Arama

Leyla Gencer - Tek Mesaj #2

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mayıs 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Leyla Gencer'i kaybettik
Ad:  leyla_gencer_1.jpg
Gösterim: 556
Boyut:  18.9 KB
20'inci yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer (80), Milano'daki evinde solunum ve kalp yetmezliğinden vefat etti.
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'ndan (İKSV) yapılan yazılı açıklamaya göre, Leyla Gencer için Milano'daki La Scala Operası, Santa Basila Kilisesi'nde 12 Mayısta tören düzenleyecek. Törenden sonra, Gencer'in cenazesi vasiyeti doğrultusunda yakılmak üzere krematoryuma götürülecek.
Leyla Gencer'in cenazesinin külleri, yine vasiyeti üzerine İstanbul'a getirilerek, Ortaköy'de yapılacak bir törenle Boğaz sularına dökülecek.
İKSV'nin yeni yapılmakta olan merkezinde sanatçının vasiyeti üzerine bir "Leyla Gencer Müzesi" oluşturulacak.

Cumhurbaşkanı Gül: "Örnek sanatçı kişiliği ile her zaman anılacak"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 20'inci yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer'in "örnek sanatçı kişiliği ve yaptıklarıyla her zaman anılacağını" belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül'ün yayımladığı başsağlığı mesajında, "Opera tarihimizin gelmiş geçmiş en büyük divalarından olan, Devlet Sanatçımız Leyla Gencer'in vefatından büyük üzüntü duydum. Dünyanın büyük opera sahnelerinde alkış toplayan, değerli ödüller alan, genç sanatçılar yetiştiren, ülkemiz için bir kültür elçisi gibi çalışan ve gururumuz olan Leyla Gencer, örnek sanatçı kişiliği ve yaptıklarıyla her zaman takdirle anılacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyorum" dedi.
TBMM Başkanı Köksal Toptan da başsağlığı mesajında, "Türk operasına önemli hizmetlerde bulunan ve çok sayıda sanatçı yetiştiren Devlet Sanatçısı Leyla Gencer'i asla unutmayacağız" dedi.

Kültür Bakanı: "Adını opera tarihine başarıyla yazdırdı"
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bir dünya sanatçısı olan Leyla Gencer, uluslararası alanda da ülkemizin gururu olmuş ve adını opera tarihine başarıyla yazdırmıştır" dedi.
Günay, opera sanatçısı Gencer'in vefatı nedeniyle yayınladığı başsağlığı mesajında Türk operasının yetiştirdiği en önemli sanatçılardan Gencer'in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti. Günay, mesajında şunları kaydetti:
"Bir dünya sanatçısı olan Leyla Gencer, uluslararası alanda da ülkemizin gururu olmuş ve adını opera tarihine başarıyla yazdırmıştır.
Operamızın divası Gencer'e Allah'tan rahmet, opera camiasına ve Türk milletine başsağlığı diliyorum."
Müzik dünyası yasta
Müzik dünyası, Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli opera sanatçılarından Leyla Gencer'e ağlıyor.
20'inci yüzyılın en büyük divalarından olan ve 80 yaşında Milano'daki evinde solunum ve kalp yetmezliğinden vefat eden Leyla Gencer'in ölümü sanat dünyasını üzüntüye boğdu.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Gencer'in vefatından duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.
Gencer ile çok özel bir ilişkisinin bulunduğunu ve sanatçıya derin saygısının olduğunu ifade eden Gökmen, "Türk operası, dünya sanatı çok büyük bir kimliği yitirdi. Çünkü 20. yüzyılın yetiştirdiği en önemli opera sanatçılarından biriydi, Türk operası adına da çok önemli bir kayıp olduğunu düşünüyorum" dedi.
Leyla Gencer'in ilerleyen yaşı nedeniyle son yıllarda sahneye çıkamadığını anımsatan Gökmen, "Son yıllarında sahneye çıkamasa da Türk opera sanatçılarına önder olmuş, onları eğitmiştir. Çok övgüye değer çalışmaları olmuştur. Bunları son derece şükranla karşılıyoruz" sözleriyle Gencer'in Türk opera sanatındaki önemli yerini vurguladı.
Türk sanatçıların Gencer'i asla unutmayacağını ifade eden Gökmen, "Türk opera sanatçıları çok kederliyiz. Bütün dünyadaki opera sanatçılarının bu kederi paylaştığını düşünüyorum. Tüm opera ve sanat dünyasının başı sağ olsun" diye konuştu.

"Muhteşem bir hassasiyetle donatırdı"
Piyanist ve besteci Fazıl Say da Leyla Gencer dinlemenin kendisi için "zenginleşmek" anlamına geldiğini ifade ederek, "Müzisyenler, en çok büyük şancılardan bir şeyler öğrenir. Şarkılama sanatını içselleştirmek, bir piyanist için mühim bir aşamadır ve bu konuda 20. yüzyılın en büyük sopranolarından biri olan Gencer bana hayatım boyunca yol gösterici bir kutup yıldızı olmuştur" dedi.
Leyla Gencer'in inanılmaz detayları gerçekleştirebilen bir sesi olduğunu belirten Say, sanatçının ölümünden duyduğu üzüntüyü şöyle aktardı:
"O, en zor tizlikteki sesleri muhteşem bir hassasiyet ile donatır, müziğe çevirir, renkten renge sokardı. Çok detay severdi, her nota müzik olmalıydı. Her ses, o sırada gerçekleştirdiği roldeki kahramanın duygularını en doğal ve çarpıcı haliyle yansıtmalıydı. Bütün bunları Gencer'in kayıtlarında çok iyi hissederiz de zaten.
Çok fazla plak kaydı yapmamıştı ama günümüzde eski, radyo ve korsan kayıtlarla birlikte 30'a yakın opera yorumu canlı performansıyla bulunmaktadır.
Donizetti ve Verdi operalarında Leyla Gencer yorumları bütün dünyaca kabul edilmiş bir örnek teşkil etmişti. Yıllarca adı en büyük divalarla ve Maria Callas ile anılmıştı. Onu her zaman örnek almalıyız. Bir Türk sanatçısı olarak dünyanın ilk parlayan yıldızıdır. Bu zorlu yolda en çok onun emeği vardır."
Leyla Gencer'in özgeçmişi
Leyla Gencer, 1928 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuvarında başladığı şan eğitimine İtalyan soprano Giannina Arangi-Lombardi ve Apollo Granforte ile devam etti.
Leyla Gencer, sanat hayatına ilk adımı, 1950'de Ankara Devlet Operası sahnesinde Mascagni'nin "Cavalleria Rusticana" eserindeki "Santuzza" rolüyle attı.
Madame Butterfly
Gencer'in uluslararası platformdaki opera serüveni, 1954'te Napoli'deki Santa Carla Tiyatrosu'nda "Madame Butterfly" operasıyla başladı.
1957'de Milano'da La Scala Operası'nda ilk kez sahneye çıktığında seslendirdiği Poulenc'in "Les Dialogues de Carmelites" operasındaki rolüyle kazandığı başarıyla doruğa yükseldi.
Dünyanın bütün ünlü opera sahnelerinde "La Diva Turca" olarak alkışlanan ve büyük başarılara imza atan Leyla Gencer, 1980'de sahneleri bıraktığı güne kadar dorukta kaldı.
Devlet Sanatçısı unvanı
Opera repertuvarı 34 bestecinin 70'in üzerinde operasından oluşan Leyla Gencer, 1988'de verilen "Devlet Sanatçısı" unvanının yanı sıra en son 2007'de İtalya'da aldığı Caruso Ödülü'ne kadar pek çok önemli opera ödülünün de sahibi oldu.
Opera tarihinin gelmiş geçmiş en büyük divalarından olan Leyla Gencer, hayatının son yıllarını, Milano'da La Scala Operası'nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmeni olarak genç şancıları yetiştirmeye adadı.
Yeni yeteneklere destek oluyordu
İKSV'nin Mütevelliler Kurulu Başkanı olan Leyla Gencer, 1995'ten beri düzenlenen "Leyla Gencer Uluslararası Şan Yarışması" ile opera dünyasına yeni yetenekler kazandırmaya devam ediyordu.