Arama


Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
11 Mayıs 2006       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Malazgirt Savaşı1.jpg
Gösterim: 29902
Boyut:  85.3 KB

Malazgirt Savaşı


Alp Arslan komutasındaki Büyük Selçukluların Romanos IV. Diogenes komutasındaki BizanslIları yendiği meydan savaşı
(26 Ağustos 1071)

Zaferden sonra Anadolu’nun büyük bir bölümü Türklere açılmıştır.

Selçuklu sultanı Alp Arslan (hd 1063-72) Halep’i aldıktan sonra Mısır’a doğru yürüyüşe geçti (Mart 1071). Bu sırada, Bizans imparatoru Romanos Diogenes de (hd 1068-71) yitirdiği yerleri geri almak ve Türkleri Anadolu’dan çıkarmak amacıyla Norman, Slav, Gürcü, Abhaz, Ermeni, Uz ve Peçeneklerden oluşan, ağır silahlarla donanmış ordusuyla Doğu Anadolu’ya yöneldi. Kuvvetlerini Erzurum’da ikiye bölerek bir bölümünü Gürcistan’a gönderdi. Ardından, Malazgirt ve Ahlat üzerine öncü kuvvetler göndererek büyük bir orduyla Malazgirt’e girdi.

Diogenes’in doğuya doğru yürüdüğünü öğrenen Alp Arslan hemen geri döndü. Bu arada veziri Nizamülmülk’ü olası bir yenilgi sonrasında devlet yönetimini üstlenmesi için Hemedan’a yolladı. Ahlat’ta Selçuklu öncü birliklerinin BizanslIları bozguna uğratmasından sonra Malazgirt’te Bizans ordusuyla karşılaşan Alp Arslan, Emir Savtekin’i Bizans ordugâhına göndererek barış önerisinde bulundu. Diogenes’in öneriyi reddetmesi üzerine Malazgirt Kalesi önündeki Rahba düzlüğünde yapılan savaşta Bizans ordusu büyük bir bozguna uğradı. Diogenes tutsak düştü. Bu yenilgide Uz ve Peçeneklerin Büyük Selçuklu saflarına geçmesi de rol oynadı.

İmzalanan antlaşmayla BizanslIlar Urfa, Münbiç ve Antakya’yı Selçuklulara vermeyi, 360 bin dinar tazminat ödemeyi ve Selçuklu savaş tutsaklarını serbest bırakmayı kabul ettiler. Buna karşılık, Alp Arslan da Diogenes’i serbest bıraktı.
Avrupa’da yankılar uyandıran Malazgirt zaferi, Anadolu’nun geleceği açısından dönüm noktası oldu. Türkler karşısında yenilen BizanslIlar, geri çekilme sürecini uzatmayı amaçlayan bir savunma politikasına yöneldiler. İran ve Azerbaycan’daki Türkmenler ise çok kalabalık kitleler halinde Anadolu’ya göç etmeye başladılar. Alp Arslan, Türkmen beylerine ve emirlere, doğu ve güneydoğu bölgelerinde geniş topraklar ıkta etti.

Kuzeni Kutalmışoğlu Süleyman (I. Süleyman Şah) ise Orta ve Batı Anadolu’daki yeni fetihlerin öncülüğünü üstlendi. Artuk, Mengücek, Ebülkasım, Danişmend adlı beyler Anadolu’daki ilk Türk beyliklerini kurmayı başardılar. Bu gelişmeler, Türklerin göçebelikten yerleşik düzene geçişinin ve İslam kuralları ile ulusal geleneklerin bir sentezi sayılan Anadolu Türk uygarlığının başlangıcını oluşturdu.

kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 22 Ağustos 2016 18:11