Arama

Leone Battista Alberti

Güncelleme: 18 Temmuz 2015 Gösterim: 5.228 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Leone Battista Alberti

Sponsorlu Bağlantılar
150px Leon Battista Alberti

Leone Battista Alberti (veya Leon Battista Alberti) (1404-1472) İtalyan ressam, şair, dilbilimci, filozof, kriptocu, müzisyen, mimar. Rönesans hareketinin öncülerinden.

Hayatı

İtalya’da mimari sahada Rönesans hareketlerinin öncülüğünü yapan mimar ve heykelci. Floransa’nın varlıklı tüccar-bankacı bir ailesine mensub olan Alberti, ailesinin Floransa dışına sürgün edildiği sırada, 1404 senesinde Cenova’da doğdu. Babasından matematik öğrenimi gördü. Bologna Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gördükten sonra 1428’de kilise hukuku üzerine doktorasını yaptı.

Hukukçuluk mesleğini sevmediği için 1432’de hümanistleri destekleyen Roma Papalık Başmahkemesinde sekreter oldu. Kilisenin ileri gelenlerinden biri, Alberti’ye aziz ve şehitlerin hayat hikayelerini öncelikli Latinceyle yeniden yazma vazifesini verdi. Bundan sonra Alberti’nin geçimini kilise sağladı. Rahipliğe getirilerek papalıktan aldığı sekreterlik maaşının yanısıra Floransa piskoposluğuna ait Gangalandi Manastırından da papazlık maaşı almaya başladı. İlgisini ve mesaisini tamamen dünyevi konulara yönelterek gösterişli bir hümanist ve teknik yazılar dizisi ortaya çıkardı. Ailesinin sürgün kararı yürürlükten kalkan Alberti, 4. Eugenus’un papalık maiyetiyle birlikte Floransa, Bologna ve Ferrara’ya gitti.

Floransa’da heykelci Donetello ve Mimar Brunellechi ile kurduğu yakın ilişki neticesinde resimde perspektifi sistemleştirdi. 1436 senesinde Resim Üzerine adlı kitabında ilk defa üç boyutlu bir görüntünün, iki boyutlu bir levhaya veya duvar yüzeyine resmedilmesine dair kuralları açıkladı. İtalyan resim ve kabartma sanatını doğrudan ve derinden etkileyen kitap, perspektife dayalı Rönesans üslubunun ferah ve geometrik düzenli kusursuz mekanının ortaya çıkmasına sebeb oldu. Daha sonraları ressam Piero Della Francesca ve Leonardo da Vinci gibi kimseler onun çalışmasını iyice geliştirdiler. İzdüşümsel perspektifte Alberti’nin ilkeleri temel taşı olarak kaldı.

Christopher Columbus’a ilk yolculuğunda yol gösteren haritayı sağlayan KozmografPaolo Toscanelli ile kurduğu dostluk da Alberti’nin coğrafya ve astronomi alanında çalışmasını sağladı. Alberti’nin bu bilim dalına yaptığı katkı kendi türünde ilk eser olan bir incelemesidir. Bu incelemede Roma örnek alınarak bir toprak parçasının ölçülerek haritasının çıkarılmasına dair kuralları belirledi. Yerleşim merkezlerinin ve kırsal alanların planlarının çiziminde temel teşkil eden bu kurallar Alberti’nin Rönesans hareketlerindeki etkisini gösterir.

Alberti, Roma’ya döndükten sonra Papa V. Nicolaus’un mimarlık danışmanı oldu. Mimarlık Üzerine adlı eserini yazdı. Hayatının son yirmi yılında mimari düşüncelerini birçok önemli yapıda uyguladı. Floransa’da Sta. Maria Novella Kilisesi ve Rucellai Sarayı'nın cephelerinde bu tesir görülür. 1450-1460 seneleri arasında yoğun biçimde mimarlıkla uğraştı. Rönesans İtalyası’nın değişik kent ve saraylarını gezdi.

Anıt plan ve maketleri de yapan Alberti, Rimini’de cephesi zafer takı biçiminde işlenen Malatesta Tapınağı (S. Francesco Kilisesi), Mantova’da S. Sebastiano ve S. Andrea kiliselerinde de mimari üslubunu ortaya koydu.

Alberti Leone Battista, 1472 senesinde Roma’da öldü.

Edebi Eserleri

Edebiyatla ilgili eserleri arasında, komediler, diyaloglar ve Aile Üzerine adlı bir inceleme kitabı da yer alır. Bu kitap Rönesansın ahlâk ve siyaset anlayışı üzerine yazılmış önde gelen eserlerdendir.


.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 13 Ocak 2008 12:40
Biyografi Konusu: Leone Battista Alberti nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
18 Temmuz 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ALBERTİ (Leon Battista), Italyan mimar, heykelci, müzikçi ve hümanist (Cenova 1404-Roma 1472). Padova’da hukuk ve fen bilimleri öğrenimi yaptıktan sonra, resim üzerine ilk modern incelemeyi latince ve İtalyanca olarak yayımladı (1435). 1450'ye doğru, Vitruvius'u yorumlayan on kitaplık diziyi (Dere aedificatoria, 1485'te basıldı) yazmaya başladı. Sentezinin başlıca kaynağı ilkçağ sanatıdır; ona göre yapı, uyumu hesaplanabilen estetik bir organizmadır. Mimardan çok kuramcı olan Alberti, özellikle anıt plan ve maketleri yaptı: Rimini’de, cephesi zafer takı biçiminde işlenen Malatesta tapınağı (S. Francesco kilisesi) [1447-1468]; Flo- ransa’da Rucellai sarayı ve S. Maria No- vella'nın cephesi; Mantova'da S. Sebas- tiano (1460) ve S. Andrea (1470) kiliseleri.
Edebiyat alanındaki yapıtları içindeyse soneler, komediler, diyaloglar (Intercoe- nales, 1440) ve Aile üzerine (1434-1441) adlı bir inceleme kitabı yer alır. Bu kitap Rönesans'ın ahlak ve siyaset anlayışı üzerine yazılmış başyapıtlardan biridir.
Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs & Büyük L.

🌘 🚀

Benzer Konular

18 Temmuz 2015 / KisukE UraharA Edebiyat ww
11 Ekim 2012 / Misafir Taslak Konular
6 Ağustos 2012 / Jumong Sinema ww
22 Ekim 2015 / Jumong Müzik ww
13 Ekim 2015 / Jumong Bilim ww