Arama

Anzavur Ayaklanması

Güncelleme: 15 Şubat 2017 Gösterim: 14.074 Cevap: 5
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Anzavur ayaklanması

Ad:  Anzavur Ayaklanması.jpg
Gösterim: 2971
Boyut:  63.7 KB

Kurtuluş savaşı'nı engellemek için İstanbul’daki Damat Ferit Paşa hükümetinin Ahmet Anzavur’a düzenlettirdiği ayaklanmalar (Birincisi: 1 ekim - 25 kasım 1919; İkincisi 16 şubat -15 nisan 1920).
Sponsorlu Bağlantılar

ilk ayaklanma Batı Anadolu’da Yunan işgaline karşı gelişen direnişi ve Balıkesir milli kongresi'nin Kuvayı milliye'yi oluşturmasını önlemek amacıyla Ingilizler’in de desteğiyle başlatıldı. Bir çerkez beyi ve emekli jandarma binbaşısı Ahmet Anzavur'un yönettiği ayaklanmada Bandırma, Biga, Gönen. Karacabey halkı Kuvayı milliye'ye karşı kışkırtıldı. Anzavur yöredeki Şah İsmail, Kirmastılı Zafer gibi eşkıyalarla Susurluk'taki kışlayı basıp toplara el koydu. Adamlarıyla Balıkesir'e yürüdü, ancak Balıkesir'de tümen komutanı albay Kâzım (Özalp) emrindeki birlikler Anzavur'a karşı harekete geçti Yarbay Rahmi komutasındaki 174. Alay da Susurluk’a yöneldi. Demirkapı'da iki ateş arasında kalan Anzavur yenilerek kaçmak zorunda kaldı (16 kasım 1919). Yarbay Rahmi ve Çerkez Ethem (Bakınız: Çerkes (Çerkez) Ethem) birlikleri Anzavur'u izlediler. Bu birlikler arasında işbirliği kurulamadığı için, tüm kuvvetlerini yitiren Anzavur, Manyas'a kaçabildi.

Anzavur'un ikinci ayaklanması iki buçuk ay sonra aynı yörede başladı. Akbaş cephaneliğini basan Köprülülü Hamdi Bey’in Yenice'ye getirdiği silah ve cephaneyi ele geçirmek isteyen Anzavur, yöredeki pomak çeteleriyle birlikte Biga ve çevresine hâkim oldu. Yenice’ye saldırısı karşısında Dramalı Rıza Bey cephaneyi imha etti (Bakınız Akbaş Cephaneliği Baskını) Bölgeyi denetim altına alan Anzavur üzerine, yarbay Rahmi Bey komutasında gönderilen kuvvetler başarılı olamadı. Çarpışmalarda Rahmi Bey ve Soma milli alayı komutanı Hafız Emin Bey şehit düştüler.

Biga'dan sonra Gönen de Anzavur güçlerinin eline geçti. Gönen'i yağmalayan Anzavur Manyas,Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Bandırma çevresine egemen oldu. Damat Ferit hükümetince desteklenen, Kuvayı milliye hareketini "padişaha başkaldıran eşkıya" olarak niteleyen Anzavur’a karşı İzmir kuzey cephesi komutanı albay Kâzım (Özalp), yöredeki tüm birlikleri Balıkesir’de topladı. Çerkez Ethem emrine verilen 2 000 kişilik süvari ve piyade birlikleri, 16 nisan 1920 günü Yahyaköy’de yapılan çarpışmada Anzavur birliklerini dağıttı. Anzavur, Karabiga üzerinden İstanbul'a kaçtı. Anzavur yandaşı Gâvur imam komutasında Balıkesir’e yürüyen 2 000 asi de Parti Pehlivan, Kako Mehmet ve Mehmet Ali Çavuş komutasındaki Kuvayı milliye güçlerince dağıtıldı, ikinci Anzavur ayaklanması da bastırılmış oldu.
Kaynak: Büyük Larousse


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 15 Şubat 2017 21:52
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Breath - avatarı
Breath
Ziyaretçi
22 Haziran 2010       Mesaj #2
Breath - avatarı
Ziyaretçi
ANZAVUR AYAKLANMASI
Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'daki direnişi kırmayı amaçlayan ayaklanmalardan en önemlisidir. Sivas Kongresi sonrasında İstanbul Hükümeti Kuvayı Milliye karşıtı etkinliklerini artırdı. Kuva-yı Milliye'cilerin, I. Dünya Savaşı'ndaki yenilginin sorumlusu olarak görülen İttihat ve Terakki'nin devamı olduğu, dine ve halifeye karşı oldukları propagandasıyla halk Kuvayı Milliye'ye karşı kışkırtılıyordu. Bu amaçla, eski bir jandarma subayı olan Anzavur Ah-med yönetiminde ayaklanma düzenlenerek Kuzey Ege ve Marmara bölgelerindeki direni­şin gücü kırılmaya çalışıldı.
Sponsorlu Bağlantılar

Anzavur Ahmed Eylül 1919'da Biga, Gö­nen ve Manyas'ta halkı ulusal kurtuluşçu güçlere karşı kışkırtma çalışmalarına başladı. Balıkesir yöresinde çevresine topladığı eşkiya çeteleriyle 2 Ekim 1919'da Susurluk'u basa­rak oradaki silahlan ele geçirdi. Daha sonra Kuvayı Milliye güçlerine saldırmak üzere Bursa'ya yöneldi. Aynı ay içinde Kirmastı (Mustafakemalpaşa) yakınlanndaki Söğütalan'da Kuvayı Milliye birliklerince kıstınlan Anzavur, Çerkeş Ethem'in de yardımıyla dağıtıldı. Manyas'a kaçan Anzavur'un ilk ayaklanması başansızlıkla sonuçlandı.

Anzavur Ahmed ikinci kez 1920 Şubat'ında ayaklandı. Gâvur İmam adlı bir başka ayak­lanmacının ele geçirdiği Biga'ya giden Anza-vur'u, İstanbul Hükümeti Balıkesir valiliği­ne atadı. Ayaklanma hızla çevreye yayıldı. Anzavur üzerine gönderilen askeri birlikleri yenilgiye uğrattı. Ayaklanmanın boyutları bü­yüyerek Gönen, Manyas, Ulubat, Susurluk, Bandırma ve Karacabey ayaklanmacıların eli­ne geçti. Çerkeş Ethem ve Demirci Mehmed Efe gibi Kuvayı Milliye güçleri Bursa üzerine yürüyen Anzavur'u Kirmastı-Susurluk yolu üzerindeki Yayaköy'de 16 Nisan 1920'de kar­şıladı. Zorlu bir savaştan sonra Anzavur'un kuvvetleri yenildi. Anzavur İstanbul'a kaçtı. Geride kalan adamlan direnmek istedilerse de dağıtıldılar. Böylece, Batı Cephesi'nin oluşturulmasını ve Yunan işgalinin durdurul­masını geciktiren Anzavur Ayaklanması nisan sonunda kesin olarak bastınlmış oldu.

MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 15 Şubat 2017 19:32
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Mayıs 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Anzavur Ayaklanması


İstiklâl Savaşı'nda, millî cepheleri arkadan vurmak için İstanbul hükümetince çıkarttırılan ayaklanmalar.
(1 Ekim 1918-25 Kasım 1919 ve 16 Şubat 1920-16 Nisan 1920).

Bu ayaklanmalar Yunanlılar'a karşı Ayvalık ve Edremit taraflarında kurulan millî cepheleri arkadan vurmak ve Balıkesir Millî Kongresi'nin halk üzerindeki etkisini azaltmak ve İtilâf devletleri işgalindeki Çanakkale Boğazı ile millî kuvvetler arasında bir tampon bölge meydana getirmek amacını güdüyordu ve doğrudan doğruya Vahidettin ve Damat Ferit'ten talimat alarak hareket eden Çerkez asıllı Ahmet Anzavur tarafından çıkartılmıştı.

Anzavur, Bandırma, Biga, Gönen, Karacabey ve Kirmastı (Mustafakemalpaşa) dolaylarında halkı millî mücadeleye karşı ayaklandırmayı başardı. Asiler birçok masum ve vatansever insanı, bu arada Akbaş cephaneliği baskınını gerçekleştiren Edremit kaymakamı Köprülülü Hamdi Bey ile 174. Alay kumandanı Yarbay Rahmi Bey'i de şehit ettiler. Ahmet Anzavur sonunda Çerkes Ethem kuvvetlerine yenildi ve İstanbul'a kaçtı. Kuvayı Milliye'ye karşı mücadelesinden dolayı İstanbul hükûmetince kendisine mirmiranlık ve paşalık rütbesi verildi; İzmit mutasarrıflığına getirildi. Haince teşebbüslerine Kuvayı Tedibiye kumandanı unvanıyla Adapazarı ve Geyve dolaylarında devam etti (Mayıs-Haziran 1920).

Millî kuvvetler karşısında bu bölgede de tutunamayan Anzavur tekrar memleketi olan Biga dolaylarına geldi ve 1921 yılı Mayıs ayı içinde Karabiga'nın Adliye köyü civarında, Yeniçiftlik köyünden Mehmet Efe tarafından öldürüldü.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 15 Şubat 2017 19:33
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Şubat 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Anzavur Ayaklanması
Kurtuluş Savaşı sırasında, Anadolu’daki direnişi kırmaya yönelik iç ayaklanmaların en önemlisi. Bu ayaklanma nedeniyle, Batı Cephesi’nin oluşturulması ve Yunan işgalinin durdurulması gecikmiştir.

Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin İstanbul Hükümeti’nin karşısına güçlü bir iktidar seçeneği olarak çıkmasını sağlayan Sivas Kongresi sonrasında, İstanbul’un Kuva-yı Milliye karşıtı etkinlikleri giderek arttı. Bunların en önemlilerinden biri, Çerkeş asıllı Anzavur Ahmed’i kurulan Kuva-yı İnzibatiye’nin komutanlığına getirerek Kuva-yı Milliye’nin Kuzey Ege ve Marmara bölgelerindeki etkisini kırmaktı. Anzavur Ahmed, Eylül 1919’da Şah İsmail, Cambazlı Hakkı, Kadir, Nuri ve Çerkeş Davud gibi kişileri toplayarak, Manyas yöresinde Kuva-yı Milliye’ye yönelik bir karalama kampanyası başlattı. “Kuva-yı Milliye’nin ülkeyi felakete sürükleyen İttihatçılığın devamı olduğunu” ileri sürüyor, kendisinin saltanat ve hilafet adına hareket ettiğini duyuruyordu. Bu yolla önemli bir kuvvet topladı.

Anzavur Ahmed, aynı ay içinde, henüz güçsüz olan Kuva-yı Milliye’nin uzlaşma önerilerini de reddederek Gönen ve Manyas yoluyla Susurluk’a geçti, Balıkesir’in kuzeyinden Bursa’ya yöneldi. Bu sırada Çerkeş Davud ve Feryad da Karacabey’de ayaklanarak kasabada duruma egemen oldular. Ayaklanmacılarla Yarbay Rahmi Bey komutasındaki ilk çatışma burada oldu. Ayaklanmacılar Karacabey’i terk etmek, Deliormanlar’a çekilmek zorunda kaldı. Ama düzenli ordu birlikleri, Anzavur Ahmed’in kuvvetlerini izlemek ve bastırmakta önemli bir başarı sağlayamadı. Bunun üzerine, o sırada Salihli cephesini tutmakta olan Çerkeş Ethem’e bağlı Kuva-yı Seyyare’nin yardımı istendi. Çerkeş Ethem, Mustafakemalpaşa’nın (Kirmastı) Söğütalan köyünde üslenen Anzavur Ahmed’in üzerine yürüyerek, ayaklanmacıları Ekim 1919’da yenilgiye uğrattı. Birinci Anzavur Ayaklanması böylece sona erdi. Kaçmayı başaran Anzavur Ahmed, Kasım 1919’da yeniden çetesini kurdu.

Şubat 1920’de, bu kez Gâvur İmam adlı başka bir ayaklanmacının desteğini alan Anzavur Ahmed, kısa süre önce Gâvur İmam’ın ele geçirdiği Biga’ya geldi. İstanbul Hükümeti de Anzavur’u “mirimiran” rütbesiyle Balıkesir valiliğine atadı. Nisan 1920’de, önemli bir kuvvet toplamış olan Anzavur ve Gâvur İmam Gönen, Bandırma ve Karacabey’i ele geçirerek Bursa’ya yöneldiler. Üzerlerine gönderilen birlikleri yenilgiye uğratarak, çekilmek zorunda bıraktılar. Bunun üzerine Heyet-i Temsiliye’nin görevlendirdiği Miralay Kâzım Bey (Özalp) Çerkeş Ethem’den yardım istedi. Çerkeş Ethem, Anzavur Ahmed’i, bir önceki ayaklanmada olduğu gibi, Mustafakemalpaşa yakınlarında, Susurluk yolu üzerindeki Yayaköy’de bastırdı (Nisan 1920). Zorlu bir çatışmadan sonra Anzavur’un kuvvetleri dağıtıldı; ayaklanmanın ileri gelenleri Bandırma’ya çekildi. Çerkeş Ethem de onları izleyerek Bandırma’yı, Gönen’i ve son olarak da aylardır Gâvur İmam’ın elinde tuttuğu Biga’yı geri aldı. Bu, Anzavur’un ayaklanma girişimlerinin de sonu oldu.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Şubat 2017       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Anzavur Ahmet İsyanı


"Salihli komutanı Ethem Beyefendiye (10 Mart 1920) Biga civarında kuvvetlerimizi bozmayı başaran Anzavur melunu birkaç gün önce Gönen üzerine ilerleyerek Kaymakam Rahmi Bey alayını yenmiş... Esir ettiği subayları ve askerleri halife adına yemin ettiriyor. Sonra serbest bırakıyor. Böylelikle zihinleri karıştırıyor. Ve Kuvayi Milliye aleyhine tahrik ediyor. Durumu tehlikeli gören kolordu komutanlarımız Yusuf İzzet Paşa, Bandırma'dan çekilmiş, Anzavur ise Bandırma'ya girmiştir... Asilerin Balikesir'i ellerine geçirmeleri, Yunanlılarla ilişki kurmalarına olanak sağlayacaktır ki, bunun ne kadar vahim bir sonuç doğuracağını tahmin edebilirsiniz... Bu yüzden bizzat ve herhalde kafi bir kuvvetle ve süratle Balikesir'e hareket ediniz. 28. Tümen Komutani Albay Kâzım Bey. Kuvayi Seyyare komutanı Çerkez Ethem bu telgrafı aldıktan iki gün sonra Balikesir'e ulaşır.

9-10 saat süren bir yoğun çatışma sürecinden sonra Anzavur Ahmet'in kuvvetleri büyük bir bozguna uğrar. Anzavur kuvvetlerinin dağıtılmasından kisa bir süre sonra Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü ile Çerkez Ethem arasında şu telgraf konuşmasi geçer:
"Inönü: Merhaba Ethem Bey! Nasılsınız, iyisiniz inşallah. Gazanız mübarek olsun.

DEVAMI Çerkes (Çerkez) Ethem
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Şubat 2017       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Anzavur Ayaklanması

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

7 Temmuz 2017 / _Yağmur_ Türkiye Cumhuriyeti
15 Şubat 2017 / Bluesorrow Siyaset tr
2 Haziran 2010 / _Yağmur_ Tarih
2 Ocak 2010 / Misafir Cevaplanmış