Arama

John Constable

Güncelleme: 9 Mayıs 2011 Gösterim: 12.637 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Şubat 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
John CONSTABLE (1776-1837)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

John Constable İngiltere'nin 19. yüzyılda yetiştirdi­ği en yaratıcı manzara ressamıdır. Constable birçok Avrupalı ressamın düşünce ve üslubu­nu önemli ölçüde etkilemiş bir sanatçıydı. Kendinden önceki Avrupalı sanatçıların, izle­yiciye gerçeklik duygusu vermeyen manzara resimlerinden farklı olarak, doğayı olduğu gi­bi ve canlı bir biçimde yansıtan resimler yaptı. Gökyüzünü, bulutların biçimlerini ve gölgelenişlerini kesik fırça vuruşları ve sıcak renkler kullanarak büyük bir ustalıkla betimledi. Sa­natçı çoğunlukla alçak tepeler, bulutlu bir gök­yüzü, düz otlaklar, köy evleri gibi İngiltere' nin kırsal kesiminden görüntüleri konu aldı.

Ad:  constable_portre.jpg
Gösterim: 1918
Boyut:  59.1 KB

Constable East Bergholt'ta, Suffolk ilçe­sinde doğdu. Babası, değirmenleri olan var­lıklı bir toprak sahibiydi. 17 yaşındayken ba­basının değirmenlerinde çalışmaya başladı. Küçük yaşlarda resim yapmaya başlayan Constable resim öğrenimi görmek için 1795' te Londra'ya gitti. Dört yıl sonra da Kraliyet Akademisi Okullan'na öğrenci olarak girdi. 1802'de yağlıboyaya başlayan Constable, uzun bir süre ünlü ressamların yapıtlarını in­celeyerek, resim tekniğini geliştirmeye çalıştı. 30 yaşlarındayken, İngiliz kır görüntülerini resimlemekteki üstün yeteneğiyle adını du­yurdu.
1824'te, önemli bir sergi salonu olan Paris Salon'da sergilenen Saman Arabası ile altın ma­dalya kazandı. Aynı yıl Kraliyet Akademisi üyeliğine seçildi. Fransız ressam Delacroix, Constable'ı "İngiltere'nin yüzaklarından biri" olarak nitelendirdi. Constable bugün bile, Fransız ressamları ve eleştirmenlerince Fran­sız manzara resmini derinden etkilemiş bir sa­natçı olarak kabul edilir.
Constable 1816'da Maria Bicknell ile evle­nerek Londra'ya yerleşti. Sanatçının bu evli­likten yedi çocuğu oldu. 1828'de karısı ölünce çocukların sorumluluğunu tek başına üstlen­mek zorunda kalan ressam yaşamı boyunca geçim sıkıntısı çekti. Genç yaşta yitirdiği karı­sının acısını hiç unutamadı.
Constable'ın en tanınmış ve yetkin yapıtları:
  • Beyaz At (1819; Frick Koleksiyonu, New York)
  • Mısır Tarlası (1826; Ulusal Galeri, Londra)
  • Dedham Ovası (1828; İskoçya Ulusal Galerisi, Edinburgh)
  • Hadleigh Şatosu (1829; Paul Mellon Koleksiyonu, Virginia)

Hadleigh Şatosu
Ad:  Hadleigh_Castle.jpg
Gösterim: 1601
Boyut:  95.4 KB

Dedham Ovası
Ad:  Dedham_Ovasi.jpg
Gösterim: 1829
Boyut:  61.7 KB

Biyografi Konusu: John Constable nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
9 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
John Constable
(1776 East Bergholt/Suffolk-1837 Londra), İngiliz ressamı. 19. yüzyıl başlarının en tanınmış İngiliz manzara ressamıydı. Atölye yerine doğada çalışmayı yeğledi. 1802'de, öğrenim gördüğü Royal Academy'nin yıllık sergisine katıldı. Benjamin West, Gainsborough, Girtin ve Hollandalı ustalardan etkilendi. 1824'te Paris'te sergilediği "The Haywain" (Saman Arabası) ile büyük ün kazandı. Atmosfer olayları ve titreşimlerinden, etkileyici biçimde, canlı renkler kullanarak yararlanması; özellikle yeşilin, yapraklar üzerindeki yağmur yansımalarının ustası oluşuyla tanınır.


Benzer Konular

4 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
 John 5
25 Ekim 2015 / estudiantes Müzik ww
24 Kasım 2013 / Intersect Edebiyat
5 Temmuz 2009 / careless_WhispeR Siyaset ww
20 Temmuz 2010 / careless_WhispeR Müzik ww