Arama

Honore de Balzac - Tek Mesaj #3

Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #3
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Honore de Balzac
BALZAC, Honore de (1799-1850). Fran­sa'nın Tours kentinde doğan Honore de Balzac, gençliğinde hukuk eğitimi gördü. Ne var ki, edebiyat daha çok ilgisini çekiyordu. Para kazanmak için basımcılık, yayımcılık, dökümcülük gibi işlerle uğraştı. Değişik tak­ma adlarla tarih, mizah ve cinayet romanları yazdı. Kendi adıyla yayımlanan ilk romanı Köylü İsyanı1 dır (Les Chouaus; 1829).

Balzac, çalışmaya başlayınca 15-16 saat masasından kalkmaz, fincan fincan kahve içerek, kaz tüyünden kalemiyle durmadan yazardı. Romanda Gerçekçilik ve Doğalcılık akımlarının yaratıcısı olan Balzac, insan dav­ranışlarını ve duygularını yakından tanıyıp kavramadaki ustalığı ile ünlüdür. Romanla-rındaki kişileri bize geçmişleri ve çevreleriy­le tanıtarak, gerçeklik kazanmalarını sağla­makta çok başarılı olmuştur. Bu tiplerin çoğunu yaratmada, yakından tanıdığı kişilerin özelliklerinden yararlanırdı. Balzac, aynı tip­leri kimi zaman ön planda, kimi zaman ise geri planda kullanarak, okurun onları çeşitli yönleriyle tanımasını sağladı ve kitapları ara­sında bir bağlantı kurmuş oldu.

Yazar, yapıtlarını üç grupta toplama tasarı­sını 1834-37 yılları arasında gerçekleştirerek, tümüne La Comedie humaine ("İnsanlık Ko­medisi") adını verdi. 1869-76 yılları arasında kitapları, yeni eklerle 24 cilt olarak yayım­landı. Balzac savurgan ve zevke düşkün bir yaşam sürdü. Çok ünlü bir romancı olmasına karşın, pahalı zevkleri yüzünden hiç borçtan kurtula­madı. Fransız Devrimi'nden sonra yaşamıştı ama krallığı savunuyordu. Yaşamındaki ka­dınlarla olan ilişkileri yapıtlarını büyük ölçü­de etkilemiştir. Kontes Evelyn Hanska ile 18 yıl süren ilişkisi, ölümüne yakın evlilikle noktalandı. En sevilen yapıtlarından, bir cimrinin iyi yürekli kızını konu alan Eugenie Grandet (1829-30) ile bencil çocuklarına kendini adayan bir adamın öyküsü olan Goriot Baba (Le Pere Goriot; 1834) romanlanndaki olağan­üstü başarılı kadın ve erkek betimlemeleri yalnız 19. yüzyıl Fransa'sı için değil, farklı dö­nemler ve farklı ülkeler için de geçerlidir. Balzac yapıtlarıyla, sayısal olarak da kolay kolay aşılamayacak bir rekora sahiptir. Geri­de 85'i tamamlanmış, 50'si taslak halinde, toplam 135 öykü ve roman bırakmıştır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Jumong; 10 Eylül 2016 17:12