Arama

Osmanlı Padişahları - Sultan Birinci Mustafa

Güncelleme: 10 Haziran 2013 Gösterim: 11.020 Cevap: 2
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
17 Şubat 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
SULTAN BİRİNCİ MUSTAFA (1617 - 1618 / 1622 - 1623)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
  • Babası: Sultan Üçüncü Mehmed
  • Annesi: Handan Sultan
  • Doğumu:1592
  • Ölümü: 20 Ocak 1639
  • Saltanatı: İki Dönem
  • 1. Dönem: 22.11.1617 - 26.02.1618
  • 2. Dönem: 19.05.1622 - 10.09.1623
Osmanlı Padişahları - Sultan Birinci Mustafa

Hayatı

Sultan Birinci Mustafa 1592 yılında Manisa'da doğdu. Babası Sultan Üçüncü Mehmed, annesi Handan Sultan'dır. Sultan Birinci Mustafa güzel yüzlü, seyrek sakallı, sarı benizli ve iri gözlü bir padişahtı. İki defa padişahlık yaptı. Sinirli bir yapıya sahipti.

Sultan Birinci Mustafa, ağabeyi Sultan Birinci Ahmed'in padişahlığı süresince, 14 yıl sarayın bir odasında hapis hayatı yaşadı. O devirde bu gerekli görülüyordu. Aksi halde şehzadeler devlet yönetimine karışıyor, hatta padişahı devirmek için harekete bile geçebiliyor ve devlet birliği tehlikeye düşüyordu. Buna meydan vermemek için şehzadeler "izale" olunur veya bir odaya kapatılırdı. Sultan Birinci Ahmed tahta geçtiğinde kardeşini öldürtmemiş, ancak sarayda mahpus tutulmuştur. Kafes hayatı denilen bu süre sonunda Sultan Birinci Mustafa Osmanlı hanedanının en büyük erkek evladı olması dolayısıyla tahta çıkarılmış fakat kısa sürede dengesiz hareketleri görüldüğünden ulema, asker ve devlet erkanının ittifakı ile hal edilmiştir. Sultan Genç Osman'ın tahttan indirilip katlinden sonra bir kez daha cülus etmişse de 1,5 yıl sonra tekrar tahttan indirilmesi icab etmiştir.

Sultan Birinci Mustafa ile birlikte kardeş katli nadiren görülmüş, artık şehzadeler sarayda kafes ardında tahta geçecekleri günü beklemeye başlamışlardır. Tabii valide sultanlar, şehzade anaları arasında rekabetler başlamış, her biri bir vezire ve diğer gruplara dayanarak entrikalarla padişah değiştirmeye çalışmışlardır.

Sultan Birinci Mustafa, çok dindar bir insandı. Sadaka vermeyi çok severdi. Hatta sarayın havuzuna hizmetçilerin toplaması için para atardı. Saraydaki hayatını ibadet ederek, dini eserler okuyarak geçiriyordu. Tahta geçmesi için ikinci kez davet edildiği zaman, odasında Kuran-ı Kerim okuduğunu ve padişahlık istemediğini bildirmişti.

Sultan Birinci Mustafa ikinci padişahlığının başlamasından 1.5 yıl sonra 10 Eylül 1623 tarihinde şeyhülislam fetvası ile tekrar tahttan indirildi. Fetvanın gerekçesi olarak da "Akli dengesi tam olmayan birisinin halife olamayacağı" gösterildi. Sultan Birinci Mustafa tahttan indirildikten 16 yıl sonra, 20 Ocak 1639 günü sinir hastalığından dolayı Topkapı Sarayında vefat etti.

Abaza Paşa İsyanı
Sultan Genç Osman'ın öldürülmesini bahane eden sipahiler 22 Mayıs 1622 günü ayaklandılar. Abaza Paşa'nın ayaklandığı haberinin de İstanbul'a gelmesi üzerine Genç Osman faciasını bahane eden sipahiler ikinci kez ayaklandılar.

Olayların bu şekilde gelişmesi üzerine, Sultan Genç Osman'ın katillerinden olan Cebecibaşı ve Genc Osman'ın katledilmesinde Cebecibaşı'na yardım eden Kara Davut idam edildi.
Birinci Mustafa'nın Tuğrası
tugra15

Son düzenleyen Mira; 10 Haziran 2013 22:08 Sebep: Düzenlendi.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
5 Ekim 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Sultan Birinci Mustafa
MsXLabs.org &
Osmanlı Tarihi
Sponsorlu Bağlantılar

Birinci Mustafa, güzel yüzlü, seyrek sakalli, sari benizli ve iri gözlü bir padisah idi.

Íki defa padisahliga çikarildi. Her ikisi de çok kisa sürdü. Sultan Birinci Ahmed vefat edince, henüz katiyetle açikliga kavusmamis bir sebepten dolayi, Íkinci Osman'in çikmasi icabederken aklî muvazenesi bozuk oldugu halde tahta çikarildi. Fakat saltanati üç ayi henüz geçmisti ki, Seyhülislâmin fetvasi üzerine tahttan indirildi. Yerine Íkinci Osman (Genç Osman) tahta çikti.

1622 senesinde yine bir entrika ile tahttan indirilen ve Yedikule'de sehid edilen Genç Osman'in yerine ikinci defa tahta çikarildi. Halbuki aklî muvazenesi yine yerinde degildi.

Zamaninda tarihteki meshur Sultanahmed vakasi meydana geldi. Halktan bir yigit "Sultan Osman'i niçin öldürdünüz?" diye askerlerin üzerine yürüdü. Çesitli manevralarla tam 80 kisinin ölmesine sebep oldu. Bir müddet sonra Kapukulu sipahileri ayaklandi. Genç Osman'i öldürdügü bilinen Davut Pasa idam edildi.

8 Ocak 1623 tarihinde devlet erkâni toplanarak karar verip aklen yetersiz olan Íkinci Mustafa'yi tahttan indirdiler. Yerine Dördüncü Murad'i tahta çikardilar. Seyhülislâm Es'ad Efendi'nin, tahttan indirilmesine vermis oldugu fetvada söyle deniyordu : "Muhtellu's -suur olanin hilafeti caiz olmaz."

Birinci Mustafa tahttan indirildikten 16 sene sonra vefat etti. Ayasofya Camii avlusunda defnolundu. Vefatinda 47 yasinda idi. (Allah rahmet eylesin.)


Son düzenleyen Mira; 10 Haziran 2013 22:10 Sebep: Düzenlendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2013       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
MUSTAFA I (1591 Manisa-1639 İstanbul)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Osmanlı padişahı. III. Mehmet'in oğludur. I. Ahmet'in Osmanlı soyundan en büyük şehzadenin tahta geçmesini yasalaştırması üzerine akıl hastası olduğu hâlde tahta çıkarıldı (1617). Bütün çabalara karşın aklî durumu düzeltilemediğinden yerine II. Osman getirildi (1618). II. Osman, tahtta kaldığı sürece I. Mustafa, Topkapı Sarayı'ndaki odasında kapalı tutuldu. II. Osman'ın tahttan indirildiği gün, yeniçeriler tarafından zorla tekrar padişah yapıldı (1622). II. Osman ise öldürüldü. Bunun üzerine Bağdat ve Erzurum'da isyan çıktı. Öte yandan sipahilerle yeniçeriler de ayaklandılar. Ayaklanmalar Sadrazam Davut Paşa'nın azli ve hapsedilmesiyle bastırıldı. Daha sonra göreve gelen sadrazamlar da çeşitli ayaklanmalarla azledildiler. Karışıklıkların bitmemesi üzerine I. Mustafa tahttan indirilerek Topkapı Sarayı'nda hapsedildi (1623). Burada 16 yıl yaşadıktan sonra IV. Murat tarafından öldürtüldü. I. Mustafa'nın her iki padişahlığı sırasında da devletin gerçek yöneticisi annesi Valide Sultan olmuştur.

Osmanlı Padişahları - Sultan Birinci Mustafa

Son düzenleyen Safi; 23 Eylül 2016 22:54
theMira

Benzer Konular

30 Mart 2011 / kompetankedi Osmanlı İmparatorluğu
3 Temmuz 2015 / kompetankedi Osmanlı İmparatorluğu
29 Mart 2011 / kompetankedi Osmanlı İmparatorluğu
20 Ağustos 2013 / kompetankedi Osmanlı İmparatorluğu
6 Temmuz 2012 / kompetankedi Osmanlı İmparatorluğu