Arama

Turhan Selçuk

Güncelleme: 10 Eylül 2012 Gösterim: 13.485 Cevap: 5
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Mart 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Turhan Selçuk
Turhan Selçuk (1922, Milas, Muğla), Türk mizahının önde gelen isimlerinden olup Türkiye'de mizaha yön veren karikatüristlerden biridir. Türkiye'de Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören ile beraber Karikatürcüler Derneği'nin kurucularındandır. İlk olarak Akbaba'da çalışmaya başlamış, ondan sonra Aydede, Yön, Devrim Örneği
Sponsorlu Bağlantılar
gibi dergilerde ve Milliyet, Akşam gibi günlük gazetelerde çalışmıştır. Özellikle Abdülcanbaz tiplemesi çok ün kazanmıştır. Türkiye ve Avrupa'da bir çok müzede karikatürleri sergilenmiştir. Halen Cumhuriyet gazetesinde çizmektedir. Gazeteci-yazar İlhan Selçuk'un kardeşidir.
Ad:  turhan+abi.jpg
Gösterim: 1506
Boyut:  18.2 KB

Turhan Selçuk 1922’de Milas’ta doğdu. İlk karikatürleri Adana’daki ortaöğrenimi sırasında aynı yerde çıkan Türk Sözü gazetesi ile İstanbul’da Kırmızı Beyaz ve Şut spor dergilerinde yayımlandı (1941). 1943’te Akbaba’nın kadrosuna girdi, 1948’de Tasvir’de karikatürcü ve ressam olarak çalıştı; Refik Halit Karay’ın çıkardığı Aydede’nin baş çizeri oldu. Kardeşi İlhan Selçuk’la birlikte 41 Buçuk (1952), Dolmuş (1956) mizah dergilerini çıkardı. 1949’da, dünyada Steinberg’in öncülüğüyle başlayan modern karikatür anlayışına yöneldi. Yeni İstanbul gazatesindeki yazılarında “grafik mizah”ın karikatürün evrensel anlatımı olduğunu savundu; çalışmalarını bu yönde sürdürmeye başladı. Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazeteelerinde ve Akis, Yön, Devrim, Toplum, vb. dergilerde çizdi. 1957’de Milliyet’te çizmeye başladığı Abdülcanbaz dizisi büyük ilgi gördü. Tiyatroya ve sinemaya uyarlanan bu çizgi romanın bir deseni 1991’de PTT tarafından pul olarak basıldı. 1969’da iki arkadaşıyla Karikatürcüler Derneği’ni kuran Turhan Selçuk 1973’te Sanatçılar Birliği tarafından “Halkın Sanatçısı”, 1983’te Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Yılın Karikatürcüsü” seçildi. Yurt içinde ve dışında çeşitli ödüller aldı: Bordighera Altın Palmiye (1956) ve Gümüş Hurma (1962), İppocampo (1970), Vercelli (1975), Sedat Semavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü (1984), Cumhurbaşkanlığı Büyük Sanat Ödülü (1997) vb. 1992’de Dışişleri Bakanlığı’nın önerisi üzerine hazırladğı “İnsan Hakları” konulu sergisi Avrupa Konseyi’nin önerisiyle ilk kez Strasbourg’da açıldı, 1997’ye kadar Avrupa’nın çeşitli kentlerinde ve Güney Afrika’da dolaştı. “Barış ve Kitap” konulu karikatürü 1992’de Avrupa Konseyi’nin başlattığı kitap okuma kampanyası boyunca bütün afiş ve dokümanlarda logo olarak kullanıldı. Sanatçı, çalışmalarını Turhan Selçuk Karikatür Albümü (1954), 140 Karikatür (1959), Turhan 62 (1962), Hiyeroglif (1964), Hal ve Gidiş Sıfır (1969), Söz Çizginin (1979) adlı albümlerinde topladı.
1980`de Milliyet`e döndü. Halen Cumhuriyet gazetesinde çalışmaktadır.

- Derlemedir -


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Turhan Selçuk nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mart 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Turhan Selçuk Karikatürleri

Sponsorlu Bağlantılar
Turhan Selçuk


Turhan Selçuk


Turhan Selçuk


Turhan Selçuk

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Mart 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Turhan Selçuk Vefat Etti



Bir süredir tedavi görüyordu

11 Mart 2010 Perşembe, 09:30:56




500089htmanset



Cumhuriyet Gazetesi karikatüristi Turhan Selçuk, 88 yaşında İstanbul'da vefat etti.

Alınan bilgiye göre, geçirdiği bir rahatsızlık sonucu Acıbadem Maslak Hastanesinde ameliyat olduktan sonra yoğun bakıma alınan Selçuk, gece saat 01.30 sıralarında hayatını kaybetti.


TURHAN SELÇUK KİMDİR?

Türk mizahının önde gelen isimlerinden Turhan Selçuk 1922 yılında Muğla Milas'ta doğdu. Selçuk, Türkiye'de mizaha yön veren karikatüristlerden biridir.

Türkiye'de Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören ile beraber Karikatürcüler Derneği'nin kurucularındandır. İlk olarak Akbaba'da çalışmaya başlamış, ondan sonra Aydede, Yön, Devrim Örneği gibi dergilerde ve Milliyet, Akşam gibi günlük gazetelerde çalışmıştır.

Özellikle Abdülcanbaz tiplemesi çok ün kazanmıştır. Türkiye ve Avrupa'da bir çok müzede karikatürleri sergilenmiştir. Gazeteci-yazar İlhan Selçuk'un kardeşidir. Selçuk aynı zamanda Cumhuriyet Gazetesi'nin de çizeriydi.



Kaynak
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Mart 2010       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
fileashxlo

Cumhuriyet gazetesi karikatüristi Turhan Selçuk, "multi organ yetersizliği" nedeniyle vefat etti. Selçuk vasiyeti üzerine, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki "Çilehane"ye defnedilecek.

fileashxi


7 Mart Pazar günü saat 11.00 sıralarında Acıbadem Maslak Hastanesi acil servisine kan kaybına bağlı şok tablosunda ambulansla getirilen 88 yaşındaki Selçuk'un "abdominal aort anevrizması"nın karın içine serbest olarak yırtıldığı görüldü.

Selçuk, kalp damar cerrahisi ve girişimsel radyoloji ekiplerince acil olarak yapılan endovasküler stent uygulamasını takiben oluşabilecek multi organ yetersizliklerinin tedavisi için yoğun bakım servisine alındı.

8 Mart'ta sızıntı şeklinde devam eden kanama nedeniyle Selçuk ameliyata alınarak kanaması durduruldu.

Selçuk, yoğun bakım servisinde devam ettirilen multi organ yetersizliği tedavisi ve tüm yaşamsal desteklere rağmen bugün saat 01.30'da hayatını kaybetti.

Bu arada Selçuk'un ölüm haberi üzerine hastaneye gelen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, "Arzulardan biri de Nevşehir'e Hacı Bektaş'a defnedilmek. Ağabeyi İlhan Selçuk şu an yoğun bakımda ve kardeşinin ölümünden haberi yok" dedi.

Pazar günü defnedilecek

Turhan Selçuk, 14 Mart Pazar günü Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde toprağa verilecek. Selçuk için ilk tören, 13 Mart Cumartesi günü İstanbul'da Cumhuriyet gazetesinde yapılacak.

Bu törenin ardından Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine götürülecek Selçuk'un cenazesi, 14 Martta burada gerçekleştirilecek törenden sonra vasiyeti üzerine ilçede bulunan "Çilehane"ye defnedilecek.

Turhan Selçuk kimdir?


Türk mizahının önde gelen isimlerinden olan ve Türkiye'de mizaha yön veren karikatüristlerden biri olan Selçuk, Muğla'nın Milas ilçesinde 1922 yılında dünyaya geldi. Selçuk, gazeteci-yazar İlhan Selçuk'un da kardeşi.

Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören ile beraber Karikatürcüler Derneği'nin kurucularından olan Selçuk, Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde ve Akis, Yön, Devrim ve Toplum gibi dergilerde çizdi.

Özellikle Milliyet'teki "Abdülcanbaz" tiplemesi ün kazanan Selçuk'un Türkiye ve Avrupa'da birçok müzede karikatürleri sergilendi. Cumhuriyet gazetesi çizeri olan Selçuk, ilk sergisini 1951 yılında açtı.

Selçuk, 1952'de kardeşi ve gazeteci-yazar İlhan Selçuk ile öncülerinden olduğu 1950 kuşağının ilk yayını "41 Buçuk" adlı mizah dergisini yayımladı.

Selçuk, 1973 yılında Sanatçılar Birliği tarafından "Halkın Sanatçısı", 1983'te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından "Yılın Karikatürcüsü" seçildi.

"Bordighera Altın Palmiye (1956)", "Gümüş Hurma (1962)", "İppocampo (1970)", "Vercelli (1975)", "Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü (1984)" ve 1997 yılında da "Cumhurbaşkanlığı Büyük Sanat Ödülü"nü alan Selçuk'un, 1992 yılında Dışişleri Bakanlığının önerisi üzerine hazırladığı "İnsan Hakları" konulu sergisi Avrupa Konseyinin önerisiyle ilk kez Strasbourg'da açıldı ve 1997'ye kadar Avrupa'nın çeşitli kentlerinde ve Güney Afrika'da izlenime sunuldu.

Selçuk'un "Barış ve Kitap" konulu karikatürü, 1992'de Avrupa Konseyinin başlattığı kitap okuma kampanyası boyunca bütün afiş ve dokümanlarda logo olarak kullanıldı.
Turhan Selçuk çalışmalarını, "Turhan Selçuk Karikatür Albümü (1954)", "140 Karikatür (1959)", "Turhan 62 (1962)", "Hiyeroglif (1964)", "Hal ve Gidiş Sıfır (1969)" ile "Söz Çizginin (1979)" adlı albümlerinde topladı.

Karikatür evine adı verilecek

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, vefat eden karikatürist Turhan Selçuk'un Milaslı olduğunu belirterek, "Turhan Selçuk'un ismini Milas'ta yaşatacağız" dedi.
Tokat, 23 Nisan'da Milas'ta açılacak olan Türkiye'nin ikinci karikatür evinin adının "Turhan Selçuk Karikatür Evi" olacağını ifade ederek, "Milas'ta karikatür evinin açılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yaşamını yitiren Turhan Selçuk, 1922 yılında Milas'ta dünyaya gelmiş. Turhan Selçuk'un ismini Milas'ta yaşatacağız" diye konuştu.

Latif Demirci Turhan Selçuk'u anlattı

Karikatürist Latif Demirci Turhan Selçuk'u CNN TÜRK'e anlattı. Demirci, "Onun yeri doldurulamaz diye düşünmüyorum. O anlayışı sürdürecek insanlar çok" dedi.
"Turhan Selçuk Türkiye'de evrenselliği yakalamış çok az isimden biri" diyen Demirci, "Bir ustaydı. Ülke dilini yakalayıp onu evrensel bir dille yansıtmayı başarmış bir karikatüristti" şeklinde konuştu.

Taziyeler:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir başsağlığı mesajı yayımladı. Gül, "Karikatür sanatına uzun yıllar emek veren Selçuk, Türk mizahının seçkin isimlerinden biri olarak daima hatırlanacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet diliyor, ailesine, çalışma arkadaşlarına ve sanat camiamıza başsağlığı dileklerimi iletiyorum" ifadesini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ömrünü karikatür sanatına adayan Turhan Selçuk'un her zaman takdir ve saygıyla hatırlanacağını belirtti.
Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, karikatürist Turhan Selçuk'un vefatıyla ilgili başsağlığı mesajı yayımladı. Erdoğan mesajında, "Ömrünü karikatür sanatına adayan, mizahımızın önde gelen isimlerinden ve Türkiye'de mizaha yön veren karikatüristlerden biri olan Turhan Selçuk'u her zaman saygıyla ve takdirle hatırlayacağız. Merhuma Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına, tüm sanat camiasına ve milletimize başsağlığı diliyorum" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Cumhuriyet ve aydınlanma mücadelesinin simge isimlerinden biri olan Turhan Selçuk'un hem Türk mizahının önde gelen isimlerinden hem de Türkiye'de mizaha yön veren usta karikatüristlerden biri olarak, hep sevgiyle ve saygıyla anılacağını" bildirdi.
Baykal, karikatürist Turhan Selçuk'un vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Baykal mesajında, "1973 yılında Sanatçılar Birliği tarafından 'Halkın Sanatçısı', 1983'te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından 'Yılın Karikatürcüsü' seçilen, 1997 yılında da 'Cumhurbaşkanlığı Büyük Sanat Ödülü'nü alan Turhan Selçuk'un kaybından çok büyük üzüntü duydum. Cumhuriyet ve aydınlanma mücadelesinin simge isimlerinden biri olan Turhan Selçuk hem Türk mizahının önde gelen isimlerinden biri, hem de Türkiye'de mizaha yön veren usta karikatüristlerden biri olarak, hep sevgiyle ve saygıyla anılacaktır" ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Selçuk'un vefatı nedeniyle yayımladığı başsağlığı mesajında, duyduğu derin üzüntüyü dile getirerek, "Selçuk'u Türk mizahına getirdiği yenilikler, yaptığı katkılar ve ardında bıraktığı eserleriyle saygıyla hatırlayacağız. Turhan Selçuk'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sanat çevrelerine başsağlığı diliyorum" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Turhan Selçuk'un, Türkiye'nin sosyal meselelerini en iyi şekilde algılayan, sosyal, siyasi hicvi başarılı şekilde yansıtan bir sanatçı olduğunu belirtti.
Öymen, "Onun eserleri gerçekten daima hatıralarımızda yaşayacaktır. Yarattığı şahsiyetler Türk toplumuna yıllardan beri esin kaynağı olmuştur. Toplumumuzu çok etkilemiştir. Turhan Selçuk'un ölümünü büyük üzüntüyle karşıladım" dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Cumhuriyet Gazetesi karikatüristi Turhan Selçuk'un vefatının yüreklerde derin bir iz bıraktığını belirtti.
Bilgin, Turhan Selçuk'un ölümü nedeniyle yayımladığı mesajda, "Turhan Selçuk ölümü ile bize kendisini sorgulatan bir sanatçıydı. Yerinin doldurulamayacağını hep hatırlayarak kendisini sonsuzluğa yolcu ediyoruz. Ailesine, sevenlerine, Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarına, medya
dünyasına ve okuyucularına başsağlığı ve sabır diliyor, merhuma Allah'tan rahmet niyaz ediyorum" dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç de, Türk ve dünya karikatürcülüğünün 69 yıllık çınarı Turhan Selçuk'u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını bildirdi.
Selçuk'un ailesine, basın, karikatür ve sanat dünyasına baş sağlığı dileklerini ileten Orhan Erinç, "Dünyanın da ünlü ve uzun soluklu karikatür ustalarından olan Turhan Selçuk'un, gazeteciliğin karikatür dalına getirdiği yenilikler, çizgi roman kahramanları, kendisinin unutulmadan aramızda yaşamasını sağlayacak karikatür klasikleri arasında yerini almıştır" dedi.

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Cumhuriyet gazetesi karikatüristi Turhan Selçuk'un vefatıyla ilgili, "Sanat hayatının hiçbir döneminde hiç kimseye, kuruma ve kuruluşa taviz vermedi. Hep haksızlığa karşı tavır aldı ve çizgilerini o yönde kullandı" dedi.

CNN Türk

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Mart 2010       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
fft5mf381604jpeg


20321abdulcanbaz


canbaz2


izgiromanansiklopedisi0


ts88


abdulcanbaz1


viewers
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
10 Eylül 2012       Mesaj #6
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Turhan Selçuk (1922 Milas- 2010)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Karikatürist ve mizahçı. İstanbul Üniversitesi'ndeki sanat tarihi öğrenimini yarıda bıraktı. Akbaba ve Aydede dergilerinde, Yeni İstanbul gazetesinde karikatürler çizip çeşitli makaleler yazdı. Akis ve Yön dergileriyle Milliyet, Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. Kardeşi İlhan Selçuk'la birlikte 41 Buçuk ve Dolmuş adlı mizah dergilerini yayımladı (1956). 1971'de Ankara Sanatçılar Derneği tarafından "halkın sanatçısı" seçildi. "Abdülcanbaz" tipini yarattı ve bu tipin serüvenlerini anlatan resimli romanlarla ün kazandı. Katıldığı yerli-yabancı yarışmalarda birçok ödül aldı, karikatürleri dünyanın büyük basın organlarında yayımlandı.

Yapıtları:

  • "Turhan Selçuk Karikatür Albümü" (1953),
  • "140 Karikatür" (1959),
  • "Turhan-62" (1962),
  • "Hiyeroglif" (1965),
  • "Hal ve Gidiş Sıfır" (1962),
  • "Söz Çizginin" (1980).
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

8 Eylül 2009 / Daisy-BT Sinema tr
15 Temmuz 2011 / Daisy-BT Siyaset tr
27 Ağustos 2015 / BiRuMuT Edebiyat tr
28 Mart 2016 / Daisy-BT Bilim tr
27 Ağustos 2015 / Safi Bilim tr