Arama

Japonya Hakkında - Tek Mesaj #2

Alex_Taylor - avatarı
Alex_Taylor
Ziyaretçi
22 Ekim 2005       Mesaj #2
Alex_Taylor - avatarı
Ziyaretçi
Japonca'nın Yayılması ve Dünyada Japonca

Ovalardaki gerçek nüfus yoğunluğunun km2'de 1.500 kişiyi bulması son iki yüzyılda yoğun göçlere neden olmuştur. 1940'ların başında Amerika'da 120.000, Brezilya'da 200.000, Peru ve Kanada'da 21.000 Japon yaşıyordu. Bugün Amerika'da 900.000, Brezilya'da 400.000 Japon yaşamaktadır. Özellikle 1980'den sonra Asya Pasifik ülkelerinde meydana gelen ekonomik dönüşümler ve sanayileşme sonucunda bu bölgede de azımsanamayacak sayıda Japon varlığını ortaya çıkarmıştır. Yabancı ülkelerin girişimi ve Japonya'nın etkin yardımlarıyla dünyada Japonca eğitimi yaygınlaşmaktadır. Özellikle Çin'de Japonca öğrenenlerin sayısı bir hayli fazladır. 1972'kurulan Japonya Vakfı'nın amacı Japonya ile yabanı ülkeler arasındaki kültürel alışverişi güçlendirmektir.Vakıf bütçesinin büyük bir kısmını Japonca'nın yayılmasına ve bu konuda yapılan bilimsel nitelikteki araştırmalara ayırmaktadır. Japonya Vakfı'nın çalışmaları ağırlıklı olarak coğrafi yakınlık ve ticari ilişkilerden dolayı Asya ülkelerine yöneliktir. Japonya'nın ekonomik gelişmişliği dünyada özellikle üniversitelerde Japonca öğrenenlerin sayısında hissedilir bir artışa yol açmaktadır.
Türkiye'de ilk Japonca dil eğitimi 1976 yılında kurulan Türk-Japon Kadınları Dostluk ve Kültür Derneği tarafından açılan Japonca kursuyla başlamıştır. Üniversite düzeyinde Japonca eğitimi ise 1986 yılı başlarında Ankara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Japon dili ve Edebiyatı bölümünün açılmasıyla başlamıştır.



Bölgesel Aksanlar

Kanto'da konuşulan standart Japonca'nın dışında, Kansai (Kyoto ve Osoka bölgesi), Kyuşu ve Okinava takımadaları lehçeleri ayırt edilir.
zorunlu eğitim seviyesinde bütün Japonlar, standart Japonca'yı az çok anlarlar ama bütün lehçeleri anlamazlar. her bölgede herkes kendi lehçesini konuşur. Nagazakililerle Kagoşimalılar birbirlerininin lehçelerini anlamakta zorlanırlar. Son ek taşıyan eylem biçimleri konuşanın toplumsal kategorisine göre önemli ölçüde farklılık gösterir. hitap edilen kişinin toplumsal düzeyine göre kullanılan sözcükler de değişir.