Arama

Hasan Çuha

Güncelleme: 23 Ocak 2013 Gösterim: 1.670 Cevap: 0
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
4 Ocak 2008       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
Boyabat'ta bir Filograf: Hasan Çuha

Sponsorlu Bağlantılar
Hasan Çuha da TEK'ten emekli bir filograf. TEK'te uzun yıllar Topograf olarak çalıştıktan sonra emekli olmuş. Daha meslekte iken kullandığı mesleki aletlerle geometrik desenler çizermiş. Birçok güzel desenler oluşturmuş. Emekli olduktan sonra bu desenleri renkli panolar haline getirmeyi istemiş. Ama bunu nasıl yapacağını bilememiş. Ama bir gün şimdi filografların kullandıkları çivileri görünce bu işin çiviler yardımıyla yapılabileceğini fark etmiş. Önce bu desenleri renkli boncuk dizileri ile gerçekleştirmeyi düşündüyse de renkli iplerle yapmaya karar vermiş ve bu sanata böyle başlamış.

Hasan Çuha bu sanata Filografi dendiğini bilmiyormuş. Daha doğrusu bunun bir sanat olarak kabul edildiğini, başkalarının da bunu yaptığını bilmiyormuş. Diyor ki Ben kimseden etkilenmedim. Kimseden ders almadım. Bunu kendi kendime öğrendim ve uyguladım. Dolayısı ile bunun benim buluşum olduğunu sanıyordum. Ama değilmiş. Araştırınca sonradan buna meraklı iki kişi daha olduğunu öğrendim.

Biz de araştırdık. Bu sanatı yapanlardan birinin Saim Devrilmez olduğunu öğrendik. Saim Devrilmez de şaşırtıcı bir tesadüf Hasan Çuha gibi bir TEK emeklisi. Bu sanata gönül verenlerden bir Hanım Filograf daha var. Adının Aliye olduğunu öğrenebildiğimiz bu sanatçı daha değişik desenler üzerinde çalışıyor. Saim Devrilmezin metal tel, Hasan Çuha'nın iplik kullanmasına karşın kendisi gördüğümüz kadarı ile daha değişik malzemeler kullanıyor. Hasan Çuha, filografi sergisini Boyabat'tan önce İstanbul'da açmış. Çuha, 2002'den bu yana Barış Manço, Altunizade ve Deniz Yolları Galerilerinde üç kez sergi açmış. İstanbul'da açtığı sergiler sanat çevrelerince hayli olumlu değerlendirilmiş.

Hasan Çuha Bey aslen Köprücek köyünden. İlkbaharla birlikte köye geliyor. Köprücek köyüne güzel bir ev yaptırmış. Bahçesini çiçeklerle süslemiş. Bütün yazı ve sonbaharı burada geçirdikten sonra kısa bir süreliğine İstanbul'a gidiyor.

Son düzenleyen _Yağmur_; 23 Ocak 2013 11:38 Sebep: ifadeler kaldırıldı
Biyografi Konusu: Hasan Çuha nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

12 Temmuz 2015 / The Unique Siyaset tr
7 Temmuz 2009 / arwen Taslak Konular
9 Temmuz 2016 / Misafir Botanik
31 Ekim 2010 / _Yağmur_ X-Sözlük
23 Mart 2010 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri