Arama


GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
2 Eylül 2008       Mesaj #5
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi


AYAK TEMİZLİĞİNDE ÇORABIN ÖNEMİ

Ayaklar her gün çorap ve ayakkabı içinde terlediğinden dolayı düzenli olarak yıkanmalıdırlar. Yıkama işlemi yapılmaz ise, çevreyi rahatsız edecek kokular, daha sonra da ayak sağlığını bozabilecek nasır, mantar gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Ayaklar düzenli olarak yıkanmalı, her yıkamadan sonra parmak araları havlu ile iyice kurutularak mantar enfeksiyonları için ortam oluşması önlenmelidir. Ayak sağlığı için kullandığımız çorap büyük önem taşımaktadır. Özellikle çorapların pamuklu olması ayak sağlığı için tercih sebebi olmalıdır. Mutlaka kullanılan çoraplar temiz olmalı ve günlük olarak değiştirilmelidir.




Temel giyim ihtiyaç malzemelerinden biri olan çorap, yalnızca bir örtünme malzemesi olmayıp,insan sağlığı açısından da son derece önemli bir giysidir. Çorap insanın hayatı boyunca çok sayıda tükettiği ve en çok kullandığı giyim eşyaları arasında ömrü en uzun olanıdır. Antik çağlardan günümüze günlük hayatımızın vazgeçilmez öğeleri olan çoraplar, Anadolu geleneğinin içinde üzerine işlenen motiflerle sahibinin sesi de olur.

Çorap tarihi incelendiğinde; ilk çorap bulgularının M.Ö. 500-600 yıllarına ait oldukları görülmekte. Altay dağları eteklerinde yapılan kazılarda bulunan çorapların keçeden yapıldığı belirlenmiştir. İlk yazılı kaynaklarda ise Yunanlı şair Hesedios (M.Ö.8.yy) hayvan kılından üretilen bir ayakkabı astarından söz edilmiştir. 1920 yılında Mısır’da yapılan kazılarda ise M.S. 3.ve 6.yy’a ait örme çoraplar bulunmuştur. MS 2. yy dan başlayarak keçe yada hayvan postundan kesilerek dikilen, ama esnek olmayan çorap benzeri giyeceklerin üretildiği de biliniyor.





Anadolu kültüründeki çorapların benzerleri ise Balkan ülkelerinde, Türkmenistan’da, Yunanistan’da sürüleriyle yaşayıp oradan oraya dolaşan topluluklarda da görebiliyoruz. Türkçe’deki çorap sözcüğü ise Fransızca kökenlidir. “Gorab” sözcüğü, Arapça’ya “curap” buradan Türkçe’ye ise “çorap” olarak geçer ve Balkan diline de girer. Türkmenistan’da ise çoraba “ceşka” adı verilir. İngilizce çorap anlamına gelen “sock” sözcüğünün kökeni olan Latince “soccus” ise, aslında alçak topuklu hafif ayakkabılar için kullanılırdı. Romalılar bu sözcüğü antik Yunalılardan almıştı.



Nottingham’da yaşayan William Lee kadınların elle örme hareketlerini izleyerek, aynı hareketleri mekanik olarak gerçekleştiren bir düzenek hazırlamıştır. Hazırladığı bu sistemle de ilk mekanik çorap üretimini gerçekleştirmiştir..

Yunalılardan almıştı. Yunanlıların giydiği ”sukkhos” yani ayağa dolanan bir posttan yapılan hafif ayakkabılar, Romalılar zamanında, Britanya’nın işgali ile adalara taşındı, çizmenin içine giyilebilen bu bir tür çoraplarla ayakların korunabileceğini gören Anglosaksonlarca benimsendi. Hun imparatoru Atilla bacağına çok renkli kumaş parçaları sarardı. 16.yy’a gelindiğinde o günün sosyete ve üst sınıfı çorap kullanmaya başladı, çorap kendini ifade etmenin bir aracı sayılıyordu ve rengarenk, parlak, çizgili desenlerde çoraplar giydiler. El örgüsü çoraplar bugünkü biçimlerini 17. yy’da almıştır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Efulim; 22 Kasım 2011 12:51 Sebep: Sayfa düzeni.