Arama

Atletizm Nedir? Atletizm - Tek Mesaj #2

Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
10 Temmuz 2008       Mesaj #2
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Atletizm Nedir?
Ad:  Atletizim-3.jpg
Gösterim: 7452
Boyut:  48.6 KB
ATLETİZM, farklı aktivitelerden oluşan, geniş kapsamlı bir spor alanıdır. Çeşitli ve karmaşık özellikler taşır, faaliyetleri yıl boyu sürer.

Küresel bir spor’dur. Kökleri insanlığın en eski dönemlerine dayanır, tüm kıtalarda yaygındır. İnsanlar Medeniyetlerin ilk çağlarından beri beslenebilmek ve korunabilmek için avcılık ve balıkçılıkla uğraşmışlardır. Eğlence ve keyif zamanlarında, ilkel ve başıboş şekilde de olsa kendi aralarında çabukluk, dayanıklılık, esneklik ve güçlülük alanlarında yarışırlardı ; bu alanların günümüz Atletizmi ile örtüştüğünü görüyoruz. Asırlar boyu tüm toplumlar, her biri kendi şartları ve anlayışları içinde sporu bir şekilde geliştirmişlerdir.

Dünya Modern Sporla İngiltere’de Thomas Arnold ‘ un (1795-1843) eylemi sayesinde tanışmıştır. 1828 yılında Rugby Kolej’inin Müdürlüğüne getirilen Arnold burada yürekten inandığı ‘’öğretmek, eğitmek ve özellikle hem bedenleri hem beyinleri çalıştırmak’’ ilkesini uygulama fırsatı bulmuştur. Çok geçmeden Eton, Oxford ve Cambridge Kolej’lerinin bu harekete katılmasıyla Atletizm 1840 yıllarına doğru kurumlaşma yoluna girecektir. Öğrencilerin kendilerinin yönettikleri klüpler kurulur ve okullar arası kadar okul dışı karşılaşmaların düzenlenmesini kolaylaştıracak kurallar belirlenir. İngiltere’de ilk Şampiyonalar 1866 yılında çeşitli koşu, atma ve atlama branşlarını içermek suretiyle yapılır.

ABD de ilk Yarışma 1868 yılında ama ancak Salonda yapılır.. Üniversite öğrencilerinin açık havada yarışabilmesi için bir süre daha beklemek gerekecektir..

Spor merakının seçkinlere mahsus olduğu İngiltere’nin aksine Amerika’da spora ilgiyi halk kitleleri göstermiştir.
Aynı dönemde, Kürek, tenis, futbol, bisiklet vb gibi sporlarda da yarışmalar düzenlenmeye başladığını görüyoruz.

Spor artık kurumsallaşma yoluna girecek ve bugün bildiğimiz gerek ulusal gerek uluslararası düzeydeki “Her Spor için ayrı bir Federasyon” anlayışı hakim olacaktır. Atletizm için yapılanma süreci 1920’de tamamlanmış olacaktır.

Başlangıçta, tıpkı diğer sporlarda olduğu gibi, Atletizm erkeklere özel bir uğraş iken, bilhassa 1914-18 Dünya savaşından sonra kadınların gittikçe yoğunlaşan biçimdeki katılımına tanık olunmaktadır.

Atletizm günümüzde Dünya’daki en önemli sportif olayı "Olimpiyat" ların KRAL SPORUDUR.
Son düzenleyen _Yağmur_; 19 Haziran 2016 11:32