Arama

Nazlı Ecevit

Güncelleme: 2 Ağustos 2016 Gösterim: 15.132 Cevap: 2
Avatarı yok
BlueNighT
Yasaklı
30 Nisan 2007       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Ad:  nazli-ecevit.jpg
Gösterim: 2215
Boyut:  12.9 KB
Ressam Nazlı Ecevit , asker kökenli bir aileden gelen eski İstanbul’lu bir hanımefendi olmakla beraber herkesin bildiği gibi Türkiyemizin siyasetinde unutulmaz izler bırakmış Bülent Ecevit ‘nde annesidir. 1900 yılının 4 Ocak günü İstanbul 'da doğmuştur.. Babası Albay Emin Bey, büyükbabası Ferik Salih Paşa 'dır. Ablası Ferhande Hanım ise Osmanlı İmparatorluğunun son sadrazamı Tevfik Paşa’nın oğlu İsmail Hakkı Bey’in ikinci evliliğini yaptığı kişiydi. Birinci eşi Sultan Vahdettin’in kızı Ulviye Sultan’dı. Dolayısı ile uzaktan da olsa Sultan Vahdettin ile bir akrabalıkları vardı. Yine anne tarafından dedesi Padişah yaverlerinden Kirat Paşa'dır.

Sponsorlu Bağlantılar
Aynı zamanda, Dr. Fahri Ecevit'in eşidir. Bir akademisyen ve politikacı olan Fahri Bey, Ankara Hukuk Fakültesi’nde adli tıp profesörü olarak çalıştıktan sonra tek parti döneminde (1943) memleketi Kastamonu’dan milletvekili olmuş, DP’nin seçimleri kazandığı 1950’de ise tekrar Meclis’e girememişti. Nazlı Ecevit , meşrutiyet döneminde kızlar için açılan İnas Sanayi-i Nefise Mektebi'nin ilk öğrencilerinden olup 1922 yılında mezun olmuştur. Bu manada kadın ressam olarak Türkiye’nin ilklerindendir. Ankara ve İstanbul konservatuarlarında uzun süre resim öğretmenliği yapmıştır. Her tarzı başarı ile fırçasına aktarmıştır. 1922-1947 yılları arası verdiği aradan sonra tekrar resme başlamış. 1948-75 arası Devlet Resim ve Heykel Sergi'lerinin hemen hemen hepsine katılmıştır. Tabloları Resim ve Heykel Müzesi'ne alınmış, İstanbul Festivali Açıkhava Resim, Heykel ve Seramik Sergisi'nde İstanbulArkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından başarı madalyası verilmiştir. Bütün bunlarla beraber aynı zamanda mesleği ile ilgili derneklerde başkanlık yapmağa da zaman bulmuştur. Manzara, portre ve ölü doğa tablolar ı ile tanınır. Eserleri çoğunlukla yağlıboya, suluboya, pastel ve karakalemdir. Nazlı Ecevit 1985 yılında Ankara’da hayata veda etmiştir. Eserleri bir çok müze ve özel koleksiyonlarda bulunmakta ve düzenlenen mezatlarda çok rağbet görmektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 2 Ağustos 2016 15:26
Biyografi Konusu: Nazlı Ecevit nereli hayatı kimdir.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
8 Temmuz 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Nazlı Ecevit

(1900 İstanbul-1985 Ankara), Türk ressamı. 1911'de Beşiktaş Kız Rüşdiyesi'ni, 1914'te İstanbul Kız Muallim Mektebi'ni bitirdi. 1915'te İnas (Kız) Sanayi-i Nefise Mektebi'ne girdi. 1922-1941 yılları arasında çeşitli yerlerde resim öğretmenliği yaptı. İzlenimciliğin etkilerini taşıyan gerçekçi üslubuyla, manzara, portre ve iç mekân resimleri, figürlü kompozisyonlar yaptı.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
2 Ağustos 2016       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  ECEVİT Nazlı.jpg
Gösterim: 1623
Boyut:  58.8 KB

ECEVİT

(Nazlı), Türk ressam (istanbul 1900 -Ankara 1985). Prof. Fahri Ecevit'in eşi, eski başbakanlardan Bülent Ecevit' in annesi. Darülmuallimat'ı (1915), Sanayi-i nefise mekteb-i âlisi'ni (Güzel sanatlar akademisi) bitirdi (1922). Akade-mı'nin ilk kız öğrencileri arasında yer aldı. Ankara ve İstanbul'da kız liselerinde, Ankara Devlet konservatuvarı'nda resim öğretmeni olarak çalıştı (1922-1941). İzlenimciliğin etkilerini taşıyan gerçekçi üslubunun oluşmasında atelyelerinde eğitim gördüğü Mihri Müşfik ve Feyhaman Duran'ın etkileri görülür. Bülent Ecevit’in annesi Nazlı Ecevit, Meşrutiyet Dönemi’nde kızlar için açılan Sanayi-i Nefise Mektebi’nin ilk öğrencilerindendi. Ankara ve İstanbul’da resim öğretmenliği yapan Ecevit, tarzını özgün fırça darbeleriyle tuvale aktarmıştır. Mesleği ile ilgili derneklerde başkanlık yapmış, manzara, portre ve ölü doğaları ile tanınmıştır. 1922-1947 yılları arası verdiği aradan sonra tekrar resme başlamış. Eserleri çoğunlukla yağlıboya, suluboya, pastel ve karakalemdir. İstanbul ve Ankara konservatuarlarında uzun süre öğretmenlik yaptı. Devlet resim ve heykel sergilerine katılıp, tabloları Resim ve Heykel Müzesi'ne alındı. İstanbul Festivali Açıkhava Resim, Heykel ve Seramik Sergisi'nde İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından 1975 yılında 75 yaşındayken başarı madalyası verildi. Nazlı Ecevit 14 Ağustos 1985 tarihinde 85 yaşında Ankara`da öldü.

Ocak 1900, İstanbul – Ö. 14 Ağustos 1985, Ankara). Siyaset adamı ve akademisyen Prof. Dr. Fahri Ecevit’in eşi, siyaset adamı ve eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in annesidir. Asker kökenli bir aileden gelen Nazlı Hanım, eski bir İstanbul hanımefendisiydi. Babası Albay Emin Bey, büyükbabası Ferik Salih Paşa’dır. Ablası Ferhande Hanım ise Osmanlı İmparatorluğu’nun son sadrazamı (başbakan) Tevfik Paşa’nın oğlu İsmail Hakkı Bey’in ikinci evliliğini yaptığı kişidir. Hakkı Bey’in birinci eşi Sultan Vahdettin’in kızı Ulviye Sultan’dı. Dolayısıyla uzaktan da olsa, Nazlı Hanım’ın Sultan Vahdettin ile bir hısımlık ilişkisi vardır. Nazlı Hanım’ın anne tarafından dedesi padişah yaverliği yapmış olan Kirat Paşa’dır. Eşi Ahmet Fahri Bey ise, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde adli tıp profesörü olarak çalıştıktan sonra, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin tek parti iktidarı döneminde memleketi Kastamonu’dan milletvekili olmuştu (1943). Ancak Demokrat Parti (DP)’nin seçimleri kazandığı 1950 Genel Seçimleri’nde seçilememişti. Nazlı Ecevit, Darülmuallimat (Kız Öğretmen Okulu)’ı (1915) ve İkinci Meşrutiyet döneminde kızlar için açılan Sanayi-i Nefise Mektebi (Güzel Sanatlar Akademisi) Resim Bölümü’nü bitirdi (1922). Bitirdiği bu okulun ilk öğrencilerindendi.

Bu anlamda kadın ressam olarak Türkiye’nin de ilklerindendir. İstanbul ve Ankara konservatuarlarında uzun süre resim öğretmenliği yaptı. Ayrıca Ankara ve İstanbul kız liselerinde de resim öğretmeni olarak çalıştı (1922-41). İzlenimciliğin etkilerini taşıyan gerçekçi üslubunun oluşmasında, atölyelerinde eğitim gördüğü Mihri Müşfik ile Feyhaman Duran’ın etkileri görülür. Her tarzı başarı ile tuvaline aktarmıştır. Resim yapmaya 1922-47 yılları arasında verdiği aradan sonra tekrar resme başlamış, 1948-75 yılları arasında Devlet Resim ve Heykel Müzesi sergilerinin hemen hepsine katılmış, tabloları bu müzeye alınmıştır. Nazlı Ecevit yaptığı manzara, portre ve ölü doğa (natürmort) resimleri ile tanınır. Eserleri çoğunlukla yağlıboya, suluboya, pastel ve karakalem çalışmalarıdır. Özellikle yağlıboya kadın portreleri, yağlıboya İstanbul resimleri ve yağlıboya manzaraları ünlüdür. İstanbul Festivali Açıkhava Resim - Heykel ve Seramik Sergisi’nde, İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından kendisine 1975 yılında (75 yaşındayken) başarı madalyası verildi. Bütün bunlarla birlikte aynı zamanda mesleği ile ilgili derneklerde üyelik ve başkanlık yapmaya da zaman bulmuştur… Nazlı Ecevit 1985 yılında Ankara’da öldü. Resimleri birçok müze ve özel koleksiyonlarda bulunmakta ve düzenlenen mezatlarda çok ilgi görmektedir.

Derleme...
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

26 Kasım 2009 / _KleopatrA_ Basın/Magazin tr
11 Şubat 2013 / KisukE UraharA Siyaset tr
22 Ağustos 2011 / BARIŞ Edebiyat tr
4 Eylül 2010 / Daisy-BT Tiyatro tr
22 Şubat 2007 / KisukE UraharA Siyaset tr