Arama


BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
3 Mayıs 2008       Mesaj #8
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye

Gusülden sonra meni gelirse


Sual: Guslettikten sonra, menisi gelen erkeğin, tekrar gusletmesi gerekir mi?
CEVAP:
Dört mezhebe göre de bildirelim:
Hanefi’de ve Hanbeli’de; şehvetle yerinden ayrılan meni, herhangi bir sebeple şehvetsiz de çıksa, yine gusletmek gerekir. Bunun için gusletmeden önce bir miktar uyumak veya idrar yaparak, meni kalmışsa, çıkarmak gerekir.

Şehvetle yerinden ayrılan ve şehvetle dışarıya atılan bir meniden dolayı gusletmek gerekir. Şehvetle yerinden ayrılıp, şehvet kesildikten sonra dışarıya atılan meniden dolayı da, imam-ı a’zamla imam-ı Muhammed'e göre, gusletmek gerekir. Fetva da böyledir. İmam-ı Ebu Yusuf'a göre gusül gerekmez. Bir zaruret veya ihtiyaç halinde İmam-ı Ebu Yusuf'un kavliyle amel etmek caiz olur. Mesela, misafirlikte veya soğukta gusletmesi zor olan kimse, rüyada ihtilam olurken uyanıp, hemen tenasül uzvunu tutarak meninin çıkmasını önlese, şehveti geçtikten sonra, meni dışarı çıksa gusül gerekmez.

Şafii’de; bevletmiş yani idrar çıkarmış olsa bile, meni gelince tekrar gusletmesi gerekir; çünkü Şafii’de, ayrılan meni, şehvetsiz de çıksa yine gusül lazım olur.

Maliki’deyse; bevletmemiş olsa bile, gusülden sonra meni gelirse, tekrar gusletmek gerekmez; çünkü meni şehvetsiz çıkınca, Maliki’de gusül gerekmez.

Fakat Maliki’yi taklit eden Hanefi cünüp olunca, kendi mezhebinden çıkmamış olduğu için, gusletmeden önce, bevlederek idrar yolundaki meniyi çıkarması gerekir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 25 Haziran 2016 05:14