Arama

Aslan (Panthera leo) - Tek Mesaj #1

CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
14 Eylül 2008       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
ASLAN. Gösterişli yapısı, gücü ve yırtıcılığı nedeniyle "ormanlar kralı" olarak anılan as­lan (Panthera leo, eskiden Leo leo), kedigiller olan uzunluğu 3 metreyi aşar, ağırlığı da 225 kilogramı bulur Bugün aslan daha çok bir Afrika hayvanı­dır. Gerçekten de aslanların çoğu bu kıtanın güneyinde ve doğusunda, az bir bölümü de Hindistan'ın kuzeybatısındaki Gir Ormanı'n-da koruma altında yaşar. Oysa İS 500 yıllarına kadar Avrupa'da da aslanlar yaşıyordu.

Erkek aslan, iri kafasını ve güçlü omuzları­nı örten gür yelesiyle dişisinden kolayca ayırt edilir. Ama bütün erkek aslanların yelesi aynı büyüklükte değildir; hatta bazılarında hiç yele olmayabilir. Aslanların postu genellikle altın sarısı ya da kızıl kahverengi, sırtları gövdeleri­nin alt bölümlerinden, yeleleri ise hemen her zaman postun öbür bölümlerinden daha koyu renktedir. Dişiler erkeklerden hem daha kü­çük yapılı, hem de daha açık renklidir.
Bütün kedigiller gibi aslanın pençeleri de yumuşak tabanlıdır ve gerektiğinde içeri çeki-lebilen güçlü tırnaklarla donatılmıştır. Uzun kuyruğunun ucundaki püskülün arasında da mahmuza ya da tırnağa benzeyen bir oluşum vardır; ama bunun ne işe yaradığı bugüne kadar açıklanamamıştır.

Kumluk ya da kayalık düzlüklerde ve sey­rek ağaçlı açık otlaklarda yaşayan aslanların rengi, güneşte kavrulan arazinin ve bitki örtüsünün rengiyle tam bir uyum içindedir. Bu hayvanlar genellikle bir ya da birkaç ailelik gruplar halinde yaşarlar. Gırtlaktan çıkan ve gök gürültüsünü andıran kükremele-ri daha çok akşam saatlerinde ya da gün doğarken duyulur.

Bütün gününü kayaların ve ağaçların gölge­sinde yatarak ya da uyuyarak geçiren aslan genellikle geceleri avlanır. Başlıca avı, ovalar­da sürüler halinde otlayan zebra, ceylan antilop ve gnu gibi memeli hayvanlardır. Avını ya bir su birikintisinin yanında pusuya yatarak bekler ya da otladığı sürece sezdirme­den, sabırla izler. En uygun durumu yakaladı­ğında avının üzerine yıldırım hızıyla atlayıp yere düşürür ve tek bir pençe vuruşuyla hayvanı bir anda öldürür. Güçlü kuvvetli bir erkek aslan, at büyüklüğünde bir hayvanı dişleriyle çekerek sürükleyebilir. Aslanlar ge­nellikle gruplar halinde avlanır ve bazıları pusuya yatarken, öbürleri avı onlara doğru kovalar.

Ayrıca Bknz Aslan Resimleri

"Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica"
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen The Unique; 17 Temmuz 2011 22:31 Sebep: Yönlendirme Eklendi
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...