Arama

George Balanchine

Güncelleme: 4 Aralık 2009 Gösterim: 1.872 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
4 Aralık 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
George BALANCHINE (1904 - 83)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  uewb_01_img0062.jpg
Gösterim: 240
Boyut:  8.7 KB
Asıl adı Georgi Melitonoviç Balançivadze olan Rus kökenli ABD'li koreograf, St. Petersburg'da (bugünkü Leningrad) doğdu. Babası besteciydi. Öğrenimine Petersburg Konservatuvarı'nda başlayan Balanchine, daha sonra Çarlık Bale Okulu'na gitti. 1918'de Sovyet Devlet Bale Okulu'na dönüşen okulunu üstün başarıyla bitirdi. 1925'te Petersburg Bale Topluluğu (bugünkü Kirov Balesi) ile çıktığı bir turneyi yarım bırakarak Fransa'ya yerleşti ve Diaghilev'in, Rus Balesi Topluluğu'nda çalışmaya başladı. Kısa sürede bu topluluğun başkoreografı olan Balanchine, o dönemde 10 bale yapıtı gerçekleştirdi. Bunlardan Apollo (1928) ve Savurgan Çocuk (1929) günümüzde de ilgiyle izlenmektedir. Apollo balesinin çalışmaları sırasında, Balanchine ile Rus bestecisi Igor Stravinski arasında, 50 yıl sürecek olan bir dostluk başladı. Stravinski'nin yapıtlarından birçoğunun koreografisini Balanchine yaptı. Bunlardan en ünlüsü, 1972'de New York Kent Balesi Topluluğu'nca sahnelenen Pulcinella'dır.
1929'da Diaghilev'in ölümü üzerine Rus Balesi Topluluğu dağılınca, Balanchine birkaç yıl daha Fransa'da çalıştıktan sonra, ABD'den gelen bir çağrıyı kabul etti.
Balanchine balenin ABD'de yaygınlaşmasına büyük katkıda bulundu. 1934'te yeniden düzenlediği Amerikan Bale Okulu, kısa sürede ülkenin önde gelen bale okulu oldu. 1948'de kurulan New York Kent Balesi'nde sanat yönetmeni ve koreograf olarak çalışan Balanchine bu görevi, 1982'de sağlığı bozuluncaya kadar sürdürdü. Balanchine'in ABD'deki ilk yapıtı olan ve Çaykovski'nin bale öğrencileri için bestelediği bir müzikten uyarlayarak gerçekleştirdiği Serenade (Serenat), New York Kent Balesi'ne büyük bir başarı kazandırarak, topluluğun simgesi durumuna geldi.
New York Kent Balesi'ne 150'den fazla yapıt kazandıran Balanchine, dünya bale repertuarına önemli katkılarda bulundu. Ayrıca müzikal, opera, film ve televizyon oyunlarında koreografi geleneğinin yerleşmesine öncülük etti.
Schönberg ve Charles Edward Ives gibi o yıllarda henüz tanınmayan bestecilerin müziğini kullanan Balanchine, özellikle, baleye uyarlanması son derece güç olan parçalar seçiyordu. Balanchine, hızlı müziği dansa uyarlamak yerine, dansçıların müziğe uymasını istiyor; onları, tüm yeteneklerini sonuna kadar kullanmaya zorluyordu. ABD'de balenin sevilip, yaygınlaşmasında Balanchine'in önemli bir rolü olmuştur.

Biyografi Konusu: George Balanchine nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

26 Kasım 2015 / KisukE UraharA Spor ww
8 Şubat 2016 / Jumong Siyaset ww
15 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Bilim ww
26 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
8 Aralık 2010 / BiRuMuT Sinema ww