ve içten duyarlığıyla dikkati çeker. Düzenlemelerinde akademik ustalıkla kişisel özgünlüğü, yalın ve dolaysız bir biçimde dengelemeyi başarır. Sanat ve toplum üzerine (1969) adlı bir kitabı bulunmaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Ağustos 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Selim Turan

Ad:  S._Turan_Sarıkız_Efsanesi.jpg
Gösterim: 823
Boyut:  37.3 KB

Ad:  _DSC_4804_DxO_online10.jpg
Gösterim: 1078
Boyut:  221.8 KB

Ad:  sel%FDm%20turan%20(1).jpg
Gösterim: 979
Boyut:  121.5 KB

Ad:  selim_turan_01.jpg
Gösterim: 1031
Boyut:  200.6 KB

Ad:  selim_turan_sans_titre_d5492800h.jpg
Gösterim: 895
Boyut:  6.3 KB
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Ağustos 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Selim Turan

Ad:  selim-turan29.jpg
Gösterim: 933
Boyut:  30.6 KB

Ad:  z_selim_turan_istanbula_bakis.jpg
Gösterim: 720
Boyut:  52.8 KB

Ad:  Selim-Turan-1981.jpg
Gösterim: 696
Boyut:  25.2 KB

Ad:  Selimturansoyut1958.jpg
Gösterim: 751
Boyut:  52.8 KB

Ad:  work_18204.jpg
Gösterim: 867
Boyut:  281.1 KB

Benzer Konular

25 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Siyaset tr
21 Haziran 2010 / Ziyaretçi Cevaplanmış
29 Ağustos 2016 / HipHopRocK Sanat tr
25 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Siyaset tr