Arama


Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
10 Eylül 2008       Mesaj #4
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Ormanlar ve Orman Ürünleri
Ormanlar, sahip oldukları biyolojik çeşitlilikle yeryüzündeki en değerli ekosistemler arasındadır. Barındırdığı yaşamsal zenginlikle, tüm habitatlar arasında ayrı bir yere sahiptir.
Ormanlar, tarihin hiçbir döneminde, son yüzyıl içinde yaşadığı gibi bir yok olma süreci yaşamamıştır. Bu yok olma sürecinin en önemli sebepleri insan kaynaklıdır. Bunlar arasında sürdürülebilir olmayan odun üretimi, yapılaşma, yangınlar ve amaç dışı kullanım sayılabilir. Ormanlar bu süreçten iki şekilde etkilenir:
  • Ormansızlaşma: Bugün, 3 milyar hektar orman alanı yeryüzünden silinmiştir.
  • Nitelik Kaybı: Son yıllarda dünya genelinde ormanların sağlık durumu bozulmuş ve biyolojik çeşitlilikte önemli kayıplar yaşanmıştır. Uygun şekilde ve uygun yerlerde yapılmayan ağaçlandırma çalışmaları da doğal çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir.
İyi planlanmış orman yönetimiyle biyolojik çeşitliliğin, toprağın ve peyzajın korunması ve bazı durumlarda geliştirilmesi sağlanabilir. Ancak, aşırı odun üretimine ve sürdürülebilir olmayan kaynak kullanımına dayanan, ormanın gerçek işlevi dışındaki kullanımına göz yuman orman yönetimi yıkıcı sonuçlara yol açabilir. Belli bir plana göre yönetilen ormanlarda yıllık kesim miktarı, kesim dönemleri, teknikleri; yol, köprü gibi altyapı faaliyetleri ormanın ekolojik yapısının devamını tehdit etmemeli, çevre koruma ilkelerine uymalıdır.
Ormancılık dışı etkinliklerin orman üzerindeki olumsuz etkileri arasında en önemlilerinden biri, hava kirliliği yüzünden ormanların yok olmasıdır.
Bir diğer önemli tehdit, yangınlardır. Orman yangınları, bitkiler ve diğer canlıların ölümüne neden olarak inanılmaz boyutlarda ekolojik yıkımlarla sonuçlanmaktadır. İstatistiklere göre, orman yangınlarının hemen hemen tamamı insan kaynaklıdır.