Arama

Johannes Vermeer

Güncelleme: 7 Temmuz 2015 Gösterim: 14.470 Cevap: 5
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
1 Ocak 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Johannes Vermeer, «Delft'li Vermeer» denir, Hollandalı ressamdır (1632-1675). Vermeer, yeni kurulan Protestan Hollanda Cumhuriyeti'nin burjuva sınıfından bir ailenin çocuğu olarak Delft kentinde doğdu. Bütün çağdaşları gibi, daha çok sarayın ya da kiliselerin siparişi üzerine, doğduğu şehirden ve çevresinden manzaralar yaptı.

Sponsorlu Bağlantılar
Elimizde Vermeer'in sanat hayatı üstüne pek fazla bilgi yok: yaşadığı çağda ün yapan, sonra unutulan sanatçının değeri XIX. yy.da yeniden anlaşıldı. Eserlerinden pek azında imza ve tarih vardır ve ancak birkaç tablosunun kesinlikle Vermeer'e ait olduğu söylenebilir.

Bir Anı Yakalamak
Vermeer, çoğunlukla ev içi sahneleri yaptı. Bu sahnelerde hiç bir olayı anlatmağa çalışmaz: çıplak duvarlı veya duvarları bir haritayla, bir tabloyla süslü bir odada bir-iki kişinin bulunması onca yeterlidir. Sanatçının üstün yeteneği, günlük yaşantıdan alınmış bu basit sahneleri zamanın dışına çıkarak ölümsüzleşmiş birer kompozisyon haline getirir.

Ustaca dağıtılmış bir ışık içinde yüzen kişiler, kendilerini önlerindeki işe verdikleri bir hareketsizlik anında öylece donup kalmış gibidirler: İnci Tartan Kadın, terazisinin dengede olup olmadığına bakar, Sütçü Kadın, bir ölçek sütü büyük bir dikkatle boşaltır, atelyesindeki Ressam elindeki fırçayla tuvale boya sürmeğe hazırlanır. Bu etkileyici anlardan alabildiğine canlılık ve hayat taşar.

Portrelerinde (Türbanlı Genç Kız), derin ve durgun bakışlı çehre, tablonun koyu renk fonundan ayrılarak bir ışık oyununun merkezi olur. Delft'ten iki manzara resminde de Vermeer'in bu çabasını görebiliriz: ressam, kapalı bir dünyada taşlaşmış gibi hareketsiz duran kişileriyle sakin bir şehir çizer, bu ölü şehre canlılık veren tek şey ışıktır.

Bazı Tabloları
Delft'ten Manzara, Ara Sokak, Mektup Okuyan Mavili Kadın, Aşk Mektubu, Astronom, Aracı Kadın, İsa, Marta'nın Evinde, Kırmızı Şapkalı Kadın.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 25 Nisan 2009 08:49
Biyografi Konusu: Johannes Vermeer nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
4 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Jan VERMEER (1632-1675)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
İnci küpeli kız, 1665


Jan van der Meer van Delft, Rembrandt'tan sonra en büyük Felemenkli ressam olarak tanınır. İs­panya'ya karşı verilen uzun bağımsızlık sava­şını izleyen dönemde Hollanda orta sınıf yaşamını konu alan resimleriyle ün kazandı.
Vermeer, Hollanda'nın Delft kasabasında doğdu ve tüm yaşamını orada geçirdi. Sanat­çının yaşamına ilişkin çok az bilgi vardır. Yaşamı boyunca Hollanda'nın dışına çıkma­dığı sanılmaktadır. Babası ipek dokumacısı ve resim tüccarıydı. Sonradan baba mesleğini sürdüren Vermeer 1653'te yöresel ressamlar loncasına girdi; birkaç kez de loncanın baş­kanlığını üstlendi. Evliliğinden sekiz çocuğu oldu. Vermeer yavaş çalışır, resmini yapacağı nesneleri, renk ve ışık etkilerini büyük bir titizlikle incelerdi. Sanatçının günümüze ula­şan resimleri 40'tan azdır.
Vermeer büyük boyutlu ilk resimlerinde dinsel ve mitolojik konulan ele aldı. Olgun­luk dönemi resimlerinin hemen hemen hep­sinde iç mekânları, kitap okuyan genç kız ya da sürahiden süt boşaltan hizmetçi gibi gün­lük işlerle uğraşan insanları konu aldı. Sanat­çının büyük bir incelikle, aynntılara önem vererek işlediği bu resimler son derece ger­çekçi bir görünüm vermekle birlikte, fotoğraf özelliği göstermez. Sanatçının resimlerindeki en çarpıcı özellik dingin üslubu, olağanüstü renk ve ışık anlayışıdır.
Vermeer yaşadığı dönemde değeri anlaşıl­mamış bir sanatçıydı. Öldüğünde ardında birçok borç bıraktı. Dul karısının fırıncıya olan borcunu ödeyebilmek için resimlerinden iki tanesini satmak zorunda kaldığı söylenir. Vermeer'in ölümünden sonra da resimlerine pek az değer verildi. Yapıtlannın değeri ancak 19. yüzyılın ortalanndan sonra anlaşılabildi. Bugün, Vermeer'in tablolan sanat tari­hinin en değerli resimleri arasındadır. Başlıca yapıtlan arasında Süt Boşaltan Kadın (yakla­şık 1658), Delft Manzarası (yaklaşık 1660), Sürahili Genç Kadın (yaklaşık 1664-65) ve Dantelci Kız (yaklaşık 1665) sayılabilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Temmuz 2015 14:21
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
1 Haziran 2011       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Süt Boşaltan Kadın (1658-1660)
535px Johannes Vermeer   De melkmeid
Şarap Bardaklı Kız, 1660
527px Jan Vermeer van Delft 006
Memur ve Gülen Kız, 1657-59
541px Jan Vermeer van Delft 023
Woman with a Pearl Necklace (1664)
524px Jan Vermeer van Delft 008

Vikipedi, özgür ansiklopedi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
🌘 🚀
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Haziran 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Johannes Vermeer

(1632 Delft/Hollanda-1675 Delft), Hollandalı ressam.

1653'te öğretmenliğe başladı. Aynı yıl Catherine Bolnes ile evlendi. Ondan on bir çocuğu oldu. 1663 ve 1670 yıllarında Ressamlar Loncası'na başkan oldu. Daha sonra tablo tacirliği yaptı ve 1672'de Den Haag kentine yerleşti. Sonunda doğduğu kente döndü ve orada, öldü. Vermeer, 1866'da Güzel Sanatlar Gazetesi sahibi Thore Burger tarafından ortaya çıkarıldı. Gençlik yapıtları ve dinle ilgili tablolarında imza bulunmaması, yapıtları konusunda tartışmalar yarattı. 40'a yakın yapıtı vardır.

Bunlardan 25 kadarının Vermeer'e ait olduğu tartışmasız olarak kabul edilmektedir. Ötekilerinin tümünün, çeşitli nedenlerden dolayı Vermeer'in yapıtı olup olmadıkları kuşkuludur. Sanatçı konularını, genellikle ev yaşantısının dingin ortamından alır. Kalabalık figürlere başvurmaz. Karısı, kızı ve kendisi değişmez modelleridir. Motifleri de çeşitli ev eşyasından seçilmiştir.

Vermeer, yalnızca "Aracı Kadın" (1656) ve "Astronom" (1668) adlı yapıtlarını imzalamıştır. Diğer yapıtlarına şunlar örnek verilebilir:
  • "Diana ve Arkadaşları",
  • "Delft Manzarası",
  • "Delft Sokağı",
  • "Konser",
  • "Aşçı Kadın",
  • "Dantelacı Kadın",
  • "Şarap Kadehi Tutan Genç Kadın",
  • "Mektup Okuyan Mavili Kadın".
MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Temmuz 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  800px-Cropped_version_of_Jan_Vermeer_van_Delft_002.jpg
Gösterim: 1355
Boyut:  80.8 KB

Ad:  800px-Meisje_met_de_parel.jpg
Gösterim: 732
Boyut:  136.4 KB

Ad:  800px-Vermeer-view-of-delft.jpg
Gösterim: 801
Boyut:  91.6 KB

Ad:  800px-The_Geographer.jpg
Gösterim: 1162
Boyut:  177.3 KB

Ad:  800px-Lady_Seated_at_a_Virginal,_Vermeer,_The_National_Gallery,_London.jpg
Gösterim: 799
Boyut:  113.5 KB

VERMEER
(Johannes), Delftli Vermeer denir, hollandalı ressam (Delft 1632 - ay. y. 1675). Yaşamı peki iyi bilinmemektedir. C. Fabritius’un öğrencisi olduğu sanılır; kuşkusuz caravaggiocuların etkisi altında kalmıştır. 1653’te Delft ressamlar guildinin ustası, 1662 ve 1670’te de bu guil din başkanı oldu. Nisan 1653'te Catharı na Bolnes ile evlendi; bu evlilikten on çocuğu oldu. Yaşamını, yaptığı resimlerle ve gravür ticaretiyle uğraşarak (1672 tarihli bir belge bunu kanıtlar) güçlükle kazandığı sanılır, Vermeer kısa sürede unutuldu ve bu durum XIX. yy. ortalarına dek sürdü; ancak, bu tarihten sonra yapıtları büyük bir ilgi görmeye başladı.
Vermeer yalnız iki yapıtına imzasını atmıştır: 1656'da yaptığı Aracı kadın ve 1668'de gerçekleştirdiği Coğrafyacı (ya da Gökbilimci). Sanatçının yapıtlarında imzasının olmaması, bazı tablolarında düzmece tarih ve yazılara rastlanması, gençlik yapıtları konusunda kesin bir sonuca varılamaması, bir katalog hazırlamayı ve tarihsel bir sıralama yapmayı güçleştirmiştir. Sanat tarihçilerine göre, ressa mın gelişim çizgisi ve resim anlayışı değişiklik göstermiştir. Bununla birlikte, Verme- er’in resim sanatının dâhilerinden biri olduğu konusunda görüş birliği vardır. Vermeer çağdaşları Metsu, Terborcfı ve P De Hooch gibi burjuvaların gündelik yaşamıyla ilgili konuları, bunlara simgesel ve ahlaki anlamlar yükleyerek ele aldı. Hollanda'nın törelerini ve kendine özgü havasını yansıtma kaygısı, sanatçıyı iki manzara resmi yapmaya yöneltti: Ara sokak ve (Thorö-Bürger ve Proust’u çok etkileyen) Delft görünümü. Vermeer, resim yapım yönteminin ustalığı, soyutla somutu başa rıh bir biçimde bağdaştırması ve resim anlayışının derinliğiyle gündelik konuları işleyen öbür ressamlardan ayrılır. Işığı büyük bir ustalıkla dağıtarak anlatımı yoğunlaştırmayı bilmiştir. Safir mavisi, donuk mavi, limon sarısı, nar kırmızısı, aşıboyası gibi özgün tonları uyum sağlayacak biçimde kullanır, bunları beyazın çeşitli tonlarıyla vurgular. Boyaları ya porselen kıvamında bir macun, ya ışığı yakalayan küçük fırça darbeleri, ya da yarı saydam glasiler halinde tuvale sürer. Sütçü kadın'da bu yöntemlerin üçü de büyük bir ustalıkla uygulanmıştır Vermeer in yapıtlarında çoğu kez tek bir renk tonu ağır basar. Örneğin, Mektup okuyan mavili kadın da mavi, inci gerdanlıktaysa sarı egemendir. Rembrandt'ın ışık-gölge oyunlarına karşılık, Vermeer'in ışık içindeki renk değişimleri, biçimlere ayrı bir kesinlik, nesnelere duyumsal bir güzellik kazandırır; kumaş, mücevher, tabak, çanak ve meyveleri, elle dokunulacak kadar canlıdır. Konuda belirli bir öykünün bulunmasına R De Hooch kadar önem vermez; daha örtülü ve daha yalın bir dil kullanır, iç mekân, simgesel bir anlamı bulunan bir tablo ya da bir haritayla süslenmiş bir duvara, bir masaya ve ışığın geldiği soldaki bir pencereye indirgenir. Derinlik, nesnelerin konumuyla sağlanır, kompozisyon salt geometrik çizgilere uyar. Yaşam, yalnızca bir kişinin, çoğunlukla bir genç kadının ya da bir çiftin varlığıyla yansıtılır; bu dingin figürleri geniş boşluklar sessizlikleriyle sararlar. Böylece, tümüyle resimsel yollarla ve görünüşteki nesnellikle şiirsel bir evren yaratılmış olur. Ancak, bu iç mekânlardaki sessiz yaşam, insanda sırasıyla umut ve sıkıntılar, düş ya da kaçış isteği uyandıran dışa vurulmamış bir duyarlıkla titrer.
Vermeer'in tablolarının hemen hemen tümü müzelerde bulunmaktadır. Bu müzelerin en önemlileri şunlardır: Amsterdam'daki flijksmuseum’da, Ara sokak, Sütçü kadın, Mektup okuyan mavili kadın, Aşk mektubu; Berlin-Dahlem'de, Şarap içen kadın ve erkek, inci gerdanlık; Boston’da, Konser; Braunschweig'da, Şarap bardaktı genç kadın; Dresden’de, Aracı kadın, Mektup okuyan kadın; Edinburgh’ da, İsa, Marta ve Meryem'in evinde (Lahey'deki Diana gibi bu da ressamın bir gençlik yapıtıdır); Frankfurt'ta, Coğrafyacı; Lahey’deki Mauritshuis'te, Diana ite nympheleri, Delft görünümü, Türbanlı genç kız; Londra'da, Virginat başında duran kadın ve Virginalde oturan kadın (National Gallery), Epinet başındaki çift (Buckingham Palace); New York’ta, İbrikli kadın, Uyuyan genç kız, inanç alegorisi (Metropolitan Museum), Genç kız ile asker (Frick Collection); Paris’te (Louvre), Dantelci kadın ve Coğrafyacı (1668); Viyana’da, Resim alegorisi (ya da Atölye), VVashıngton'da, inci tartan kadın, Kırmızı şapkalı kadın.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Temmuz 2015       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Johannes Vermeer

Ad:  800px-J._VERMEER_-_El_astrónomo_(Museo_del_Louvre,_1688).jpg
Gösterim: 740
Boyut:  174.8 KB

Ad:  800px-Jan_Vermeer_-_The_Art_of_Painting_-_Google_Art_Project.jpg
Gösterim: 672
Boyut:  156.2 KB

Ad:  800px-Jan_Vermeer_van_Delft_014.jpg
Gösterim: 720
Boyut:  243.7 KB

Ad:  800px-Johannes_Vermeer_-_Gezicht_op_huizen_in_Delft,_bekend_als_'Het_straatje'_-_Google_Art_Proj.jpg
Gösterim: 585
Boyut:  223.5 KB

Benzer Konular

16 Ağustos 2015 / Safi Müzik ww
13 Ekim 2015 / ahmetseydi Bilim ww
11 Ağustos 2015 / Safi Sanat ww
10 Haziran 2015 / Safi Sanat ww