Arama

Kemaleddin Bey

Güncelleme: 20 Ağustos 2012 Gösterim: 9.066 Cevap: 5
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
31 Temmuz 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Mimar Kemaleddin Bey

Sponsorlu Bağlantılar
mimarkemalettin

Mimar Ahmet Kemaleddin Bey (Doğumu: 1870, Acıbadem, İstanbul - Ölümü: 13 Temmuz 1927, Ulus, Ankara, 20 Yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınan ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önde gelen isimlerinden olanTürk Mimarıdır.

Yaşamı:

Orta sınıfa mensup bir ailenin tek çocuğu olarak İstanbul'un Acıbadem semtinde dünyaya gelen Ahmet Kemaleddin Bey, ilköğrenimine 1875'te İbrahim Ağa İbtidai Mektebi'nde başladı. Ortaöğrenimini 1881'de babasının görevi dolayısıyla gittikleri Girit'te sürdürdü; bir süre sonra ailesiyle birlikte İstanbul'da döndüler ve orta öğrenimini de burada bitirdi. Bu sırada mühendisliğe ilgi duymaya başladı ve 1887'de 17 yaşındayken Hendese-i Mülkiye Mektebi'ne (günümüzde İstanbul Teknik Üniversitesi-İTÜ) kaydoldu.


Mühendislik eğitimini birincilikle tamamladığı 1891'de, aynı okulda öğretim görevlisi olarak bulunan Alman akademisyen Jachmund'un asistanlığına atandı. Bu görevi dört yıl yürüten Mimar Kemaleddin, bu arada okul dışında özel bürosunu açarak ilk eserlerini tasarlamaya başladı. 1895'te eğitimini geliştirmesi amacıyla hocası Jachmund'un desteğiyle ve devlet bursuyla Almanya'ya gönderildi ve Berlin'deki Charlottenburg Teknische Hochschule'ye (teknik yüksek okul, günümüzde Berlin Teknik Üniversitesi) iki yıl devam etti. Daha sonra iki buçuk yıl da çeşitli mimarlık bürolarında çalışarak deneyim kazandı.

1900'de İstanbul'a döndü ve öğretim üyeliğine tekrar başladı. Hocası August Jachmund'un Türkiye'den ayrılmasının ardından, onun verdiği mimarlık derslerini üstlendi.
1908'de Osmanlı Mimar ve Mühendis Cemiyeti adıyla bu meslek dallarının Türkiye'deki ilk meslek odasını kuran Mimar Kemaleddin, II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Evkaf Nezareti İnsaat ve Tamirat Müdürü olarak çalışmalarına devam etti. "Şark Demiryolları Şirketi" adına dört tren istasyonu tasarladı. Bu şirket için ilk olarak Filibe Garı’nı tasarlayan mimar bu yapıda gösterdiği başarı nedeniyle, selanik ve Edirne Garlarını tasarlamakla görevlendirilmiş, Selanik Garı’nın yalnızca temelleri atılmış, Edirne Garı ise genel olarak 1914’te kadar bitirilmiştir. Mimarın tasarladığı diğer istasyon olan Sofya Garı’nın II. Meşrutiyet'ten önceki gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır. Günümüzde Trakya Üniversitesi rektörlük binası olarak hizmet veren Edirne Garı’nın kesin tasarım yılı saptanamamışsa da, tasarımının II. Meşrutiyet’in ilk yıllarında tamamlandığı, inşaata Balkan Savaşı’ndan önce 1911-1912’de veya savaştan ve Edirne’nin geri alınmasından sonra 1913’de başlandığı, yapının 1914’de savaş nedeniyle yarım kaldığı, ancak Cumhuriyet’ten sonra,1930’da işletmeye açılabildiği bilinmektedir.

Tarihi yapıların restorasyonu ve yeni yapıların tasarımıyla ilgilendigi bu dönemde, Osmanlı mimarisinin ilkelerini inceledi ve kendi mimari üslubunu şekillendirdi ve ulusal mimari konusundaki düşüncelerini geliştirdi.
1910’ların başından ölümüne kadar yoğun bir tempoda çalışarak, hem Türkiye’de, yoğunluklu olarak da İstanbul'da, hem de yurtdışında eserler verdi ve mimari çalışmalarında bulundu. Mescid-i Aksa'nın restorasyonu çalışmaları için bir süre için Kudüs'te kaldı ve Türkiye'ye dönüşünde yeni başkent Ankara'da kurulan yeni yapılar üzerinde yoğunlaştı.
Mimar Kemaleddin, 13 Temmuz 1927 tarihinde Ankara'da beyin kanaması sonucu vefat etti.
Mezarı Beyazıt Camii'nde bulunmakta olup, 2007'de yeniden düzenlenerek anısına bir mezar anıtı eklenmiştir.

Mimari üzerine görüşlerini de içeren notları İlhan Tekeli tarafından 1997 yılında "Mimar Kemalettin'in yazdıkları" başlığı altında kitaplaştırılmıştır.
Besteci İlhan Mimaroğlu'nun babasıdır.
Mimar Kemaleddin Bey, 16. yüzyılda yaşamış ve Beyazıt Camii'nin mimarlarından biri olması muhtemel meslektaşı Kemaleddin ile karıştırılmamalıdır.

Eserleri ve çalışmalarından bazıları:
  • Çamlıca Kız Lisesi inşaatı
  • Bostancı Camii inşaatı
  • Bebek Camii inşaatı
  • Yeşilköy Camii inşaatı
  • Beyoğlu Kemer Hatun Camii
  • Reşadiye Mektebi (günümüzde Eyüp Ortaokulu) inşaatı
  • Sultan Reşad Türbesi inşaatı
  • Gazi Osman Paşa Türbesi inşaatı
  • Mahmut Şevket Paşa Türbesi inşaatı
  • Ahmet Cevat Paşa Türbesi inşaatı
  • Ali Rıza Paşa Türbesi inşaatı
  • Hüsnü Paşa Türbesi inşaatı
  • Fethiye Camii Koca Sinan Paşa Medresesi restorasyonu
  • Laleli Harikzedegan (Tayyare) Apartmanları inşaatı
  • İstanbul Birinci, İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Vakıf Hanları inşaatı
  • Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası inşaatı
  • İstanbul Üniversitesi kütüphanesi
  • Filibe Gar Binası
  • Edirne Gar Binası onarımı
  • Bandırma Haydar Çavuş Camii'nin yeniden inşası
  • Gazi Eğitim Enstitüsü binası inşaatı
  • Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Müdürlüğü binası inşaatı
  • Vedat Tek tarafından başlatılan Ankara Palas projesinin son seklini vererek tamamlanması
  • Kudüs Mescid-i Aksa restorasyonu projelendirmesi (1922-1926)


Kaynak: Vikipedi


Son düzenleyen ThinkerBeLL; 1 Ağustos 2009 14:19 Sebep: Site dışı link verilmesi, kaynak belirtme dışında yasaktır.
Biyografi Konusu: Kemaleddin Bey nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
31 Temmuz 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Zavallı İstanbul!...Son düşüş devrinde imâr adı altında ne câhilane, ne zafimâne yıkıma uğradı...Üçüncü Selim´den sonra, eski Türk sanatının incelik ve temizlikle millî ruh doğuran eserleri takdir edilmedi; batı tesiri altında batının bakış açışıyla kabalaşma başladı... Asırlar içinde gelişe gelişe yüzey süslemesinin en kiymetlı eserlerini üretmiş olan koca bir sanat birikimi çirkin görülmeye başlandı ve neticede millî sanatımızı yitirkdik. Ziyân ettik, koruyamadık...Batının seri imâlatcıları karınlarını şişirdiler ama aklımız başımıza gelmedi...Hatta onların memleketimize döktüğü ruhsuz tek tip yapılar gözümüze güzel görünmeye başladı. Sonuçta bu surette iktidarsız ve câhil halde kaldık...
Sponsorlu Bağlantılar
Mimar Kemaleddin Bey

Kaynak: Vikipedi

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
31 Temmuz 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Mimar Kemalettin Bey'in Türk Lirası Üzerindeki Portresi

20trklirasreverse

1 Ocak 2009'dan itibaren dolaşıma girmiş olan 20 Türk Lirası banknotlarının arka yüzünde, Mimar Kemaleddin Bey'in bir portresi ile başlıca yapıtlarından biri olan "Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası" yer almaktadır. 20 TL nin ön yüzünde Atatürk resmi vardır.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
31 Temmuz 2009       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
1908'de Kemaleddin Bey'in çağrısı ile bir araya gelen mimarlar, 2008 yılında, örgütlenmelerinin 100. yılını kutlarken Mimar Kemaleddin Bey'i andılar.

Mimar Kemaleddin Bey'in imzası ile Tanin gazetesinde çıkan birleşme çağrısı ve bu çağrıya uyan mühendis ve mimarların 28 Ağustos 1908 tarihinde Sirkeci İstasyonu bahçesinde bir araya gelerek Osmanlı Mühendis ve Mimar Cemiyeti'ni kurma kararı vermelerinden bu yana 101 yıl geçti.
Kurulduğunda 21 üyesi bulunan cemiyetin attığı ilk adımlar sayesinde, bugün Mimarlar Odası örgütlülüğü içinde 34.000 mimar bulunuyor.

Aşağıdaki fotoğraflar, 100. yıl kutlaması çerçevesinde açılan sergideki Mimar Kemalleddin Bey eserlerindendir.


mimarkemalilkokulu



mimarkemalettineserleri



tcdd2bolgemudurlugubina


vakifoteliankarapalas






Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
10 Mayıs 2010       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Mimar Kemalettin Kitaplarına 2010 Yunus Nadi Ödülü

mimarkemalettinkitaplar

2010 Yunus Nadi Ödülleri “Sosyal Bilimler Araştırması” ödülü, Mimarlar Odası Anma Programı kapsamında hazırlanan Mimar Kemalettin kitaplarına verildi.

2006-2008 yılları arasındaki kapsamlı araştırma sonucunda hazırlanan kitaplar, Mimarlar Odası ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ortaklığında yayımlanan üç ciltten oluşuyor. Yıldırım Yavuz, Ali Cengizkan ve Afife Batur, ödülleri 7 Mayıs 2010 Cuma günü alacaklar. 2006-2008 arasında görev yapan Anma Programı Komitesi, Afife Batur, Ali Cengizkan, N. Müge Cengizkan (yürütücü), Derin İnan (yürütücü), Bülend Tuna ve Yıldırım Yavuz’dan oluşmaktaydı. Aynı kapsamdaki yayın hazırlığı, Derin İnan ve N. Müge Cengizkan tarafından yürütüldü. Cumhuriyet Gazetesi’nin kurucusu Yunus Nadi adına 1946 yılından beri verilen bu ödülün, Anma Programı kapsamındaki üretime ve bunun cisimleşmiş ürünlerine verilmesi, Mimarlar Odası’nın bu özgün yoğun ve nitelikli çalışmasını takdir etmenin ve sürdürülebilir kılmanın bir işareti. Ülkemizde bu alandaki tüm olumsuzluklara karşın, fikir, sanat, bilim ve kültürdeki çabaları desteklemeyi amaçlayan Yunus Nadi Ödülleri, Edebiyat Dalı’nda öykü, roman ve şiir; Görsel Sanatlar Dalı’nda karikatür ve fotoğraf; Bilimsel Araştırma Dalı’nda Sosyal Bilimler Araştırması olarak sürüyor. Bu dalın Seçici Kurulu, Erdal Atabek, Rona Aybay, Alev Coşkun, Emre Kongar, İoanna Kuçuradi ve Ahmet Mumcu’dan oluşuyordu.

İmparatorluktan Cumhuriyete Mimar Kemalettin:

Yıldırım Yavuz, Haziran 2009, Mimarlar Odası ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ortak yayını, Ankara; 600 sayfa.


Mimar Kemalettin ve Çağı: Mimarlık / Toplumsal Yaşam / Politika

Editör: Ali Cengizkan, Haziran 2009, Mimarlar Odası ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ortak yayını, Ankara; 250 sayfa.


İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü
Mimar Kemaleddin Proje Katalogu

Editör: Afife Batur, Haziran 2009, Mimarlar Odası ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ortak yayını, Ankara; 350 sayfa.


Mimar Kemalettin Anma Programı (2006-2008) Hakkında

Mimarlar Odası, Türkiye’nin mimarlık kültürüne katkıda bulunmuş ve bugün hayatta olmayan mimar(lar)ın anısını yaşatmak üzere, 2006 yılında bir Anma Programı’nı kurumsallaştırmanın ilk adımlarını atmıştı. Seçici Kurul bu program için Mimar Kemalettin’i seçmiş ve bu seçim mimarlık kamuoyuna duyurulmuştu. Bu doğrultuda oluşturulan Anma Programı Komitesi, MİMAR KEMALETTİN’İ VE DÖNEMİNİ ANLAMAK / MİMAR KEMALETTİN’İ ANMAK çabası içerisinde, 2006-2008 tarihleri arasında yerine getirilmek üzere yürüttüğü program kapsamında:


* Mimarın yaşamı ve yapıtları üzerine kapsamlı bir kitap;

* Buna paralel olarak mimarın tüm çalışmalarını içeren retrospektif bir sergi;
* Mimar Kemalettin ve çağının tartışılacağı bir sempozyum ile mimar üzerine bildiklerimizin hem tazelenmesi, hem de yeni bilgi kaynaklarına açılım sağlanması ve sempozyumdaki sunumların bildiriler kitabı olarak yayımlanması;
* Mimarın yaşamı ve yaratısını aydınlatmak üzere, uluslararası mimarlık kamuoyu ile de paylaşılabilmesi için çift dilli bir belgesel bir film hazırlanması;
* Mimar Kemalettin arşivinde bulunan özgün çizimlerin eksiksiz envanterinin çıkarılarak sayısal ortama aktarılması, dijital arşivin oluşturulması ve bu belgelerin bir arşiv katalogu olarak yayımlanması;
* Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Mimar Kemalettin’in eserlerinin bulunduğu kentlerdeki yapılarını biraraya getiren bir mimarlık rehberinin hazırlanması;
* Mimarın mezarının restorasyonu ve bakımının yapılması;
projelerini gerçekleştirdi. Bu kapsamda Mimarlar Odası’nın, Vakıflar Genel Müdürlüğü ortaklığıyla Anma Programı kapsamında hazırladığı üç kitap Ağustos 2009’da yayımlandı.

Anma Programı Komitesi: Afife Batur, Ali Cengizkan, N. Müge Cengizkan (yürütücü), Derin İnan (yürütücü), Bülend Tuna, Yıldırım Yavuz

Yayın Hazırlığı:
Derin İnan, N. Müge Cengizkan

Sergi Yürütücüsü: Afife Batur
Sempozyum Yürütücüsü: Ali Cengizkan
Grafik Tasarım: Nilgün Kara Babacan
Fotoğraflar: Cemal Emden
Program ortağı: TC Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü

Kaynak: Mimdap, Mimarlar Odası Genel Merkezi

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
20 Ağustos 2012       Mesaj #6
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kemaleddin Bey
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(1870 Üsküdar-1927 Ankara)
Mimar. Şemsülmaarif, Nümunei Terakki okullarında okudu. 1891'de Mühendis Mektebi'ni bitirdi ve mimar oldu. Almanya'ya giderek öğrenimini sürdürdü. Dönüşünde Mühendis Okulu'nda öğretmen oldu. Seraskerlik Dairesi başmimarlığı ve Evkaf Nezareti inşaat müdürlüğünde bulundu. Mescidül Aksa'yı başarıyla onardı ve İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü'ne üye seçildi. Bostancı, Kutlutepe, Bebek, Yeşilköy camileri; Çamlıca Kız Lisesi, Sultan Reşat Türbesi, Gazi Eğitim Enstitüsü binası, 1., 2., 3., 4. Vakıf hanları ve Ankara Demiryolları Müdürlüğü binası onun yapıtıdır.
In science we trust.

Benzer Konular

9 Eylül 2012 / Efulim Edebiyat tr
25 Ağustos 2008 / DERF_YORK Bilim ww
6 Eylül 2015 / Safi Spor tr
26 Temmuz 2008 / probLem girL Siyaset tr
14 Haziran 2015 / Safi Asker tr