Arama

İkinci İnönü Muharebesi (II. İnönü Savaşı)

Güncelleme: 24 Temmuz 2016 Gösterim: 23.024 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

ikinci İnönü savaşı

Ad:  İkinci İnönü Muharebesi (II. İnönü Savaşı)2.jpg
Gösterim: 7822
Boyut:  55.0 KB

16 martta İzmir'den Bursa’ya gelen yunan orduları başkomutanı general Papulas, giderek güçlenmekte olan türk kuvvetlerini kesin yenilgiye uğratmak amacıyla üç tümenle Bursa’dan Eskişehir ve iki tümenle de Uşak’tan Afyon yönünde ileri harekâta geçti (23 mart 1921). Afyon'u hedef tutan Uşak grubu, Dumlupınar mevzilerini ele geçirdikten sonra saldısını sürdürerek Afyon’a girdi (27 mart 1921).
Sponsorlu Bağlantılar

Türk kuvvetleri Konya yönünü, tutmak için Afyon'un doğusuna çekildiler. Afyon’un işgaline pek önem vermeyen türk genelkurmayı, büyük stratejik değeri bulunan Eskişehir’i kaptırmamak için düşmanı önce İnönü'nde yenmeyi, sonra da Afyon'a saldırarak burada zaferi sağlamayı tasarladı. 23 marttan başlayarak oyalama görevi yapan türk öncü birlikleriyle savaşan yunan kuvvetlerinin Bursa grubu, İnönü mevzileri önüne geldi (26 mart), iki taraf kuvvetlerinin insan ve malzeme sayısı şöyleydi: Türkler: 34 175 er ve subay (30 108 tüfek), 4 435 atlı (3 500 kılıç), 55 hafif ve 235 ağır makineli tüfek, 104 top; Yunanlılar; 41 550 er ve subay (41 150 tüfek), 3 100 atlı (2 000 kılıç), 3 134 hafif ve 720 ağır makineli tüfek, 220 top. Ertesi sabah (27 mart) ikinci İnönü savaşı başladı, ilk gün Yunanlılar’ ın eline geçen bazı mevziler, ertesi gün türk piyadesinin süngü hücumlarıyla geri alındı (28 mart).

Çok kanlı geçen ve 5 gün süren bu çarpışmaların Türkler açısından bir önemli özelliği düşmanın şiddetli saldırılarının kimi zaman karşı taaruzlarla kırılması ve Batı cephesi komutanı ismet Paşa'nın buyruğu gereğince, İnönü savunma hattının en bunalımlı anlarda bile bırakılmamasıdır. Bu savaşlar sırasında Kocaeli grubu komutanı albay Halit Bey, (Deli Halit, Karsıalan), 1. Tümen komutanı albay Kemalettin Sami Bey (Gökçen) ve 61. Tümen komutanı albay izzettin Bey (Çalışlar) yaralanmak pahasına ön saflarda kahramanca çarpıştılar. 30 martta düşman son bir çabayla tüm güçlerini toplayarak yeniden saldırıya geçti. Savaşırı en sıkışık bir anında Ankara’dan gönderilen Meclis muhafız alayı’nın da çarpışmalara katılması, türk kuvvetlerinin moralini güçlendirdi. Kırılan düşman saldırısı, cephe boyunca püskürtüldü.

Ertesi gün türk ordusunun, düşman sağ kanadına yaptığı başarılı karşı-saldırı, savaşın sonucunu belirledi. Bozulan yunan kuvvetleri 1 nisanda Bursa yönünde çekilmek zorunda kalınca, eski mevzilerine kadar izlendi ve ikinci İnönü savaşı da böylece sona erdi. İnönü zaferinden sonra bu cephedeki kuvvetlerin büyük bölümü Afyon'daki yunan birliklerinin üzerine gönderildi. Saldırı karşısında düşman Afyon’u boşaltıp çekilmeye başladı (6 nisan). Uşak’a doğru çekilen Yunanlılar’la 8-11 nisan günleri arasında Aslıhanlar ve Dumlupınar yörelerinde çok şiddetli savaşlar yapıldıysa da, düşman Dumlupınar mevzilerinden sökülüp atılamadı.

ikinci İnönü savaşı sonunda türk ordusu Atatürk'ün belirttiği gibi, "yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendi". Ayrıca, bu savaş sonunda itilaf devletlerinin yunan ordusuna duyduğu güven sarsıldı. Sonuç olarak ingilizler, Malta'ya götürdükleri türk aydınlarından 40 kişiyi serbest bıraktılar (28 nisan 1921); italyanlar Antalya’dan çekilmeye başladılar (1 haziran 1921); Fransa ile Ankara hükümeti arasında görüşmeler başladı (9 haziran 1921); ingilizler Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) ile görüşmek istediklerini bildirdiler (13 haziran 1921); Fransızlar Zonguldak) boşalttılar (21 haziran 1921).

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 24 Temmuz 2016 18:47
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
22 Haziran 2010       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye

II. İNÖNÜ SAVAŞI (23 Mart - 1 Nisan 1921)


II. İnönü Savaşı olarak bilinen bu yengi, Milli Mücadele’nin gelişmesinde önemli değişiklikler yarattı.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  İkinci İnönü Muharebesi (II. İnönü Savaşı)1.jpg
Gösterim: 3929
Boyut:  54.0 KB

Mustafa Kemal çatışmalardan sonra İsmet Bey’e yolladığı kutlama telgrafında “Siz orada yalnızca düşmanı değil, aynı zamanda milletin makûs talihini de yendiniz” diyordu. Savaş sonrasında Fransa, Ankara ile anlaşmanın yollarını aramaya başladı. Gelişmeler İngiltere’yi Yunan saldırılarının geleceği konusunda kuşkuya düşürdü. Ayrıca Yunanlıların Londra Konferansı kararlarını hiçe sayarak saldırıya geçmeleri de İtilaf Devletleri’ni kaygılandırdı. Churchill bu olaydan sonra İngiltere’nin izleyeceği tutumu “artık askeri maceraya atılmama” biçiminde özetliyordu. İtilaf Devletlerinin Milli Mücadele’ye karşı tutumlarını değiştirmeye başladıklarının en önemli göstergesi, İtalya’nın, II. İnönü Savaşı’nın hemen sonrasında, Mayıs 1921’de Ege ve Akdeniz bölgelerindeki işgali kaldırması oldu.

  • Türk Kurtuluş Savaşı'nın II. Meydan Savaşıdır.
  • Londra'daki barış önerileri TBMM'nce kabul edilemeyince İngilizler'in desteği ile Yunanlılar harekete geçmişler­dir.
  • TBMM için savunma savaştır.
  • Yunanlılar bozguna uğratıl­mıştır.
  • Savaşın sonunda Fransızlar, Zonguldak'tan; İtalyan'lar Antalya'dan (5 Temmuz 1921'de de işgal ettikleri yerden) çekildiler.
  • TBMM'ne ve düzenli orduya güven arttı.
Mustafa Kemal, İsmet Bey'e "siz orada Türk Milleti'nin kötü talihini yendiniz" diye kutlamış; TBMM'de Albay İsmet Bey'i "Generalliğe" yükseltmiştir.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 24 Temmuz 2016 18:47
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
¿FeaRLéSs0fDarK - avatarı
¿FeaRLéSs0fDarK
Ziyaretçi
30 Mart 2011       Mesaj #3
¿FeaRLéSs0fDarK - avatarı
Ziyaretçi

2. İnönü Savaşı ( 23 - 31 Mart 1921 )

Ad:  İkinci İnönü Muharebesi (II. İnönü Savaşı)3.jpg
Gösterim: 5101
Boyut:  62.4 KB

Bu çarpışmanın, Yunan Başkomutanlığının olağanüstü bir hazırlanışla, Bursa cephesindeki birliklerini 50-60 bin kişilik bir güce ulaştırarak "son darbe" yi vurma amacından doğduğu söylenebilir. Öte yandan, 27 Şubat-12 Mart 1921'de Londra'da toplanan Konferansta B.M.M. Hükümetinin söz sahibi olmasının yarattığı gelişmeler de Yunan Başkomutanlığını bu karara zorlayan dış etkenler arasında sayılabilir.

23 Mart 1921 sabahı Bursa ve Uşak kesimlerinde saldırıya geçen Yunan ordusunun 40 bin piyade tüfeği, 4 bine yakın ağır ve hafif makineli tüfek, 1200 kılıç ve 144 topluk gücüne karşı ordumuz Batı cephesinde 15 bin piyade tüfeği, 150 ağır ve hafif makineli tüfek, 90 kılıç ve 56 top ile Afyon yöresinde 9 bin piyade tüfeği, 64 makineli, 51 top ve 4 bin kılıçtan meydana geliyordu. Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) savaşı yine İnönü mevzilerinde kabul edecek biçimde planlandığından İnegöl kesiminde bulunan birliklerimiz geri çekildiler. 30 marta kadar süren savaşlarda, cepheyi koruyan ordu, Türk tarihinin en çetin sınavlarından birini daha verdi. İyi donatılmış düşmana ilerleme fırsatını vermedi. 30 Mart 1921 günü cephenin sağ kanadına bütün gücüyle yüklenen düşmanın Savcıbey sırtlarına ele geçirmek isteyen 2-3 tümenlik gücü karşısında alaylarımız yenik düşmediler. Aynı gün, akşama doğru son gücüyle bir atılım deneyen düşman, zayıf düşen sol kanadımıza vurunca, Ankara'dan savaş alanına gönderilen Meclis Muhafız Taburunun da kattığı güç karşısında duramadı ve 31 Mart-1 Nisan gecesi bütün hatlarda geri çekilmeye başladı.

Güney Cephesinde ise, Uşak-Afyon doğrultusunda harekete geçen Yunanlılar, 28 Mart'ta Afyon'u alarak Çay-Bolvadin hattına kadar ilerlediler. Bu cephede batıdan gönderilen güçlerle 7-11 Nisan arasında yapılan savaşlarda Yunan kuvvetlerinin Afyon'u boşaltarak, Uşak doğrultusunda geri çekilmeleri sağlandı.

2. İnönü Savaşı Sonuçları :


Yunanlılar Eskişehir'i alıp İtilâf Devletleri' nin desteğine layık olduğunu ispatlamak istiyordu. Fakat başarılı olamadı ve geri çekilmek zorunda kaldı, geri çekilirken de büyük kayıplar verdi. Mustafa Kemal Eskişehir-Kütahya savaşlarından sonra Türk ordusunu Sakarya' nın doğusuna çekti. Gelişmeler ülkede büyük üzüntüye neden oldu, bazıları devlet merkezinin Kayseri' ye taşınmasını istedi fakat meclis bunu kabul etmedi. Mustafa Kemal 5 Ağustos 1921 'de üç aylık süre ile başkomutan seçildi.
Son düzenleyen Safi; 24 Temmuz 2016 18:48
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Temmuz 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

İkinci İnönü Muharebesi


Birinci İnönü Muharebesinden mağlup olarak Bursa bölgesine çekilen 3ncü ve Uşak bölgesinde bulunan 1nci Yunan Kolorduları, Türk Kuvvetlerinin kuvvetlenmesine imkân vermeden imhasını sağlamak; Eskişehir ve Afyon stratejik bölgesini ele geçirmek, Sevr Antlaşması hükümlerini zorla Milli Hükümete kabul ettirmek maksadıyla 23 Mart 1921 günü ileri harekata geçen Yunanlılar, Londra Konferansı'na gitmek için hazırlanan Türk temsilcileri daha yoldayken, tüm barış kapılarını kapayıp, biri Afyonkarahisar diğeri Eskişehir istikametinde iki koldan saldırıyı başlattılar.

Yunan ordusu bütün cephelerde 23 Mart 1921 tarihinde toplam 40.000 tüfek, 370 ağır makineli tüfek 114 top ve 1.200 suvariden oluşan ordusuyla tarruza geçmişti.Türk ordusunun silahlı kuvvetleri ise 24.000 tüfek, 214 ağır makineli tüfek, 4.900 süvari ve 144 toptan oluşmuştu.

Mirvila (Tuğgeneral) İsmet Paşa komutasındaki birlikler, karargahı Eskişehir 'de olmak üzere, güneyden kuzeye 11, 24, 61nci Piyade Tümenleri birinci hatta; 3ncü Piyade Tümeni ve 1nci Süvari Tugayı örtme görevini müteakip ihtiyatta olacak şekilde, İnönü mevzilerinde savunma için tertiplendi.
24 Mart'ta Dumlupınar, 27 Mart'ta da Afyon düştü. Eskişehir yönünde gelişen Yunan saldırısı ise Birinci İnönü Muharebesi'nde takip edilen yoldan ilerlemekteydi. İnönü mevkiindeki çatışmalar 27 Mart sabahı başladı. Yunan ordusu ilk günlerde etkili taaruzlar yapmışsa da, cepheye bizzat gelen Başbakan ve Milli Savunma Bakanı Korgeneral Fevzi Paşa'nın Türk ordusuna verdiği beklenmedik başarılı karşı taarruz emriyle düşman güçleri geri çekilmek zorunda kaldılar. Yunan ordusu bu çekilişi sırasında Türk süvarilerinin ısrarlı takipleri sonucunda ağır kayıplar vermiştir. Buna karşılık Yunan ordusunun güney cephesinde yaptığı taarruz gelişme göstermiş, Afyonu işgal eden Yunan kuvvetleri Çay-Bolvadin hattına kadar ilerlemişlerdi. Ancak Yunan birlikleri İnönü cephesindeki savaşı kaybedince güneyde Afyon şehrinden çekilmek durumunda kaldılar.

Sonrasında Güney cephesi Türk birliklerinin 8-12 Nisan günlerinde Aslıhanlardaki Yunan kuvvetlerine karşı yaptıkları taarruzlar sonuç vermemiş, Yunanlılar Dumlupınar mevzilerinki konumlarını sağlamlaştırmışlardır.
İkinci İnönü Muharebelerinden sonra, 3 Nisan 1921'de TBMM kararıyla, Ferik (Korgeneral) Fevzi Paşa'nın rütbesi Birinci Ferik (Orgeneral)'liğe terfi etti.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Ekim 2016 00:19
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

1 Ocak 2013 / Keten Prenses Türkiye Cumhuriyeti
24 Temmuz 2016 / Misafir Cevaplanmış
24 Temmuz 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
14 Temmuz 2009 / Daisy-BT Türkiye'den