Arama

Frida Kahlo

Güncelleme: 13 Temmuz 2017 Gösterim: 53.833 Cevap: 5
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Frida Kahlo (de Rivera)

Ad:  2.JPG
Gösterim: 2369
Boyut:  56.5 KB

asıl adı MAGDALENA CARMEN FRİDA KAHLO CALDERÖN
Sponsorlu Bağlantılar
(d. 6 Temmuz 1907, Coyoacân - ö. 13 Temmuz 1954, Coyoacân, Meksika)
ilkel görünümlü, keskin hatlı ve parlak renkli kendi portreleriyle tanınan MeksikalI ressam.

Gerçeküstücü akım içinde sayılmış, ama kendisi buna karşı çıkmıştır. 1929’da evlendiği ünlü duvar ressamı Diego Rivera’dan 1939’da boşanmış, ama 1941’de onunla ikinci kez yaşamını birleştirmiştir.

Kahlo 18 yaşındayken bir otobüs kazasında ağır biçimde yaralandı ve 35 kadar ameliyat geçirdi. Uğradığı travmadan kurtulması için gerekli uzun toparlanma döneminde kendi kendine resim yapmayı öğrendi. İlk resim denemelerini birkaç yıl önce tanışmış olduğu Rivera’ya gösterdi. Onun özendirmesiyle resim yapmaya devam etti. Evlendikten sonra, ABD’nin çeşitli kentlerinden duvar resmi siparişleri almış olan Rivera’yla birlikte dolaştı (1930-33).

1938’de önde gelen gerçeküstücü ressamlardan Andre Breton’la tanıştı. Çalışmalarında ondan büyük destek gördü. Hem Breton, hem de Marcel Duchamp ABD ve Avrupa’da onun yapıtlarının sergilenmesinde önemli rol oynadılar. Kahlo 1943’te La Esmeralda’daki Eğitim Bakanlığı’na bağlı Güzel Sanatlar Okulu’na resim öğretmeni olarak atandı. Coyoacân’daki evi bugün onun anısına müze haline getirilmiştir.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 13 Temmuz 2017 13:29
Biyografi Konusu: Frida Kahlo nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Eylül 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  1.JPG
Gösterim: 1852
Boyut:  37.8 KB
Frida KAHLO

(1910–1954)

Sponsorlu Bağlantılar
Meksikalı res­sam Frida Kahlo Meksiko'da Coyoacân'da dünyaya geldi. 15 yaşındayken geçirdiği bir trafik kazası yüzünden ömür boyu sakat kaldı. Yatağa bağımlı olduğu ilk gençlik yıllarında resim yapmaya başladı. Son resmini de bir ayağı kesildikten sonra tekerlekli san­dalyesinde yaptı. Yaşamında hastalık bir göl­ge gibi hiç peşini bırakmadı.

İki kez evlendiği Meksikalı ressam Diego Rivera'nın Frida'nın yaşamında çok önemli bir yeri vardı. Yaptığı resimlerde kendi gerçeğini yansıtan sanatçı yaşadığı anı, özlemlerini, ölüme direnişini genellikle küçük boyda (40x50 cm) tuvalle­re işledi. Satmak amacıyla yapılmayan bu resimler bir anı defterinin sayfaları gibidir. Kendini gerçeküstücü bir sanatçı olarak tanımlamasa da, 1930'lardan sonra resimlerinde öne çıkan psikolojik içerik, simgesel nesneler ve imgeler onu gerçeküstücü ressamlara yakınlaştırır.
Ad:  3.jpg
Gösterim: 1001
Boyut:  36.4 KB
Diego'dan ayrıldığı sırada yaptığı biri sevilen, öbürü sevilmeyen “İki Frida”nın yan yana yer aldığı resimde, kanayan yürekleri birleştiren ortak atar damar, çektiği acıyı simgeler. Ülkesi Meksika'nın topuklara kadar inen geleneksel giysileriyle ve özgün takılarla dolaşmaktan hoşlanan Frida, yaptığı resimlerde sakat be­denini ortopedik korse içinde gözler önüne sermekten çekinmez.

Işığı kullanmayı çok iyi bilen sanatçının resimleri, parlak renkleriyle bir mücevher gibidir. 1938'de bu resimleri gören Gerçeküs­tücülük Akımı'nın kurucusu Andre Breton, 1939'da ilk sergisinin açılmasına ön ayak oldu. 1953'te Meksika Çağdaş Sanat Galerisi'nde açılan son sergisine cankurtaranla geti­rilen Frida, galeriye yerleştirilmiş olan yata­ğından sergisinin açılışını izledi. Bu sergideki 200 kadar resmin çoğu kendi portresiydi. Frida Kahlo 44 yaşında doğduğu evde öldü. Bu ev bugün kendi adını taşıyan bir müzedir.

MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 13 Temmuz 2017 13:30
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon
Ad:  4.jpg
Gösterim: 928
Boyut:  34.1 KB

(6 Temmuz 1907- 13 Temmuz 1954)
Meksikalı ünlü ressam.

Ressam Diego Rivera’nın eşi. Resimlerinin yanı sıra inişli çıkışlı özel yaşamı ve politik görüşleri ile tanınır.
1907 yılında Mexico City’nin güneyindeki Coyoacan’da, Macar Yahudisi fotoğrafçı Wilhelm Kahlo ve Kızılderili asıllı Matilde Calderon Gonzales'’in dört kızından üçüncüsü olarak dünyaya geldi. 6 Temmuz 1907 günü doğmuş olmasına rağmen, kendisi doğum tarihini, Meksika devriminin gerçekleştiği 7 Temmuz 1910 günü olarak ilan etmiş, yaşamının modern Meksika'nın doğuşuyla başlamış olmasını istemiştir.

Altı yaşındayken geçirdiği çocuk felcinin sonucu olarak bir bacağı özürlü kalmış, kendisine "Tahta Bacak Frida" denmişti. Bu özrüyle başetmesini bilen Frida, gençkızlık çağında, dönemin en iyi eğitimini veren Ulusal Hazırlık Okulu’nda okudu. Bu okul, onu sanat, edebiyat, felsefe gibi alanlara yönlendirdi. İlerde Meksika düşün yaşamının önemli isimleri olarak anılacak Alejandro Gomez Arias, Jose Gomez Robleda, Alfonso Villa okul arkadaşları oldu. Okulda, anarşist bir edebiyat grubuna dahil oldu; güçlü bir kişilik oluşturmaya başladı. 19 yaşında geçirdiği bir trafik kazası bütün hayatını değiştirdi.
Ad:  5.jpg
Gösterim: 1511
Boyut:  38.8 KB

17 Eylül 1925 okuldan eve dönerken bindiği otobüsün tramvayla çarpışması sonucu çok kişinin öldüğü kazada, trenin demir çubuklarından birisi Frida’nın sol kalçasından girip leğen kemiğinden çıkmıştı. Kazadan sonra tüm hayatı korseler, hastaneler ve doktorlar arasında geçecek; omurgası ve sağ bacağında dinmeyen bir acıyla yaşayacak, 32 kez ameliyat edliecek ve 1954’te çocuk felci nedeniyle sakat olan sağ bacağı kangren yüzünden kesilecektir.

Kazadan bir ay sonra hastaneden çıkan Kahlo, ailesinin teşviki ile sıkıntı ve acıdan kaçmak için resim yapmaya başladı. Yatağının tavanındaki aynaya bakarak oto-portreler yaptı.

1927 yılı sonunda yürümeye başlayan Kahlo, bu dönemde sanat ve politika çevreleri ile yakınlaşmaya başladı. Küba'lı önder Julio Antonio Mella ve fotoğraf sanatçısı Tina Modotti ile tanışıp yakın arkadaş oldu. Birlikte, dönemin sanatçılarının davetlerine, sosyalistlerin tartışmalarına katılmaya başladılar. Kahlo, 1929’da Meksika Komünist Partisi’ne üye oldu.

Resim çizmeye devam eden Kahlo aynı dönemde bir gün, Meksikalı Michalangelo olarak anılan ünlü ressam Diego Rivera'yı görmeye ve resimlerini göstermeye gitti. İki sanatçı, 21 Ağustos 1929’da evlendiler. Kahlo 1930’da eşiyle beraber ABD’ye gitti ve 1933’te Rivera aldığı duvar resmi siparişlerini bitirinceye kadar orada yaşadılar.
Frida ile Rivera’nın fırtınalı bir evlilik yaşamları oldu. Sağlık sorunları nedeniyle bir çocuğunu aldıran ve ardarda iki düşük yapan Frida, eşinin sadakatsizlikleri nedeniyle 1939 yılında ondan ayrıldı ama 1 sene sonra yeniden evlendiler ve Frida’nın çocukluğunu geçirdiği Mavi Ev'e" yerleştiler.
Ad:  6.jpg
Gösterim: 1095
Boyut:  26.9 KB

Frida’nın da evlilikleri sırasında çeşitli erkeklerle ilişkileri olmuştu. Bunlarda birisi de Rus devriminin önde gelen isimlerinden Lev Troçki iledir. Troçki, Rivera’nın Meksika Cumhurbaşkanından aldığı özel izin ile 1937’de Meksika’ya gelmiş ve Frida’nın evine yerleşmişti. Aralarındaki ilişkiyi Troçki’nin eşinin farketmesi üzerine Frida, Troçki’den ayrılmıştır. Troçki’ye düzenlenen suikastın ardından suikastçı ressam Siqueiros’un arkadaşı olması nedeniyle sorgulanan Frida, bir süre Meksika’dan ayrılmayı uygun bulumuş; o sırada San Fransisco’da bulunan eski eşi Rivera’nın yanına gitmiş ve çift orada yeniden evlenmişlerdi.

Sık sık sağlığı bozulan Frida, dayanılmaz acılarla başa çıkmak için bütün gücüyle resim yapmış, yalnız ülkesinde değil, Amerika ve Fransa’da sergiler açmıştır. 1938’de New York’ta açtığı sergi ona büyük ün getirdi, 1939’daki Paris sergisi ile övgüler topladı 1943’de 'La Esmeralda' adlı yeni bir sanat okulunda öğretim üyeliğine başlayan Frida, sağlık durumu kötüleşmesine rağmen ders vermeyi sürdürdü; 1950’de omurgasındaki sorunlar nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve 9 ay hastanede kaldı. 1953 yılı Nisan ayında Mexico City’de bir kişisel sergi açtı; Temmuz ayında sağ bacağı kesildi.
Frida Kahlo, 13 Temmuz 1954’te, akciğer embolisi teşhisiyle son nefesini verdiğinde; arkasında bıraktığı son tablosu; Yaşasın Yaşam isimli bir natürmorttu. Frida kahlonun hayatı "frida" ismi ile sinemaya aktarılmış ve bu filmde Kahlo'yu Salma Hayek oynamıştır.
Son düzenleyen Safi; 13 Temmuz 2017 13:31
teknikcisefa - avatarı
teknikcisefa
Kayıtlı Üye
13 Temmuz 2017       Mesaj #4
teknikcisefa - avatarı
Kayıtlı Üye
Ad:  salma-hayek-frida-kahlo.gif
Gösterim: 1024
Boyut:  975.3 KB
Gerçek adı Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon olan Meksikalı ressam, 1907 yılında doğmuş ve 1954 yılında henüz 47 yaşında iken hayata veda etmiştir. Bir tek sanatıyla değil, özel hayatı ve politik görüşleriyle de tanınan Kahlo’nun, şanssızlıklar ve acılarla dolu bir hayatı olmuştur. Ancak hiçbir zaman pes etmemiş, adeta küllerinden doğan bir Anka kuşu gibi hem ruhsal hem de bedensel olarak her defasında yeniden canlanmıştır. Yaklaşık yarım asır olan ömrü içerisinde bir sürü büyük acıyla karşılaşmış, henüz küçük bir çocukken tanıştığı şanssızlığından bir türlü paçasını kurtaramamıştır.

Yaşarken ünlü olan nadir ressamlardan biri olan Kahlo için Picasso: “biz onun gibi insan yüzleri çizmeyi bilmiyoruz” demiştir. Hayran olunası ve belki de ders çıkarılası bir hayat hikayesine sahip olan ünlü kadının yaşamı; 2002 yılında Frida ismiyle beyaz perdeye uyarlanmıştır. Hayden Herrera’nın Kahlo’nun hayat hikayesini kaleme aldığı kitaptan uyarlanan filmin yönetmenliğini Julie Taymor yapmıştır.

Kadınlar başta olmak üzere sayısız insanın acıma, hayranlık, sevgi gibi duygular beslediği Frida Kahlo’yu canlandıran oyuncu ise hepimizin tanıdığı Salma Hayek olmuştur. Ve hala izlemediyseniz, bu yazıyı okuduktan sonra bulacağınız ilk fırsatta filmi görmenizi öneririm.

Meksika doğumlu ressamdır. Sanatçı kişiliğinin yanı sıra bir feminist ve devrimci olarak da anılmaktadır. Zorluklarla dolu kısacık ömründe, çok sayıda önemli eser vermiştir. Ölmeden önce üne kavuşan nadir ressamlardan biri olan Frida Kahlo, 20. yüzyılın popüler kültür ikonu haline gelmiştir. Sanatı bazıları tarafından sürrealist olarak tanımlanmışsa da kendisi bu tanımı hiçbir zaman kabul etmemiştir.

Kederlerini unutabilmek için resme sarılan Kahlo’nun 143 tane tablosu bulunmaktadır. Ve bunlardan birçoğu Frida Kahlo’ya duyduğu hayranlığı herkes tarafından bilinen Madonna tarafından satın alınmıştır. Kısacası; Frida Kahlo çektiği bedensel ve ruhsal acılara rağmen yaşamaktan hiçbir zaman vazgeçmemiş güçlü mü güçlü bir kadındır! Ve hayat hikayesi öğrenilip özümsenilesi nadir kişilikler arasındadır!
Son düzenleyen Safi; 13 Temmuz 2017 13:22 Sebep: Reklam Yasaktır
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Temmuz 2017       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  1.jpg
Gösterim: 789
Boyut:  175.5 KB
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Temmuz 2017       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  2.jpg
Gösterim: 846
Boyut:  172.6 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

17 Aralık 2015 / Jumong Moda ww
21 Kasım 2011 / Teamoore Cevaplanmış
29 Mart 2013 / Jumong Taslak Konular
9 Temmuz 2015 / Safi Edebiyat ww